View tracker

Hej alla!

Idag är det tisdag och jag är ledig. Nu är det snart jul! Inte nog med att det snart är jul, det är också snart dags att packa väskorna för att åka hem. Mamma, Patrik, mormor och morfar var här i helgen vilket var trevligt. Hon hade med sig julmust (redan uppdrucken), saffran och julpynt.

Denna veckan har jag ledigt till fredag och eventuellt så är jag ledig söndag också. Mycket fritid men jag klagar inte ¯\_(ツ)_/¯

Lite off topic men jag funderar på att börja doomsday preppa. För er som inte vet vad det är så handlar det om att förbereda sig för olika katastrofer som kan inträffa. Som tillexempel tredje världskriget eller en zombie pandemi. Det är ju lite svårt för mig att göra det nu när jag är i Lettland, så jag tror jag får ta mina chanser tills jag kommer tillbaka till Sverige. Det jag planerar att göra när jag kommer tillbaka är att sätta upp ett skydd på en hemlig plats, med mat och andra saker man behöver för att överleva. Jag planerar också att gömma små lådor med bl.a. Mat ute i skogen. Det kanske låter knäppt, men utan dator, tv och knappt något internet måste jag hitta andra sätt att fördriva tiden på här i Riga.

En annan sak jag har tänkt på. Gnagare, äter jag det eller inte. Som några av er kanske vet så äter jag varken rött kött eller fläsk. Hittills har jag väl egentligen levt på fågel och fisk men gnagare och reptiler, det ska väl vara ganska likt kyckling. Vad jag har hört så är krokodil väldigt likt kyckling i smaken. Inte för att jag har gjort någon research på detta då men jag TROR att både gnagare och reptil är en bättre proteinkälla än det mesta röda köttet och fläsket i våra affärer ur ett miljöperspektiv. Då borde jag också nämna att det är egentligen därför jag har valt att äta som jag gör, för miljöns skull. Det ultimata hade ju varit att ge upp kött helt. Men jag gillar det för mycket för att sluta.
Tillbaka till det jag pratade om.
Jag har iallafall aldrig hört om några massiva ekorr-/ormfarmar där djuren packas så tätt att dom knappt kan röra sig på betongblock med galler, och att bara ekorre pruttarna i sig kan smälta polarisar. Speciellt om man jagar själv så tror jag verkligen att detta kan vara ett bra alternativ till broilerkycklingen och jätteräkorna. Jag känner mig inte tillräckligt experimentell för att börja knapra gräshoppor, än iallafall. (Om någon har andra åsikter kommentera gärna.)

Hejdå!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Hej hej

Det händer inte så mycket spännande värt att skriva om här. Jag har klippt mig och nu ser jag ut som Dora. Allting är bra med oss, på fredag kommer mor vilket ska bli roligt. Det är inte heller så långt kvar innan jag och Philip åker hem över jul. Vi åker hem den 22e december och kommer tillbaka den 3e januari. Det kommer bli sjukt skönt. Jag trivs ju och så men borta bra hemma bäst. Att få återhämta sig och komma tillbaka med nya krafter kommer också vara skönt.

Hejdå!

Likes

Comments

View tracker

Labdien comrades!

Här står jag och friterar potatis smulor. Jag har ju inte skrivit på några dar så här kommer en uppdatering.

I helgen fyllde Maté år. Hela gänget + de 2 franska killarna (RIP Otto) åkte och kollade på ett slott och senare under dagen spelade vi lazer tag utomhus, vilket var hur kul som helst.

Jag ville också visa er hur jag bor här i Riga, här kommer lite bilder!

Potatissmulor

Här står jag och tror att jag är jätte cool.

Detta är mitt rum. Här sover jag i sängen till höger och Philip i sängen till vänster. Kan verkligen inte klaga 👍🏻

Den vackra utsikten från mitt fönster.

Min och Yelkas "lägenhet". Med toa och dusch till höger och hennes rum till vänster, mitt rum är rakt fram.

Erasmus korridoren
Röd pil: Philips lägenhet
Svart pil: Min och Yelkas
Vit pil: Maté och Daniels

Likes

Comments

Hej,

Just nu står jag och glor, vilket jag har gjort i minst en timme nu. Det är knappt folk på det här stället. Fattar inte hur dom kan gå runt med 7 anställda + 3 praktikanter och inga kunder. Under lunchen kom det ca 6 pers som åt och det är inte fullt ikväll 👍🏻Det är la skönt med lite rast men det finns faktiskt en gräns. Dessutom så fanns det bara pasta och kött till p-mat idag så jag har inte ätit mer en lite gurka på hela dagen vilket förstärker eländet rejält.

Hoppas jag får gå hem snart. Hej då!

En tom bar

Likes

Comments

Hej hej alla.

Jag är helt slut, känner mig som en oljig gammal ostskiva. Idag har jag fått göra chips på potatis, rödbeta och rotselleri. Jag fick också göra en umami pasta som jag smorde in chipsen med. Det var väldigt lärorikt och gott.

Praktikplatsen är bra men jag önskar det hände lite mer. Det hade varit roligt om det var lite mer mat som rullade. Jag jobbar 11.00-19.00 vilket inte är så värst länge. I och med att Entresol nästan bara har kunder på kvällarna får jag inte se så himla mycket. Det är mest prep under dagarna. När man är van vid tempot på villa bel parc känns det som om allt går i slow motion på Entresol.

Hej svejs

Likes

Comments

Hej alla!

Ännu en dag på Entresol över och jag har fått göra massa roliga saker. Jag har bland annat fått göra glass till Estlands president. Det var häftigt, det är faktiskt inte alla som kan säga att dom har fått laga mat till en president. Vad jag har fått höra verkar det som om lite olika presidenter äter där med jämna mellanrum, så om jag har tur så kanske det blir fler gånger.

Vi hörs snart.

Här är en bild på en tårta.

Likes

Comments

Hej,

Då har man påbörjat praktiken. Det var min andra dag idag och det har börjat bra. Ingen har skrikit på mig än i alla fall. Idag har jag skalat lök, sen har jag skalat mer lök, och efter det lite mer lök. Utöver lökskalandet har jag också fått prova på att göra pasta. Först gjorde jag pasta degen sedan kavlade jag ut den jätte tunt och skar den i ris stora bitar. Ja, RIS stora bitar. Det tog ungefär 1,5 timma att skära 120g deg. Det var ungefär allt jag gjorde idag under 9 timmar. Har inte så mycket att klaga på än så länge förutom den fruktansvärt dåliga musiken dom spelar på restaurangen.

Ha det bra!

Här är en bild på Philip i skogen.

Likes

Comments

​Hej hej!

Idag är det söndag och vi har varit lediga. Det har inte hänt särskilt mycket i helgen om jag ska vara ärlig men jag ville skriva lite ändå. Jag har börjat bli lite nervös över praktiken imorgon. Har hört från flera personer att Entresol är tufft. Tänker jag borde gå in med inställningen att dom kommer skrika på mig direkt så kanske jag blir glatt överraskad. Jag ska snart packa mina knivar, kläder och lite olika papper inför imorgon. Vi är tvungna att ha ett intyg från en doktor med oss imorgon om att vi är lämpade att arbeta i kök vilket vi har fått. Vi har dock inte träffat någon doktor... Vi bara fick det i handen en dag. Det verkar vara ganska noga här men samtidigt inte, det viktigaste är att man har sina papper och resten skiter dom i. Eleverna får till exempel gå omkring med crocs, jeans och ingen mössa i köket. Dom får gärna ha långa naglar också, så länge dom har sitt intyg med sig så är allt lugnt! 

I fredags var vi i skogen. Vi såg ett vild bäver bo men inga bävrar, synd att dom sov det hade vart sjukt coolt att se några. Vi såg också gamla skyttegravar från första världskriget och några bomb hål i marken. Senare under dagen gick vi till ett träd klättringsställe. Där fick vi klättra på en hinderbana mellan träden ungefär 10 meter upp från marken. Det var jätte roligt. Speciellt roligt var det när Arturs (min lärare) blev full.

Igår hände någonting jätte tråkigt men jag tror nog att Philip kommer bli okej. Jag är ju här och så, hade varit värre om han var här själv. Det är faktiskt skönt att inte vara här ensam även om jag tror att jag skulle klara av det så hade det definitivt inte varit lika roligt. Vi är som sagt bara 5 elever i vår lilla klass, en från Belgien och två från Ungern samt Philip och jag. Zane berättade att dom egentligen brukar vara runt 10 elever men detta året skickade inte tyskarna någon och fransmännen hade inte råd. Imorgon kommer det dock 2 fransmän i ett annat projekt som ska stanna här i 4 veckor. Dom kommer bo tillsammans i rummet bredvid Philips rum. Lägenheterna består av 2 sovrum, ett litet och ett stort. Det stora har 4 enkelsängar och det lilla har 2. Jag bor i det lilla rummet och Yelka min granne har det stora. Lägenheterna eller "lägenheterna" har också en toalett och ett duschrum som är mögligt :) Det gör inget, möglet sitter i taket och det är ju inte direkt där man duschar eller hur? Jag borde lägga upp lite bilder på hur jag bor men det får jag göra en annan dag. Jag tror nog att mina 7 läsare kan vänta ett tag till, 50% av er är ju typ mamma, pappa och mormor såååå. Vill någon ha bilder är det bara att smsa, jag har mobilen på min dygnet runt. 

Jag kommer antagligen skriva lite imorgon kväll också och berätta om det verkligen är så farligt som alla säger på Entresol. Men om jag inte gör det fear not! För det kommer jag göra kvällen efter i så fall. Jag är ledsen om detta inlägg blev lite för långt och rörigt. 

Hejdå så länge!

Likes

Comments

​Hej igen!

Jag har inte skrivit på ett tag och det är för att det inte har hänt så mycket roligt att skriva om. Vi har varit på Europas största marknad Rīgas Centrāltirgus där jag fick i uppgift att hitta och köpa lite sill. Det gick bra även om inte en kotte pratar engelska, ludzu silke paldies! I veckan har vi också vart och sett en gammal skyddsbunker från Soviet Lettlands tid. Den var jätte stor, jag tror att guiden sa att den var ungefär 2000 kvadratmeter men är inte säkert. Det finns som sagt en liten språk barriär. Och just det, vi var och bowla. 

Jag har nu fått veta var jag ska praktisera under de kommande 4 månaderna. Restaurangen heter Entresol, jag har varken varit där eller pratat med kocken men det ska jag få tillfälle att göra imorgon bitti. Det enda jag vet om restaurangen är egentligen att kocken/ägaren är typ kändis och att personalen är rätt sträng. Förhoppningsvis så är det inte så farligt, annars kommer man väl hem aningen tuffare. 

Jag kommer skriva snart igen och berätta hur det är på praktikplatsen så vi hörs då! Ha det.


I skyddsbunkern.

Alla är inte lika lyckligt lottade som vi Svenskar med rent vatten.

På det där spåret längst marken under oss åkte vi ner fastspända i en liten gul plast grej.

Philips mega burgare. 300g nötkött, stekt ägg, bacon, ost, sallad, lök och pickels.

Entresol

Entresol

Likes

Comments

Hej hej,

Här är bilder från kaffeprovningen och Laimas chokladmuseum vi besökte idag.

Ha det!

Likes

Comments