Temperament

Ragdollen är en perfekt innekatt, på grund av sitt lugna och tillgivna sätt. Den anpassar sig lätt efter familjemedlemmarna. Finns det barn i familjen som i lägre åldrar kan behandla djur i allmänhet lite vårdslöst så tar det väldigt lång tid innan en ragdoll börjar säga ifrån, därmed är det inte sagt att de inte känner smärta, som elaka rykten vill påstå.

Deras mest karaktäristiska drag som skiljer den från andra raser är att den ofta slappnar av i alla muskler då man lyfter upp katten så att den bli lika lealös som den "trasdocka" den har fått sitt namn av.

Ragdollen är en mycket matglad katt, speciellt hanarna kan snabbt vräka i sig mycket mat, allt från kattmat till vad familjemedlemmarna har på sin tallrik. Unga djur har ofta en "magdyna" eller gördel som dock brukar försvinna ungefär då den blir könsmogen.

Gångstilen är säregen för den går inte så smäckert som andra katter. Den har istället en vaggande gångstil vilken kan bero på att den går brett isär med bakbenen. En annan egenskap hos katten är deras sätt att lägga sig, den börjar att lägga ner skuldran först, därefter lägger den resten av kroppen. Avslutningsvis sover en del ragdolls ofta på rygg med både bak- och framben brett isär.

Ragdollen är en lugn katt. Den vill ogärna motionera mer än nödvändigt, men bara för det är den ingen "prydnadskatt". De flesta ragdollkatter uppskattar lek och bus lika mycket som en annan katt, men lekarna brukar hålla sig inom lugnare former.

Ragdollen är ofta nyfiken och människokär, och möter ofta besökare i dörren. Till skillnad mot andra katter ligger inte en ragdoll högt och observerar. Den ska istället vara med överallt där det händer saker och ting. Favoritsysselsättningen är att hjälpa till när husse/matte stökar omkring hemma. En ragdoll trivs bäst tillsammans med sina människor. Man ser ofta en ragdoll flytta sig från rum till rum efters sin husse/matte. Man kan ju missa nåt kul!

Ragdollen är dock generellt ingen utpräglad knäkatt, utan ligger oftast hellre tätt intill husse/matte och gosar. Den är i regel mycket lätthanterlig och medgörlig, vilket underlättar skötsel som tex kloklippning, pälsvård och bad.

På det hela taget är ragdollen en mycket trevlig, överseende, intelligent och lat katt som kräver väldigt mycket kärlek och uppmärksamhet av alla sina familjemedlemmar. Som alla andra katter har varje ragdoll sin egen personlighet och sina egna karaktärsdrag, denna beskrivning av rasens temperament ska ses som en generell beskrivning.

Uppväxt och utveckling
En ragdoll får vanligen 2-6 kattungar i en kull, men precis som hos alla andra raser kan det lika gärna bli 1 eller 8. Ungen föds helt vit med rosa nos och rosa trampdynor. Efter tre till fyra dagar börjar nos, trampdynor och öronspetsarna få lite färg. Några dagar senare börjar masken i ansiktet att breda ut sig och färg börjar så smått komma på ben och tassar. Sist kommer färgen på svansen.

Fullt utmaskad och färdig i sin färg är inte ragdollen förrän i treårsåldern, men färgen varierar fortfarande med årstidsväxlingar, kullfödslar, sjukdom osv. Detta beror på att en ragdolls färgpigment är känsliga för värme, och utvecklas bara på de kallare delarna av kroppen. I mammans livmoder är det förstås varmt, så där utvecklas inga pigment alls, utan de börjar bildas så snart kattungen kommer ut. Att kalla partier på kroppen mörknar gäller förstås inte där vitfläckigheten breder ut sig på en mitted eller bicolor, de delarna saknar färgpigment alls. Ragdollens typ av utmaskning kallas himalayateckning, siamesfärg eller kort och gott maskad.

Ragdollen växer länge och ryckvis. Precis när man har en perfekt proportionerlig katt växer den några centimeter på längden och blir smal i kropp och ansikte. Ett par veckor senare kan den se bra ut igen, för att återigen dra iväg. Ibland verkar det som om den så kallade "slyngelåldern" aldrig ska ta slut. Det här håller ofta på till framemot två års ålder då växandet sker mer långsamt. Fullvuxen är den dock sällan före det den fyller tre år. På slutet är det dock mest huvud och nacke som blir bredare, speciellt på hanarna. När katten vuxit färdigt väger en hona 3,5-5 kg och en hane 6-8 kg, kanske ända upp till 9 kg. Givetvis måste vikten vara balanserad mot kattens längd så att den inte är överviktig, det får inte vara ett självändamål att uppnå en viss vikt.

Utseende
Ragdollen ska ge ett kraftigt och bastant intryck. Fullvuxna katter verkar något tyngre i bakkroppen, ibland nästan klumpiga. Den långa kroppen ska hos fullvuxna katter vara lika bred vid skuldrorna som vid bakbenen. Katten ska som sin helhet ge ett rektangulärt intryck.

Huvudet på en ragdoll ska ha en bred, mjuk kilform. Huvudet ska vara platt upptill, mellan öronen, med en rundad panna, runda kinder och rak nos med en mjuk inåtbuktning vid nosbasen. Hakan ska vara markerad. Öronen är medelstora och breda och öppna vid basen, och de ska sitta brett i sär och vara en aning framåtlutade, sk "tiltade". De djupblå ögonen är stora och ovala. Önskvärt är en så djup blå färg som möjligt. Benen är medelllånga, kraftiga och muskulösa, bakbenen längre. De stora och runda tassarna ska ha tydliga pälstofsar mellan tårna. Ragdollens svans ska vara lång och nå till skulderbladet då man böjer den framåt. Den ska vara avsmalnande mot slutet och ha buskig päls.

Pälsen är medellång till lång. Den är längre på mage, bröst och hals samt på bakbenen. Pälsen är silkig och ska kännas sval vid beröring. Den saknar underull, vilket gör att den inte så lätt tovar sig. Pälsen ligger tätt intill kroppen och "skiktar" sig när katten rör på sig

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

​Hej alla kattälskare ! 

Detta är Mr.Blue en mycket stilig och charmig katthane som vi förväntar att bli pappa till Keylas nästkommande kull. 

Det är så kul att vi får presentera han här i keylas blogg. 

Mr Blue kom hit igår den 01/24-2015 och ska va hos oss i ca 4 dagar  men man kan säga att det gick inte så bra mellan dom i början , Mr blue fick intresse för keyla i första ögonblicket men keyla var det nästan lite tvärtom , typ som hon tänkte vad är detta för stilig främlig som inkräktar i mitt hem. 

Katter fungerar tyvärr så , dom har sina revir och är det någon utomstående som inkräktar så kan sin egen katt känna sig väldigt osäker och hotad , dom vet ju inte vem denna katten är och de känner dom via dofter. 

Nu har andra dagen nästan gått och mr blue har vunnit Keylas tillit så nu när man kommer in till dom ligger dom så gärna och myser tillsammans. 

Mr and Miss Blue<3 

Likes

Comments

Godjul och Gott nytt år allihop.  

Keyla firade sin julafton med en stor tallrik tonfisk och sedan var det dags för henne att få sin fina julklapp under julgranen och vad passar inte bättre till julen än att få sig en söt pepparkaksgubbe som är fastbunden med snöre.. Keyla kan jag säga blev storm förtjust så nu springer hon runt med den åt alla håll i lägenheten.

På återseende mvh Keyla.


Likes

Comments

År 2013 Träffade keyla sin första kärlek och det tog inte lång tid fråns storken kom med fyra små bebisar , tre små underbara pojkar och en ljuvlig flicka.

Den 6 November kom man hem och på Keyla verkade det som hon hade väntat på mig  för hann inte mer än att sätta mig hos henne och så var värkarna igång... 

Även om det inte är första gången man är med om kattfödslar så blir man lika uppjagad och nervös varje gång.. för mig var det snabbt lyfta upp Keyla och springa in med henne till lådan där jag hade gjort iordning till henne med mjuka och varma filtar. 

Ioch med att detta var Keylas första kull kunde jag inte göra mer än att sitta och stötta henne.

För henne var detta ju något konstigt och hon förstod inte alls vad som försigick så hon kollade upp på mig  och mjaua.. typ som hon frågade mig "varför gör det så ont matte"?

men som väntat kom alla kattungarna runda och friska. Idag är Kattungarna mer än ett år gamla och bor tillsammans med deras familjer och barn.

Och alla har vuxit och blivit mycket vackra katter<3


Likes

Comments

Klicker träna din katt

Som många andra katter har jag själv också börjat med klickerträning.

Inte för att jag tycker att det behövs men efter ha provat det så var det faktiskt väldigt kul och man vill ju inte tacka nej till gott godis heller.

Vill du veta mer om klickerträning till katt kan du gå in på denna länken:

http://www.kattstatus.se/sida11.html

Olika saker jag tycker har varit bra för Keyla att lära sig redan då hon var kattunge

har varit bland annat klo och pälsvård och att hon lärt sig hantera olika moment av stress.

Som många andra djur till sina hussar och mattar ser Keyla mig som en modersgestalt som ger henne mat och kärlek och att hon kan känna sig trygg och känna tillit.

Så när man ska träna sin katt inom något stressmoment som till exempel bada

är det viktigt att du som husse/matte är lugn och inte känner rädlsa eller oro.. för är det någon eller något som kommer lägga märke till det så är det din katt... tänk nu fortfarande att katten ser dig som sin modersgestalt och är mamma orolig eller stressad så blir ungen detsamma och känner sig hotad.

När du väl badar din katt kan du använda dig av rösten och prata med din katt

samtidigt som du tvättar den.

Gnäller katten så bli inte rädd eller tro att du gör den illa , som många andra djur använder sig katten av ljud för att kommunicera.

Prata och försök övertala din katt med lugna signaler och beröm så kommer katten med tiden känna sig trygg och mindre stressad och badet kommer gå som en dans utan att man fått sig ett enda rivsår.


Likes

Comments

Detta är en blogg vars handling är om min Radgoll hona Keyla. 

Hon är min första Raskatt annars har jag bara haft vanlig bondkatt i mitt liv.  Som ägare till raskatt och är ny på området trodde jag bara det var den silkes vita pälsen och de blå ögonen som var unika jämfört med vanliga katter.. jag upptäckte det var så mycket mer. 

När jag fick hem Keyla kändes det som jag inte hade fått hem en katt i lägenheten utan mer en hund som skulle vara med överallt jag tog vägen.. Man kanske tycker det är vanligt men efter mina egna erfarenheter så har jag märkt att Radgollens sällskapsbehov är mer utmärkande.

Sitter man i soffan med keyla liggandes bredvid och ska bara kanske snabbt ta ett glas vatten tro mig  tröttheten är inget keyla låter sig påverkas av utan hon går direkt upp och följer mig till köket och sedan snällt tillbaka igen. Likadant om man bara ska  på toa eller liknande vare sig det är på natten eller dagen. 

Detta är dock inget jag tycker är jobbigt för det är självklart kul när en katt är social men vill bara få det bekräftat att har man en Ragdoll så kan man förvänta sig något utöver det vanliga. 

Än idag är hon lika sällskaplig och är mycket älskad av mig och andra som har träffat henne. 

Likes

Comments