View tracker

Tanken idag var inte att göra ännu mer mat men fick både köttfärs samt potatis över från bourek, så sa pappa ''Gör maakouda'', and so I did.

De flesta gör detta endast på potatis, råa ägg, persilja, salt och peppar.

Man kokar potatisen, mosar den, krossar i ägg, sen i med kryddorna, precis som med bourek. Men idag blandade jag ju även i köttfärsen och måste säga att detta blev riktigt gott. Samma ingredienser som på bourek http://nouw.com/kitchenalasara/bourek-algerien-algerisk-bourek-27468969 och sedan bara blanda tillsammans och sedan göra till plättar och börja fritera i olja. Om man är rädd att de skall gå sönder kan man ha i lite ströbröd eventuellt mer ägg.

Jättegott att pressa lite citron över detta. Mums!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Boooourek! Algerisk booourek! Yumyuuuum! Inget smakar som Algerisk bourek och absolut inte som därnere! Just därför köper jag alltid med mig bourekbröd eller vad man skall kalla det från Algeriet. Jag tror inte att riktig finns här, inte i min lilla stad iallafall. Man får alltid köpa vårrulle bröd och det vill jag inte ha, men det duger.

Bourek äts som standard till soppa och grytor. Finns med alla olika fyllningar men standard är köttfärs med ägg, skrattande kon och persilja eller mosad potatis med ägg, skrattande kon och persilja, eller de två ihop, eller med tonfisk men det är inget vi äter ofta i min familj. De som kanske varit i Tunisien och ätit brik, vet på ett ungefär hur bourek smakar då. Nhaaaab! Jag älskaaaar!

Idag gjorde jag på 10 st bourekdeg. Skall man säga deg, bröd eller plattor? I don't know haha, de ser ut såhär iallafall. Liknar filodeg.

Viktigt att alltid täcka degen med en kökshandduk och lite fukt så de inte blir torra och smular sönder.

Idag hade jag både köttfärsfyllning och potatisfyllning.

Köttfyllningen:

500 g köttfärs (helst lamm)

Salt och peppar

Två hårdkokta ägg

Finhackad persilja



Potatisfyllningen:

4 potatis som skall kokas sedan mosas

Salt och peppar

2 råa ägg

Finhackad persilja

Ooooch, som sagt, man kan ha skrattande kon på, blir bara mycket godare.


Sedan är det bara att börja rulla de till antingen rullar eller triangelformade. Att göra triangelformade kan vara lite kneptigt, I'll show you how to do.

Tänk på att alltid ha lite vatten, eller ännu bättre, handvispad ägg vid sidan så att du kan limma fast sidorna.

​Sådärja! Hetta upp olja i en lite högre stekpanna och börja steka boureken, gärna mycket olja så att de nästan friteras. Ha inte i för hög värme då de kan brännas ganska fort. Ha de hellre på medium värme och låt de ta tid. 

Likes

Comments

View tracker

Godkväll!

Idag lagade jag middag åt pappa och mamma. Det har varit så kallt och ruggigt hela dagen (hela veckan..) så jag gjorde en gryta på lamm och pärlcouscous även kallad berkoukes i Algeriet.

Denna maträtt är en verklig höst och vinter gryta därnere, äter den endast under vintern.

Till kan man ha hembakat bröd/kesra, bourek och någon sallad eller bara äta så som den är.

Du behöver:

Lammgrytbitar

Kikärtor som legat i blöt under natt, ungefär en handfull

Pärlcouscous (berkoukes) ca 4-5 nävar då dessa suger åt sig vätskan och blir större

2-3 morötter

2 finhackade lökar

4 vitlöksklyftor

2-3 burkar krossade tomater

Harissa

Persilja

Koriander

Salt och peppar

Kanel

Ras el hanout

Paprikapulver

(Ibland har jag i tärnad potatis, tärnad zucchini och paprika)

Börja med att hacka lök och vitlök, finhacka persiljan och skala morötterna. Jag tar alltid fram allt innan jag börjar så det är ordning och reda, we like that.




Bryn lök och vitlök tills de fått färg.

Lägg i köttet och krydda på rikligt och låt det brynas tillsammans tills fått färg.

När köttet fått färg, häll i kikärtorna och vatten så att det täcker. Låt nu detta koka i sisådär 20 minuter.

Smaka av och krydda mer om det behövs. Nu kan du hälla i krossade tomaterna samt de grönsaker/rotfrukter du väljer att ha i. Jag lägger i hela morötter.

Jag brukar därefter pressa just morötterna (och paprika när jag har det), för att få ut det mesta av saften. Sedan kan man välja att hälla tillbaka de pressade grönsakerna eller kasta. Jag häller alltid tillbaka.

Låt det koka i ungefär 30-40 minuter och häll därefter i pärlcouscousen och låt det koka ytterligare 20-30 minuter eller tills grynen samt kikärtorna känns klara.

Pärlcouscous!

Likes

Comments

Couscous so good they named it twice!

Jag börjar med att säga förlåt om jag blir lite svårförstådd i detta inlägg men känner att mina hjärna är någon helt annanstans just nu men mina händer vill skriva av sig lite, haha. ​Har även varit iväg på en liten minisemester, därför bloggen inte är uppdaterad, och jag är väldigt trött! 

Här kommer min version på Algerisk couscous, och även som chourba så har typ alla familjer sitt egna recept på just sin couscous! Couscous äts traditionellt på fredagar i Algeriet och jag lagade denna rätt inte denna fredag utan förra fredagen. Här i Sverige blir det ju inte varje fredag man lagar couscous men om jag ska laga couscous så ska det vara en fredag, it's a standard! 

För denna rätt kommer du att behöva en speciell gryta, en couscousier, iochmed att couscousgrynen ska ångkokas. Hur man gör om man inte har en? Har faktiskt ingen aning men har hört att det ska kunna gå med vanlig gryta och typ en stor sil med handduk mellan sil och gryta, man kanske ska testa! Eller så kan man börja importera lite grejer från Algeriet! ;)

Du behöver:

1 kg couscous (Brukar köpa märket Dari moyenne, dvs tjockkornig och inte finkornig, tycker inte det blir bra med finkornig)

Lamm/kyckling

Morötter

Potatis

Zucchini

1 hackad lök

4 klyftor vitlök

Smen/margarin

Salt och peppar

Kanel

Ras el hanout

Koriander

Blötlagda kikärtor

OBS! Tänk på att krydda under hela tillagningstiden och smaka av.


Börja med att hacka lök och vitlök fint. Lägg i en klick smen i en gryta med lökarna och låt fräsa tills det blir mjukt. Häll i köttet och alla kryddor och låt få lite färg.

Under tiden kan du ta lite margarin/smen i ett papper och smöra en couscousier (där grynen ska ångkokas i), Innan jag häller i couscousgrynen brukar jag blötlägga de i en sil lite snabbt och sedan hälla de i couscousiern.


När köttet fått färg så häll över vatten så det täcker och det är nu du även kan hälla i kikärtorna. Låt koka upp och lägg över couscousiern. Låt koka på medelvärme i ungefär 20-30 min.

Under denna tid brukar jag skala och skära grönsakerna om inte det redan är gjort!

Förbered genom att ta fram en stor och lite djupare ugnsform. När det gått 20-30 min så häll över couscousen i ugnsformen och klicka ut lite smen/margarin över och droppa över lite kallt vatten, INTE FÖR MYCKET! Kommer bli klibbigt och det ska vara fina gryn. Är det för varmt att sära på grynen med händerna så ta en gaffel och gaffla igenom. Brukar även salta grynen nu.

Häll tillbaka grynen i couscousiern.


Över till grytan: häll i grönsakerna nu, jag brukar börja med att hälla i potatisen och morötterna så de får koka i 10 minuter innan jag häller i zucchinin iochmed att det är så lätt för den att koka sönder.

Lägg över couscousiern med grynen i. Om grönsakerna känns klara efter 20-30 minuter så brukar jag hälla över de i en annan gryta med kokt vatten och kryddor, bara för att behålla smak och värme.

Gör om samma procedur med couscousen efter dessa 20-30 min och låt koka ytterligare 20 minuter efter (med eller utan grönsaker i grytan). Kolla så både grynen känns klara och även kikärtorna.

När grönsakerna känns färdiga, grynen är ångkokta tillräckligt för att de ska smälta i munnen och köttet är mört så är det bara att börja servera!

Fortsatt trevlig kväll mina amigos.

Likes

Comments

Här kommer mitt bästa lunchtips och även mellanmålstips efter träning.
Omelett med ost och diverse grönsaker.
Du behöver:
2 ägg
Ca 2 msk vatten
Ca 3 msk riven ost (helst präst)
Salt, peppar (vilka kryddor du vill)
Persilja
Purjolök
Tomater
OBS ⚠ Såklart får man använda vilka grönsaker man vill också. Någon gång har jag stekt champinjoner och haft i, rädisor och vanlig stekt lök osv.

Blanda ägg, vatten och kryddor.
Häll ca 1 tsk olivolja i stekpannan och låt de värmas upp litegrann.
Häll i äggblandningen och strö över osten och grönsakerna. Låt omeletten stelna, och känn efter ca 5 min med stekspade runt om ifall den är klar undertill. Är den klar så vänd vänd den till en halvmåne, och kanske en gång till, om du vill.
Ready to eat.

Likes

Comments

Jag gjorde ju en deg till mina mördegskakor igår och som sagt blev det en halv deg över som fått stå i kylskåp över natten.

Recept på mördegen hittar ni här! 

Varför inte göra tarteletter med en kokosfyllning då? Jo visst, det gjorde jag och de blev M U M S.

Denna fyllning räcker till 12 tarteletter.

​Du behöver:

100 g margarin

100 g strösocker

2 ägg

100 g kokos

Vaniljsocker

1 tsk bakpulver

Fyll tarteletterna med deg och platta ut. Ställ in i kylskåp och påbörja fyllningen.

​Gör såhär: 

Vispa margarin och socker till en krämig konsistens och häll i kokosen och vispa lite till.

Häll i resterande ingredienser och blanda med hjälp av en slickepott.

Ta ut formarna ur kylskåpet och fyll varje tartelett med fyllning. Sätt ugnen på 180 C och låt bakas i ca 15-20 min.

Easy, huh? Try it!

Likes

Comments

Idag har varit en sån där dag då man velat göra något men ändå inte blivit något av det. Tråkigt men ändå skönt för då kan man vila upp sig inför kommande vecka och jobbhelg. Jag tänkte att denna dag kan ju inte gå helt till spillo, jag vill testa något nytt! Nog har jag gjort mördegskakor innan o testat lite olika varianter men idag var det dags igen.

Det blev mördegskakor med choklad på. Enkelt och jättegott som litet tilltugg till fikat.

Denna deg ger rätt många kakor, jag har plastat om halva degen och ska testa något annat nytt imorgon, kanske! Så det går jättebra att halvera receptet.

Du behöver:

Ett halvt kilo vetemjöl

250 g margarin

1 ägg

100 g florsocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

ca 400 g blockchoklad

Vispa ihop florsocker med det rumstempererade margarinet, knäck i ägget och vispa. Häll i mjöl, lite åt gången och vispa till en homogen deg. Ta ut på mjölat bakbord och knåda till en boll. Denna deg är enkel att jobba med så man behöver inte alls knåda länge. Mjöla kaveln och börja kavla ut till 0,5-1 cm tjock. Tryck ut med vilka former du vill och sätt på plåt och skjut in i ugnen på 180 C i ca 15 min eller tills de fått lite färg i kanterna. Ni känner av och ser själva!

Under tiden smälte jag chokladen över ett vattenbad. I och med att jag hade tryckt ut Fatimas hand, så ville jag ha ett liknande mönster ovanpå och har en silikonform med miniatyrer av Fatimas hand. Jag hällde på chokladen i botten av dessa och lät de stelna i kylen i ungefär 20 minuter. Tänk på att införskaffa några roliga silikonformar så det blir något roligt av det, alternativt finns det ju lite roliga iskuber man kan köpa nu för tiden.

Ta ut kakorna och låt de svalna. När allt svalnat så ''limma'' fast choklad handen på mördegshanden (hahaha, låter så fult) med hjälp av en liten klick smält choklad. Var försiktigt så inte chokladen/mördegen spricker, lätt till om man e för hårdhänt. Ställ på fat och in i kylen tills de fastnat.

​VOILA!



Likes

Comments

Igår stod jag i köket mellan 13-19. Jag gick all in och lagade dolma, m'tewem (postade recept igår), algeriska sallader och fougasse. Till allt serverade jag en riktigt enkel vitlökssås gjord på creme fraiche, lite majonnäs och vitlök, salt och peppar efter smak. Passar perfekt till vad som, från pizzasås till dippsås.

Men idag ska ni få recept på min dolma, gjord på färska vindruvsblad direkt från trädgården. När det är såhär färska blad så brukar kokningstiden bli lite längre än vad den blir med köpta färdiga blad. Det du kan börja med när du har färska blad är att koka upp vatten och salt i en stor kastrull och sedan sänka värmen direkt och lägga i bladen. De kommer nu ändra färg och låt de ligga där i ungefär 5-10 min, några åt gången, inte alla direkt. Lägg de sedan så de får silas av.

Nu kan du börja med dolman!

Du behöver:

Köttfärs

1 dl ris

1 röd finhackad paprika

1 halv gul finhackad lök

Hackad persilja

Sumak

Salt och peppar

Mynta

Ras el hanout

Paprikakrydda

1 citron

2 skivade potatisar till botten av grytan

Blanda alltihop med färsen, räcker med ungefär saften av halva citronen, saften från andra halvan kan du ha när det kokar.

Dra bort stjälken från vinbladet, lägg en liten korv av färsblandningen nere på bladet, vik in sidorna och börja rulla nerifrån upp. Rulla hårt så de inte släpper sedan.

Rulla alla vinblad. Hetta upp olja i en stor gryta, täck botten med skivade potatisen och fyll sedan på med dolman tätt intill varandra så de inte rullar upp under kokningstiden. Häll på saften av 1 halv citron.

För att nu inte bladen ska rullas upp och all fyllning ska komma ut så tryck ner en tallrik som täcker och sedan en till över och pressa ner det, precis så som jag gjort på bilderna nedanför.


Höll på vatten så det täcker nästan första tallriken som ligger underst. På med lock och låt koka rejält i ungefär 20 min, och låt sedan småputtra i ungeför 3-4 h. Kolla till då och då och pressa ner tallrikarna. När tiden gått, ta upp en rulle och smaka av och se om den är klar. Bladet ska vara lätt att tugga genom och inte kännas som ett ''färskt blad''. Hoppas ni förstår, haha!

Jaa, nu när de är klara så är det bara att servera ihop med vitlökssås, sallad och någon mer ''sidedish'' eller maträtt.


Likes

Comments

Nu ska ni få recept på potatissallad samt rödbetssallad á la Algeriskt vis. Dessa sallader äts kalla och som tillbehör till vad som. Enkla att göra dessutom!

Potatissallad för 6 pers ca, du behöver:

7 stora potatisar (helst fastpotatis)

1 halv rödlök

1/4 knippe persilja

Olivolja

Salt och peppar

Koka potatisen med skalet på, håll koll så de inte smular sönder, de ska helst ha tuggmotstånd.

Låt potatisen svalna och skala sedan. Skär den i skivor, helst 1 cm tjocka. Lägg på fat/i en skål och ringla över hackad rödlök samt persilja och olivolja. Krydda efter smak, in med den i kylskåpet et voilá!


Rödbetssallad till 6 pers ca, du behöver:

4-5 färska rödbetor

1 halv rödlök

1/4 knippe persilja

1/4 gullök

3 klyftor vitlök

Olivolja

Salt och peppar

Koka rödbetorna tills du känner att de är klara, känn med en gaffel så den går igenom. Låt svalna. Under tiden hacka alla grönsaker. Skala och skär rödbetorna, blanda ihop med resterande eller lägg på fat och strimla över. Ställ in i kylskåp och servera efter.


Likes

Comments

M'tewem med vit sås, godaste simpla Algeriska maträtten! Denna rätt äts ofta på bröllop i Algeriet och under ramadan. Namnet betyder vitlök (toum), och vitlök är väl den viktigaste ingrediensen till denna maträtt.

Som tillbehör räcker bröd men den brukar serveras som en ''sidedish''.

Du behöver:

Nöt/lammfärs

Lammkött

1 helt huvud vitlök

1 halv gul lök

Kikärtor som legat i vatten under natt

Persilja

Mald koriander (ganska mycket!)

Kanel

Salt och peppar

Börja med att blanda köttfärsen med 4 klyftor vitlök, och resterande kryddor.

Hetta upp olivolja i en gryta/tagine och häll i resterande av vitlökshuvudet och den hackade löken. Låt de få färg och i med lammet och krydda. I med lite vatten så det inte bränns fast i botten. Låt köttet få färg och i med kikärtorna och vatten så det täcker. Låt puttra under lock i ungefär 1 halvtimme.


SerRulla köttbullar av färsen, till en storlek som en valnöt ungefär. Medan vattnet kokar, så häll i köttbullarna, häll på vatten så det täcker och låt alltihop få puttra på i en timma/tills kikärtorna känns klara.


Servera nu i en tallrik, med lite vätska och mycket kött och kikärtor. Mums detta är så gott och så enkelt = perfekt!

Likes

Comments