​Om en uke er det 1 år siden jeg fikk den smertefulle beskjeden om øynene mine. At de begge hadde alvorlige skader, som gjorde at vi måtte begynne med behandlingen allerede dagen etter. Der og da er jeg så glad for at jeg ikke visste hva denne behandlinger innebar. Injeksjoner som fikk gråten frem i øynene. "Kjeft" fra legen som skulle gjøre behandlingen om at jeg ikke måtte gråte, for da stakk hun feil og laserbehandling etter laserbehandling som ingen ende ville ta. Jeg husker jeg var i sjokk. Kom ikke lenger enn ut i gangen før jeg måtte sette meg ned, og tårene rant som en foss. Jeg var så utrolig redd, frustrert og sjokkert. Jeg såg ikke lyst på fremtiden, og visste virkelig ikke i hvilken ende jeg skulle begynne. Det som for mange var så enkelt, å bare sette den dosen med insulin hver eneste dag, var det vanskeligste for meg - og nå fikk jeg straff for det. 

At jeg nå idag sitter her med tårer i øynene er IKKE på grunn av redsel, men av stolthet! Jeg har kommet som enormt langt! Dette var ikke mulig for 1 år siden. Det som har hjulpet meg mest av alt er å ta en og en dag av gangen. Jeg er så ufattelig stolt over alt jeg har klart og går med hodet hevet. Jeg har ikke hatt ett langtidsblodsukker under 15 på mange mange år, og nå nærmer jeg meg snart 8! Jeg blir rørt over tanken på å møte sykepleiere, leger og fastlege og smile stolt og vise til de gode resultatene jeg nå endelig har! 

Det jeg har gjort det siste året har krevd veldig mye av meg - både fysisk, mentalt og psykisk. Vekten har økt, og noen klær passer ikke lenger. Men det er greit, for nå har kroppen min det bedre enn på 6år. Jeg var overbevist om at livet mitt ville falle mer og mer i grus, til tross for at jeg klarte å få finere blodsukker og ta insulinen jeg skulle. Men det som har hjulpet meg dette året er trening, trening og atter trening. Løpe eller sykle med musikk på ørene har vært som terapi. Jeg er fortsatt rett for fremtiden, og klarer ikke ta for lange hopp fremover. For meg er det best å ta ett og ett steg, så får de som har en mening bare fortelle meg hva de syns jeg burde gjøre, eller lar meg få gjøre som jeg vil. 

Jeg har lenge vært nikkedukke og fulgt det andre mener er det rette for meg, selv når jeg innerst inne ikke ville. Dette har resultert i skader. Skader som jeg, den dag i dag, sliter med å få fikset. Jeg må lære meg å stå opp for meg selv og MINE følelser og ikke alltid tenke "...tenk om de blir såret eller lei seg?" Hvor mange ganger har ikke JEG blitt det av å være en ​people-pleaser, ​men nå er det NOK! 

Jeg er fortsatt redd, nervøs og spent. Men noe har skjedd. Dette året har jeg vokst mye. Ikke i cm, men i styrke, mot og håp. 

​Det første bildet er fra 28 oktober 2015. Det andre er fra idag, 22 oktober 2016. Jeg er ikke helt sikker på hvor jeg ser lykkeligst ut ;)

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - klikk her!

  • 202 lesere

Likes

Comments

Jeg kjenner mer og mer at det skal bli godt med avtaler både her og der, med ulike mennesker. Jeg ser frem til time hos fastlegen min 25.10, time hos dia.sykepl i løpet av november, og også time hos Siri på SUS i løpet av neste mnd. Har enda ikke fått innkalling til time hos de to siste, men satser på at det kommer ganske snart.

Selv om det er vanskelig å innrømme, og noe jeg aldri snakker om, tror jeg at jeg mer og mer begynner å tro at jeg er rammet av diabetes slitenhet. Dette er ikke unormalt når man har hatt diabetes i 15-år+. Jeg er allerede inne i mitt 20år med diabetes, og selv om de 15 første årene med sykdommen egentlig gikk ganske knirkefritt, har de 5 siste vært alt annet enn det, og det begynner å merkes nå.

Jeg håper jeg klarer å være ærlig med alle de tre damene jeg skal innom de neste ukene. At jeg ikke pynter på det (som jeg alltid gjør), men at jeg viser at dette livet er jammen meg ikke noen dans. Jeg trenger å snakke med andre enn mennesker jeg har en nær relasjon til. Dessuten skal det bli godt å snakke med mennesker med helserelatert bakgrunn. Mennesker med peiling. Og ikke bare peiling, men aller helst også empati og forståelse. Og respekt for at jeg gjør så godt jeg kan i høygir hver eneste dag.

Jeg tror mange utenforstående bare ler når de får høre at noen blir sliten av å ha diabetes. Hva er det å bli sliten av liksom?
Sånne spørsmål gidder jeg ikke svare på lenger.

Men det jeg derimot vi si er at om du er en av de som tenker akkurat det jeg skrev i det lille avsnittet over, så vil jeg anfale deg å komme på ett foredrag i Haugesund den 14nov kl 18 av Jon Haug. Han skal snakke om nettopp dette temaet: Diabetes slitenhet.

Jeg tror mange kan lære noe nytt! Spesielt du som har din egen oppfatning av hva diabetes er - og hvordan det påvirker en å leve med den sykdommen i mange mange år! Lurer du på noe ang det foredraget, så ta kontakt i kommentarfeltet! :-)

Jeg brenner for at sannheten om sykdommen skal spres til flest mulig! For nei; Dia er ikke for pingler!

  • 22 lesere

Likes

Comments

​Dikt kommer ikke lenger som perler på en snor, slik de ofte gjorde før. Det går lengre og lengre tid mellom hvert dikt, men jeg velger å tro at det også ligger en mening bak akkurat det. Kanskje jeg klarer å sette sammen bedre ord, bedre setninger, en bedre forståelse enn det jeg har klart før? Kanskje klarer jeg å røre ved noens følelser, rikke noe i noen? 

Jeg har sagt det før at de beste diktene blir ikke skrevet i medgang og glede, men i motgang og prøvelser. Noen av mine beste dikt brukte jeg ikke lang lang tid på, men kanskje bare en liten halvtime, eller 10 minutter. ​Løftet ​skrev jeg idag. Det tok meg i underkant av 10 minutt å forme. Det kan ha flere betydninger. 

Å gi noen ett løfte eller å løfte noen opp. Det er opp til deg hva det skal bety i ditt liv. 


Hvem kan løfte deg opp når vingene dine faller av?

Hvem kan roe stormende bølger på urolig hav?

Hvem kan se meg inn i øynene og stanse en tåre?

Hvem kan gi min synkende båt en reddende åre?


Hvem kan være der for deg, slik som ingen andre var?

Hvem kan gi deg alt du søker, alt fra grunner til svar?

Hvem kan være din neste, din aller beste venn?

Og hvem gav deg den smellen, så ufortjent med skjenn?


Hvem kan ta mine hender når jeg ligger i en grøft?

Hvem kan gi meg en klem og styrke meg når livet er for tøft?

Hvem kan stoppe tiden, om bare for en stund?

Hvem kan redde barnet, som lever fra hånd til munn?


Hvem vil være der i medgang, i motgang, som i sorg?

Hvem vil gi deg varme, husly, for noen brente ned din borg?

Hvem har sagt at du er verdiløs, ikke verdt en dritt?

Hvem tok i fra deg håpet, tok motet og selvbildet ditt?


Uansett hvem det var, så vil jeg du skal vite;

At nå skal du slippe å være lei deg, for du betyr alt annet enn lite.

Du har en omsorg, ett varmt hode, ett hjerte av gull.

De andre som drepte gløden din, alt de sa var bare tull.

Du er en ekte helt, og jeg vil løfte deg opp når du føler deg langt nede.

Fra nå av skal du skinne klarest av de alle, og ingen skal lenger unngå å se det.

  • 33 lesere

Likes

Comments

Heisann!

Jeg har så lyst å fortelle dere flere gode nyheter, og har bestemt meg for å fortelle dere den ene nå. Den andre må jeg enda vente en stund med, men det er noe jeg har ønsket skal skje SÅ lenge, og endelig skal det det! Det omhandler drømmer jeg har for 2017. Men vi kommer tilbake til det senere, når alt er i boks! 

Men det første jeg vil fortelle dere er at jeg i februar/mars skal ut på en 3 uker lang tur! Nærmere bestemt til Israel. Enda nærmere bestemt Dødehavet. Jeg har vært i Israel 7 ganger før, så dette blir min 8 tur. Opplegget vi skal på, har jeg vært med på en gang før. Israel er mitt andre hjemland, pleier jeg å si. Det er ett land jeg elsker høyt. Det er alltid noe nytt å oppdage, oppleve og menneskene er helt fantastiske! De er SÅ takknemlig for å få turister, fordi som mange vet går jo Israel for å være ett land med BARE krig i. Jeg skal da fortelle deg en ting; Jeg har adri kjent på, opplevd eller sett noe til denne krigen. Jeg føler meg faktisk TRYGGERE i Netanya, Haifa og Tel Aviv enn i mange av de Norske storbyene. Og nå skal jeg endelig ned igjen! Det er noe jeg ser UENDELIG mye frem til! Håper jeg får mulighet til å treffe flere av vennene jeg har fått! Både i Netanya, Haifa og Jerusalem!

Det blir ett avbrekk i en ganske krevende hverdag. Vi skal bo på ett spahotell rett ved Dødehavet. Så der kan jeg få gratis spabehandling så ofte jeg vil i Dødehavet. Der er det spesielt å være, skal jeg si deg! Opplevelsen av å ligge på ryggen med stekende sol over seg og avisa i hendene, mens man flyter som en kork er en opplevelse jeg unner alle. Vannet oppleves ikke som vann, men som tyntflytende olje. Digg for huden! Grunnen til turen er ikke bare ferie, men jeg skal bli med som ledsager for mine foreldre som skal ha behandling ved Lot Hotel.

Jeg hadde lenge ett ønske om å reise ned og få behandling selv, men jeg går ikke under noen av kategoriene for behandling desverre. Men da jeg fikk spørsmål om å bli med som ledsager takket jeg såklart ja til det.

Det er forsket på diabetes og klimaet ved dødehavet, og flere forskere har kommet frem til at klimaet, varmen og havet, har en god innvirkning på blodsukker. At blodsukkeret stabiliserer seg og ligger jevnere. Jeg er kjempespent på å teste dette ut selv! 

Jeg lover dere at jeg kommer snart tilbake for å fortelle dere minst en god nyhet til! Tro meg; dere kommer garantert til å høre meg prate mye om det når den først er ute!

Shalom sålenge!

  • 46 lesere

Likes

Comments

​Jeg blir mer og mer skremt, redd, skremt og sint for hver dag som går, for hver laserbehandling. Jeg føler synet mitt forverrer seg gradvis, og siden lasertimen på høyre øye i går, og det høyre øyet mitt har forøvrig vært det øye jeg har sett best på hele tiden, så føler jeg at det nå er det øye jeg ser minst på. Jeg ser fortsatt ting greit på nært hold, sånn 30cm - 1m-ish og farger, men når det kommer til langsynet er det kraftig forverret føler jeg. Jeg vet jeg er mer obs på at synet er mer blury nå enn tidligere, og har vel ikke tenkt så mye over det før nå. 

Innerst inne håper jeg at det bare er en midlertidig konsekvens av laseren, at det blir verre før det blir bedre. For laseren skal jo ikke forverre skadene, men stanse de som best det kan. Allikevel så er jeg så livredd. Det er vanskelig å se tekst på tv om den står lenger borte enn 1-2m og når jeg skal skrive noe på macen må jeg nesten sitte med hodet plantet ned i tastaturet. 

Jeg har virkelig ikke ord for hvor redd, nervøs, skremt, deppa og bekymret jeg er!!!! 

  • 59 lesere

Likes

Comments

Dette er til deg som lurer på hvorfor jeg bor hjemme. Til deg som lurer på hvorfor jeg ikke studere på universitetet. Til deg som lurer på hvorfor jeg ikke har fulltidsjobb. Dette er til deg som snakker meg ned bak ryggen min. Som ler av meg for å løfte deg selv frem. Dette er til deg som ikke skjønner hvorfor jeg ikke begynner å gjøre noe med livet mitt. Hvorfor jeg bare får husly og mat servert i fanget mitt. Dette er til deg som ser på mitt liv, og tydeligvis har svarene.

Jeg skal fortelle deg EN ting.

Jeg bor ikke hjemme fordi jeg vil. Jeg bor hjemme fordi det er for farlig for meg å bo alene med tanke på sykdommen min, og fordi jeg ikke har råd til å bo alene akkurat nå. Og til deg som lurer på hvorfor jeg ikke studerer; JO - jeg gjør det! Jeg studerer faktisk på egenhånd. Jeg er nettstudent og har allerede klart å fullfføre 3 av 4 eksamen. ALL BY MYSELF! Mens du sitter på skolebenken, på ditt universitet, med lærere og forelesere på alle kanter, som hjelper, motiverer og lærer dere stoff - gjør jeg alt dette på egenhånd. Du burde prøve. Kanskje synet ditt på mitt liv som nettstudent forandres. Du sier også at jeg ikke jobber? Visste du at jeg hver natt har mobilen på vekking minst 2 ganger slik at jeg kan måte blodsukker og følge med på det? Visste du at jeg ikke spiser poteter eller brød, for det påvirker blodsukkeret mitt i helt feil retning, at de nesten er umulig å få ett jevnt blodsukker etterpå? Visste du også at jeg går til behandling ved tre ulike sykehus - Haugesund, Stavanger og Bergen? For min diabetes og øyeskadene.

Og du som snakker nedlatende om meg bak min rygg, burde se deg selv i speilet og spørre HVORFOR du gjør dette mot andre. HVORFOR du sprer løyn og hat.

Nei, jeg har (desverre) ingen 7-15 jobb, kjører BMW, har leilighet på beste vestkant og studerer på høyskole ved siden av. MEN, jeg har en sykdom som har gjort at jeg har utviklet flere krevende senskader - som jeg nå må betale for, i form av ukentlige behandlinger på ulike sykehus, gjerne også flere ganger i uka. Før du ser ned på meg, så vil jeg at du skal vite dette.

Nå kan du bare fortsette i samme sporet eller støtte meg på veien mot ett levelig liv.

  • 68 lesere

Likes

Comments

​Jeg skal være ærlig med dere. Ærligere med dere enn med min egen familie. Jeg har bestemt meg for å utsette eksamen. Ikke fordi jeg ikke vil eller klarer - men fordi jeg ikke har kapasitet til å fokusere nok på studier akkurat nå. Jeg har blitt stoppet mye opp det siste året, og å plutselig måtte ta dette årsstudiumet, som jeg egentlig skulle ta over 1år - over to år, er ett stort nederlag for meg. Men, jeg hadde ikke forutsett alt som har skjedd de siste 12 mnd. Noe jeg er glad for at jeg ikke visste om, ellers så hadde jeg aldri begynt på studiet. 

I og med at siste del av studiet er såpass tungt og krevende må jeg ha hodet med meg i alt jeg gjør. Det innebærer en del matte og utregninger. Ting jeg ALDRI har vært borti før, som gjør det hakket vanskeligere. Jeg fikk godkjent innlevering 3 idag, etter 4 mislykkede forsøk tidligere, så nå gjenstår kun 2 innleveringer. Men saken er at jeg har fått en del hjelp av andre som har levert semesteroppgave før, slik at jeg har hatt en slags mal på det. Og om jeg evt skulle gått opp til eksamen 10 januar neste år, så hadde jeg nok aldri klart å gjennomføre. Jeg trenger mer tid, hjelp og ro rundt meg for at siste eksamen skal gå i boks. Og betyr det at jeg må utsette enda en eksamen, samme hvor smertefullt det er, så må jeg bare gjøre det.

Har bestilt time hos fastlegen min nå, så håper jeg får komme til henne til uka. At jeg møter forståelse og vennlige smil er det eneste jeg trenger akkurat nå. Jeg er inni en prosess som krever ekstremt mye av meg. Både øyebehandlinger i Haugesund og Bergen, oppfølging hos diasykepleier i Haugesund og dialege i Stavanger, pluss mye kluss og større behandlinger hos tannlege, tar på mer enn jeg på forhånd trodde. 

  • 101 lesere

Likes

Comments

Etter tidligere lasertimer og injeksjoner mente jeg hele tiden at injeksjoner var det verste, fordi jeg kjente ikke noe særlig ved laserbehandlingene. Not anymore.

Laseren er virkelig ingen behagelig behandling - på noe som helst måte. Idag besvimte jeg nesten etter behandlingen. Gikk rett inn på ett toalett og satt meg ned. Følte meg helt ødelagt. Øynene svidde bare jeg såg mot lyset og tårene rant ukontrollert. Øynene føltes verre da enn før jeg gikk inn til behandlingen. De gir meg bedøvelse i form av dråper, men den bedøver kun netthinnen, slik at de får satt linsen på øyet uten at akkurat det skal være for smertefullt. Foruten det er det ingen bedøvelse. 

Før har dette gått overraskende greit, og jeg forstod ikke helt at noen kunne ha det så vondt etter en slik behandling. Men tro meg, det skjønner jeg nå. Etter slike opplevelser som de jeg har hatt nå de to siste ukene lurer jeg helt ærlig på hvordan dette skal ende. Det tar så på at man 1. skal grue seg til dette, 2.gjør vondt og 3. ikke aner hvor lenge denne behandlingen vil foregå. Det går ikke bare ut over pågangsmot og styrken, men også det mentale. Jeg har en eksamen i januar, men har ikke klart å levere mer enn 2 av 5 oppgaver. Alle må være godkjent i desember, og innmeldingsfristen til å ta eksamen er 1 november. Jeg vet jeg har behandlinger på øynene helt frem til midten av desember, og at jeg midt oppi alt har en eksamen å tenke på gjør meg mildt sagt meget stresset.

Jeg vil veldig gjerne gjennomføre eksamen! Det er min siste eksamen, også har jeg fullført årsstudiumet i sosiologi som nettstudent. For meg høres det stor ut. Det er stort for meg! Men når mennesker rundt meg signaliserer det motsatte, at jeg "ikke gjør noe verdens ting", blir jeg ikke bare lei meg og skuffet, men også sint og nedbrutt. Og hva vil vel ikke disse si om jeg må utsette eksamen? Snakke stygt om det bak ryggen min? Le? Jeg vet ikke hvordan jeg skal løse dette. Virkelig ikke. 


  • 365 lesere

Likes

Comments

Hei!

Jeg lovde mange av dere at jeg skulle poste oppskriften av de deilige muffinsene jeg laget fredag. I og med at jeg brukte en oppskrift av Linda Stuhaug og gjorde litt om på den, velger jeg å poste "min"versjon av disse herlige, små bombene som man får litt bedre samvittighet av å kose seg med. Vil forøvrig bare anbefale Linda Stuhaug sin blogg på det varmeste! Hun laget så mye godt, med minimale mengder smør, sukker og andre tilstettningsstoffer noen av oss ikke bør ha for mye av.

Jeg er en veldig stor fan av å bruke mat eller ingredienser man har liggende. For noen mnd siden var det tilbud på Idun sine poser med ferdiglaget blåbærfyll til bare 5kr posen. Hadde aldri smakt det før, men tenkte jeg ville kjøpe noen i tilfelle jeg plutselig vil lage noe som trenger fyll. Dette fyllet passet PERFEKT i muffinsene, og de ble både saftige og søte på samme tid!

Jeg brukte dette: 2 egg, 150gr mager kesam, 60gr sukring gold, 60gr sukrin melis (dette fås kjøpt i de fleste butikker og helsekost),50gr havremel (her kan man kjøre vanlig havregryn i en foodprosessor om man ikke har havremel tilgjengelig), 30gr vanlig hvetemel (kan bruke det melet du selv ønsker), 1ts kardemomme, 1ts ingefærkrydder, 2ts ekte vaniljesukker og 1ts bakepulver. Bland alt godt sammen og fordel i muffinsformene. 

Brukte en spiseskje med blåbærfyll i hver muffins, men bruk gjerne mer om du ønsker det. Bare la dette "oppå" muffinsen før steking, så synker det liksom inn i muffinsen under steking. Ønsker du litt crunsh i muffinsen, tilsett gjerne walnøtter, mandler eller hasselnøtter. Det bruker jeg stort sett i alt jeg baker. Du må se an steketid med tanke på størrelsen på muffinsene, men jeg hadde de i ovnen i ca 15-16min, midt i ovnen på ca 180gr.

Bon apetit! ;)

I morgen venter tannlegen på meg, og deretter ny lasertime på sykehuset. HÅPER jeg slipper å kjenne noe denne gangen, for jeg gruer meg skikkelig til disse timene, spesielt etter forrige gang. Ønsk meg lykke til!

  • 251 lesere

Likes

Comments

I kveld hadde jeg planen klar om å legge meg tidlig. Tidlig for meg vil si før klokka 23. Gikk overraskende fint det, men så var det søvnen da. Den skulle jo vise seg å utebli. Da ender jeg som regel opp med å ligge å tenke og fundere på alt mellom himmel og jord, som for meg aldri er noen god ide, for det ender stort sett opp i bekymring og angst.

Endte opp med at jeg tente lys i lyshusene mine, la dyna godt rundt beina mine og satte på yndlingslista mi på Spotify, nemlig "Secret Garden." Deilig med beroligende toner når regnet pisker på ruta og vinden sender det brune løvet som virvler ute i hagen. Akkurat som jeg har hatt det inni meg de siste ukene. Men akkurat høst og stormer er noe jeg elsker å se på og deilig å høre på.

Ofte legger jeg meg med to dyner og setter verandadøra ( ja, eg har veranda på soverommet) opp litt ett par timer. Jeg blir beroliget av storm og uvær, og sovner ganske fort. Merkelig nok kan en kavete og vindfull natt roe meg helt ned.

Forøvrig så inneholder lista mi på Spotify stort sett bare Secret Garden- sanger, med unntak av ett par fra Enya. Det får meg til å drømme meg bort, slappe av og la tankene fly dit de burde, nemlig til ro, fred, lykke og gode stunder. Det vil gå bra til slutt.

God natt.

  • 172 lesere

Likes

Comments