Skammandet av oss med psykiska sjukdomar som äter mediciner måste sluta. Att kritisera förhållandet mellan läkare och "big pharma" är en sak men att sitta och om och om igen säga till sjuka människor som mår bra med hjälp av sin medicin att det a) faktiskt inte alls är säkert att SSRI-höjade har någon egentlig verkan eller att det b) egentligen är ens kost och vanor som behöver läggas om och att en bara är lurad är inte okej.

Många pratar också om detta med att medicinering bara skulle vara något som fungerar kortsiktigt och i väntan på andra resurser eller bara skrivs ut som en "Quick fix" vilket också provocerar mig.

Jag har varit sjuk i många år nu och jag har fått jättebra stöd av psykiatrin (jag vet doxk vilket tur jag haft eftersom att jag från början har haft hög sjukdomsinsikt och har kunnat tala för mig själv och därför också fått hjälp snabbt och bra) och jag har ätit samma mediciner i flera år nu.

Jag hittade inte rätt dosering och kombination på en gång och det tog ett tag innan vi hittade vad som fungerar för mig. Men medicinerna hjälper mig. De håller mig stabil nog att märka av om jag stressar mg farligt mycket, om jag måste backa och ta det lungt. De ger tillbaka mig förmågan att vara uppmärksam och kunna ta hand om mig själv, något min sjukdom lätt tar ifrån mig.

Innan jag fick mina mediciner hoppade jag allt oftare mellan hypomani (ett upphöjt tillstånd där energin och upplevelsen av ens egen förmåga uppnår absurda nivåer) och efterföljande depression  (bland annat på grund av att en helt enkelt bränner ut sig och går ner sig totalt när det hypomna "ruset" lagt sig). Jag kunde knappt urskilja skoven eller se vad som triggat dem. När jag fick medicinen jag har nu (som är kombination av SSRI-höjande och stämningsstabiliserande) började jag kunna göra just detta.

Mina problem är inte att jag främst har en massa issues att jobba igenom eller behöver lära mig en massa färdigheter för att hantera my every day life och livets med och motgångar. Jag har ganska bra koll på det där, efter alla år. Den hjälp jag behöver för att kunna fungera har jag fått genom rätt medicinering.

Med detta sagt behöver ALLA individuell behandling och hjälp. Vad som fungerar för många är bara en indikation för vart en ska börja, inte vad en vet kommer att fungera och vissa behöver olika delar medicin och annan hjälp. För vissa ger dagliga promenader mycket, för andra är de från början en omöjlighet.

Oavsett vad vi har för sjukdomar och problem och vad vi behöver för hjälp måste vi få den utifrån just oss. Det är inte okej att skamma någon av oss.

Jag medicinerar, jag är idag stabil men jag har en sjukdom som jag inte kommer att slippa. Antagligen kommer jag medicineras hela livet, och det är okej. För det hjälper mig, det får mig att fungera och ger mig möjlighet att hantera och leva livet precis som vem som helst.

Jag har andra grundförutsättningar än många andra, jag lever med dessa och måste leva utifrån detta. Det är egentligen inte svårare än så.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Det har hänt förr och jag har haft nyktra perioder. Jag mår bra under dessa och att vara nykter stämmer bra med många av mina värderingar, men det är svårt att hålla kvar (jag har skrivit om detta många gånger förr, bland  annat här).

Det finns många skäl till att det nyktra tilltalar mig; de pengar vi (jag) lägger på berusning och beroenden (cigaretter och snus), den otroligt destruktiva alkoholkultur vi lever i, att visa upp alternativ till denna, energi till engagemang som bakamällor och långa utekvällar försvårar, min hälsa och mycket mer.

En kan så klart argumentera för att en inte måste gå så långt som att helt ta avstånd, att en kan dricka måttligt osv. Men varför inte bara upphöra med det hela? Jag säger inte att det är den enda vägen men jag tror det skulle ge mig mest.

Gällande "to claim edge" är det en ganska stor grej. Det handlar om ett stort ställningstagande och jag vill inte ta det lättvindigt - oavsett hur mycket jag känner för engagemang i det som ofta upplevs som en löst sammansatt "rörelse". För mig är det likt att jag kallar mig vegan - ett ställningstagande - snarare än en tillhörighetsstämpel. Om jag skulle kalla mig Straight Edge skulle det innebära att jag ställer mig bakom en rad av de saker som finns i ideologin (i brist på bättre ord) som kan kallas Straight Edge. Att jag emotsätter mig alkoholkulturen, att jag väljer att själv inte berusa mig av en rad (ovan nämnda skäl) och vill uppvisa och leva i ett alternativ till dessa. Det rimmar dessutom bra med övriga ställningstaganden jag gjort gällande exempelvis veganismen. Vi får se, men jag överväger det starkt. Utan att ställa för höga krav på mig själv tänker jag vara nykter så länge det känns rätt. Så får vi se vad framtiden bär med sig.

Eller?

Likes

Comments

Nazister våld går (förhoppningsvis) få förbi men det är lätt att en glömmer av det. I nyheter kommer och går och ofta vänds disskutioner om nazisternas våld till en om vänsterns (men det är en annan fråga). I dagarna misshandlades en 28årig man i Helsingfors av Finska motståndsrörelsens (Suomen Vastarintaliike SVL) anhängare i samband med en demonstration. Misshandeln slutade med Jimi Karttunen miste livet. Jag vet inte om Jimi skulle vilja ha den uppståndelse som är kring honom i dag, jag kände honom inte men det handlar inte om att göra honom till någon martyr. Vi sörjer helt enkelt ännu ett offer för nazismens våld. En konsekvens av att vi som samhälle blir mer och mer accepterande för denna människofientliga, våldsbejakande och ickedemokratiska rörelse.

Bland annat SvD har samlat en lång rad rasistiskt motiverade mord och mordförsök i denna artikel. Det är skrämmande.

Bildkälla

I går hade SUF Uppsala en manifestation för att uppmärksamma mordet på Karttunen och det hela kom väldigt nära inpå. Att stå där och höra folk predika till kören berör mig inte så mycket som jag önskar (även om det ger mig hopp och motiverar mig lite mer i kampen ändå) men att stå där på Storatorget och tända ljus, stå i stilla betänksamhet med mina bröder och systrar i kampen berörde mig. Karttunen blev mer tydlig för mig, det han utsatts för, det våld som lett till hans död och de människor och den ideologi som mördade honom... samhällets ökade acceptans för och normaliseringen av rasism och till och med nazism som hela tiden sker runt i kring oss. Det äcklade och skrämde mig, sänkte mig.

Men saken är den att vår sorg inte får bedöva oss. Sörj men glöm inte att vi måste kämpa tillsammans.

12e november ska nazisterna tydligen demonstrera i Stockholm. Samma organisation som i Helsingfors. Jag ska kolla upp detta och komma med mer information sen, men när SvP demonstrerade var vi tusentals som visade att vi är fler och vi måste göra det igen. Jag vill (som en av talarna sa) se var och en av er där. Det är bara tillsammans vi kam skapa förändring.


¡No Pasaràn!

Likes

Comments

Å detta bröd är amazing och otroligt lätt att göra. Jag kan verkligen rekommendera att gör mackor med soltorkad tomat på av detta bröd. Tomaterna gör sig så fint med valnötterna.

Enligt receptet jag använde ska det bli 24 bröd men jag får verkligen inte ut fler än kanske 10!

1/2 pkt jäst
6 dl vatten
2 dl grahamsmjöl eller fullkornsdinkel
11 dl vetemjöl
2 1/2 tsk salt
100 g valnötter
cirka 1/2 dl vetemjöl till bakbordet

Receptet är ursprungligen härifrån!

Brödet var gott till mina svartbönsburgare hör om dagen också!

Likes

Comments

Grrrl power overload. Är så glad över att jag fick växa upp med denna serie där starka kvinnor är i huvudfokus och Xena ät ju the ultimate princess of power (sorry She-Ra) också!

Jag kanske skulle ta och se om serien, den är ju i kackigt 90-talsstuk men likväl är det en guldserie. Xena var för mig vad jag vet Buffy varit för många!

Vad har du för barndomshjältar eller starka kvinnor som du ser upp till i ditt liv? Fiction or nonfiction alike!

Likes

Comments

Jag har haft en bra helg. E är bortrest och svår att få tag på pga bristen på Wifi så saknar hen lite men annars har det varit en jättebra helg. I fredags låg jag bara hemma i soffan med katterna vilket var precis vad jag behövde men i går var det kulturnatten! Jag gjorde inte så mycket och utbudet var lite skralt men jag var inne på Uplandsmuseet och fick hem lite böcker och köpta mig en bit Uplandskubb som är ett sirapabröd på rågmjöl starkt rotad i Uppland. Jag ska köpa mig en bit cashewost med pepparrot från Ultuna mejeri i veckan för enligt mannen i stånden passade den jättebra med det söta brödet! Det är roligt att prova nya saker.

Spenderade kvällen hemma hos mamma och åt middag med henne, hennes man och lite annat trevligt folk. Det blev en väldigt bra kväll även om jag så här i efterhand ångrar att jag la 250 spänn på en taxi för att hinna träffa några vänner nere på krogen innan de stängde (tiden flög ifrån mig hos mamma så det blev plötsligt bråttom). Det är inte en lyx jag har råd med, men nu är det gjort!

Zucchiniplättar med sallad och kokt potatis.

Wok med marinerade sojabitar och risnudlar.

Pastasallad med belugalinser, marinerat sojakött och soltorkade tomater.

Likes

Comments

I dag har varit en sjukt bra dag. Vaknade bakis hos E och bara låg naken i sängen hela förmiddagen. På eftermiddagen handlade jag bröd, fångade pokémon och tog mig hem till katterna var på kvällen spenderades i soffan framför Outlander som jag fastnat för. Jag gillar dock inte hur säsong två började så blev inte alls lika mycket idag som tidigare i veckan!

Just nu längtar jag efter en riktig sovmorgon, en ren lägenhet, en varm omfamning av E i natten (snyft ;P) och kulturnatten som snart är här! Tills dess ska jag roa mig med jobbsök, intervjuer, städning och vardagstjafs...

Det blir kanske inte världens roligaste vecka, men jag hoppas att jag lyckas klämma in lite träning, gos och kanske en museé-dejt till helgen om jag har tur!

Likes

Comments

Min sjukskrivning är som (kanske) bekant över och saker går framåt. Små saker förvisso men likväl går det framåt! Sen jag blev friskskriven 15/8 har jag landat 6 intervjuer var av ett lett till ett provjobb  (som jag tyvär fått skjuta upp på grund av en förkylning). En vecka efter sjukskrivning känns det rätt bra jobbat! Nu ska jag bara gå på intervjuerna och lyckas visa hur bra jag är men jag vet att jag har massvis att tillföra så det ska nog inte vara några problem. Ett av arbetena är en tjänst på heltid och de andra på olika procent men det ska bli kul. Jag vill prova och bemästra nya saker och skaffa mig nya erfarenheter!

Förutom detta ska jag jobba i baren (i morgon kväll) samt söndagsfikan på Kalmars Nation nu i veckan. Det ser jag mycket fram emot! Det blir mycket i veckan, men mycket är roligt också!

I helgen var jag på festival vilket antagligen triggade själva förkylningen men det var sjukt fint. Massor av musik, roliga människor och god mat!

I kväll blir det väldigt lungt. Jag har nyss klämt i mig en bunke potatissallad och nu är det soffläge och skräptv resten av kvällen! Kanske att jag äter lite glass ikväll också! 😜

Likes

Comments

Ligger i tältet och funderar medan festivalen är i full gång där utanför. T:s Body-band går varma i bandaren och en öl knäcks.
   Jag ligger här och undrar, hur fan blir en vuxen? En mindre existentiell kris infinner sig och jag undrar hur fan jag ska kunna bli vuxen någon gång.
   Framtidsplanen blir än mer diffus eftersom tiden går. Vad vill jag egentligen göra och vad är realistiskt att göra. När och hur ska jag få ett jobb jag klarar av och är bra på, en fast tjänst och leva med en trygg ekenomi. Kan jag bli vuxen här?
   Jag ska provjobba på måndag. Jag vill jobba men tanken ger mig ångest. Inte över att jobba men tanken på att min förmåga kanske inte räcker. Att jag inte ska få den tjänst jag sökt, som jag behöver.
   Att inte ha råd med hyran och behöva låna och dra i trådar för att få behålla taket över mitt huvud och äta mig mätt tär på kropp och psyke. Timanställningar och osäkra provanställningar tar kål på oss.
   Hur ska jag bli vuxen i en labyrint av allt detta? Vad vill jag och vad är realistiskt. Vad kan jag göra?

Min plan har länge varit att utbilda mig. Att avsluta det projekt studierna innebär. Att för en gångs skull avsluta något jag påbörjat.

Likes

Comments