Tiden går så otroligt fort! Nu är det alltså bara en vecka kvar tills vårt höstlov på Bali och därmed har vi gått halva skolgången här i Malaysia. SJUKT. Denna vecka har faktiskt solen tittat fram ordentlig efter regniga veckor. Tyvärr är det lika mycket i skolan och lagom till att vi åker hem på eftermiddagen kommer regnet. Vi kommer nog vara blekare när vi kommer tillbaka än när vi kom.

Igår kväll så hade jag och Sofia ett videosamtal med tjejgänget från klassen i Linköping. Det var otroligt mysigt att få se och prata med Kristin, Moa, Gabriella och Alva igen. Dream team. Kristin är i Valencia i Spanien, Moa och Alva är kvar i Linköping och Gabriella är i Skottland. Saknar dem otroligt mycket!

Det fick mig ändå att sakna livet i Linköping även fast jag trivs väldigt bra här. Malaysia har dock fått mig att uppskatta Sverige väldigt mycket. Bara på våra föreläsningar märker man till exempel att könsroller är väldigt annorlunda här. Eller snarare: här finns det ett sätt kvinnor är på och ett sätt män är på och det lär de ut till oss. Varje föreläsning i Fundamentals och Marketing får oss att gapa över hur efter de är i Malaysia med jämställdhet. Det är nog bra att komma bort lite från trygga Sverige så man får lite perspektiv.

Nya favorit-skollunchen: naanbröd och Tikkakyckling. OBS färska grönsaker

Mina favoriter: Kristin, Moa , Bella och Alva (och Sofia såklart)

Eftersom det är public holiday imorgon (ja ett till, tycks vara lov här nästan varje vecka) och för att Moa åker iväg spontant imorgon för att möta sin kille Axel (han är på utbytestermin i Taiwan) i Kota Kinabalu så bestämde vi oss för att ha en liten lyxmiddag.

Vi gick och åt på ett sushiställe som vi blivit tipsade om från våra danska grannar. Sushin var otroligt god (but then again, när är inte sushi gott?) och det gav en extra stark japansk känsla att vi fick sitta på golvet runt bordet. Vilket tyvärr stela Klara inte tyckte var jätteskön, men det var i alla fall mysigt.

Efter middagen gick vi och köpte snacks och slängde oss på soffan för en riktig chillkväll.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Australiensarna, som nog är de vi räknar som våra närmsta kompisar här, frågade om vi ville gå på hike i Kubah National Park två mil utanför Kuching. Vi hade inget bättre för oss så vi följde med, utan att egentligen gjort någon research på vad vi åkte till.

Väl där så regnade det så det var väldigt fuktig. Vilket resulterade att alla utom jag (thank god) fick minst en igel på sig. Otroligt äckligt, men vi fick bort alla.

Förutom iglarna var det en fin hike med ett otroligt stort och fint vattenfall. Vi hikade rätt länge, men som tur var hade Jack en bra strategi genom att gå och berätta en oändlig historia så att alla slutade fokusera på att det var jobbigt att gå och tänkte på sagan. Väldigt effektivt.

Vårt mål var att se vattenfallet och sen ta oss till andra sidan reservatet där Matang Wildlife Center låg innan de hade orangutangmatning vid tretiden. Vi lyckades ta oss dit till kl 15 nästan så exakt. Väl där möttes vi dock inte av vad vi väntat oss. Alla djur var nämligen som på zoo i burar och inhängnader.

Vi pratade med en man som jobbade vid parkeringen och han berättade att det är i grund och botten ett center där man placerar vilda djur som beslagtagits från personer som haft dem som husdjur, men att det är svårt att få dem tillbaka i djurlivet. Vilket resulterat i att de är kvar där. Jag blev väldigt illa berörd av detta, speciellt med orangutangerna och aporna. Vissa små apor hade bara några kubikmeter att leva i. De stora orangutanghanarna hade dessutom spärrats in från de andra i den stora hagen och bodde istället i en stor bur.
Buren var precis där man gick så vi var kanske en meter från de stora aporna, som på såhär nära håll mer kändes som en människa i fängelse än ett djur. Att möta deras sorgsna blickar var otroligt jobbigt. Vi satt länge och kollade på dem och såg deras mänskliga beteenden. En av dem satt och klädde på sig tygstycken som kläder och två ungar lekte "spöke" med en potatissäck. Precis som människor. Jag hoppas att dessa djur ändå mår bättre än de gjorde innan.

På kvällen när vi kom hem gick vi ner till Australiensarnas lägenhet och såg på Formel 1 från Singapore som alla hypat. Förvånansvärt intressant.

Sarawaks landskapsdjur: Hornbill. Fanns i flera olika storlekar och varianter. Från ungefär 30 cm höga till nästan en meter.

Likes

Comments

Trots lite bakis från gårdagen klädde vi på oss och åkte iväg en timmes spontan tur till en grotta som kallas Fairy Cave.

Den levde verkligen upp till sitt namn. Vi gick upp för några trappor som ledde till en gång som tycktes leda bara rakt in i mörkret. Inne i mörkret fanns en brant trappa och kollade man upp såg man ljus. Väl uppe möttes vi av en stor grotta fylld av växtlighet bland alla stenar som växt på grund av att ljuset kom in från ett hål i väggen och vatten rann igenom i taket så det var som att det regnade inuti grottan! Drömskt minst sagt! Grottan kändes väldigt stor och det fanns små trappsteg längs den upplysta delen men man såg att grottan fortsätter långt in i mörkret. Vi alla blev helt lamslagna över hur häftigt det var. Stenarna som formats efter tusentals år, små dammar inuti grottan och fladdermöss och fåglar som lät. Det var dessutom väldigt lite folk när vi var där, kanske sju andra personer i hela grottan, så man kunde verkligen ta in de häfta ljuden.

Det var en kort liten tur men lagom. Väl hemma slappade vi lite och sen passade vi på att äta en hamburgare nu när Annie inte är här och vi inte behöver tänka på om glutenfria alternativ finns. Vi gick till The Granary som jag var med Eline. Det var livemusik nu under kvällen så det var väldigt mysigt.

Likes

Comments

För en gång skull fick vi sluta tidigt från lektionen i fredags så vi beslöt oss för att ta riktig helg direkt efter en tung skolvecka.

Solen var äntligen ute så vi promenerade till en nagelsalong för att göra om våra 4 veckors ganska risiga manikyr. Blev jättenöjd och skönt att bli ompysslad i en timme.

Därefter åkte vi hem för att njuta av några soltimmar vid poolen. Det dröjde nog dock inte mer än en 20 minuter så började kvällsovädret blåsa upp. Svenskar som vi är låg vi kvar in i det sista då vi såg regnet komma, trots att det blåste nästan som en liten storm. Väl uppe i lägenheten gick elen lagom till att Annie skulle åka iväg till flygplatsen (hon och hennes kille ska ha en weekend i Kuala Lumpur) så hon fick gå (läs springa) ner i det kolsvarta trapphuset 17 våningen för att hinna med bilen till flygplatsen. Allt gick dock bra och hon han med flyget.

På kvällen hade vi en liten förfest med de andra svenskarna (Fredd fick agera substitut för Annie), sedan mötte vi Australiensarna vid en bar.
Vi gick till lite olika barer och mötte dessutom flera av danskarna. Det verkar inte finnas så många bra barer och klubbar i Kuching så de flesta håller sig till samma ställen vilket är skönt då vi ensama tre tjejer alltid hade några killkompisar i närheten. Jag märker faktiskt skillnad på att jag fick mer blickar från de lokala nu när jag är blond, haha, men inget obehagligt. Som sagt tidigare, Malayerna verkar vara ett väldigt snällt folkslag.

En lite lustig sak var att när vi gick hem från klubben ca 4.00 så var en fruktmarknad som är nära oss öppen. Vi undrar alltid när den öppnar för den tycks alltid öppna sent, typ runt 20-21, men nu var den alltså öppen mitt i natten. Konstig tid att köpa frukt kan man tycka.

Likes

Comments

Efter en lång seg dag i skolan tänkte vi gå till The Spring shoppingcenter som ligger precis brevid skolan för att handla hem lite mat och äta middag. Istället hamnade vi på en frisörsalong. När Annie sa att hon tänkte klippa sig så kände jag bara "jag med då passar jag på att göra något jag med!" Har ändå tänkt på att jag skulle vilja ljusa upp håret lite, men detta vart sjukt spontant! Har ändå aldrig färgat håret tidigare.

Så jag slog mig bara ner i en stol och en jättetrevlig och seriös man börja färga och sätta upp mitt hår med metallfolie (Huvudet vägde circus 3 kilo mer efter detta).
Än en gång visar Malaysia på deras överbemanning när en annan kvinna får borsta och tvätta mitt hår. När det var dags för föning tog de en var sin hårfön och torkade var sin sida av huvudet. Kände mig helt klart uppassad. OCH GUD SÅ NÖJD JAG BLEV. Känns som en riktig make-over och riktigt sommarfräsht. Kul att våga testa något nytt, och billigt var det med!

Före / Efter

Likes

Comments

Känns helt SJUKT att jag nu varit här i Malaysia i en hel månad. Framför allt har de senaste två veckorna känts mer som 2 dagar. Ändå känns det rätt långt bort som jag stod och packade upp korv på Maxi i Linköping.

De senaste två veckorna har det varit rätt dåligt väder i Kuching, med regn och blåst nästan hela dagarna. Vindarna har varit kalla så 27 grader har till och med fått oss att sätta på oss hoodies och filtar och dricka te om kvällarna. Det bra med det dåliga vädret har dock varit att vi ordentligt tagit tag i skolan som just nu är rätt så mycket. Speciellt fram till höstlovet som är om två veckor.

Idag kom dock solen fram för första gången på länge så blev lite poolhäng med vattenmelon, drömmigt värre.

I helgen åker Annie till Kuala Lumpur för att träffa sin kille Daniel som är på utbytestermin i Singapore. Moas kille Axel som är på utbytestermin i Taiwan skulle kanske också komma hit till Kuching i helgen men på grund av varningar för tyfon i Taiwan kan han inte flyga och måste stanna inne. Vi hoppas verkligen att inget ska hände dem som är där.

Jag, Moa och Sofia funderar dock på att hitta på något annat i helgen. Så antingen tar vi en ett spontanflyg till Kota Kinabalu, ett ställe i det andra Malaysiska landskapet Sabah på Borneo, eller så åker vi till ett naturreservat nära Kuching. Något vill vi ändå göra nu när Moas planer blev inställda.

(Ja, vattenmelonen är jätteliten)

Likes

Comments

Idag så var det dags för en riktig utflykt, speciellt när Eline är här på besök. Vi hade bokat i förväg så en liten buss kom och hämtade upp oss klockan åtta vid vårt hus för att åka till Semenggoh Nature Reserve som ligger precis i utkanten av Kuching.

Reservatet är känt för att ha 28 vilda orangutanger. Eftersom det inte är något zoo så kunde de inte garantera att man skulle se någon, vilket ändå kändes bra för djuren. Varje morgon och eftermiddag lägger de fram frukt så kan man som turist stå där under en timme tysta (vilket inte alla turister respekterade...) i hopp om att någon orangutang kommer fram för att äta.

Vi hade otrolig tur. Vi fick nämligen se fyra orangutanger varav en var en 8 månader gammal bebis! Det var otroligt häftigt, något jag alltid dröm om att se. Jag kände speciellt nu när jag bor på Borneo att jag måste passa på att se dessa otroligt fina djur, som näst intill känns som människor när man ser på dem.

Efter att orangutangerna hade blivit matade var det dags att hoppa in i bussen igen för att åka vidare till kajakpaddling i en flod en bit bort. Vi hade tur så det var bara vi som skulle åka just idag så vi fem fick två privatguider som tog oss 11 km längs floden med tre små stopp.

Första stoppet var en litet vattefall som vi badade och tog foton i. Andra stoppet var för lunch och vi gick i land vid guidens hemby. Det var en mysig liten by med små hus och han visade runt oss och pratade om olika växter och träd vi gick förbi. Vi fick sen äta lunch som guidens syster lagat. Det var jättegott och det var mysigt att känna på så helt local mat. Man märker att det är fattigt i Malaysia och det berättade även guiden att ekonomin försämrats i Malaysia de senaste 10 åren. Han berättade även massor andra historier och traditioner så det var en häftig lunch.

Sista stoppet var vid en häftig klippa som slipats av vattnet där det hade formats en liten strand. Vi stannade för att bada och det var fullt med stora fiskar i vattnet (vilket jag som är fiskrädd tyckte var lite obehagligt...). De andra tjejerna försökte fånga fiskarna i deras tröjor utan större fångst.

Själva paddlandet var riktigt häftig mellan regnskogen fylld av träd och lianer. Vissa partier var även extra strömt, vilket var riktigt kul att åka genom. Efter 11 kilometer var vi dock alla riktigt trötta i armarna.

När vi kom hem var vi helt slut och himlen öppnade sig i ett riktigt regnoväder. Vi stannade inne någon timme och spelade kort och åt snacks innan vi gick ner till lägenhetskomplexets spa som är gratis från halv sex. Vi värmde upp oss lite i bubbelpoolen och sen gick vi till vår favoritrestaurang, King's Curry, och åt riktigt god indisk mat.

Likes

Comments

Igår kväll landade Eline i Kuching strax efter midnatt efter att hennes plan från Singapore blev försenat tre timmar. Kvällen blev ännu senare då australiensarna + en grönländsk tjej var hos oss och festade lite.

På morgonen vakna vi sent men jag och Eline beslöt oss för att gå runt i staden så Eline får se själva Kuching. Vi gick lite samma väg som vi andra gick för två veckor sedan men även jag fick se lite nytt.

Vi såg bland annat väldigt häftig graffiti på orangutanger och kvinnor. Det finns ändå en del graffiti i Kuching innerstad som är väldigt häftiga konstverk.

Till lunch åt vi en sandwich och sötpotatispommes på hipsterstället Granary.

Efter standsvandringen gick vi hem och tog en tupplur vid poolen innan vi begav oss till shoppingvaruhuset Plaza Meredeka, en av våra favoriter, för att visa vår nya favoritklädesaffär Cotton On. Livsfarligt att gå in, Eline kom hem med tre påsar och jag med en klänning och massor underkläder. Efter det promenerade vi till restaurangen RJ Ayam Bakar för middag. 

Känns helt sjukt att det tar kortare tid att flyga mellan Singapore och Kuching än det gör att åka tåg mellan Lund och Linköping. Så häftigt att Eline kan komma och hälsa på såhär spontant över en helg och jag hoppas att vi kan lyckas boka in så jag kommer och hälsar på henne i singapore senare i höst!

Likes

Comments

Efter minisemestern på Langkawi var det ändå skönt att komma hem till vår lägenhet (känns faktiskt som hemma nu..!). En stor TORR säng, inga insekter i sovrummet och tvättmaskin var drömmigt. Detta trots att vi nog har råttor i väggarna i vardagsrummet (och nog en och annan som strykit med om om man dömmer på lukten som slår en när man öppnar dörren). Ingen råttskit eller så, så de håller sig nog till väggarna. Room refreschers är inhandlade...

Tillbaka till Kuching betydder också tillbaka till skolan som nu dragit igång ordentligt med labbar, grupparbeten och inlämningar. De senaste dagarna har vi spenderat mestadels i skolan då det är flertal uppsatser och presentationer som ska in nästan vecka. Vi sitter även hemma och pluggar på kvällarna (mina roomies har bra inflytande på mig hehe)

Har knappt pratat om vad jag faktiskt läser för kurser här på Swinburne University of Technology, så nu får ni en liten sammanfattning. De fyra kurserna jag läser är:

- Fundamentals of Marketing (MKT)
- Engeneering Management (MME)
- Database Analysis and Design (INF)
- Computer Systems (COS)

Det är två datakurser (min tekniska inrikting) och två management kurser. Den stora skillnaden mellan skolan i Sverige och Malaysia är att här så är det både närvaro och inlämningar varje vecka. Det ger en liten flashback av högstadiet helt ärligt.

De två ekonomikurserna (MKT och MME) är mycket fakta och små assignments. Inget som är svårt men tidskrävande. Speciellt när det är grupparbete. Jag är ändå glad att jag bara är med svenskar under alla grupparbeten för det känns som att det ändå varit lätt att få ihop tider att träffas och inga kommunicationsproblem som jag hört andra stött på med de locala studenterna.

INFen är en ganska basic datakurs i hur man gör databaser (typ skapar tabeller där man förvarar data) och vi har en labb som ska in varje vecka och sen ingen tenta. Detta tycker jag nog är min roligaste och minst stressande kurs denna höst!

COSen däremot är på en rätt så avancerad nivå. Fick reda på redan första föreläsningen att det var 2-3 förberedande kurser innan denna kurs, men vi behöver denna kurs både för vårt program i Sverige och CSN så det var bara att köra. Det är en kurs i hur hårdvaran i datorer fungerar och föreläsaren babblar på otroligt snabbt på indisk engelska utan att skriva eller använda powerpointen (som ändå är kaos). Att hänga med vad alla namn på datordelar betyder är helt omöjligt. Idag hade vi vår första labb i denna kurs och jag bröt ihop över hur jag inte förstod någonting... Förhoppningsvis löser det sig efter ett tag, men COSen lär bli en rätt köttig kurs de kommande månaderna.

Snart är det dock helg och roligheter på gång. Imorgon kväll kommer Eline hit och hälsar på! Hon kommer bo hos oss över helgen och vi har planerat att åka iväg på en trip på söndag där det ska padlas kajak och förhoppningsvis se orangutanger. Annars ska det bara vara skönt att göra annat än plugga och få umgås med saknade Eline!

Extra hemtrevligt med lite foton från Sverige.

Snacks- och godisutbudet i Malaysia är inget att skryta om med söta chips och choklad som inte smakar choklad. Därför blir det ofta mentos för RM1.50 (~3kr) som får lätta godissuget.

Idag testade jag även den indiska maten som finns i skolans food court. Riktig höjdare där man får peka vad man vill ha för kött, sås och grönsaker (ingen begränsning heller) och välja om man ska ha ris eller naanbröd. Allt detta och en papadombröd fick jag för RM8 (~15kr). Skönt att bryta av från det inte så jättespännande Malaysiska köket.

Plugga på balkongen > plugga i skolans AC-nerkylda bibliotek

Likes

Comments

Sista dagen på Langkawi bestämde vi oss för att göra Islandhopping för att få se lite mer än själva huvudön.

Allt började precis som allt i den här landet: bussen som skulle hämta oss och köra oss till hamnen var väldigt sen. Efter en timme kommer dock en riktigt sunkig minibuss och vi åker en 5 minuters väg till det ställe där alla Islandhopping-båtar utgår från.

Första stoppet var på The Pragnant Maiden Island. Påvägen dit stannade båten för att visa varför ön heter som den heter. Från en vinkel ser det nämligen ut som en gravid kvinna som ligger och sover (helt hundra på att nya Disneyfilmen Vaiana måste tagit inspiration från detta). På ön hoppade vi i land för att se en stor sötvattensjö som vi badade lite i. Vi såg även massor apor som tydligt förstått att detta var ett ställe fyllt av turister och lämnade godsaker. Tyvärr låg det mycket skräp omkring som aporna också knaprade på (skräpet tycks förfölja de ställen som är fyllt med turister, trist).

Nästa stopp var utanför en annan ö där båtförarna kastade kycklingskin till hundratals örnar som flög över ön. Det var otroligt häftigt att se så pass många stora fåglar på samma gång. Tydligen är Langkawi känt för sina många örnar och det sägs att just namnet Langkawi kommer från ordet av en röd örn som finns i området.

Sista stoppet var vid en ö med en fin sandstrand. Det var mycket turister vilket förstörde stämningen lite. Vi hade med oss lite bananer som mellis, men det första som händer är att jag ser en stor apa få syn på mig hålla påsen med bananer. Han tar sats och kutar rakt mot mig så i panik slänger jag påsen med bananer och han, tillsammans med tio andra apor hugger in på våra bananer. En man hoppar in och tar tillbaka bananerna och ger dem till oss med när Sofia tar emot dem så börjar alla aporna springa efter och vi bestämmer oss för att aporna nog bäst får dem. Aporna vann detta slag... bättre bananer än skräp eller läsk som de hade runt sig i alla fall.

Vi skulle stanna på ön i en timme men efter ungefär 40 minuter blåser det upp och det börjar spöregna och alla turister flyr i panik under träd och in på båtar som stod i land som om det skulle vara någon slags attack. Det blev dock väldigt segt och kallt väntandes på vår båt. När den väl kom saknade vi en man dessutom så tillslut sprang en av passagerarna tillbaka ut i regnet och leta reda på honom så vi kunde åka hem. Hemfärden var otroligt kall och blöt. Inte en kroppsdel var torr och vi frös otroligt mycket. Tillbaka på hostlet var det inte speciellt tort heller så allt vi ägde var fuktigt eller blött. Jag började känna mig dålig och otroligt frysen så jag låg någon timme under filt för att värma upp mig. Jag blev inte mycket bättre så vi bestämde oss för att ta oss in till stan för att äta lunch och fördriva resten av tiden. Vi åt på ett mexikanskt ställe till lunch och sen beslöt vi oss för att alla ta en helkroppsmassage, riktigt skönt avslut på en trevlig resa!

Vi fick dessutom veta att Malaysia har utsett en extra public holiday imorgon måndag på grund av  att Malaysia gjort så bra i från sig SeaGames (South East Asea games). Endast i detta land man inför en allmän ledig dag för att fira att landslaget gjort bra ifrån sig i sport haha! Men vi klagar inte för nu behöver ingen av oss åka in till skolan på måndag utan kan istället åka hem till lägenheten och tvätta alla unkna och blöta kläder.

Likes

Comments