Kenya 17/18

Om två dagar åker jag hem till mitt kära Stockholm, kan inte längta mer. Har haft en riktigt jobbig vecka förra veckan med fysikprov på onsdagen, lite andra små skoluppgifter, och en jättestor inlämning i Wildlife kursen som jag läser här. Har längtat hela veckan till att bli klar med allt och gå vidare till en ny vecka utan lika mycket plugg. Nu är jag här, och plötsligt är jag uttråkad. 2 dagar, 2 dagar kvar. Har längtat i en månad men det allra värsta är att det kommer gå så snabbt. Dom där 2 dagarna men även de få dagarna jag kommer vara i Stockholm innan jag åker tillbaka till Kenya. Är så kluven. Man ser fram emot något så länge och sen kommer det vara över på en sekund. Äsch, man ska väl fokusera på det positiva. Ska göra väldigt mycket när jag är hemma som jag ser fram emot, hänga med saknade vänner & familj, äta "vanlig" mat, gå på nobel och till frisören. Man saknar så konstiga saker när det kommer till mat, vanlig hushållsost, bregott, potatissallad, torsk, listan kan göras lång och det är vad jag har gjort. En lång lista jag ska skicka till mamma med saker jag vill att väntar på mig hemma i kylen.

Ronja var här i helgen också så vi hängde en del, på en superfin takterass på dagen/kvällen och bara snackade och sedan lite poolhäng här på internatet på dagen. Annars har jag pluggat och sovit i helgen. Tror inte jag kommer blogga så mycket i Sverige med tanke på hur lite tid jag har där. Julstämning är det nu här på internatet med julgranar och julstjärnor.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

  • Kenya 17/18

Likes

Comments

Kenya 17/18

Kände att det var dags för en uppdatering på illa bloggen. Idag är det torsdag, min Swahili är inställd så jag börjar min skoldag klockan 1, men jag gick upp till frukost ändå och har suttit och pluggat sedan dess. Är väldigt trött så kan inte påstå att det varit särskilt effektivt plugg. Har i princip inte haft något plugg alls på hela terminen och den här veckan kom en tsunamivåg med långa, svåra uppgifter och prov. Så jag har i princip bara pluggat denna vecka. Förutom igår, då hade jag mitt fysikprov. Så skönt att ha det gjort så jag belönade mig själv med en plugglös eftermiddag. Det ska nämnas att jag skrev en sida på mitt arbete i East African Wildlife efter provet. Den uppgiften ska vara inne på söndag och det är i princip ett gymnasiearbete fast lite kortare. Har skrivit typ 8 sidor (ink. första sidan, innehållsförteckning osv.) så jag får se hur långt det blir. Det är en vecka tills jag åker hem, är sjukt taggad men samtidigt har jag mycket jag måste bli klar med innan dess.

Veckans höjdpunkt har definitivt fotbollsmatchen och fotbollsturneringen.

Tjejernas match vann vi med 8-0, det var superkul att spela och vi var bara 12 så man fick spela väldigt mycket. Dom vi mötte var inte jättebra, men tydligen ska dom andra lagen vi kommer att möta vara bättre. Nu var det länge sen så kommer inte ihåg detaljer men jag gjorde ett mål på en frispark från halva plan. Det var en bra frispark men måste ändå erkänna att det var lite av en målvaktsmiss.

Det var killarna som spelade fotbollstruneringen, inte jag alltså, men jag följde med som coach eftersom de ställde upp med två lag. Vi åkte från internatet klockan 6, fortfarande halvt sovandes, och åkte i tre timmar. Första fördelen med att vara coach: bästa platsen i bussen, längst fram och två säten för mig själv. Det var väldigt viktigt att vara där i tid stod det på inbjudan men trots det var vi dom enda som var i tid. Killarna passade på att vila lite och det var inte mycket till uppvärmning före matchen drog igång. Det första vi gör är att släppa in ett mål, och då kändes det inte som att turneringen skulle bli till något. Men vi lyckades vända till 1-1. Efter 5 gruppspelsmatcher (2 vunna, 3 oavgjorda) kom vi tvåa i gruppen på målskillnad och gick till semi där vi skulle möta det andra SSN-laget som vunnit 4 av sina matcher och spelat en lika. På pappret var mitt lag det sämre laget och jag tror hela laget var säkra på att andra laget skulle vinna matchen. Vi släpper in 1-0 ganska tidigt, men reducerar sedan och efter det gör vi ett till mål och plötsligt blåser domarn av matchen och vi är i final? Finalen börjar ganska snabbt igen, vi mötte ett lag som vi spelade lika mot i gruppspelet och spelar åter igen 0-0 efter att backlinjen räddat öppet mål 3 gånger i samma situation. Finalen går till straffar, 3 st sedan sudden death. Vår målvakt var inte egentligen målvakt heller. Vi sätter 6 straffar på måfå, målvakten är på minst 2 av dom. Men när de ska sätta sin sjätte räddar vår målvakt. Jävlar vilket liv det blev. Vi vann hela turneringen!! Riktigt stolt är jag över mitt lags insats, och kul var det. Även jag fick en medalj och sedan åkte vi, det lalligaste laget på turneringen, hem som vinnarna.

Likes

Comments

Kenya 17/18

Utöver att spela paintball, vilket jag dock måste säga att var helgens höjdpunkt, har jag pluggat absolut ingenting. Men tar ingen stress för har inte så mycket att göra, jag har ett seminarium senare idag men har förberett för det förra veckan och hinner fixa det sista när jag har håltimme.

I fredags firade vi att det är 200 dagar till studenten, fatta vad sjukt att det nu är mindre än 200 dagar tills jag är klar med gymnasiet för alltid. Jag ser verkligen fram emot att få komma vidare till "det riktiga livet" och plugga vidare. Det var väldigt kul, vi åt middag på en italiensk restaurang och efter det åkte vi ut till en klubb. I lördags spelade vi paintball och på kvällen gjorde jag inte mycket alls. Gick och la min tidigare för att vi skulle klockan 6.00 åka till Nairobi National Park på safari. Men när jag vaknade på söndagen var jag extremt förkyld och kunde dessvärre inte följa med. Låg i sängen och vilade hela söndagen. Måndagen var lika jobbig som den brukar vara. Men veckorna här går, tack och lov, väldigt snabbt. Efter skolan hade vi tjejer fotbollsträning, vilket som vanligt var väldigt kul. På onsdag spelar vi vår första träningsmatch, vi börjar seriespelet efter jul så detta blir vår allra första match tillsammans. Tyvärr har sam- och naturtvåorna prov så vi blir bara 11-13 stycken. Skönt med tanke på att det blir mycket speltid men jobbigt blir det att behöva spela nästan en hel match. Men har sett fram emot att börja spela matcher väldigt länge.

Jag tränar högstadiekillarna i fotboll så förra tisdagen hade de match mot tyska skolan. Även högstadietjejerna spelade, efter ca 5 minuter låg tjejerna under med typ 5-0 så jag och några andra gymnasietjejer som var där för att spela basket hoppade in och hjälpte till lite. Tjejernas match slutade 7-0 tror jag. Killarnas resultat blev detsamma, de förlorade tyvärr också. Men det var väldigt kul att coacha och även få spela lite själv. För baskettjejerna gick det bättre, de vann med 20-0. Så allt som allt blev det 20-14 vilket faktiskt betyder att vi, svenska skolan, vann. Haha.

Nu har jag Swahili, efter matchen imorgon får ni en uppdatering om hur det gick.

Likes

Comments

Kenya 17/18

I lördags var det dags för paintball, 21 morgontrötta tonåringar satte sig kl 09.00 i skolbussen och åkte ut till ett ställe som hette Forest där man kunde spela paintball och åka zipline. I bussen delade vi upp oss i fyra lag, två lag skulle mötas vid 11 och de andra två lagen vid 13. Jag spelade den senare matchen, så först tittade vi på de andras match, sedan var det grillbuffé, väldigt gott. Var sjukt trött eftersom vi hade varit ute på klubb kvällen innan och jag gick och la mig runt 3-tiden och gick upp igen klockan åtta. Så seg var jag, men när vi stod där med fyllda magsäckar, drog på oss overallerna, satte på masken och höll upp vapnena. Då var man redo.

Vi körde flaggleken, går ut på att man ska ta en flagga som står vid mitten och ta den till motståndarnas base camp, utan att bli träffad. Blir man träffad ska man hålla upp händerna och vapnet och gå tillbaka till sitt eget base camp. Eventuellt släppa flaggan där man blev träffad om man har den. Jag var väldigt orolig, och innan var den någon som sa något i stil med att "det känns som att du, Kikki, när du blir träffad kommer gå av planen för att det gör för ont", kunde inte riktigt säga nej för jag var osäker på om det skulle bli så eller inte, så skrattade bara som svar. (Om jag inte sagt det innan så kallas jag Kikki Klack här.) Men matchen blåstes tillslut igång. (Det kändes som instruktörenstod och pratade i en timme fast det bara var ett par minuter). Jag sprang mot flaggan, gömde mig bakom ett hinder. När jag kommer fram mot flaggan blir jag träffad, sträcker upp händerna men trots att instruktören sa innan att man inte ska skjuta någon som ger upp och håller upp händerna, pepprar dom sönder mig när jag håller upp händerna och får in cirka 5 träffar. Det sved något otroligt och jag började gråta lite innanför masken och var nära på att gå av. Men jag ryckte upp mig. Sprang tillbaka och mot flaggan, målmedveten om att vi skulle ta hem denna seger. Men så blev jag träffad igen, denna gång skrek jag och blev arg. Tillbaka till base camp. Sitter bakom ett hinder med flaggan när dom i mitt lag plötsligt skriker "spring Kikki" jag tittar upp och det är ingen där, sätter fart mot motståndarnas base camp, trots att jag rushar så går det långsamt. En halvmeter från blev jag tyvärr skjuten och halvleken blåstes av. Nästa halvlek. Fick höra att jag var väldigt underhållande att se på när jag försökte gömma mig bakom ett träd, tre gånger mindre brett än vad jag är. Funkade några gånger men ibland blev jag träffad. Sedan kom det värsta under hela matchen. Ett skott, rakt, och då menar jag precis på, bröstvårtan. Jag, dramatisk som jag är, tar mig för bröstet (hjärtat) och faller bakåt i ett skrik, och tårarna forsar. Jag ligger kvar i några sekunder men sedan kämpar jag mot smärtan och ställer mig upp igen. I sista minuten står jag och en lagkamrat bakom ett gömställe ganska nära motståndarnas bas. En motståndare ligger och skjuter på oss, han ska precis springa mot oss när en annan lagkamrat ropar att han kommer, så vi skjuter ner honom. Då det sedan är fritt fram till deras bas säger jag åt mig lagkamrat att springa och hon gör det och kammar hem segern. Matchen blåstes av precis efter.

Det var en hetsig match med mycket skjutande. Jag var en av dom som tog flest skott, men köttade, och hade ont i mitt bröst resten av dagen men det var extremt roligt. Och att vårt lag, bara naturare, tog hem segern var riktigt härligt. Idag, dagen efter, har jag träningsvärk i mina lår och några blåmärken, bla annat på handen och höften, men så ska det vara, då vet man att man har tagit i. Vi har redan pratat om att åka och spela igen. John tog lite bilder och la upp en film från dagen på hans kanal som jag delar längre ner i inlägget, ni kan se de första sekvenserna jag beskrev i svartvitt lite in i filmen.

Likes

Comments

Kenya 17/18, KI Sommarforskarskola 2017

"Den har kallats världens coolaste efterfest. Hit bjuds kungligheter, Nobelpristagare och höga akademiker. Men efterfesten till Nobelbanketten omges av stort hemlighetsmakeri."

"Drygt 1 000 personer är där varje år, men få rapporter, om ens någon, har sipprat ut därifrån genom åren. Det råder journalist- och fotoförbud, och hemlighetsmakeriet är stort, myterna därför många." Läs hela artikeln här

Ja, jag ska gå på denna fest. I och med att jag gick sommarforskarskolan på Karolinska Institutet (KI) i sommar blev vi alla bjudna på reunion den 10:e december. Denna reunion består eventuellt av Nobelceremonin, vi vet inte än om vi kommer få biljetter men det får vi reda på i slutet av november. Däremot är middag med Medicinska Föreningen (MF), KI:s största elevkår, spikat. Det är en trerättersmiddag i en lokal som ska vara väldigt fin, efter det så tar vi en taxi till Nobel Nightcap som är den inofficiella Nobel-efterfesten som detta år hålls på KI. Handels, KI, KTH och SU:s elevkårer delar på att ordna denna storslagna efterfest och detta år är det KI. Klädkoden är frack, öppen bar och fri mat. Till festen kommer allt från nobelpristagare och ministrar till kändisar, och så jag! Varje år brukar det även vara ett tema och allt till minsta detalj ska följa det temat. Som ni säkert förstår är jag sjukt taggad, vet dock inte vad jag ska ha på mig. Har bokat biljetter hem från Kenya så jag kommer att åka hem den 7:e dec och kommer tillbaka den 13:e december. Så jag får även lite tid hemma till att träffa kompisar och familj. Det är knappt en månad kvar och det ska bli fantastiskt kul.

Likes

Comments

Kenya 17/18

God Morgon! Just nu sitter jag på min svenska lektion. Och ja, här sitter jag skamlöst och bloggar istället för att jobba med min uppgift. Det var en skitdålig uppgift som var väldigt luddig och jag vaknade för 10 minuter sedan så jag känner inte att jag har lust att jobba. Strejkar. För ärligt talat är skolan här under alla förväntningar, men tänkte återkomma till det i ett annat inlägg.

I helgen har vi haft vår första "utgång" på en "klubb" då alltså. Ja det är ju inte direkt café opera här utan det var någon lökig halvtom klubb. Eftersom vi är så många så skriver vi upp oss på listor så ungefär hälften går ut, jag gick ut i lördags men dom som gick ut på fredagen sa att det var väldigt tråkigt så jag hade i princip inga förväntningar på kvällen. Den var ganska tråkig, men inte så tråkig som jag förväntat mig. Musiken var ganska dålig, vi bad om låtar, vissa hade han men inga svenska Markoolio, Maskinen m.fl. som blivit lite av klassiker här på SSN. Det var inte mycket folk för den delen heller, vi åkte hem halv ett och de flesta kenyaner börjar inte kvällen före cirka ett. Det var stundtals kul när alla var på dansgolvet och dansade. Men annars var det ganska tråkigt. Sen är det här med att vår nolltolerans mot alkohol. Om jag lärt mig något av den regeln är det att man KAN ha kul utan alkohol, men har betydligt roligare med. Speciellt den här situationen hade i alla fall varit mer än överlevbar med ett glas vin eller två. Jag vet inte hur vanligt det är med folk som går ut och festar nyktra, men cred till dom. Å andra sidan kan ju dom i alla fall skratta åt alla fulla personer som skämmer ut sig själva, men när man är 35 pers som alla är nyktra finns ju inte dom där fulla personerna man kan skratta åt.

Har inte fått något plugg gjort heller för den delen. Hade bara en grej jag skulle göra och gjorde i och för sig halva igår kväll. Men annars är jag i helhet missnöjd med både min och skolans insats. Och jag fryser något fruktansvärt, sitter i klassrummet och har på mig en grå hoodie men ändå känns dessa 18°C som -5°C av någon anledning. Ronja, min kära kollega från UNICEF Sverige, kom till Kenya för någon vecka sedan och i fredags kom hon hit till skolan. Hon hade med sig lite grejer till mig som min mamma skickade med, bland annat ett par nya jeans, mina likadana gick sönder för några veckor sedan, marabou daim choklad och en telefon, en iphone 5 som jag ska använda som jag ska använda här så om den skulle bli stulen är det inte lika stor grej. Jag visade Ronja skolan och vi hängde, superkul att träffa någon hemifrån. Hon är här till slutet av december så vi kommer hänga mer under tiden hon är här. Skolfoto har vi också haft!

Likes

Comments

Kenya 17/18
Nu sitter jag vid mitt rum, vid mitt skrivbord. Har under de senaste veckorna varit inne i en anti-plugg-period, har inte pluggat alls (förutom i skolan) de senaste 5 dagarna. Har ibland sådana perioder, det har väl alla. Å andra sidan har jag också mina plugg-perioder, då kan jag verkligen tycka om att plugga och plugga mycket mer än jag behöver. Just ikväll känner jag att pluggkänslan börjar komma tillbaka vilket är så skönt, jag hoppas den håller i sig. Med tanke på att jag går i trean är det ju inte supermycket plugg, det var mer i både ettan och tvåan plus att man har verkligen anpassat sig till gymnasiet och kan planera, vet vad som tar tid och hur man ska plugga effektivt. Den här plugglösa perioden är därför okej och ganska skön. På en ny plats och ett nytt gymnasium gäller det även att man lär känna stället och lärarna, även att man hittar nya rutiner. Vi har läxis 19-20 (tror att jag nämnt det tidigare) då man ska sitta och plugga, inte göra något annat. Har aldrig riktigt tyckt om att plugga på kvällen, gillar inte det där gapet mellan då man har fritid. Om man slutar skolan 16 och vet att man måste plugga 19 igen kan jag inte riktigt slappna av eller komma tillbaka till pluggmodet som jag haft under dagen. Tycker det är skönare att ha allting gjort och kunna ta ledigt för dagen. Har mycket håltimmar så (innan min pluggfria period) brukade jag alltid sitta och plugga på håltimmarna. Vid poolen eller på rummet, pluggar allra bäst där. Ibland är det svårt att plugga här eftersom allt är på samma plats, rummet och sängen, kompisar och roligheter. Men ibland händer det inte så mycket och det är vid de tillfällena man ska passa på att plugga. Här är min lilla plugghörna i mitt rum.

Likes

Comments

Kenya 17/18

Vi har varit inlåsta sedan i onsdags på grund av oroligheter kring valet här i Kenya. Det är ganska sjukt egentligen för jag har typ ingen koll på vad som egentligen händer utanför murarna. Har pratat lite med den kenyanska personalen här på skolan hur situationen egentligen ser ut. Men vi lever väldigt tryggt här mitt i kaoset utan att egentligen veta om vad som pågår utanför.

I lördags var det halloweenfest på skolan, anordnad av festkommittén som jag själv är med i. Trots att vi har varit inlåsta och det har varit väldigt svårt att komma ut för att köpa kostymer var alla utklädda. Det var superkul att alla verkligen gick in för det. Gangsters, älvor, byggare Bob och hans team, en vakt, Ron från Kim Possible, Ninja turtles och massa andra kunde man hitta på denna fest. Jag själv var utklädd till nunna/valak från the conjuring och fick pris för läskigast utklädnad. Riktigt nöjd var jag, hade satt ihop min kostym med gamla lakan, siden-morgonrockar och ett utklippt kors av kartong. Vi hade mingel och förerink vid poolen och sedan middag. Det serverades oxfilé och pommes samt fruktsallad och glass till efterrätt. Supergott var det. Vi hade även uppdrag vid middagen och det delades ut priser till vinnarna av poängjakten vi hade i diani, bästa grupputklädnad (som gick till byggare Bob och teamet), mest kreativa utklädnad (gick till vakten, som hade lånat kläder från vakterna på skolan), läskigast utklädnad (som gick till mig) och minst läskiga utklädnad (som gick till rosa pantern). Efter det gick vi en spökrunda på skolan och efter det var det klackarna i taket som gällde då det dansades loss i matsalen. Hela gänget är väldigt dansglada vilket är väldigt kul då det blir ett jävla drag på dansgolvet. Allt från Avicii och Zara Larsson till Markoolio och Maskinen dansas det till. Det var jättekul att alla var samlade och gjorde något till skillnad från vanliga kväller då alla är på olika håll och gör olika saker. Kvällen var extrem lyckad, slog mina förväntningar i alla fall.

Dagen efter var det dags för fotbollsturnering som jag och Niklas hade planerat och ordnat ihop. Åtta svenska lag; Hammarby IF, Djurgårdens IF, AIK, Kalmar FF, Gävle (som tydligen inte stavas så), Östersund, Malmö FF och IFK Göteborg möttes i två grupper där ettan och tvåan i varje grupp gick vidare till semi och sedan final. Det var 5-mannalag så vi var 40 stycken som deltog. Det var väldigt kul trots att det gick dåligt för mitt lag som åkte ut redan i gruppspelet. Men det var ju för att vi var AIK, ett skitlag. Finalen var mellan Hammarby och Kalmar FF, som Kalmar tog hem på straffar. Det var en kul turnering som uppskattades av många, en roligare söndag helt enkelt. Många av de som inte var med och spelade var med och kollade på.

Igår vaknade jag klockan 5 och mådde extremt dåligt, kunde inte riktigt sova och klockan åtta gick jag till skolystern och sjukskrev mig samt hämtade en spybytta. Den bodde jag i hela dagen. Mådde förfärligt. Tror inte jag mått så dåligt på flera år, det var en mardröm. Spydde, hade ont i magen, huvudvärk, var helt utmattad och kunde inte göra annat än att ligga i sängen. Är aldrig sjuk hemma så har glömt hur hemskt det är. Lär ha varit en matförgiftning eller liknande. Som tur var vaknade jag imorse och kände mig frisk igen. Trött men frisk. Är dock fortfarande lite rädd för att äta annat än grönsaker, får se hur det går med det.

Slänger in lite bilder från halloweenfesten

Likes

Comments

Kenya 17/18
Nu har jag inte bloggat på någon månad. Har inte orkat. Men nu ska jag ge det ett nytt försök. Vad har hänt sen senast? En himla massa. Ska sammanfatta lite av vad vi gjort.


Masai Mara - detta känns som en evighet sedan. Vi satte oss på bussen och åkte på safari. Spenderade 8-12 timmar på buss varje dag. Vi såg the big 5 (buffel, elefant, leopard, noshörning, lejon) och massa andra djur. Vi hade väldigt tur att se hela femman, det är väldigt ovanligt att se allihopa första gången på samma safari. Campingen vi bodde på var bättre en den på Hell's Gate men fortfarande inte alls ett ställe jag hade valt att bo på. Vi fick å andra sidan bra mat som de lagade där och vi slapp sätta upp tälten och ta ner dom själva. Vi besökte även en Masai by för att se hur de levde. Väldigt kommersiellt men kul ändå. På bussen hem var det stopp i trafiken pga demonstrationer, folk hade lämnat sina fordon på vägen. Det tog ännu längre tid än de 8 timmar det egentligen tar hem från Masai Mara. Folk var väldigt kissnödiga på bussen men vi fick inte lämna den så det slutade med att några kissade i soptunnan på bussen. Väl hemma blev det en dusch och jag drabbade sedan av den s.k. post-camping sjukan. Symptomen är utmattning, magont och smuts. Var sjuk från skolan en dag men sedan uppe på benen igen.

Mombasa/Diani - under höstlovet åkte vi till kusten. Vi åkte dit med det nya tåget som kineserna byggt, tog cirka 4 timmar. På tåget stod det att temperaturen utanför var 39°C. Fattar ni hur varmt det var eller? Det var helt stört. Vi bodde på ett hotell eller typ restort. Vi hängde på stranden, gick ut och dansade en kväll och åt en kväll på en superfin grottrestaurang, jag åt ostron till förrätt och en skaldjurspasta till varmrätt. Som jag saknat mina kära skaldjur. Vi åkte flygplan hem som tog ca. en timme. Det var en väldigt rolig resa, mycket glada miner och väldigt händelserik. Ni kan ju själva tänka er 100 ungdomar på ett hotell.

Savage Wilderness - vi spenderade en natt/två dagar som var fyllda av klättring, river rafting och BUNGY JUMP. Jag gjorde det. Först klättrade jag upp 60 meter på en liten stege. Från 60 m kastade jag mig ut i fria luften, det var en helt sinnessjuk känsla, har aldrig varit med om en ens nära på liknande känsla. En video finns på min instagram @kirataivas, i bakgrunden hör man ''hon låter som en stucken gris'' vilket jag måste hålla med om. Det var ett dödsskrik. Men det var otroligt kul, är så glad att jag gjorde det och skulle göra om det, hur läskigt det än var. På bilderna ser ni lyftkranen, det var från den jag hoppade.

Likes

Comments

Kenya 17/18

Igår åkte vi treor efter lunch på studiebesök till New life mission. Efter en 40 minuters bussfärd kom vi fram till deras anläggning som låg bakom murar men nästan mitt i slummen. New life mission är en kristen organisation, startad av svenskar, som arbetar med att hjälpa och ta hand om barn, de har ett barnhem för barn som blivit övergivna eller gått illa på något sätt, förskola och dagis både för barn vars föräldrar bor i slummen och inte har råd, de fick gå dör gratis så att mammorna skulle kunna arbeta men även barn vars föräldrar kunde betala fick gå där. De har en auto training school, där äldre studenter tränas till mekaniker, en klinik som är öppen för allmänheten och ett vattenreningsverk där de renar vatten som de säljer, varav vinsterna går till barn med speciella behov i skolan.

När vi kom dit fick vi gå på toaletten (välbehövligt) i huset där volontärer brukar bo och sedan berättade de om organisationen. Vi delades in i fyra grupper och fick besöka varsitt hem i slummen. Vi fick hälsa på Jane, hon bodde i en 1,5x1,5 meter plåtlåda och eftersom solen sken var det var extremt varmt när vi klev in. Vi fick fråga frågor och hon berättade lite om sig och sitt liv. Eftersom hon inte kunde engelska fick han som var med från New Life Mission översätta till och från Swahili.

Hon berättade att hon hade 4 barn, 3 egna och det sista var hennes systers barn. Hon tog hand om systerns barn för att systern tyvärr gått bort. Hon berättade att hon för 1-2 år sedan hade lämnat sin man efter att dom haft problem i sitt äktenskap och han hade hittat en ny kvinna, och i och med det flyttat till Nairobi. Ett av hennes barn gick i skolan hos New Life Mission medan de andra letade skolplats. Hon sa att barnet som går i skolan älskar det. Hon arbetade med att tvätta åt folk, men hade inget fast arbete så ibland fick hon inget jobb och inte heller några pengar. Hennes hyra låg på 2000 KES (lite mindre än 200 kr) men vissa månader kunde hon bara tjäna 900 KES, som gör att hon hamnar efter med hyran och inte alltid kunde köpa mat. Men om hon inte hade mat så frågade hon sina grannar som ibland kunde ge lite. I hennes hem hade hon en valaffisch, vi frågade om det och hon berättade att hon röstade på Kenyatta. Tyckte det var ganska fint ändå att trots att hon hade det så jobbigt röstar. När hon berättade att hennes äldsta barn hade gått bort så höll jag på att börja gråta, men tvingade mig att inte göra det. Känns lite fel att jag ska gråta, när hon kämpar varje dag. Lite svårt att förklara. Hennes dröm var att starta ett stånd och sälja grönsaker. Vi tackade för att vi fick komma dit och ska i vår grupp ge en gåva genom att betala hyran. Man vill ju göra mer och det gör verkligen ont i hjärtat att vissa har det så. Det var väldigt jobbigt och en tankeställare.

Något lite spännande var att jag på kliniken fick titta på blod på kliniken från ett malariaprov och labbteknikern visade hur man såg det.

Det var i alla fall vårt studiebesök. Fick tillåtelse av Jane att ta bilder på henne och hennes hem samt berätta hennes historia.

Likes

Comments