Kenya 17/18

Är inte livet underbart när det är underbart. Jag hann packa klart, vaknade upp imorse, packade lite tills jag upptäckte att jag inte alls har mycket kvar. Den känslan var underbar... All ångest försvann och all panik. Jag är numera extremt lugn. Man kan ju tro att jag borde vara lite nervös för att jag flyttar till en annan kontinent men jag har ju inte förstått det själv och då är det ju inte ens möjligt att vara nervös.

Vi åkte hemifrån i tid, det gick bra att checka in och just nu sitter jag i loungen men måste dra för gaten är öppen..

Slutade blogga där för att jag fick lite panik, senast jag satt i loungen var på väg hem från Danmark i oktober och då blev det himla stressigt, stod helt plötsligt last call när jag gick ut och fick bokstavligt talat sprinta till gaten och när jag kom dit var gaten stängd men de släppte in mig som tur var. Väldigt nära att jag missade flyget.. Hur som helst sitter jag nu utanför gaten och det är en extremt lång kö, så jag satte mig här lite bredvid och fortsätter mitt blogginlägg här.

Har som sagt fortfarande inte fattat att jag faktiskt åker, slog mig lite när jag kramade min familj hej då men nu känns det bara som att jag är på Arlanda och "bara ska åka någonstans", inte som att jag ska flytta till Kenya... Detta kommer bli en lång resa men har laddat upp med massa nedladdade filmer. Laddat upp mer nerladdning för flyg är livet haha. Flygningen till Amsterdam tar 2 timmar och sen har jag cirka en och en halv timme tills nästa flyg till Nairobi går som tar ungefär 9 timmar. Jag hatar att flyga tyvärr, älskade det förut men har tappat det där roliga helt. Jag hoppas verkligen att jag sitter bredvid någon rolig människa. Ska verkligen försöka blogga mycket från och med nu, dock har jag inte mycket mer att säga för tillfället så vi hörs!!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Kenya 17/18

Är på väg hem just nu. Har hållit på att packa till och från hela veckan samtidigt som jag haft fotbollsträningar och matcher, träffat vänner och hängt med mig gudmor som varit på besök från Finland. Har även shoppat några saker jag behövt inför flytten och lite till.
Nu är det mindre än 14 timmars tills jag åker hemifrån och har inte packat klart än. Har extrem panik över detta. Har aldrig tyckt om att packa och det faktum att jag packar för 10 månader gör det inte lättare.. Vet ärligt talat inte hur detta ska gå. Skulle städa ur mitt rum också men det blev inte så. Hjälp.

  • Kenya 17/18

Likes

Comments

Ok min packning börjar likna något nu. Samtidigt som jag packar måste jag ju städa mitt rum och städa undan alla andra grejer. Så det är ganska mycket som ska göras innan lördag och jag börjar bli lite småstressad.

Jag har haft många dåliga upplevelser när det handlar om just att packa. Har faktiskt gråtit floder pga stress. Få saker stressar mig så mycket som att just packa.. Med det i bakhuvudet vill jag ju undvika stress så mycket som möjligt så det gör att jag utvecklat en taktik, eller ja det utvecklas ju och anpassas för varje resa. Men ska berätta lite om det tänkte jag.

1. En packlista! Detta må ju vara det absolut viktigaste, trots att du oavsett kommer ihåg att ta med favorittröjan ser packlistan till att du kommer ihåg alla nödvändiga saker som kanske inte är det första som ploppar upp i hjärnan när du tänker på vad du ska packa. Jag har en ''standard-packlista'' som jag använder för varje resa, men lägger till och tar bort en del. Inför Kenya kan jag säga att jag har ett helt numbers-dokument, med 9 olika kategorier. För jag ska inte glömma något. Jag började på min packlista för flera månader sen. Mitt tips är man börjar två gånger tiden man är borta innan man åker. För mig var ju detta inte riktigt möjligt så ett par månader fick duga.

2. Börja i tid! Jag brukar öppna min väska och lägga i ett plagg om dagen. Nej men jag börjar verkligen alldeles för tidigt. Även om jag inte packat mycket, har jag packat nått i alla fall och det känns det genast mycket bättre.

3. IKEA-PÅSAR! Detta är det nyaste tillägget som jag nu för första gången använder mig av. Det jag gör är att jag packar allt i ikea-kassar först innan jag lägger ner det i väskan. Så när jag sedan lägger det i väskan kan pricka av allt på packlistan och få en överblick på vad jag har med mig. Förutom det slipper man rota i hela väskan om man blir osäker på om man packat något eller inte (inte heller rota igenom hela garderoben). Plus att detta är super om man har två väskor och vill fördela vikten jämt.

Okej det var det, kanske lite flummigt haha men packa måste man göra och då kan man lika gärna göra det ordentligt. Speciellt nu. Jag menar fatta ångesten om man glömmer något apviktigt och så kommer man inte hem på ett år!?

Slänger in ett par bilder från min och Ebbas picknick i fredags. Härligt väder och härligt sällskap!

Likes

Comments

Kenya 17/18

Förberedelser...

Jag är en person som tycker att det är roligare att planera, organisera och strukturera saker i många fall. När jag ska göra nått och inte riktigt är på humör eller är lite för trött men vet att jag måste slutar det istället med att jag sitter och skriver listor, planer etc. Så ni kan ju förstå om man kombinerar detta med att jag hatar att packa. Så mycket listor och så lite action (därav rubriken; pseudoförberedelser).

Idag har jag och mamma shoppat lite, vilket räknas som förberedelser. Bikinis, tröjor, saker från apoteket (min favoritaffär, så mycket bra saker där, även dom sakerna som inte är livsavgörande), en ny kalender och lite annat. Det känns bra att ha gjort något produktivt i form av förberedelser i alla fall. Bra Kira!

Var på även på min fotbollsträning ikväll. En av sakerna jag kommer att sakna mest är faktiskt fotbollen. Träningen var rolig men framför allt var det skönt att äntligen få träna efter detta långa uppehåll. Är inte den bästa på träna på egen hand, något som jag måste förbättra.

8 dagar kvar nu, med tanke på att klockan är efter 12. Har fortfarande inte fattat att jag ska flytta även om det kommer närmare hela tiden. Men har i alla fall börjat se fram emot det nu. Hann aldrig reflektera över det under sommarforskarskolan men nu när jag är ledig och inte har något att göra så har jag lite extra tid till att tänka. Och skriva listor. Äsch..

Angående väskorna och hur jag ska få med allt så ska jag åka med 2 stora bagageväskor, en kabinväska och en större handväska. Dock är bagageväskorna bara 23 kg!!?? Övervikt??!! När jag åkte till Tanzania med Qatar fick jag i alla fall ha 30 kg och till och med då fick jag några kilos övervikt. Ska ta en bagageväska som är mina föräldrars och sen så har jag beställt en ny bagage- respektive kabinväska som kommer i morgon eller i början på nästa vecka så jag hoppas att det blir lite lättare att packa då!

Likes

Comments

Nu är KIs forskarskola slut på riktigt.. även om det är slut så är jag inte tillbaka där jag var innan. Jag har verkligen fått med mig så mycket, erfarenheter och vänner. Det kommer finnas kvar och vi kommer alla ses igen på nobelfesten! I fredags hade vi en avslutningsmiddag som var fantastisk. Senare på kvällen gick några av oss ut. Det var en fantastik kväll och jag vill igen tacka alla som varit inblandade i forskarskolan och gjort den fantastisk! (Första bilden är från första dagen, de andra är från avslutningsmiddagen)

Men nu blickar jag framåt, mot nästa äventyr: KENYA! Holy crap, jag åker om 12 dagar... Har inte förstått det än, det är inte overkligt men heller inte verkligt. Har försökt börja packa i alla fall.


Likes

Comments

KI Sommarforskarskola 2017

Skrev ett himla bra inlägg igår på tunnelbanan men avbröts och sparade inte det. Det är så himla frustrerade så nu måste jag börja om och hatar att skriva om saker som redan har skrivit en gång!

Idag är det fredag, det är officiellt den sista dagen av forskarskolan. Jag är lycklig och jag är melankolisk.

Lycklig, för att vi hade vår presentation i onsdags som gick suveränt. Också för att jag har lämnat in min rapport som jag varit otrolig stressad över. (Drömde att jag var på finlandsfärjan och käkade buffé när folk skriker och pekar mot panoramafönstret. När jag tittar det ser jag i en sekund hur vi precis kommer krascha och gå på grund och i nästa gör vi det. Jag kom fram till att detta var min undermedvetna stress som spökade.) Det känns bra. Är så glad och tacksam för att jag fått spendera min sommar på detta sätt. Det har varit ett privilegium utan dess like att varje dag få åka till Karolinska, dra mitt KI-kort och vara där hela dagen och göra experiment eller bara plugga. Vi har spenderat så himla mycket tid i det där lilla kontoret och på KI överlag. Många dagar har varit där från 9-19, ibland ändå till 23 och så var det den där gången vi va där i ett helt dygn. Vi har blivit välkomnade, omhändertagna och utbildade. Jag är lycklig.

Jag är melankolisk, för att allt detta, efter idag, tar slut. Inga fler långa dagar på labbet, inga fler journal clubs, ingen mer panikläsning av vetenskapliga artiklar på bussen, inget mer stressande över artikeln och presentationen, inga fler saker som är så här svåra att förstå, inga fler suckar framför graferna. Jag kommer sakna hela forskarskolegänget och min labbgrupp. Är också så glad att jag har fått träffa alla dessa fantastiska människor.

Jag har för mig att det finns någon myt om att forskare är lite galna. Jag vill hävda att arbete som detta gör en galen. Alexandra och jag satt på labbet igår och skrev våra artiklar, vi kom fram till att när man slumpmässigt suckar djupt synkroniserat, eller, vi kom inte fram till nått förutom att det var lite kul. Förutom dom många suckarna så har jag börjar prata för mig själv mer än någonsin. Klaga och svära tyst för sig själv är inte heller så ovanligt på labbet, har hört en del sitta med sina grafer och göra samma sak. Jag och Alexandra satt bredvid varandra, då och då kasta vi ur oss varsitt klagomål, sa någon mening och när den andra sa "va" så var det ingenting värt att upprepa och det blev tydligare hur svårt det är att inte prata med sig själv.

För att rund av då bussen snart är framme vill jag säga att jag är lycklig mer än melankolisk. Jag kunde inte ha spenderat min sommar på ett bättre sätt och jag kan inte med ord uttrycka min lycka och entusiasm. Jag har för övrigt utvecklats enormt på alla möjliga plan och jag kommer definitivt att komma tillbaka för det här är vad jag vill göra!

Likes

Comments

KI Sommarforskarskola 2017

Vet ni vad som är det sjukaste? Det här är min sista vecka på labbet. Tiden har gått extremt fort. Men nu börjar man ju känna av stressen. Nästa vecka har vi avslutningsvecka som består av studiebesök och allas presentationer av vad de gjort under dom här veckorna på labbet. Utöver det ska vi även lämna in en vetenskaplig artikel som sammanfattar våra egna projekt med bland annat experiment och resultat. På onsdag ska jag och Alexandra (vi håller vår presentation tillsammans eftersom vi jobbat med samma projekt men med olika proteiner) hålla vår presentation för vårt labb så vi kan träna och få svara på frågor så vi är förberedda inför den "riktiga" presentationen onsdagen efter. Problemet är ju att vi inte är klara med vår presentation. Vi har på påbörjat den men är långt ifrån klara.
Första dagen på forskarskolan fick vi höra att forskare i regel inte lämnar in saker i tid utan det handlar om sista minuten. Det stämmer verkligen och jag förstår varför.

Förutom den här presentationen så har jag min artikel som jag inte heller har kommit så långt på som jag kanske hade önskat. Har börjat, så det är nått i alla fall. I morgon har vi en journal club då vi ska presentera våra artiklar i grupp och jag har inte ens läst artikeln än. Så paniken smyger sig på mig som ni kanske förstår. Det blir inte bättre av att jag inte gjort något produktivt i helgen. Ingenting. Så nu är det fullt ös.

Igår hade vi brunch med forskarskolan på fåfängan, ett jättefint ställe uppe på ett berg på Slussen. Supergod mat, trevligt sällskap och fint väder. Kan inte bli bättre? Det behövdes i alla fall och var ett trevligt avslut veckan i all ära.

Denna vecka ser ut som följande, förutom att jag måste skriva som en idiot varje ledig stund, idag (måndag) är vi på labbet och jobbar på presentationen och artiklarna. Jag kommer nog sitta kvar någonstans och fortsätt med detta tills i kväll då jag ska på middag hos Lara.
Imorgon är det tisdag, till labbet och göra samma sak som dagen innan. Sedan har vi vår journal club på kvällen och efter det tänkte vi gå ut på en drink. Typ en liten AW då vi alla är samlade och inte på olika labb. Dock blir det lugnt för mig efter som dagen efter ska vi hålla våra presentationer för vår labbgrupp och även lyssna på några andra presentationer av vår labbgrupp om våra resultat av det som gjorts de senaste månaderna. Det skulle även komma en KI-student om jag minns rätt som ville intervjua mig, Alexandra och några andra om sommarforskarskolan. Superkul ju!
Torsdag och fredag lär även dom gå åt till att skriva och skriva. Okej det låter kanske konstigt att bara skriva på en artikel i mer än en vecka men det är verkligen mer än det. Vi måste analysera våra resultat, ställa alla frågor så vi förstår de bitarna vi ännu inte har förstått, läsa andra artiklar och böcker, läsa igenom våra artiklar, skriva om och förbättra dom tills de är perfekta.
Fredag kväll, då blir det fest på jägargatan. Jägargatan är KIs studenthem för internationella studenter och forskare. Alla som går forskarskolan och inte bor i Stockholm får bo där och nu har dom äntligen bestämt sig för att styra upp en fest. Ska bli superkul, när vi tidigare varit ute med gänget har inte alla följt med då det varit mer spontant än uppstyrt. Men nu är det ordentligt uppstyrt med ett fb-event och allting. Jag är supertaggad, ska bli så kul och så är det ju ett så himla underbart gäng. <33

Likes

Comments

KI Sommarforskarskola 2017

Ja, det har jag.

Nu har jag tid att blogga bara för att Metro har sommaruppehåll?! Så himla besviken, läser alltid Metro på vägen till labbet, skolan eller vart jag nu ska. Så tomt att åka tunnelbana utan. :(

Som sagt är det så himla mycket just nu. Artikeln, presentationen och analyser måste göras och deadline börjar närma sig. Förutom det har jag drabbats av en trött period. Är utmattad. Ibland vill jag bara sova, ibland bara gå ut och ibland bara plugga. Vi är klara med de flesta experimenten på labbet så nu analyserar vi våra resultat och skriver. Blev ett kort inlägg för nu ska jag byta till bussen. Hörs.

Likes

Comments

KI Sommarforskarskola 2017

Ny vecka. Är trött. Försov mig imorse-trött. Som tur var spelar det inte superstor roll att jag försov mig för jag missade ingenting.

Lördagens halkbana var tråkig. Jag tyckte inte att det var kul alls och jag offrade min fredagkväll för det. På lördagen mötte jag upp Lina. Vi åkte förbi en kompis nya lägenhet och hjälpte till att montera upp sägen. Efter det gick vi ut. Lång och rolig kväll. Kom he vid 7-tiden.

Söndag var det dags för lasertag med forskarskolan. Vi möttes vi S:t Eriksplan och spelade. Var ganska kul men är framför allt otroligt glad att jag inte kom sist. Att jag är nöjd med min insats är att att ta i men det var inte en total katastrof i alla fall. Efteråt gick några av oss och käkade glass sen gick jag hem.

Mina föräldrar har kommit hem, skönt för det började bli riktigt jobbigt. Efter dom här tre veckorna ensam börjar jag tvivla på hur jag ska klara av att den dag bo ensam... Aja det problemet tar vi en annan dag. I Nairobi, även om jag bor ensam (på ett internat dock) så behöver jag inte laga mat eller tvätta kläder tack och lov (dom främsta utmaningarna jag stött på dessa tre veckor). 35 dagar tills jag flyttar, ska skriva ett inlägg om det någon dag snart. (Nej jag räknar inte dagarna men någon råkade göra ett inlägg i vår fg-grupp och nämnde att det var 35 dagar kvar så why not.)

Likes

Comments

KI Sommarforskarskola 2017

Vi klarade 24 av 24 timmar!!

Nu har det gått kanske två dagar sen vi klarade det. Min tidsuppfattning är ganska skev nu, vet inte vad som hände vilken dag och när denna vecka. Hur som helst, är väldigt nöjd med våra prestationer. Det blev lite jobbigt ett tag innan lunch då hela min kropp bara ville lägga av, men efter att vi fick i oss lite näring kom även en ny boost energi. Det kändes inte ens som att jag var trött när jag åkte hem. Trots det somnade jag direkt när jag kom hem och sov cirka 14 timmar tills det var dags att gå upp igen och åka tillbaka till labbet. Tänker även citera Alex inlägg på fb, tycker hon beskrev dygnet så himla bra:

"If not for our passion for biomedicine, the last 24 hours have proved that we can maintain surprisingly high levels of both cognitive function and fine motor (scalpel) skills despite apparent sleep deprivation. Felt that our inaugural 24+ hour shift warranted a selfie or two.
Here's to more crazy schedules in the name of science and continued obsession with our lab and work!"

Har inte orkat uppdatera bloggen, var rejält trött igår också. Men nu är det fredag. Jag önskar att jag kunde ta helg, men nej :( Halkbanan (risk tvåan för körkortet) har jag inbokad imorgon 8.30 och min ångest är brutal. Jag vill inte. Hade kunnat göra så mycket roligt istället i kväll och i morgon. Men nu måste jag gå och lägga mig tidigt, och kan inte följa med dom andra till isbaren i kväll. Sörj med mig.

Likes

Comments