Idag har vi åkt till vårt hotell i nungwi som ligger i norra Zanzibar för semester i 5 nätter innan det är dags att åka hem mot Sverige.
Vi blev så glada när vi kom till hotellet och allt är verkligen så fint och jätte bra service. Ska bli riktigt skönt och avslappnande att vara här och bara sola och bada.
Nu har vi precis varit ute och ätit och har gått till rummet för att sova.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Igår så var det inplanerat safari tour med kinder garten för oss. Vi trodde givetvis att vi skulle åka på någon slags mini safari och se de vanligaste djuren men efter att åkt 2 timmar i en buss gjord för 18 personer och vi var ca 40-50 stycken så kom vi fram till en strand där vi skulle spendera dagen. Barnen (som var över 100 stycken) lekte och tyckte nog det var väldigt kul att komma utanför kinder garten och hitta på något annat. Liten besvikelse dock för oss då vi trodde att vi i alla fall skulle få se en apa på nära håll. Men en mycket rolig dag och alla barn var så trötta att de somnade på bussen hem. Nu är det sista dagen på barnhemmet för vår del, imorgon åker vi nämligen för 5 nätters semester innan det är dags att åka tillbaka till Sverige!

Likes

Comments

Nu var det ett tag sen jag bloggade men vi har i varje fall varit på medical center och fått rundvisning där. De har ett medical center här på barnhemmet som har öppet dagtid och som ska likna Sveriges vårdcentral. Allt var väldigt smutsigt och där de förvarade medicinförpackningarna kröp massvis med myror.. Det kommer även folk utifrån och får hjälp på detta medical center. Tyvärr har de inte kommit alls långt i sin utveckling och doktor Abdulla som visade oss runt har jobbat på andra sjukhus på fastlandet Tanzania där de kommit mycket längre i sin utveckling. Detta gör alltså att människorna som bor på Zanzibar inte alltid kan få den vård som krävs för att de ska bli friska. Men det var mycket intressant att se hur de går till här och när man sett alla smutsiga saxar och andra verktyg som används inom sjukvården så förstår man att det sprids mycket infektioner.
På tisdagen så var det dags att åka på en utflykt till paje till ett svenskt och dansktägt universitet. Tyvärr så har jag blivit sjuk och har väldigt ont i magen mm. Så stannade därför hemma den dagen för att vila. Inte så konstigt att man får ont i magen när man äter så annorlunda och inte har några direkta matrutiner som man har hemma. Vi är även lite dåliga på att laga mat så just nu lever vi på pasta och ketchup, ris och grönsaker eller varma koppen typ.
Däremot idag var en mycket lärorik och viktig dag. Vi fick åka med FSP (family strengthening program) ut i byarna för att hälsa på familjer som har det svårt. FSP är liknande svenska socialen, men de ger inte familjerna saker som med pengar mm, men de ger råd och kan även hjälpa till medicinskt om någon är riktigt sjuk och är i behov av sjukvård.
Vi blev alltså tagna till en by bara 6 minuter från barnhemmet och hälsade på ca 10 stycken familjer. I vissa hus gick vi in och de bredde ut en matta åt oss som man får sätta sig på. Sedan så pratar de som arbetar på FSP med familjen och antecknar även hur många barn de har mm. De pratar ju swahiliska så vi förstod ingenting men när vi lämnat husen så förklarade en kvinna för oss vad som var svårt för denna familjen och vad FSP försökte göra för att hjälpa till.
I princip alla familjer som vi var hos idag var antingen mannen död eller så hade han övergivit kvinnan med barnen för han inte orkade ta hand om dom och ville skaffa sig en yngre fru. Kvinnorna hade ofta många barn allt ifrån 4-12 stycken. Alla barnen gick runt och hostade, snoret rann och när de väl grät så fick de gråta. Det är så långt ifrån Sverige som möjligt här, känns som en helt annan värld och när man ser det med egna ögon som man endast sett på reklamerna innan så kan man inte tro att det är sant. Dessa barn som är på detta barnhem som vi är på har det otroligt bra och de är "tagna" från värre förhållanden än det vi såg idag. Därför ser man ändå till de goda och att detta land försöker så gott det går men för många familjer är de tufft och en kvinna vi var hos idag trodde inte alla i familjen skulle överleva.
Som sagt, en riktig tankeställare om vad som är viktigt i livet och vad man ska lägga sin energi på.
Denna upplevelse är något alla borde få se, för man förstår inte hur det är när man ser det på teven och reklamen.

Likes

Comments

Idag har vi på förmiddagen varit på en stand i paje och solat och badat. Vi åt även lunch där, jag åt pizza som tyvärr inte var den godaste jag ätit men som tur är kostade den bara 8000 schilling (alltså cirka 30-35 kr). Väldigt billigt!
Sedan så åkte vi hem och bytte om för att åka till en stand i stone town och bada med barnen på barnhemmet vilket var jätte roligt!
Bilden visar den underbara utsikt vi hade när vi åt lunch idag.

Likes

Comments

Idag är det lördag och vi har varit lediga, vi har varit på safari blue. Vi åkte alltså ut med en liten båt idag på morgonen och såg en sand bank, vi fick snorkla, sola och bada samt att vi fick mat. Det var även meningen att vi skulle få se delfiner men oturligt nog så fick vi inte se några på vägen hem eftersom det var så himla blåsigt och hela havet rörde sig massvis. Men trots det har vi haft en mycket härlig dag!
Imorgon ska vi till stranden på dagen och sedan på eftermiddagen ska vi jobba och åka med några barn från barnhemmet och simma. Sanna är utbildad simskolelärare så därför tänkte vi att det är ett väldigt bra tillfälle att börja lära lite barn att simma.

Likes

Comments

Idag har jag och Olivia haft en lektion om Sverige i en klass i primary school. Vi visade bilder på våra hus, snö, en älg mm, vi sjöng även sånger först på engelska och sedan på svenska. Det var väldigt roligt och jag tror även att barnen hade otroligt roligt.
Sedan har vi åkt till en marknad och kollat runt lite, samt att vi storhandlade på vägen hem.
Sedan har vi köpt vy-kort som vi skrivit och ska skicka iväg imorgon. Nu har vi precis ätit lite ris och grönsaker vilket är det godaste som går att laga här..
Nu är det dags att gå ut för att leka med barnen! Imorgon ska vi upp hyfsat tidigt för att ha en heldag med safari blue, vi kommer alltså åka ut med en båt till en ö och förhoppningsvis se delfiner.

Likes

Comments

Idag har vi varit på primary school på förmiddagen och varit med på en lektion som var 2 timmar. Sedan så var vi även med på deras idrott. Jag trodde inte att de bytte om inför idrotten men helt plötsligt efter läraren hade sagt något på swahiliska ställde sig barnen upp och började klä av sig sina uniformer och på med idrottskläder. Dock var det inte alla barn som hade idrottskläder så de fick ha sina vanliga uniformer.
I den klass vi var med i så var de 40 elever som var ca 6 år och en lärare. Läraren som heter Fatma berättade för oss att det är otroligt stora skillnader på kunskaperna i klassen, vissa kan skriva jätte bra medan andra inte ens kan skriva enkla ord. Därför är det svårt att göra så att lektionen ska passa alla. Men jag tyckte att hon försökte så gott hon kunde och utifrån de förutsättningarna som finns i den skola. Jag trodde att barnen skulle vara lugnare och mer "väluppfostrade" i skolor utomland om man jämför med i Sverige med dessa barn var precis som i Sverige och hade väldigt svårt att sitta stilla och skriva i 2 timmar vilket inte är så konstigt.
Man tycker 40 elever är väldigt mycket men på idrotten så slog se ihop två klasser så den läraren hade alltså 80 barn i 6 årsåldern att hålla ordning på samtidigt.
En mycket intressant och lärorik förmiddag i skolan, nu blir det lite lunch och sedan är det dags att leka med barnen.

Likes

Comments

Idag på förmiddagen har jag varit i en klass på kinder garten, det var väldigt intressant. Det var väldigt olikt en vanlig förskola! Barnen var mellan 4 och 5 år och var ca 30 stycken.
Först så sjöng lärarna och barnen sånger och gjorde lite rörelser till. Sen så fick barnen leka lite, en del lekte med klossar och andra ritade. Jag blev väldigt förvånad över att lärarna var väldigt auktoritära och barnen fick inte ens välja vilken färg de ville måla med utan träden skulle vara gröna, solen gul, huset brunt mm.
Barnen skulle även skriva 2:or på svarta tavlan och de som kunde, hurrade man och de fick godis medan de som inte kunde fick gå och sätta sig med hängande huvud, jag fick jätte ont i hjärtat och tyckte så synd om barnen.
Vi var även ute på deras lekgård och lekte en stund.
De är även inte speciellt mycket med barnen, utan tittar mest på när barnen leker och om någon blir ledsen så tröstar de inte ens barnet. Men som sagt är det väldigt intressant att se hur det är här och tankarna om hur bra vi har det i Sverige kommer.

Likes

Comments

Nu på eftermiddagen gick vi ut och skulle leta upp några barn som ville leka med oss. Först var de lite blyga men när vi väl började åka rutschkana så var de i full gång. Vi busade och lekte massor. Det är otroligt härliga och öppna barn här som verkligen blir glad av att man leker med dem. Efter en liten stund kom en lite äldre man som var som en "lekman", han hade med sig hopprep, bollar, rispåsar mm. Vi gick till fotbollsplanen som finns här och "tränade" lite, gjorde höga knän, jage mm. Denna man kommer ungefär 3 gånger i veckan och barnen var verkligen överlyckliga när han kom. Det känns bra att se att någon verkligen ägnar tid åt bara barnen och leker med dem eftersom tiden inte alltid räcker till för de som arbetar här och för "mammorna" till barnen.
Det är förvånansvärt lätt att leka med barn som inte kan samma språk eller något, men trots det så skrattar man mycket.
Man blev väldigt smutsig av att leka eftersom fotbollsplanen består mest av sand som yr runt, men kul hade vi!

Likes

Comments

Idag började vi vid 9 och gjorde i princip samma sak som igår, istället för att sätta namn på pärmar så satte vi kort på pärmar.. Som tur är har vi fått ett schema idag som sträcker sig över hela praktikperioden. Så vi kommer börja vid 8 varje dag och vara mest i kinder garten vilket är väldigt bra för min del eftersom det motsvarar Sveriges förskola. Därför blir det otroligt roligt att se deras verksamhet och se hur de jobbar. Vi ska även hålla lite aktiviteter i kinder garten och i lower primary school.
Idag var det exakt en vecka sedan vi åkte hemifrån och längre än såhär har jag aldrig varit ifrån mina nära och kära, men jag kommer aldrig ångra denna upplevelse som man får här!

Likes

Comments