Vincent van Gogh föddes 30 mars 1853 och dog 29 juli 1890. Han föddes i Zundert i Nederländerna. Han flyttade sedan runt till olika städer och då blev han tvungen att byta skola. Han dog senare i en stad i Frankrike. Från början gick han på grundskola i Zundert, hans hemstad, men sedan fortsatte han på ett internat i Zevenbergen och sedan på en protestantisk skola i Tillburg. Vincent blev dock alltmer intresserad av religion och 1876 fick han lämna sitt jobb eftersom han inte visade något större intresse för konsten. Han blev istället lärarassistent i Ramsgate nära London och 1877 flyttade han till Amsterdam där han började studera teologi. Året därpå hoppade han av skolan och tog anställning som predikant i ett fattigt gruvdriftsområde i Belgien. Han jobbade med expressionismen. Inom konsten används termen expressionism för konstverk, där avbildandet av föremål även ger uttryck för konstnärens egna känslor.

Jag har valt bilden Potatisätarna (the potato eaters) som ett konstverk. Det berör mig eftersom människorna ser väldigt fattiga och deprimerade ut. Det ger nästan en direkt reflektion av hur det var att leva som bonde eller fattig landsbo på 1800 talet. Det är en väldigt fin målad bild för man kan verkligen se vad han ville förmedla med den. Han ville förmedla att det faktiskt finns människor som lever ett dåligt liv och klarar sig inte lika bra som andra. Namnet till tavlan kom till eftersom bönder odlade potatis och det var nästan det enda de åt och hade råd med.

Jag valde Vincent van Gogh för han har gjort väldigt fina oljemålningar och har varit en bra inspiration för många andra konstnärer. Han har även fått sina tavlor sålda för extremt mycket pengar. Han blev faktiskt inte en känd konstnär förrän han hade dött, det dröjde 30 år innan han blev det. Detta visar att det man gör tidigt i livet kanske inte betyder något då, men senare i livet eller till och med efter ens död kan sakerna börja betyda något.

Under sitt liv målade han över 900 målningar och 1100 teckningar. Han målade fält och strandmotiv, flera serier med solrosor och blommande fruktträd, många självporträtt och även porträtt på andra som till exempel Brevbäraren Roulin och inomhusmiljöer. Han sålde dock ingenting utan var helt hänvisad till sin bror Theos ekonomiska stöd. Vincent hade under vissa perioder djupa depressioner och under en av dem hotade han Paul Gauguin, som var på besök, till livet. Dessutom skar han av sig en bit av sitt vänstra öra i vredesmod. I maj 1889 togs han in på ett sinnessjukhus där han skapade ett otroligt våldsamt måleri. Ett år senare överlämnades han till läkaren Paul Gachets vård utanför Paris. Där målade han i juli 1890 Korpar över sädesfält och några dagar senare, den 27 juli 1890, sköt han sig själv i bröstet, ute på ett fält. Han dog två dagar senare med sin bror Theo vid sin sida, som sade att Vincents sista ord var "La tristesse durera toujours" ("sorgsenheten vill vara för evigt").Han blev 37 år gammal.

Vincent och hans bror Theo hade alltid stått varandra nära och Theo kunde aldrig komma över Vincents självmord. Han dog endast sex månader efteråt. 1890 (en kort tid innan han dog) målade han av sin läkare och den tavlan såldes 1990 dvs hundra år senare för 82.5 miljoner dollar.

Brevbäraren Roulin

Korpar över sädesfält

Porträtt av hans doktor

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag har valt bilden The Card Players av Paul Cézanne. Bilden föreställer två män som sitter och spelar kort på en restaurang eller bar. Den ena mannen röker en pipa och har en hög och brun hatt. Den andra mannen har en lite mindre hatt med lite ljusare nyans av brunt. I bakgrunden kan man även se en vinflaska. Jag får en känsla att det verkar vara förr i tiden som dessa män är ifrån. Det känns som de verkar ha något problem med familj eller liknande eftersom de inte ser så glada ut. Den är väldigt enkelt uppbyggd men den har ändå ett djup i sig. Konstnären har använt sig av få färger men har valt att använda olika nyanser av dessa färger. Den är målad med oljefärg vilket gör att man kan få fram många nyanser. Bilden är målad från sidan och det är inte mycket 3D-effekt i den. Det känns också som att det finns någon lampa som lyser eftersom deras kläder, bordet och vinflaskan ser man väldigt tydligt. Jag kommer att tänka på någon pub i England på slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet där män kommer för att bli fulla och ha det roligt. Men de här två männen verkar vara mer lugna och spelar kort istället. Jag tror att budskapet är att det inte var lätt att leva under den tiden så män blev fulla efter jobbet för att inte behöva tänka på livet. Det verkar också vara en reflektion av någon form av depression i landet eller staden.

Likes

Comments

​Idag har jag fortsatt att arbeta med temat sport. Jag har valt tekniken grafitti. Nästa lektion ska jag spraya lite till sedan är jag klar med mitt arbete. Jag hittade ett problem när jag skulle spraya kroppen ​och jag råkade spraya vitt på vitt vilket inte blev så bra. Jag löste detta problem genom att byta till en silvrig färg och sprayade istället. Jag kommer att bli klar nästa lektion med mitt arbete om temat sport.

Likes

Comments

Idag har jag fortsatt att arbeta med temat sport. Där jag valt temat grafitti. Jag har tagit bort delar av det svarta men jag ska fortsätta nästa lektion. Jag ska sedan spraya bilden nere i korridoren vid slöjden och tekniken. Mitt problem som jag fick var att det jag skar ut visste jag inte hur jag skulle göra. Jag löste detta problem genom att fråga Beata om hur jag skulle göra.

Likes

Comments

Idag har jag arbetat med temat sport. Jag har valt tekniken grafitti. När jag har skissat färdigt så ska jag skära ut det jag skissat och sedan spraya med färg. Det problem jag haft var att få noggranna detaljer på byxorna och tröjan. Jag löste detta problem genom att vara lite noggrannare. 

Likes

Comments

Idag har jag arbetat med temat natur. Det jag är mest nöjd med är hur hela bilden blev när den blev klar. Det jag fick problem med var hur jag skulle göra WWF märket. Jag löste problemet genom att skissa av bilden och sedan klippa ut den.

Likes

Comments

​idag har jag arbetat med temat natur. Mitt budskap är att man ska ta hand om pandorna för de håller på att dö. Det jag är mest nöjd med är helheten av bilden. Jag fick problem med att få en speciell nyans av grön. Jag löste problemet genom att experimentera lite med att blanda olika färger. 

Likes

Comments

​idag så har jag valt temat natur där jag ska måla en panda. Jag blev inte helt klar den här lektionen men jag kommer att bli det nästa gång. Jag har vaöt tekniken att skriva ut en bild och sedan skissa den och måla den med alkryl färger.

Likes

Comments

Jag har valt temat sport att jobba med under de kommande lektionerna. Jag har valt att ta en bild när jag spelar golf. Ian tog bilder på mig och jag tog bilder på Ian. Jag ska använda grafitti teknik. Jag ska ta mer bilder på lördag när jag åker och spelar.

Likes

Comments

Hej! Jag heter Carl-Johan och går i 9A på Kaparen. Detta året ska vi jobba med sport, natur och identitet. Här lägger jag upp det jag har jobbat med under lektionerna. 

Likes

Comments