Hejsan!

Nu har jag varit och lämnat blod för första gången och det vill jag självklart dela med mig till er.
När jag kom in till mottagningen så började jag med att anmäla mig i reception, där fick jag instruktioner att jag skulle skriva in lite olika uppgifter om mig, t.ex. om jag flyttat, eller om jag har varit förkyld osv.. Sen var det bara att slå mig ner och vänta på min tur.

Jag fick följa med en blodanalytiker in till rum där hon gick igenom lite snabbt vad jag hade svarat på frågorna. Dem tog även ett fingeravtryck så att jag endast kan använda det nästa gång jag svara på frågor istället för att skriva i mina identitetshandligar varje gång.
När detta var klart var det dags att sätta sig i stolen.

En undersköterska kom och började med att stasa upp min vänstra arm med en blodtrycksmanschettför att hitta en bra ven att ta blod ifrån. Sedan sprita hon av där hon valt att sticka. Man gör detta för att det inte ska finnas bakterier. Efter det var det tags att sticka mig och detta gör man med en lite större nål än en sådan som man tar blodprov med.

Nålen är kopplad men en liten "slang" där blodet hanteras i ett slutet blodpåsesystem med 3 - 4 sammankopplade påsar. Blodet tappas i en av påsarna. Påsen innehåller antikoaguleringsmedel, som gör att blodet inte levrar sig. Man ger ungefär 4-5 dl vilket motsvarar ungefär en tiondel av allt blod du har i kroppen. Det tar cirka 10 minuter att ge blodet. Jag fick en "boll" att klämma på för att blodet ska pumpa fortare och på så sätt rinner det lättare och snabbare ner i påsen.

När det väl var klart så fick jag sitta kvar i stolen i några minuter för att de skulle ha koll på att jag inte svimmade. Jag fick även en karta med hjärntabletter som jag ska ta varje dag tills dem är slut för att tillsätta tillräckligt med järn i kroppen då jag har brist på det i sammanhang med blodgivningen.
Jag fick också välja en gåva som tack för att jag lämna blod.

Efter det så skulle jag gå till reception för att fika lite för att få upp blodsockret. Jag ska även avstå från träning eller kraftig motion osv.. Jag boka en ny tid för att ge blod och det blev 15 mars 2018 så det är bra tag till dess.
Men håll utkik på bloggen ändå för det kommer allt uppdateras.

Kram, Katta


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hejsan!

Nu har dem äntligen ringt från blodcentralen för att berätta vad jag har för blodgrupp. Det tog bara 7 dagar från att jag lämnat blodprov till att få svar på vilken blodgrupp jag tillhör.

Jag tillhör blodgruppen 0, eller som visa säger 0 positiv/0+.
För mig innebär det att jag har den näst största blodgruppen efter blodgruppen A. Vi har fyra blodgrupper i Sverige och dessa är A, 0, AB och B.
Att ha blodgrupp 0 skiljer sig från de andra grupperna då det i de flesta fall kan ge blod till alla andra blodgrupper vilket har gjort att den fått namnet den universella blodgruppen.
Dessvärre kan man inte ta emot blod från de andra blodgrupperna.

Blodtyperna ärver vi från våra föräldrar vilket betyder att man har större chans att få en viss typ beroende på föräldrarnas blodgrupp. Gruppen 0 är recessiv som innebär att den är vikande, alltså inte dominant. För att få 0 måste båda föräldrarna ha denna blodtyp om så inte i vissa fall föräldrarna har en unik version av AB.
A och B blodgrupperna är dominanta. Till exempel kan barnet få AB om den ena föräldern har A och den andra B.

Kort fakta om blodgrupperna A,B, AB

Blodgrupp A: Detta är den största blodgruppen i Sverige. A kan ge blod till både A och AB, och A kan ta emot från 0 och från A, men A är att föredra.

Blodgrupp B: Att ha denna blodgrupp i Sverige är rätt ovanligt vilket gör denna grupp till en unik sådan. B kan ge blod till både B och AB, och B kan ta emot från 0 och B.

Blodgrupp AB: Man kan säga att AB gruppen är motsatsen till 0 gruppen. Om du har blodgruppen AB kan du ta emot blod från i stort sätt vilken blodgrupp som helst. Medans blodgrupp 0 kan endast ta emot från sin egna. Dock kan bara AB ge sitt blod till en annan person med AB.


Så vill du veta vilken blodgrupp just du har? Gör som jag, bli blodgivare så får du på ett enkelt sätt reda på det och samtidigt gör du en god gärning!

Kram, Katta


Likes

Comments

Hejsan!

Idag har jag varit på mitt första besök på blodcentralen. Så jag tänkte dela med mig om mitt besök. Det första besökets syfte när man ska ge blod handlar om att förberedda sig inför sin första blodgivning.

Den närmaste blodcentralen för mig som bor i Trollhättan ligger på NÄL. Jag hade fått en tid 14:50, väl när jag kom dit fick jag anmäla mig i receptionen. Sedan fick jag sätta mig tills jag blev uppropad.

Jag fick träffa en biomedicinsk analytiker. Vi gick igenom min hälsodeklartation och i samband med det fick jag visa giltig identitetshandling. Hon frågade även varför jag valt att lämna blod osv.. När det var klart fick jag sätta mig på en stol med armstöd på båda sidorna.

Sedan var det dags att ta blodtryck och blodprov för att se vilken blodgrupp jag har (A,B,0, AB och Rh) För att göra detta förde man in en nål i ett blodkärl i ena armvecket. Nålen satt kvar tills rätt mängd kommit i blodprovsrören.

Man tar även reda på mitt blodvärde, Hb, (Det kallas värdet som står för hemoglobin i blodet.) för att se om jag har tillräckligt med blod för att kunna dela med mig. För att få ge blod måste blodvärdet vara minst 125 g/L för kvinna och för en man 135 g/L. Mitt blodvärde låg på 135 g/L vilket var bra. Genom att göra dessa tester ser man ifall jag har gulsotvirus typ B eller C, syfilis, HIV eller HTLV + ll.

Mitt blodtryck låg på 110/65 vilket också var bra.

Till sist så mätte vi min pulsfrekvens och denna gången fick vi göra om det två gången då analytikern inte trodde mitt pulsvärde stämde pågrund av att det var 49 vilket en elitidrottares puls brukar ligga på. Så för säkerhetens skulle gjorde vi om det men återigen låg det på 49.

När allt var klart så fick jag ett parkeringstillstånd så att jag i framtiden kan parkera på speciellt utsedda parkeringsplatser för de som lämnar blod. Jag fick även ett anteckingsblock som en liten gåva och ett tack.

Vad som händer härnäst är att mitt blod kommer skickas för analys till laboratoriet. Om något av provresultaten skulle behöva diskuteras så kommer blodcentralen höra av sig till mig.

Om allt är bra med mitt blodprov så kommer jag bli kallad till blodgivningen efter 3-6 veckor.


Håll ögonen öppna, jag återkommer....

Kram, Katta

Likes

Comments

Hejsan!

Mitt namn är Katarina (Katta), bor i Trollhättan och är 18 år. Jag går nu sista året på gymnasiet i Uddevalla där jag går vård och omsorgsprogrammet med inriktning på SOS,
vilket innebär Sjukvård, Omsorg & Säkerhet.
Jag är en tjej som älskar att träna och röra på mig. På min fritid spelar jag fotboll i laget TFK/TBIS/HIS vilket jag nu gjort i 11 år. Jag gymmar även på STC.
Förutom att jag är tränar mycket så jobbar jag på ett gruppboende för äldre, samt ett servicehus för äldre och på ett hotell som frukost/lunch värdinna. Detta tar upp en vääldigt stor del av min fritid så när tiden räcker till umgås jag med vänner, familj och min pojkvän Lucas.

Du kanske undrar varför bloggen just heter blodbloggen?? Om du forsätter läsa min blogg så kommer du snart få svar på den frågan...

Hoppas du vill läsa och följa min blogg.

Kram, KattaLikes

Comments