View tracker

Byggdag #1

Äntligen igång! Anders och Peter från A. Bengtssons Bygg har börjat med att lägga syll och syllisolering. Jag håller på att resa mitt förvaringstält.

Idag har Anders och Peter spikat den högsta och mest avancerade stomdelen mot havet, och jag byggt färdigt mitt förrådstält. Jag har även hjälpt till att resa stommen samt bygga ställning. Det går att urskilja hur det kommer se ut! :)

Byggdag #2

Jepp, det är jag nere i vänstra hörnet som står och gör en balettpiruett! ;)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Först dröjde det tre veckor innan jag fick leveransbesked. När beskedet väl kom skulle leveransen ske 25-26 oktober. Nu har den kommit! Rätt knas där. Men skönt att den är på plats. Vi hann även med att flytta runt bod och container så jag kan få plats med ett arbetstält mellan bod och container.

Hann tyvärr inte fota så mycket, för jag hade fullt upp med att bära in den mjuka isoleringen in i min container där den är skyddad. En pall hade gått sönder i frakten så 5 skivor var skadade i kanten. Förhoppningsvis kan vi fortfarande använda dessa. Ska köpa en billig pressening att lägga över träfiberskivorna.

Tack till säljaren Sunny på Thermocell, som var på plats för att inspektera den trasiga pallen, men som även hjälpte till att bära in isoleringen.


​Mjuk träfiberisolering tv. Hårda träfiberskivor th.

Likes

Comments

View tracker

Äntligen kan jag skriva att snart börjar det på riktigt! Måndagen den 24e oktober startar arbetet med att resa trästommen till huset. De duktiga gänget från A Bengtssons bygg i Derome kommer hjälpa mig med detta.

Stomresningen har fått vänta ett tag då leveransbeskedet för isoleringen har dröjt. Innan de hårda träfiberskivorna kommer är det ingen bra idé att resa stommen, eftersom att vi inte vill riskera få en blöt trästomme. Efter lång väntan på leveransbesked för isoleringen från Thermocell kom äntligen beskedet! Leverans antingen tisdagen den 25 oktober eller onsdagen den 26e oktober.

För hoppningsvis är stommen färdig lagom till träfiberisoleringen levereras. Leveransen består av

  • mjuka träfiberskivor som ska utgöra innersta isoleringslagret
  • hårda träfiberskivor som ska utgör det yttersta skyddande lagret under panelen
  • hårda träfiberskivor som ska utgör det yttersta skyddande lagret ovanpå takstolarna
  • vattentät diffusionsöppen takduk som ska ligga ovanpå takskivorna
  • fiberarmerad ångbroms i papp som ska fästas på insidan av trästommen
  • diverse tejper och klister för att se till att ångbroms och takduk förblir tät

Gutex Multiplex-top, tv, Thermocell/Feelingwood, th

Isocell Omega Monotop 330 SK Duo, tv, Isocell FH fiberarmerad ångbroms, th

Bygghelg och semester

Helgen den 29e och 30e oktober planerar vi ha en bygghelg, bygghelg #1. Vi hoppas att många av våra vänner har tid och lust att ge oss en hjälpande hand. Planen är att få upp så mycket fasadskivor som möjligt samt att bränna ytterpanel enligt den japanska tekniken Shou Sugi Ban. Det vore fint att kunna täta huset så gott som möjligt innan den 2a november. Då åker jag på en välbehövlig semester. Jobbstress plus byggstress är inte att rekommendera. Så jag gör som min kontrollansvarig rekommenderar och tar en ordentlig semester för att ladda om batterierna. Under tiden jag är borta kommer förhoppningsvis alla fönster och och fönsterdörrar att installeras.

Likes

Comments

Kl 07.20 fredagen den 23e september påbörjades arbetet med att gjuta plattan. Strax efter kl 07 rullade det in en betongbil med hydraulränna. Tack vare att plattan hade bra tillgänglighet från vägen så slapp jag ta in en pumpbil och sparade en ordentlig slant där.

Vid gjutningar med av stora plattor är det svårt att jämna av ytan. Laser och betongvibrator krävs då och det är inte säkert att de blir bra ändå. Grabbarna från A. Bengtssons bygg hade med sig betongvibrator och en lång aluminiumraka för att jämna av betongen.

Plattan är på väg att stelna. I detta steget jämnar man till ytan på plattan ytterligare med hjälp av en glättare, en maskin med stora stålspadar på undersidan.

Jag blev inte helt nöjd med slutresultatet av glättningen och har påpekat detta för Per på A. Bengtssons bygg. Jag tyckte maskinens "vispningar" syntes för tydligt. Planen är att antingen ha ett slipat betonggolv HTC Superfloor Bronze eller slipad microcement. För att kunna få en bra slipad yta får det inte vara för mycket upphöjningar i betongen. Vi får se vad Per säger.

När betongen härdar, eller bränner som det heter på byggspråk så är det viktigt att man tillför vatten så betongen inte torkar ut för fort. Som tur är har jag en bevattningsexpert för detta jobb. :) Alla vita utfällningar är salt från havet.

Liv i plattan! Beroende på betongbearbetning och härdtid så får ytan intressanta mönster som skapar liv. Undrar om en eventuell slipning tar bort dessa mönster eller om de kommer synas. En för död yta på betongen vill jag inte ha. Då blir det tråkigt.

Solnedgångarna här är nästan alltid fantastiska! Första bilden är från hörnet i köket.

​Nu är det snart dags att börja bygga!

Likes

Comments

Två veckor har gått sedan senaste uppdateringen. Mycket har hänt! Plattan är nu klar för gjutning vilket sker den 23e september om allt går som det ska.

Det började med att ProjektledarPer meddelade att han ritat ut rumsindelningen! Detta var tvunget att förevigas!

Tv: Hallen sett från sydöstra kortsidan. Master bedroom till vänster och stora badrummet till höger.
Th: Del av master bedroom med garderob.

Tv: Linneförråd och del av tvättstuga.
Th: Gästrum med garderober.

Tv: Teknikdelen i tvättstugan.
Th: Lilla toaletten med hallen till vänster.

Tv: Vy mot mediamöbel/täljstenugn från soffan.
Th: Köket sett från dörren på nordvästra kortsidan. Köket till vänster och matplats till höger.

Tv: Vy mot kylskåp. Ovanför ligger hallen.
Th: Hallen

Blev inbjuden av Marc att segla med min gamla segelbåt! Mycket skönt och avslappnande! Thanks Marc!

Mängder med stål har lagts i cellplastformen! Killarna som gjorde jobbet har aldrig sett så mycket stål i en villagrund tidigare. Gedigen konstruktion alltså! Det är framför allt tre anledningar till mängden armering. En anledning syns på bilden längst ner till höger. Stålkonsolerna som ska hålla upp tralldäcket runt om plattan ska fästas i de grova gängstängerna. Andra anledningen är att betonggolvet ska vara synligt och för att minimera sprickor måste mer stål adderas. En tredje anledning är att det ska stå en 1500kg tung täljstensugn från Tulikivi mitt på golvet mellan kök och vardagsrum. Luftintagets bruna rör till täljstensugnen syns på den stora bilden i armeringen mellan tredje och fjärde stöttan.

Golvvärme, vattenrör och elrör har dragits. Just elen blev en intressant historia. Det visade sig att grundläggarkillarna trodde jag skulle dra elrör och jag trodde de skulle göra det. Det slutade med att jag fick spendera några kvällar med att fundera på om jag kunde göra det själv. Vilket jag nog kunde gjort. Som tur var fick jag kontakt med elfirman SpindEl som hjälpte mig. För att spara lite pengar hjälpte jag till med att dra elrören. Mycket trevligt och jobbigt då all armering redan låg på plats. Dessutom var det 20 grader på morgonen och 27 efter lunch. Kul att kunna vara med på ett hörn! Gula rör är inkommande el. Därefter följer el och vatten till diskmaskin/vask, el till spis|micro|eluttag, och därefter elcentralen. Sist har vi den tunga dragningen till mediamöbeln mitt i rummet. Under all armering.

Våtrummen gjöts fredagen den 16e september. Dessa ska ha en lite lägre golvnivå med fall. Resten av plattan gjuts fredagen den 23e september. Ungefär 24 kubikmeter betong behövs.

Golvet i stora badrummet färdiggjutet. Lite extra plats sparas till ett väggfast avlopp. Till vänster är golvvärmecentralen. Just nu är den inklädd med plast för att skyddas från väder och betongstänk.

Golvet i tvättstuga/teknikrum och minitoalett färdiggjutet. Gula rör är inkommande kallvatten och vattenmätarstället tror jag. Längst uppe i högra hörnet på vänstra bilden är fördelarcentralen för vatten till huset. De ihopböjda rören är elrör till och från elcentral.

Glömde nästan bort att jag köpt en isolerad och inredd sjöcontainer. Ska kompletteras med lite fräsch el och lås!

Vackert väder! Uteplatsen invigd av byggarbetarna! :)

Likes

Comments

Det börjar snart närma sig byggstart på riktigt. Det är på tiden att berätta lite mer teknisk information om huset.

Betongplatta

U-värde: 0.043

Från utsida till insida

1. Befintlig berggrund/sandjord

2. 150mm 16-22 makadam, dränerande material

3. 50mm 5-8 makadam/flis

4. 900mm höga kantelement (pga tomtens beskaffenhet)

5. 780mm cellplastisolering

6. Golvvärme från LK

7. Armering

8. Betong

Ytterväggar

U-värde: 0.134

Från utsida till insida

1. 22x120mm funkispanel behandlad med Shou sugi ban tekniken samt oljad med kinesisk tungnötsolja.

2. 28x70mm spikläkt C-C300

3. 22mm träfiberskiva, hård, som köldbryggebrytare, vind/vattenavvisande

4a xmm syllisolering mellan betongplatta och träregelstomme

4b. 45x220mm träregelstomme

4c. 220mm träfiberullsisolering

5. 1mm ångbroms, tejpad diffusionsöppen/luftgenomsläpplig duk

6a. 45x45mm träregel installationsskikt

6b. 45mm flexibel träfiberskiva

7. 13mm miljövänlig OSB eller Plywoodskiva

8. xmm ytskikt beroende på plats i huset, finsågad alt hyvlad träpanel alt snickeriplywood (gips andas inte så bra)


Tak

U-värde: 0.083

Från utsida till insida

1. 20mm klassisk svensk pannplåt från Ekonomistål, silvermetallic

2. 45x25mm bärläkt

3. 45x25 ströläkt

4. alt 1

a. 1mm takduk, vattenavstötande diffusionsöppen

b.35mm träfiberskiva, hård

4. alt 2

a. 60mm träfiberskiva, hård, med integrerad takduk, vattenavstötande diffusionsöppen

5a. 45x440mm takstol

5b. 440mm träfiberullsisolering

6. 1mm ångbroms, tejpad diffusionsöppen/luftgenomsläpplig duk

7. 28x70 läkt installationsskikt

8. xmm träpanel alt fibercementskiva (ljuddämpande)

Innerväggar

1. xmm gips/träpanel

2. 13mm OSB/plywood

3a. xmm syllisolering mellan betongplatta och träregel

3b. 45x70mm träregel

3c. 70mm flexibel träfiberskiva

4. 13mm OSB/plywood

5. xmm gips/träpanel

Badrumsväggar

Från utsida till insida

1. xmm gips/träpanel

2. 13mm OSB/plywood

3a. xmm syllisolering mellan betongplatta och träregel

3b. 45x70mm träregel

3c. 70mm flexibel träfiberskiva

4. xmm Fermacellskiva

5. xmm Fermacellskiva

Fönster

Fönster från Velfac, från serien Velfac 200 Energy. U-värde <0.8

Material: Insida vitt trä, utsida aluminium

Ytterdörr

Leverantör ej klar. Material: Ek

Energibalansräkning

Via energiberäkning.se.

U-värde totalt för huset: ca 0.172

FTX ventilation, 91% verkningsgrad (se längre ner)

-

Tappvarmvatten: 2 640kWh

Byggnadsuppvärmning: 4 325kWh

Köpt värmeenergi: 6 965kWh

Fastighetsenergi: 500kWh

Köpt energi enligt BBR: 7 465

Specifik energianvändning enl BBR, [kWh/m2 år]: 85 [max 50]

-

Bergvärmepump (se längre ner) energibehov vid full teckning av värmebehov [kWh/år]: 1587

Fastighetsenergi: 500kWh

Köpt energi enligt BBR [kWh/år]: 2087

Specifik energianvändning [kWh/m2 år] 24 [max 50]

FTX-ventilation

REC Temovex RT Blue 4 (japp den ja... ;) ) med kylbatteri för att få frikyla via borrhålet.

Passivhuscertifierat aggregrat med återvinningsverkningsgrad på upp till 94%. Jag valde detta aggregat för att det är extremt tystgående aggregat samt att det kunde kopplas till frikyla.

Bergvärme

Den huvudsakliga uppvärmningen kommer ske av vattenburen golvvärme från bergvärme. Tyvärr blev uppvärmingssystemet med vattenmantling av Tulikiviugnen för dyr och dessutom skull jag troligtvis förlora pengar pga detta systemet vid en eventuell försäljning. Läs om mina värmefunderingar tidigare i bloggen.

Bergvärmepumpen kommer troligen bli Nibes F1255 1-6kW, dvs en pump som variabelt kan leverera mellan 1kW upp till 6kW. Dyrt värmesystem för detta lilla hus, men vid en framtida utbyggnation kommer det betala sig.

Sekundär uppvärmning

En Tulikivi Valkia täljstensugn a 1500kg kommer placeras mellan kök och vardagsrum. Ugnen kan självmant värma upp huset vid behov. Ugnen kan vattenmantlas och kopplas till värmesystemet. Ett eventuellt framtidsprojekt. Ugnen är inköpt begagnad och har varit demoeldad hos Eldabutiken i Malmö.

Likes

Comments

Plattan börjar snart bli klar för betongfyllning. Tur att jag var ute och fotade arbetet igår. Då upptäckte jag att grundläggarna lagt uteluftsintaget helt fel. De hade helt enkelt spegelvänt konstruktionsritningen. Dessutom hade de lagt röret plant i isoleringen vilket skulle riskera att kondens samlades i röret. Jag fotade och ringde chefen som sade att han skulle se till att det fixades. Tur att inte golvvärme och all armering hade lagts.

Likes

Comments

Jepp, jag är helt tokig! Slamfärg var det ju! Eller?! Jooo, det var ju slamfärg från början men om jag kan få en svart yta med mer liv och en panel med längre livslängd, varför inte testa? Tekniken Shou sugi ban, med anor från 1700-talet och troligtvis längre tillbaka, gör träpanelen mer hållbar. 80-100år räknar man med att en granpanel ska hålla utan underhåll. Oljas panelen in håller den ytterligare längre. 

Det ska bli spännande. Först bränner man panelen med en ogräsbrännare, sedan sköljer man panelen med vatten och borstar panelen med en ganska mju nylonborste. Därefter låter man panelen torka för att till sist olja in med fin kinesisk träolja. Se videon nedan för att bilda en egen uppfattning. Notera att här borstas trät med en stålborste för att få bort maximalt med sot. Jag kommer istället binda sotet till trät med oljan.

Tidsmässigt tar det ungefär lika mycket tid som att måla med slamfärg. Det blir dock billigare över tid då underhåller blir mindre.

Jag har själv testat att bränna och borsta lite hyvlad panel jag hade hemma. Resultatet ser du nedan. Båda bilderna visar en borstad sida och en oborstad sida. Dock inte inoljad. Visst är det vackert!

Likes

Comments

Det är med blandade känslor jag tar dessa bilder. Ju längre processen med husbygget gått ju mer åt det miljövänliga hållet har jag gått i mina produktval. Nu blir det tyvärr ganska mycket plast under huset då jag anlägger en konventionell bottenplatta. Om jag haft mer tid på mig hade jag undersökt möjligheterna att lägga en Hasopor- eller Koljerngrund. Dessa är olika varianter av skumglas som är en mer miljövänlig produkt än cellplast.

I mitten av augusti började äntligen arbetet med betongplattan. Alla kantelement är utställda, cellplast lagd i botten och nu håller rörmokaren på att förbereda för rördragning. Det är ett helt berg av cellplast som ska stoppas i plattan! Kantelementen stöttas upp på utsidan för att förhindra att cementens tyngd trycker sönder dem.

Förhoppningsvis är plattan redo för betong i slutet av augusti. Då ska jag helst ha hunnit bestämma vilken färg betonggolvet ska ha. Normalt sett har villagrunder en ganska ljus och billig betong. Den tycker jag är för ljus. Det finns även en anläggningsbetong som man använder i mer krävande byggen. Denna är mörkare. Det finns även möjlighet att beställa en infärgad betong. Där blandas ett svart järnoxidpulver med cementpulvret och beroende på mängd får man ett mer eller mindre mörkt golv. Dock kostar denna infärgning förhållandevis mycket pengar. 

Nedan ser man skillnaden på anläggningsbetong (till vänster) och vanlig villabetong (till höger). Frågan är om det funkar med anläggningsbetongen...

Likes

Comments

Som vanligt så överlever inte planerna de första bataljerna... Min plan var att bygga ett värmesystem kring denna fina ugn. Tyvärr ville inte leverantören leverera denna fina ugn samt tillbehör till den maxsumma som jag hade i budget. 

Min tanke från början har varit att ha ett så lite beroende av el som det bara går. Tyvärr får jag rätta mig efter plånboken och även en framtida eventuell försäljning. Därför har jag bestämt mig för att även installera bergvärme. Inte billigt det heller, men ger ett lågt elberoende.  Visst, en frånluftsvärmepump hade blivit billigare i inköp, men dyrare i drift. 

Dock så kliade det i elförbrukartarmen, så jag gick och köpte ett demoexemplar av ovan ugn som stått i en butik i Malmö. Den ska det eldas i som en kakelugn och det kommer inte bli bastu i hemmet. Dessutom kan jag vattenmantla den som synes på de två små bilderna. När jag får pengar över ska jag koppla ihop den med det övriga värmesystemet. Då kommer täljstensugnen avlasta bergvärmepumpen vilket kommer leda till längre livslängd.  

Vilken bergvärmepump som ska installeras är ännu ej hugget i sten, men Nibe 1255 1,5-6kW ligger bra till. Tillsammans med en framtida utbyggnation kommer husets värmebehov vara runt 4kW per timme vid -15 grader.

Likes

Comments