Idag gjorde jag keftatagine till fredagsmyset, så längesedan jag åt det så det var mycket gott. Kefta tagine är som en kryddig tomatsås gryta med kryddiga köttbullar som får puttra antingen i en tagine eller stekpanna med höga kanter. I slutet av lagningstiden knäcker man i ägg som får puttra på medelvärme i ca 10 min. Avnjuts sedan med bröd.

Här kommer recept till ca 4 personer

Tomatsåsen

6 rivna tomater

1 riven lök

4 vitlöksklyftor

Harissa

Krossade tomater vid behov

Paprikapulver mild och stark

Koriander

Spiskummin

Persilja

Salt och peppar

Köttbullarna

500 g lammfärs (eller nöt)

1 riven lök

Koriander

Persilja

Kanel

Spiskummin

Paprikapulver

Vitlöksklyfta

Såhär gör du

Börja med att riva ner tomaterna samt löken i en tagine med olivolja och de andra ingredienserna till tomatsåsen. Låt de puttra 15 min på medelhögvärme med lock på.

Under tiden kan du blanda ihop ingredienserna till köttbullarna, knåda inte för mycket då köttfärsen blir för kompakt och inte alls sådär saftig som vi vill ha den. Rulla till små eller medelstora köttbullar och lägg på en tallrik.

Nu när tomatsåsen har fått puttra en stund under lock häll i ca 2 dl vatten och lägg ner köttbullarna.

Låt det koka på medelhög värme i ca 15 min. Smaka av om du behöver mer kryddor.

Knäck efter 15 min i äggen och låt de småkoka ca 5-10 min. Strö över hackad färsk persilja och servera direkt ur taginen eller servera på tallrikarna.

Jag fuskade idag och köpte surdegsbaguette, vilket var väldigt gott till. Annars är algeriskt bröd till mycket gott också, recept på det kan ni hitta här i min blogg under kategorin BRÖD.

Trevlig helg mina vänner🍁

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Gjorde såååå goda minipajer igår till iftar, då man bryter fastan. Väldigt enkla också så passar perfekt till buffebordet nu i sommar eller som mellanmål 😀

För ca 12 st

2 1/2 dl vetemjöl

75 g smör

1 dl kvarg kesella

Fyllning

100 g riven cheddar/mozzarellaost

100 g riven gratängost

3 ägg

2 dl matlagningsgrädde

Hackade champinjoner

Körsbärstomater

Hackad persilja


Smula smöret med mjölet till en grynig massa och tillsätt därefter kesellan och gör till en deg.

Fyll paj/muffinsformar med deg och platta ut de.

Blanda alla ingredienser till fyllningen och häll det i formarna och ställ in de i kylskåpet ca 30 min.

Sätt ugnen på 225 grader och låt de gräddas i 20-30 minuter. VOILA!!


Likes

Comments

Ännu ett jättegott tunisiskt recept är Fricassé som är små degknyten man friterar och fyller med det man tycker om. Standarden är nog tonfisk, majonnäs, harissa, kokt ägg, kokt potatis och oliver.

Recept kommer här på dessa jag gjorde igår:

Degen:

1 kg mjöl

2 ägg

1 färsk jäst

salt

olja

ljummet vatten


Blanda ut jästen i lite ljummet vatten med 2 msk mjöl och låt jäsa i 1 timme. När det sedan fått jäsa, blanda i övriga ingredienser och var försiktig med vattnet, häll i så mjölet absorberas upp, häll i lite i taget. Knåda degen till en fin bulle och gör därefter bollar stora som golfbollar av den och lägg på tallrik och låt dessa jäsa i ca 30 minuter.

Under tiden kan du göra fyllningen som jag gjorde såhär:

ca 4 kokta potatisar

6 hårdkokta ägg

2 burkar tonfisk som fått rinna av sig oljan/vattnet

harissa

hackade oliver

majonnäs ca 3-4 msk eller vad du själv tycker om

salt och peppar

hackad purjolök

Tärna/dela potatis och ägg och blanda ihop alla ingredienser och ställ in i kylen. Smaka av om det behövs mer kryddor alt. majonnäs. Vill man går det bra att bara blanda majonnäs, harissa och kryddor med tonfisken och sedan fylla degknytena med potatis och ägg. Tycker dock det är enklast att göra en röra direkt.

Nu har degknytena jäst och blivit lite större och fina förhoppningsvis! Har man ingen fritös så hetta upp olja i en kastrull och fritera de tills de fått fin gyllenbrun färg på båda sidor och låt de rinna av på hushållspapper.

Du behöver inte dela de helt utan låt de sitta ihop lite grann och fyll de sedan och garnera hur du vill. Voila redo att ätas! Perfekt på buffebordet eller som lunch.

Lånar min systers snälla bild, enda bra bilden som finns sedan gårdagen då jag bjöd familjen på middag.

Likes

Comments

Tunisisk tagine kan göras på många olika sätt och är inte densamma som t.ex marockansk tagine. Tunisisk tagine görs som en gratäng med mycket ägg och ost. Just denna tagine heter Tagine el bey och görs på köttfärs, spenat, ägg, ost och persilja.

Recept kommer här:

FÄRSEN:

lammfärs 500g-1 kg

1 lök

färsk koriander

5 vitlöksklyftor

salt och peppar

Mixa alla ingredienser utom köttet, fräs istället köttet i olja och tillsätt sedan mixen och stek ihop till fin färg. Ställ åt sidan.

Det lite speciella med denna tagine är att den görs i tre lager, jag använde en lite för stor form igår vilket gjorde den lite väl platt så vill ni ha den lite fylligare använd en med måtten 20x16 cm ungefär.

För de olika fyllningarna behöver du:

1 kg färsk spenat

9 ägg varav 3 av de ska vara kokta

persilja

ricottaost ca 250 g

skrattande kon ca 5 klyftor

riven grugereost/ riven gratängost

Dela upp färsen i tre bunkar, hacka spenaten och persiljan väl men skilj de åt.

Första bunken fyller du med tre råa ägg och spenaten, smörj ugnsformen och fyll den med första fyllningen och sätt in i ugnen ca 5-7 min på 175 grader. Förbered fyllning nummer två med ostarna, de tre kokta äggen och färsen. När den första fyllningen varit i ugnen i 5-7 min ta ut och bred över fyllning nummer två, sätt in i ugnen igen 5-7 min. Förbered nu fyllning nummer tre med persilja och tre råa ägg och gör samma sak som innan. Låt den vara i ugnen tills den blir fast. Kan vara så att den blir lite rinnig om man inte kramar ur vätskan från spenaten riktigt.

Nästa gång ska jag laga en annan variant på tunisisk tagine för som sagt, finns hur mycket goda fyllningar som helst.





Likes

Comments

Goddag! Längesen jag skrev ett recept här och faktiskt har det inte blivit så mycket mat och bak på senaste tiden då jag går på lite kostschema. Dock blev det ett undantag i lördags då jag fick ett ryck att prova på egen filodeg och göra baklawa. Filodegsreceptet är från min farmor men själva baklawa fyllningen har jag tagit lite som jag själv tycker om.

För filodegen behöver du:

ca 500 g smält smör som kallnat

ca 750 g vetemjöl

vatten

apelsinblomvatten

För fyllningen:

ca 2 glas mandlar

ca 2 glas valnötter

1 liten skål socker

lite blomvatten

När jag bakar använder jag inga direkta mått tyvärr, man får smaka och känna av.

Börja med att blanda smör och mjöl till filodegen och arbeta ihop. Tillsätt vatten och lite apelsinblomvatten till det blir en deg som du kan arbeta ihop. Dela den i ca 9 bollar, mjöla och kavla ut. Sedan underlättar det om du har en pastamaskin då filodegen ska bli så tunn som möjligt. Jag körde först 2 gånger på den tjockaste millimetern och sedan 2 ggr på den millimetern som är någonstans mellan tjockast och tunnaste och sist körde jag försiktigt 1 gång genom den tunnaste. Hoppas ni förstår! Det ska alltså vara lika tunt som papper och kruxet för att degremmarna inte ska gå sönder är att mjöla de innan de körs i pastamaskinen.

När de är tillräckligt tunna så lägg 1 lager på en plåt och pensla på rikligt med smält smör. Lägg på ett till ark filodeg och pensla, sen tar du ett ark till och penslar. Tills dess har du mixat nötter, socker och blomvatten. Nötterna ska helst vara så det är lite tuggmotstånd. Lägg nu på hälften av fyllningen på sista arket filodeg. Sedan gör du om samma procedur med tre ark filodeg och smör, fyllning och sedan tre ark filodeg och smör. Dela de i så stora bitar du vill ha, lägg på valfri nöt och in i ugnen 250 grader ca 1 timme. Kolla så att inte ovansidan blir för bränd, isåfall lägg över aluminiumfolie.

Under tiden den är i ugnen så ska sirapen göras. Koka upp flytande honung, blomvatten, lite vatten och ljus sirap. Låt kallna och sedan när baklawan har varit ute ur ugnen en stund så häller du över denna sirap och låter stå över natten.

Tycker du att den dagen efter sugit upp lite väl mycket av vätskan så häll över lite ljus sirap.

Iochmed att det var första gången för mig som jag gjorde egen filodeg så tänkte jag inte alls på dekorationen så den blev inte så grann men den blev över förväntan väldigt god!!!



När jag precis hällt över min sirap.

Dagen efter! Mums!

Likes

Comments

Tanken idag var inte att göra ännu mer mat men fick både köttfärs samt potatis över från bourek, så sa pappa ''Gör maakouda'', and so I did.

De flesta gör detta endast på potatis, råa ägg, persilja, salt och peppar.

Man kokar potatisen, mosar den, krossar i ägg, sen i med kryddorna, precis som med bourek. Men idag blandade jag ju även i köttfärsen och måste säga att detta blev riktigt gott. Samma ingredienser som på bourek http://nouw.com/kitchenalasara/bourek-algerien-algerisk-bourek-27468969 och sedan bara blanda tillsammans och sedan göra till plättar och börja fritera i olja. Om man är rädd att de skall gå sönder kan man ha i lite ströbröd eventuellt mer ägg.

Jättegott att pressa lite citron över detta. Mums!

Likes

Comments

Boooourek! Algerisk booourek! Yumyuuuum! Inget smakar som Algerisk bourek och absolut inte som därnere! Just därför köper jag alltid med mig bourekbröd eller vad man skall kalla det från Algeriet. Jag tror inte att riktig finns här, inte i min lilla stad iallafall. Man får alltid köpa vårrulle bröd och det vill jag inte ha, men det duger.

Bourek äts som standard till soppa och grytor. Finns med alla olika fyllningar men standard är köttfärs med ägg, skrattande kon och persilja eller mosad potatis med ägg, skrattande kon och persilja, eller de två ihop, eller med tonfisk men det är inget vi äter ofta i min familj. De som kanske varit i Tunisien och ätit brik, vet på ett ungefär hur bourek smakar då. Nhaaaab! Jag älskaaaar!

Idag gjorde jag på 10 st bourekdeg. Skall man säga deg, bröd eller plattor? I don't know haha, de ser ut såhär iallafall. Liknar filodeg.

Viktigt att alltid täcka degen med en kökshandduk och lite fukt så de inte blir torra och smular sönder.

Idag hade jag både köttfärsfyllning och potatisfyllning.

Köttfyllningen:

500 g köttfärs (helst lamm)

Salt och peppar

Två hårdkokta ägg

Finhackad persilja



Potatisfyllningen:

4 potatis som skall kokas sedan mosas

Salt och peppar

2 råa ägg

Finhackad persilja

Ooooch, som sagt, man kan ha skrattande kon på, blir bara mycket godare.


Sedan är det bara att börja rulla de till antingen rullar eller triangelformade. Att göra triangelformade kan vara lite kneptigt, I'll show you how to do.

Tänk på att alltid ha lite vatten, eller ännu bättre, handvispad ägg vid sidan så att du kan limma fast sidorna.

​Sådärja! Hetta upp olja i en lite högre stekpanna och börja steka boureken, gärna mycket olja så att de nästan friteras. Ha inte i för hög värme då de kan brännas ganska fort. Ha de hellre på medium värme och låt de ta tid. 

Likes

Comments

Godkväll!

Idag lagade jag middag åt pappa och mamma. Det har varit så kallt och ruggigt hela dagen (hela veckan..) så jag gjorde en gryta på lamm och pärlcouscous även kallad berkoukes i Algeriet.

Denna maträtt är en verklig höst och vinter gryta därnere, äter den endast under vintern.

Till kan man ha hembakat bröd/kesra, bourek och någon sallad eller bara äta så som den är.

Du behöver:

Lammgrytbitar

Kikärtor som legat i blöt under natt, ungefär en handfull

Pärlcouscous (berkoukes) ca 4-5 nävar då dessa suger åt sig vätskan och blir större

2-3 morötter

2 finhackade lökar

4 vitlöksklyftor

2-3 burkar krossade tomater

Harissa

Persilja

Koriander

Salt och peppar

Kanel

Ras el hanout

Paprikapulver

(Ibland har jag i tärnad potatis, tärnad zucchini och paprika)

Börja med att hacka lök och vitlök, finhacka persiljan och skala morötterna. Jag tar alltid fram allt innan jag börjar så det är ordning och reda, we like that.




Bryn lök och vitlök tills de fått färg.

Lägg i köttet och krydda på rikligt och låt det brynas tillsammans tills fått färg.

När köttet fått färg, häll i kikärtorna och vatten så att det täcker. Låt nu detta koka i sisådär 20 minuter.

Smaka av och krydda mer om det behövs. Nu kan du hälla i krossade tomaterna samt de grönsaker/rotfrukter du väljer att ha i. Jag lägger i hela morötter.

Jag brukar därefter pressa just morötterna (och paprika när jag har det), för att få ut det mesta av saften. Sedan kan man välja att hälla tillbaka de pressade grönsakerna eller kasta. Jag häller alltid tillbaka.

Låt det koka i ungefär 30-40 minuter och häll därefter i pärlcouscousen och låt det koka ytterligare 20-30 minuter eller tills grynen samt kikärtorna känns klara.

Pärlcouscous!

Likes

Comments

Couscous so good they named it twice!

Jag börjar med att säga förlåt om jag blir lite svårförstådd i detta inlägg men känner att mina hjärna är någon helt annanstans just nu men mina händer vill skriva av sig lite, haha. ​Har även varit iväg på en liten minisemester, därför bloggen inte är uppdaterad, och jag är väldigt trött! 

Här kommer min version på Algerisk couscous, och även som chourba så har typ alla familjer sitt egna recept på just sin couscous! Couscous äts traditionellt på fredagar i Algeriet och jag lagade denna rätt inte denna fredag utan förra fredagen. Här i Sverige blir det ju inte varje fredag man lagar couscous men om jag ska laga couscous så ska det vara en fredag, it's a standard! 

För denna rätt kommer du att behöva en speciell gryta, en couscousier, iochmed att couscousgrynen ska ångkokas. Hur man gör om man inte har en? Har faktiskt ingen aning men har hört att det ska kunna gå med vanlig gryta och typ en stor sil med handduk mellan sil och gryta, man kanske ska testa! Eller så kan man börja importera lite grejer från Algeriet! ;)

Du behöver:

1 kg couscous (Brukar köpa märket Dari moyenne, dvs tjockkornig och inte finkornig, tycker inte det blir bra med finkornig)

Lamm/kyckling

Morötter

Potatis

Zucchini

1 hackad lök

4 klyftor vitlök

Smen/margarin

Salt och peppar

Kanel

Ras el hanout

Koriander

Blötlagda kikärtor

OBS! Tänk på att krydda under hela tillagningstiden och smaka av.


Börja med att hacka lök och vitlök fint. Lägg i en klick smen i en gryta med lökarna och låt fräsa tills det blir mjukt. Häll i köttet och alla kryddor och låt få lite färg.

Under tiden kan du ta lite margarin/smen i ett papper och smöra en couscousier (där grynen ska ångkokas i), Innan jag häller i couscousgrynen brukar jag blötlägga de i en sil lite snabbt och sedan hälla de i couscousiern.


När köttet fått färg så häll över vatten så det täcker och det är nu du även kan hälla i kikärtorna. Låt koka upp och lägg över couscousiern. Låt koka på medelvärme i ungefär 20-30 min.

Under denna tid brukar jag skala och skära grönsakerna om inte det redan är gjort!

Förbered genom att ta fram en stor och lite djupare ugnsform. När det gått 20-30 min så häll över couscousen i ugnsformen och klicka ut lite smen/margarin över och droppa över lite kallt vatten, INTE FÖR MYCKET! Kommer bli klibbigt och det ska vara fina gryn. Är det för varmt att sära på grynen med händerna så ta en gaffel och gaffla igenom. Brukar även salta grynen nu.

Häll tillbaka grynen i couscousiern.


Över till grytan: häll i grönsakerna nu, jag brukar börja med att hälla i potatisen och morötterna så de får koka i 10 minuter innan jag häller i zucchinin iochmed att det är så lätt för den att koka sönder.

Lägg över couscousiern med grynen i. Om grönsakerna känns klara efter 20-30 minuter så brukar jag hälla över de i en annan gryta med kokt vatten och kryddor, bara för att behålla smak och värme.

Gör om samma procedur med couscousen efter dessa 20-30 min och låt koka ytterligare 20 minuter efter (med eller utan grönsaker i grytan). Kolla så både grynen känns klara och även kikärtorna.

När grönsakerna känns färdiga, grynen är ångkokta tillräckligt för att de ska smälta i munnen och köttet är mört så är det bara att börja servera!

Fortsatt trevlig kväll mina amigos.

Likes

Comments

Här kommer mitt bästa lunchtips och även mellanmålstips efter träning.
Omelett med ost och diverse grönsaker.
Du behöver:
2 ägg
Ca 2 msk vatten
Ca 3 msk riven ost (helst präst)
Salt, peppar (vilka kryddor du vill)
Persilja
Purjolök
Tomater
OBS ⚠ Såklart får man använda vilka grönsaker man vill också. Någon gång har jag stekt champinjoner och haft i, rädisor och vanlig stekt lök osv.

Blanda ägg, vatten och kryddor.
Häll ca 1 tsk olivolja i stekpannan och låt de värmas upp litegrann.
Häll i äggblandningen och strö över osten och grönsakerna. Låt omeletten stelna, och känn efter ca 5 min med stekspade runt om ifall den är klar undertill. Är den klar så vänd vänd den till en halvmåne, och kanske en gång till, om du vill.
Ready to eat.

Likes

Comments