En fråga jag får så ofta från alla håll i princip, hur går det egentligen att leva, jobba och uppehålla relationer i ett land där allt sker på ett språk som inte är ens eget? Bra, vill jag svara. Jag tycker faktiskt att det går bra. Jag har aldrig haft några svårigheter för engelskan. Jag har haft fallenhet för språket, höga betyg i ämnet i skolan och dessutom gått ett internationellt gymnasium vilket tvingat mig att hålla engelskan aktiv. Det är dock något helt annat att kunna det inuti sitt eget huvud och att hålla tal på nationella proven för en läraren än det är att använda den i vardagen.

Jag har inte oroat mig alls för att jag inte ska kunna ta mig fram, det kan jag utan problem. På mitt första jobb hade nästan ingen engelskan som modersmål. Där kände jag nästan att jag pratade språket bäst, haha, det var dock en bra uppvärmning inför vad som komma skulle. Där jag är nu pratar nämligen alla mina kollegor naitive english... alla med olika dialekter och hastigheter. Det var en enda röra i början och jag har fortfarande några jag hela tiden måste be repetera det som de säger till mig. Men oftast går det bra. Jag börjar verkligen komma in i det på riktigt nu, när jag lämnar jobbet på kvällen kommer jag ofta på mig själv med att prata engelska med mig själv i huvudet.

Den riktiga utmaningen är den vardagliga engelskan. Jag har kunnat sätta klockrena svar på varenda arbetsintervju jag varit på, svara på och diskutera kring konkreta frågor är inga problem. Den riktiga utmaningen ligger i när en kollega slänger ur sig något ledigt, snabbt och sarkastisk. Steg ett översätt, steg två processa, steg tre reagera. Det är inte alltid helt enkelt, men oj vad jag ser skillnad på nu och första veckan. Och även om de såklart sätter spärrar i vissa situationer och relationer så måste jag ge mig själv en eloge. Jag kämpar på. Jag klarar intervjuer, jag klarar möten, jag har upprättat vänskaper över ett annat språk, fått folk att tycka om mig trots att jag känner att hela jag inte riktigt kan komma fram. Jag har gått på dejter och jag har sagt ifrån på ett språk som inte är mitt. Jag river språkbarriärerna så gott jag kan.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments