Idag fyller vår allra finaste storpojke Överstjuktans Coffy 6 år. Blir inget större firande eftersom han är sjuk. Det började redan i måndags morse. Tyckte det var lite konstigt när jag skulle gå ut med killarna innan vi for till jobbet att han började kraxa som att han fått något i halsen, När vi sen kom hem hade det blivit värre. Han hostade och kraxade mer och mer, igår hostade han upp slem. I natt har det varit riktigt jobbigt för honom.

I morse drog det igång för Konrad och det har ökat på under dagen. Micke ringde Veterinärhuset för att få lite råd och det är nog som vi redan misstänkt att killarna har fått kennelhosta. Enligt vet så är smittan luftburen och väldigt smittsam, härjar tydligen vilt nu i Sundsvallstrakten. Coffy och Konrad måste ha blivit smittade på utställningen i Matfors, stämmer på inkubationstiden. Bara att hålla tummarna nu att det inte blir några komplikationer.

Riktigt härligt vinterväder fram till lunch, sen började molnen rulla in och det började blåsa.

Mystisk gryningshimmel. Efter lunch rullade sotaren in så nu har vi fått sotat både uppe och nere (vedspisen i köket och braskaminen i vardagsrummet).

Månen på väg bort igen.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Otroligt vacker morgon, termometern visade -10 grader och det smällde som pistolskott om träden i skogen.

När det är så här stjärnklart blir man nästan helt förtrollad. Inte bortskämd med stjärnklara kvällar och morgnar precis.

Tyvärr blev det inget Lucia-tåg, varken hemma eller på jobbet. Coffy började hosta i måndags och vi misstänker kennelhosta eftersom Konrad även han har börjat. Blev inte många timmars sömn i natt.

Missade också Lucia-tåget på jobbet eftersom vi jobbar hemma då vi ska få besök av sotaren.

Rastade våra hostande hundar och skyndade mig sen ut med kameran innan det var dags att sätta sig vid datorn och stämpla in.

Lyckades få med några meteorer från svärmen Geminiderna.

Å det var så vackert, magiskt och underbart så det var svårt att slita sig och gå in.

​Nu har det börjat mulna på så någon fotografering i kväll blir det inte för då kommer man ju varken se stjärnor eller meteorer.

Likes

Comments

Hur jag än försöker så vill inte någon julstämning infinna sig. Igår och i natt har vi i alla fall fått lite mer snö så det är vitt och fint på träden. Varar nog inte så länge eftersom det ska börja blåsa och nästa vecka verkar det bli flera plusgrader igen. Blir tokig på vädret och att det aldrig kan bli ordentlig vinter någon gång.

Fick min fina bok "Upplevelsernas årstid" som jag beställt av naturfotograf Daniel Nordgren som kallar sig för Westerbottenwildlife på Instagram. Fantastiska bilder. Ser fram emot att läsa boken, titta på alla fina bilder och drömma om att jag också skulle kunna ta så fina foton.

Konrad blev lite ivrig och ville börja läsa direkt.

Likes

Comments

Mitt barnbarn Hugo gillar "Paw Patrol". Ibland eller ganska så ofta känns det som att Coffy och Konrad är som ett slags Paw Patrol. De är verkligen som ett par små poliskonstaplar, ständigt redo, alltid på vakt.

Man behöver bara gå ut i hallen och dra upp ett blixtlås så kommer bägge killarna med blixtens hastighet, redo för ett uppdrag. Då kanske jag bara ska gå ut med soporna, fylla på fågelfrö eller bara ut och fota lite.

Att husse sen far iväg med skotern är inte särskilt populärt. Då blir killarna olyckliga.

Konrad håller utkik.

Men vänta, är det inte något nere i skogen.

Jo men visst, där kommer ju husse tillbaka igen.

​Oj en mård fick följa med hem. Då blev det livat ska jag säga. Konrad är boss och Coffy håller sig undan.

Likes

Comments

Micke tyckte att vi skulle dra iväg med skotern och prova lite pimpelfiske idag. Jag var skeptisk till en början, dels för att jag var dålig i natt och inte har sovit många timmar och dels för att jag tycker att det är läskigt att gå ut på isen

Micke fick gå ut först och kolla isläget, hur tjock isen är och när han bedyrat att det inte är någon fara då kan jag gå ut.

Nu fick vi inviga de fina skryllorna som Micke fixade i ordning i somras. Man satt bra och behövde inte frysa om rumpan.

Mulet, silvrigt och ibland lågt i tack men ändå så vackert.

Som vanligt tappade jag tålamodet när det inte hände något. Började frysa om fingrarna och sen har jag ju så jäkla ont i mitt vänstra pekfinger. Dubbel-alvedon hjälpte inte.

Min lilla tomtegubbe är glad ändå och peppar hela tiden

men när det började nappa hos honom blev jag sur, grinig och avundsjuk.

Har man inga maggotar funkar det bra att beta med ett öga.

Plötsligt händer det, två hyfsat stora abborrar på rad fick jag upp när jag slutade sura och bytte hål.

Som om inte det räckte kände jag att jag hade napp och att det var något stort och tungt. Jäklar anamma, precis när "borren" hade huvudet uppe i hålet släppte den från kroken. Micke som var lika snabb som blixten kastade sig ner på knä och grep tag i abborren och fick upp den åt mig.

PB på abborre, inte illa så här på Nobeldagen. Vi vägde den när vi kom hem, 1 kg visade vågen.

En stunds kontemplation ....

​Till middag blev det stekta abborrfilér, egen potatis, sås gjorde på grädde och kantareller som vi plockade tidigare i höst.

Likes

Comments

Jag gillar verkligen gråsiskor, tycker att dom är väldigt fina. De sista dagarna har det dykt upp flera stycken här hemma. De verkar mest förekomma i Norrland, när jag bodde i Kungsängen har jag inget minne av att jag någonsin sett en gråsiska.

Så små och söta.

En annan favorit är Talltitan som ör så himla orädd. Kan komma jätte nära när jag står vid fågelmatningen och ska fylla på med frön.

Som en liten gullig grå boll i vårt lilla äppelträd.

Lilla husmusen som jag kallar den fast det är en sork kom fram flera gånger på förmiddagen.

Så vansinnigt gullig.

Ännu gulligare är det ju när den sitter inne i den lilla tekannan och äter solrosfrön.

​Den får skynda sig om den ska få något för talgoxarna är väldigt snabba att förse sig.

Likes

Comments

En riktig god öl som vi drack för ett tag sedan. Kan verkligen rekommenderas. Så roligt med alla dessa små mikrobryggerier som finns nu för tiden. Extra kul när det är lokalt och tycker nog att Allsta bryggeriet gör det godaste ölet. Heja Heja!

Att få sovmorgon är bara att glömma. Coffy bestämmer reglerna i vår familj och är väldigt principfast. Mat och rastning ska ske på bestämda tider och det går verkligen inte att rucka på. Fick faktiskt sova 10 minuter längre än jobbtid så det var ju ett plus.

Bara att masa sig ur sängen och ner i köket. Killarna ligger redan i matposition. Först mat, därefter rastning sen kan matte njuta av en kopp kaffe i lugn och ro. I morse blev det framför ännu ett avsnitt av "The Crown" säsong 2. Så jäkla bra, kan nästan inte sluta titta.

​När det började ljusna försvann Micke ut för att köra hem sista veden så vi kan sätta "check" på det. Nobskillarna håller förstås koll på husse att han kör ordentligt med skotern. Jag bakade en mjuk pepparkaka och städade skafferiet.

Likes

Comments

I helgen var det fullmåne och klart. Månen lyste så starkt att man inte behövde ha pannlampa. Det ställde till till det när jag hade hoppats få fota lite mer norrsken i början av veckan. Orkade inte stå ute i blåsten och kylan någon längre tid så jag packade ihop. Såg sen när jag förde över bilderna på datorn att man kan skymta ett svagt grönt sken högt upp på himlen. Lite norrsken alltså men bara synligt för kameran inte för blotta ögat.

Micke fick för ett tag för sig att sätta upp en ugglepinne vid fågelmatningen. Vi hoppades ju att lilla sparvugglan eller kanske slagugglan skulle komma och sätta sig på pinnen. Hittills har vi bara sett småfåglar och gråspett sitta där men igår kväll råkade jag titta ut genom fönstre i precis rätt ögonblick. Ugglepinnen invigd. En liten pärluggla satt och spejade några sekunder innan den flög iväg. Hade inte en chans att fota eftersom det var mörkt. Klockan var runt 21.

Ekorrarna fortsätter att strömma till fågelmaten. Det är så lustigt att de bara försvinner när våren och sommaren kommer.

Roliga att titta på och gulliga.

Suddig bild men korren ser extremt rolig ut med snö på pannan.

De gillar att gräva ner sig i djupsnön.

En korre hittade en hel torr brödskiva som den sprang iväg med.

Insnöad lykta.

Många domherrar vid fågelmatningen i snövädret.

​En domherre har landat på "ugglepinnen",

Likes

Comments

Lite senare på dagen var det norrbottenspetsarnas tur att göra entré i ringen. Bästa nobsvalp blev Akiro SE37726/2017 som är en finsk import.

Akiro med stolt husse Oscar Nordin från Ö-vik.

Akiro slutade som bästa valp på utställningen.

Nobsar - jakthundsklass - hanar.

Lång väntan eftersom finnspetsarn var först ut idag.

Juniorklass - hanar.

Tröttsamt att vänta på sin tur

Många nya bekantskaper idag.

Stolta norrbottenspetsägare.

Hanar - jaktklass. Micke och Konrad kämpar i ringen.

Hanar jaktklass.

Skarnäbbens Konrad. Nr 48. 44 cm. Very Good. Hane som är tillräckligt maskulin. Lätt modell. Ger ett litet luftigt intryck idag. Hade kunnat haft lite mer kraft i hela hunden. Bra hals o överlinje. Aningen sluttande kors. Väl lagt skuldra, lite brant överarm Hade varit klädsamt med lite grövre benstomme och svans. Bra tassar, lite kort i pälsen, i övrigt lite övertecknad. Domare Petra Högberg

Så fick vi träffa ett av våra barnbarn, finaste Klingermyrans Tivo med familj.

Konrad tyckte det var spännande med en Berner Sennen-valp. Han blev jötte leksugen.

Klingermyrans Tivo och Flatatorpets Askja

BIR och BIM - Klingermyrans Tivo SE65403/2015 och Kälabäckens Ines SE26976/2016

Maria och Jack S29744/2005. Otroligt att han är 13 år. En riktigt snygg nobsherre.

Avelsklass efter Titus S2710672006

Trollfågelns Kennel

BIS 1 Herröskogens Pekka - BIS 2 Klingermyrans Tivo

Likes

Comments

Mingel innan start. SSF Medelpad bjöd in till utställning i Matfors igår. Tror det var rekord på anmälda hundar - 69 st. Vädret var skapligt men tyvärr började det regna lite senare på dagen.

Inte allt lätt att posera när man har blivit bästa valp. Bästa hanvalp blev Sobol-R och bästa tikvalp Tajgans Rist.

Finputsning innan det är dags att kliva in i ringen.

Mycket väntan men samtdigt en massa trevliga möten.

Egon skyndar sig ut ur ringen med Fort Hjort Stoja. Han ser allt lite ruggig ut i regnvädret.

Lappskansens Kirpi är väldigt nyfiken på vad husse Peter har för spännande i påsen.

Nää nu har jag fått nog säger Brännbolyckans Aya.

Malin kämpar på i ringen med SE UCH NO UCH Korsfjellets Salla

Excellent ropar domaren Petra Högberg.

Inte alltid man vill posera när det är dags för vinnarfoto.

Bästa finnspetstik blev Saga SE48837/2016.

Emil Westling från Sveg och hans Herröskogens Pekka SE39714/2015 fick det svettigt i ringen.

Herröskogens Pekka blev BIR.

Full fart i ringen när tikarna i jaktklass gör upp.

Helt otroligt, de är alldeles tysta.

Likes

Comments