Składniki

  • 500 g - cukru
  • 500 g - miodu
  • 500 g - masła
  • 1½ kg - mąki
  • 6 - jajek
  • 1½ łyżeczki - proszku do pieczenia
  • 1½ łyżeczki - sody
  • 1 łyżka - przyprawy korzennej
  • skórka otarta z pomarańczy
  • Lukier :
  • sok z cytryny
  • cukier puder

    Opis przygotowania

    Masło roztopić, wsypać cukier. Gdy się rozpuści, dodać miód. Zdjąć z ognia, dać przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową. Wystudzić.

    Jajka zmiksować. Do mąki wsypać proszek do pieczenia i sodę, przesiać, wymieszać z jajami. Połączyć z wystudzoną słodką masą, ponownie wymieszać i odstawić na 2-6 tygodni do leżakowania - najlepiej w glinianym naczyniu w chłodnym miejscu. Ciasto powinno być dość twarde, co zależy od wielkości jajek i jakości mąki.

    Piernikowego „staruszka” podzielić na kilka części. Rozwałkować jak na pierogi. Mocno podsypać mąką, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wyciąć serca, anioły, gwiazdki itd. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 15 minut - na złoty kolor.

    Gotowe pierniczki ozdobić lukrem lub polewą z czekolady (najprostszy i najsmaczniejszy lukier robi się ucierając sok z cytryny z cukrem pudrem na puszystą gęstą masę; aby otrzymać polewę wystarczy roztopić tabliczkę czekolady w gorącej kąpieli wodnej, po czym dodać po łyżce masła i mleka).

    Do gotowych pierniczków można przykleić orzechy lub migdały.



    Bloguj z telefonu komórkowego - Nouw - jedna z najlepszych aplikacji do blogowania - kliknij tutaj!

    Likes

    Comments

    Wspaniałe pierogi. Chrupiące, delikatne i bardzo smaczne. Godne Polecenia

    Składniki na ciasto

    - 1,20-1,40 kg ziemniaków

    - 4-5 żółtek

    - 2 szklanki mąki

    - 2 łyżki oleju

    - sól
    Składniki na farsz :

    - 40-50 dag mięsa mielonego

    - 1-2 łyżki oleju

    - 3-4 łyżki bułki tartej

    - 2 ząbki czosnku

    - sól i pieprz do smaku

    Składniki na sos :

    - 1 ogórek sałatkowy

    - pęczak rzodkiewki

    - ok. 300-400 ml gęstego jogurtu naturalnego

    - 2 łyżki majonezu

    - 2-3 ząbki czosnku

    Przygotowanie :

    1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zagnieść na puree i ostudzić. Do zimnych ziemniaków dodać żółtka,olej i mąkę. Wyrobić ciasto jak na pierogi.

    2.Mięso włożyć do garnka, dodać 2 łyżki oleju, przyprawy i mieszając poddusić składniki farszu. Następnie dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem dusić do miękkości dodając kilka łyżek wody ( jeśli z mięsa wytopiło się zbyt dużo tłuszczu należy go odlać) . Pod koniec gotowania do farszu dodać bułkę tartą ( farsz powinien mieć zwartą konsystencję ).

    3. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wycinać szklanką kółka i nakładać farsz i lepić jak pierogi. W głębokim garnku rozgrzać olej (tak aby pierogi za nużyły się w oleju ) i smażyć na złocisty kolor.

    4. Sos : ogórek i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 30 min. Następnie odcisnąć, dodać Jogurt, majonez i rozdrobniony czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Pierogi podawać z sosem.

    Smacznego !

    Likes

    Comments



    Składniki (10 porcji )

    - 20 dag puree z dyni

    - 15 dag mąki pszennej

    - 10 dag żurawiny ( może być suszona lub mrożona)

    - 10 dag cukru brązowego

    - 2 jajka

    - 100 ml oleju

    - 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

    - 1 łyżka miodu

    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    - 1 łyżeczka cynamonu

    - masło do wysmarowania foremek

    Przygotowanie :

    1 Jajka wbić do miski, dodać cukier i utrzeć na gładką masę. Następnie dodać puree z dyni, olej wymieszać i dodać mąkę , miód, orzechy, sodę oczyszczoną oraz cynamon. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

    2. Foremki do pieczenia wysmaruj masłem. Żurawinę umyć i osuszyć . Ciasto przelać do foremek, do połowy ich wysokości. Na wierzch dodać żurawinę.

    3. Babeczki wstawić do nagrzanego do temp. 180° C piekarnika i piec ok. 25 min

    Smacznego !

    Likes

    Comments

    Witam ! Dziś przedstawię jak zrobić smaczny deser z jabłek

    Składniki :

    - 75 dag kwaśnych jabłek

    - 7 jaj

    -3g otartej skórki z cytryny

    - 20 dag soku z cytryny

    - 34 dag cukru pudru

    Przygotowanie : 


    1. Jabłka poddajemy obróbce wstępnej , obrane i wydrążone z gniazda nasiennego wstawić do nagrzanego piekarnika do 160°C do czasu aż miękną

    2. Jabłka wyjmij (poczekaj aż trochę ostygną) przetrzyj przez sito

    3. Do przecieru z jabłek dodaj startą skórkę i sok z cytryny oraz połowę cukru pudru ( 17 dag ) i wymieszaj

    4. Jaja zdezynfekuj i oddziel żółtko od białka , białka ubij i utrwal pozostałym cukrem pudrem

    4. Do ubitych białek na sztywno dodaj przecier i wymieszaj

    5. Masę dodaj do foremek

    6. Foremki włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 12-17 min.

    7. Podawaj z cukrem pudrem

    Smacznego ! :)







    Likes

    Comments