View tracker

Att plugga när man mår dåligt är inte enkelt. Att samla fokus och sätta sig med uppgifterna är aldrig enkelt, inte ens när man mår bra och är glad. Ibland har man bara sådana dagar som man inte vill göra någonting, bara mysa ned sig i sängen med massor av snacks, en bra film och någon man tycker om. Att kasta behån och sätta på sig sina fluffiga strumpor, tvätta bort sminket som suttit på hela dagen, att pusta ut.

Idag är en sådan dag. Det är helvetesveckan, skolan tränger sig på samtidigt som hösthostan och snörvelsnoret, bruna löv och gråa dagar. Trist tycker jag! Visserligen finns det saker i skolan som jag tycker är kul just nu så som mössprovning, beslut om studenttema och fika i skolkafeterian för en femma. Det här är dock mitt sista år och jag kan inte gå runt och känna att skolan är en skitstövel resten av terminen (fast vi vet att den är det).

För att göra mig go' och glad igen sitter jag och äter choklad, pussar på pojkvännen och har mina alldeles fantastiska, superlurviga fluffstrumpor på mig. Och till det fick jag även pojkvännens tröja att gosa mig in i, åh det är det bästa som finns! Dock så har jag en del uppgifter att göra då jag har varit sjuk i veckan och missat massor av viktig information, men jag kommer ikapp! Sakta men säkert... I alla fall, strax ska jag lägga uppgifterna åt sidan och mysa ihjäl med hjärtat till en romantisk film (som jag absolut inte tvingat honom att se) och så hörs vi imorgon, då jag har spännande äventyr och förhoppningsvis ett till inlägg som hinner bli klart i tid!

Kram och trevlig helg! ♡

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Tips

Det känns som om man går raka vägen mot sin domedag varje gång man ser entrédörrarna till sin skola, jag vet. Man blir tvingad att gå på lektioner som man "inte kommer ha användning för", står ut med hemska elever och lärare, och låt mig inte ens börja skriva om skolmaten...

MEN! Skolan ska vara något man ser fram emot, något man tycker är spännande och där man möts av utmaningar som man kan ta sig igenom galant på egen hand. Så varför får man en sån jobbig känsla i hela kroppen när man ser skolan på en måndag? Här kommer några tips på hur man kan göra för att känna sig positiv inför skolstart och hur man bibehåller känslan genom hela dagen!

1. Ät en mättande frukost! Då får du i dig kalorier (ja du behöver dem för att må bra och vara hälsosam!) och proteiner som håller dig mätt och glad tills det är lunchdags. Om lunchen inte faller dig i smaken, försök äta grönsaker åtminstone, de innehåller också proteiner och kolhydrater om du väljer rätt sort. Prova något nytt att äta som du inte ätit förut, det kan vara överraskande gott!

2. Ta med ett eller två små mellanmål så att du håller blodsockernivån i schack och är pigg hela dagen.

3. Skapa en spellista med alla dina favoritlåtar som gör dig glad och så du känner dig snygg och självsäker, då är du alltid supertaggad inför skoldagen.

4. Om du kan, sitt med dina vänner och prata en stund om allt möjligt innan första lektionen. De är säkert lika omotiverade som du själv, peppa varandra!

5. Spendera lite extra tid på kläder/hår/smink på morgonen. Du behöver absolut inte göra det om du känner att det inte är du, men lägg lite extra tid på ditt smink någon dag, fixa håret eller välj ut en snygg outfit. Då får du en självförtroende boost som gör dig taggad inför dagen!

Likes

Comments

View tracker

Tips, Plugg

1. Hitta en organiserad plats

Att hitta det perfekta stället att plugga på kan vara svårt, speciellt när man inte riktigt gått ALL IN för det innan. I min skola har vi ett bibliotek. Jag älskar att det är flera våningar upp så att man ser rakt ut på himlen, naturligt ljus istället för från en lampa gör mig mycket piggare. På bibliotek kan man fråga bibliotekarien om man behöver hjälp med något och det är en regel att här ska man vara tyst och visa hänsyn till de som läser och pluggar

Ett Espresso House är en perfekt plats för om man har ett grupparbete, men om man är där ensam kan det lätt bli distraherande med all rörelse runtomkring. Jag skulle inte rekommendera ett café som en bra pluggplats om man inte själv vet med sig att man kan koncentrera sig där.

Om du bestämt dig för att plugga hemma, ha en plats för bara pluggande, där du har saker du behöver för att koncentrera dig ordentligt utan störande ljud. Visst, sängen kan vara skön att sitta och plugga i men det är superenkelt att råka somna, man ska inte sitta på ett alltför bekvämt ställe! På mitt pluggbord hemma har jag pennor, vitt/linjerat/rutigt papper, min dator, post-its, hörlurar och skolmappar. Ett rent, organiserat bord med endast förnödenheter är ett måste!

2. Ha nödvändiga saker inom räckhåll

Om det är något jag verkligen avskyr så är det att bli hungrig precis när jag är som mest koncentrerad och inne i mitt pluggande. Helt plötsligt minst 20 minuter för att man gått till affären/köket/cafét för att fixa fram något att äta. 20 minuter som man faktiskt kunde pluggat på. Ta alltid med dig något att äta när du ska plugga, då slipper du 1. Betala 40 spänn för en macka (som kanske inte ens är god eller mättar) och 2. Slösa dyrbar pluggtid. Ta också med dig en vattenflaska som du kan sippa på under dagen för att hålla dig pigg, frisk och för att se till att du dricker tillräckligt mycket vatten.

Om du är en tjej med menssmärtor, ta med en varm vattenflaska till skolan. Det är inte ett dugg pinsamt! Mens är något naturligt som vissa tjejer tyvärr får ont av. Jag kan helt ärligt säga att jag har suttit med en varm vattenflaska tryckt mot magen mitt på en lektion. Om du vill vara helt säker, prata med din lärare om det så att de förstår varför du kanske inte är lika koncentrerad som veckan innan eller varför du måste gå på toa flera gånger per lektion!

En smart grej är att ha med sig huvudvärkstabletter till skolan (OM DET ÄR TILLÅTET!) så att om huvudvärken plötsligt dyker upp kan du snabbt ta en tablett för att lindra smärtan och fortsätta skoldagen. Detta gäller också andra mediciner (allergier, funktionsnedsättningar, vitaminer). Fråga helst dina föräldrar och rektor först så att de är med på det och tillåter att du tar med dem till skolan.

3. Gå på stödtimmen

I min skola har vi något som kallas stödtimme. Det har vi en gång varje vecka efter skolan, oftast runtomkring 3-4. Dit kan vem som helst gå om de vill ha lite extra stöd, motivation eller om de behöver få något ytterligare förklarat av sin lärare och han inte med det under lektionstid. När jag var yngre tyckte jag att det var jättepinsamt att gå på stödtimmen, de flesta av mina vänner gjorde inte det och jag trodde att det bara var något för dem som riskerade att få underkänt. FEL, FEL, FEL! Det är supersmart att gå dit! Även om man inte riskerar att få underkänt, även om man gör helt okej i alla ämnen borde man gå dit. Det är en timmes extra lektion som kan hjälpa dig förbereda dig inför ett stort prov, läxförhör eller med en inlämningsuppgift. Genom att gå dit visar man att man bryr sig om sin skolgång och att man vill lära sig. Idag ångrar jag att jag inte gick på stödtimmarna, jag kunde ha fått högre betyg än det jag faktiskt fick.

4. Sätt rimliga mål

Det bästa sättet för att inte bli ledsen om man hade för höga krav och förväntningar på sig själv är att sätta mål för varje pluggtillfälle, inte för en hel termin/betyg. Det här gjorde jag hela tiden, jag sa till mig själv "när du går klart den här terminen ska du ha minst C i alla ämnen". Det gjorde att jag blev sönderstressad och satte för stor press på mig själv för att jag var så rädd för att misslyckas och få ett annat betyg. INTE BRA! Istället ska man tänka "det här tillfället ska jag göra klart den här uppgiften och möjligtvis börja på det här projektet om jag hinner". Det gör ditt tankesätt mycket sundare och du slipper bli så ledsen om du inte fick det betyg du pressat dig själv till att ha.

5. Plugga ska vara roligt OCH lärande

Om man hela tiden pluggar, pluggar och pluggar utan att någon gång stanna upp och vara tacksam över sig själv och ge sig själv en klapp på axeln blir pluggandet aptråkigt. Då har man liksom ingen motivation till att fortsätta, om man aldrig ser det positiva i det man gör. Om man får det betyget man strävat efter hela tiden men inte belönar sig själv är det nästan som om man blir nedstämd för att man "kunde göra bättre". Var stolt över dig själv och ge dig själv små belöningar när du gjort något speciellt bra! Köp den där tröjan du suktat efter superlänge, ta ett långt bad med massor av bubblor, en ansiktsmask och lite favoritgodis. Lata dig framför soffan med en burk Nutella i handen utan att tänka på alla saker du måste få gjort. Om du inte belönar dig själv kommer du inte ha viljan att fortsätta plugga och hålla fokus.

Kommentera gärna om ni tyckte mina tips var bra, skriv egna tips på hur ni bäst pluggar och vad man ska göra för att hålla motivationen uppe! Glöm inte bort att följa mig här och på sociala medier! Lycka till, jag tror på dig!

Kram ♡

Likes

Comments

vardag

Hej allihopa! Jag heter Celine Kiemunki och är 18 år. Jag ska alldeles strax börja mitt sista gymnasieår inom hotell och turism och jag är supertaggad! Det här året har jag bestämt mig för att ge järnet och engagera mig till max i mina studier och jag hoppas verkligen att jag lyckas nå mina mål.

Jag har aldrig varit en tjej som kunnat plugga flera timmar i sträck, nej det har jag alldeles för mycket energi för! Jag är rent ut talat skitdålig på att planera och att hålla fokus. Jag startar nu den här bloggen främst för att hålla koll på mig själv, men jag vet att det är så många där ute i världen, precis som jag, som letar efter pluggmotivation. Vi får se hur det går, då jag främst kommer fokusera min fritid på att plugga och umgås med vänner, men det kommer bli en recap på allt som hänt under veckan i ett inlägg varje helg, om jag hinner. Och så vill jag gärna få till ett par inlägg i veckan på det... Jag vill så mycket men det finns ingen tid! Jaja, välkommen till min blogg! Dela gärna med er till vänner, kommentera, gilla och följ mig här och på sociala medier!

​Kram ♡

Likes

Comments