Hej hej alla.

Jag är helt slut, känner mig som en oljig gammal ostskiva. Idag har jag fått göra chips på potatis, rödbeta och rotselleri. Jag fick också göra en umami pasta som jag smorde in chipsen med. Det var väldigt lärorikt och gott.

Praktikplatsen är bra men jag önskar det hände lite mer. Det hade varit roligt om det var lite mer mat som rullade. Jag jobbar 11.00-19.00 vilket inte är så värst länge. I och med att Entresol nästan bara har kunder på kvällarna får jag inte se så himla mycket. Det är mest prep under dagarna. När man är van vid tempot på villa bel parc känns det som om allt går i slow motion på Entresol.

Hej svejs

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Hej alla!

Ännu en dag på Entresol över och jag har fått göra massa roliga saker. Jag har bland annat fått göra glass till Estlands president. Det var häftigt, det är faktiskt inte alla som kan säga att dom har fått laga mat till en president. Vad jag har fått höra verkar det som om lite olika presidenter äter där med jämna mellanrum, så om jag har tur så kanske det blir fler gånger.

Vi hörs snart.

Här är en bild på en tårta.

Likes

Comments

Hej,

Då har man påbörjat praktiken. Det var min andra dag idag och det har börjat bra. Ingen har skrikit på mig än i alla fall. Idag har jag skalat lök, sen har jag skalat mer lök, och efter det lite mer lök. Utöver lökskalandet har jag också fått prova på att göra pasta. Först gjorde jag pasta degen sedan kavlade jag ut den jätte tunt och skar den i ris stora bitar. Ja, RIS stora bitar. Det tog ungefär 1,5 timma att skära 120g deg. Det var ungefär allt jag gjorde idag under 9 timmar. Har inte så mycket att klaga på än så länge förutom den fruktansvärt dåliga musiken dom spelar på restaurangen.

Ha det bra!

Här är en bild på Philip i skogen.

Likes

Comments

​Hej hej!

Idag är det söndag och vi har varit lediga. Det har inte hänt särskilt mycket i helgen om jag ska vara ärlig men jag ville skriva lite ändå. Jag har börjat bli lite nervös över praktiken imorgon. Har hört från flera personer att Entresol är tufft. Tänker jag borde gå in med inställningen att dom kommer skrika på mig direkt så kanske jag blir glatt överraskad. Jag ska snart packa mina knivar, kläder och lite olika papper inför imorgon. Vi är tvungna att ha ett intyg från en doktor med oss imorgon om att vi är lämpade att arbeta i kök vilket vi har fått. Vi har dock inte träffat någon doktor... Vi bara fick det i handen en dag. Det verkar vara ganska noga här men samtidigt inte, det viktigaste är att man har sina papper och resten skiter dom i. Eleverna får till exempel gå omkring med crocs, jeans och ingen mössa i köket. Dom får gärna ha långa naglar också, så länge dom har sitt intyg med sig så är allt lugnt! 

I fredags var vi i skogen. Vi såg ett vild bäver bo men inga bävrar, synd att dom sov det hade vart sjukt coolt att se några. Vi såg också gamla skyttegravar från första världskriget och några bomb hål i marken. Senare under dagen gick vi till ett träd klättringsställe. Där fick vi klättra på en hinderbana mellan träden ungefär 10 meter upp från marken. Det var jätte roligt. Speciellt roligt var det när Arturs (min lärare) blev full.

Igår hände någonting jätte tråkigt men jag tror nog att Philip kommer bli okej. Jag är ju här och så, hade varit värre om han var här själv. Det är faktiskt skönt att inte vara här ensam även om jag tror att jag skulle klara av det så hade det definitivt inte varit lika roligt. Vi är som sagt bara 5 elever i vår lilla klass, en från Belgien och två från Ungern samt Philip och jag. Zane berättade att dom egentligen brukar vara runt 10 elever men detta året skickade inte tyskarna någon och fransmännen hade inte råd. Imorgon kommer det dock 2 fransmän i ett annat projekt som ska stanna här i 4 veckor. Dom kommer bo tillsammans i rummet bredvid Philips rum. Lägenheterna består av 2 sovrum, ett litet och ett stort. Det stora har 4 enkelsängar och det lilla har 2. Jag bor i det lilla rummet och Yelka min granne har det stora. Lägenheterna eller "lägenheterna" har också en toalett och ett duschrum som är mögligt :) Det gör inget, möglet sitter i taket och det är ju inte direkt där man duschar eller hur? Jag borde lägga upp lite bilder på hur jag bor men det får jag göra en annan dag. Jag tror nog att mina 7 läsare kan vänta ett tag till, 50% av er är ju typ mamma, pappa och mormor såååå. Vill någon ha bilder är det bara att smsa, jag har mobilen på min dygnet runt. 

Jag kommer antagligen skriva lite imorgon kväll också och berätta om det verkligen är så farligt som alla säger på Entresol. Men om jag inte gör det fear not! För det kommer jag göra kvällen efter i så fall. Jag är ledsen om detta inlägg blev lite för långt och rörigt. 

Hejdå så länge!

Likes

Comments

​Hej igen!

Jag har inte skrivit på ett tag och det är för att det inte har hänt så mycket roligt att skriva om. Vi har varit på Europas största marknad Rīgas Centrāltirgus där jag fick i uppgift att hitta och köpa lite sill. Det gick bra även om inte en kotte pratar engelska, ludzu silke paldies! I veckan har vi också vart och sett en gammal skyddsbunker från Soviet Lettlands tid. Den var jätte stor, jag tror att guiden sa att den var ungefär 2000 kvadratmeter men är inte säkert. Det finns som sagt en liten språk barriär. Och just det, vi var och bowla. 

Jag har nu fått veta var jag ska praktisera under de kommande 4 månaderna. Restaurangen heter Entresol, jag har varken varit där eller pratat med kocken men det ska jag få tillfälle att göra imorgon bitti. Det enda jag vet om restaurangen är egentligen att kocken/ägaren är typ kändis och att personalen är rätt sträng. Förhoppningsvis så är det inte så farligt, annars kommer man väl hem aningen tuffare. 

Jag kommer skriva snart igen och berätta hur det är på praktikplatsen så vi hörs då! Ha det.


I skyddsbunkern.

Alla är inte lika lyckligt lottade som vi Svenskar med rent vatten.

På det där spåret längst marken under oss åkte vi ner fastspända i en liten gul plast grej.

Philips mega burgare. 300g nötkött, stekt ägg, bacon, ost, sallad, lök och pickels.

Entresol

Entresol

Likes

Comments

Nu är det verkligen höst, allt här är gult och blött. Här kommer lite bilder från i fredags när vi var på utflykt.

Likes

Comments

Yello,

Jag hade lite tid över och tänkte jag kunde skriva ett inlägg. Just nu ligger jag på min sten till säng och väntar på att frukosten ska öppna och att Philip ska vakna. Kalla mig galen men jag svär, det spökar i min lägenhet... Lampor tänds av sig själva och ibland hör man konstiga ljud. Dessa ljud kanske kommer ifrån någon av våra kära grannar 5 våningar upp eller 3 våningar ner men vem vet, det är obehagligt iallafall.

Idag vet jag faktiskt inte vad vi ska göra, vi ska tydligen vara borta från 8 till 6 men mer info än så har vi inte fått. Språk barriären är rätt stor och det i kombination med våra minst sagt flummiga handledare gör att varje dag blir en ny överraskning! Men jag klagar inte, alla är verkligen jätte trevliga och vi har det hur bra som helst.

I helgen är vi lediga och vi tänkte kanske gå ut och kolla på kläder. Det är som sagt redan helt sjukt kallt. Nu har Philip vaknat.

Hejdå så länge!

Likes

Comments

Hej,

Nu har vi varit här i 9 dagar. Jag trivs bra och allt har nu lugnat ner sig lite. Vi har hittills fått se en hel del kyrkor, ett par museum och den gamla delen av Riga. Vi går också en intensiv kurs i lettiska som visar sig vara ganska svårt... Idag fick vi vår första kökslektion, jag och Philip fick skära bröst liknande bröd och gröpa ur innehållet för dom skulle tydligen fylla brösten med soppa. Det lät inte som världens bästa idé enligt mig. Men men.

Hejdå!

Likes

Comments

Jūrmala, en jättefin stad 40 minuter från Riga. Här stannade vi för att ta lite foton och en av de ungerska killarna badade. Det var 13 grader och som ni kan se på vågorna blåste det en del också.

10 våningar upp i ett lettiskt utkikstorn!

En kopparsköldpadda.

Lite godis från en närliggande matbutik. Vi köpte bland annat torkade strimlor av vitt bröd med cheeseburger smak korv m. bröd smak och kaviar smak. Philip köpte också en vete läsk som smakade lite som flytande rågbröd vilket inte var en stor hit hos oss.

Nästan hela vår lilla grupp, vi saknar bara Yalka från Belgien och mig förstås i bilden. Killarna Daniel och Mate är från Ungern.

Likes

Comments