Header
View tracker

Hejsan vänner!
Jag sitter just nu på tåget upp till Stockholm efter 3 dagar nere i Malmö. Har verkligen haft det mysigt och har faktiskt haft en hel del hemlängtan. Tror mycket ligger i att Stockholm inte längre är helt nytt och livet där är "normalt" nu, först då jag börjat längta tillbaka till Malmö och Skåne. Har blivit extremt hemkär sen jag flyttade?!

Jag kom sent i fredags och då körde jag ner till Trellehulla för att hämta pojkvän på fest. Älskar att köra bil och gör det så mycket jag kan när jag är här nere! I övrigt har jag hunnit med julshopping i stan, x antal fikor med long time no see vänner, se Malmös nya saluhall och även hälsat på på min gamla skola. Har även spenderat tid med familjen och firar min storasyster på födelsedagen. Överlag en himla mysig Malmö-weekend!

Stockholm i all sin ära, men ingen stad är som Malmö. Älskar den staden, kanske ännu mer nu...

Nu ska jag eventuellt öppna min marknadsföringssammanfattning! Eller kanske bara kolla säsong 2 av Skam, såååå bra serie! Kollar ni?

Xxx / K

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Hej du! Först och främst tack! Kul att någon fortfarande läser den trots sporadiska uppdateringar... Delar upp mitt svar i underrubriker då det kommer bli en wall of text annars!

Lån

Liksom de flesta (?!) andra som flyttar hemifrån i samband med studier tar jag fullt studielån från CSN. Sedan får man ju ett bidrag också, totalt i månaden "får" jag alltså runt 9500kr (där lånet är ca. 7000kr). Kommer alltså ha en ljuv skuld på 75 lök per år;) MEN CSN är det mest fördelaktiga lån du kan ta (räntemässigt) och är ju faktiskt en otroligt sjysst grej som möjliggör att alla kan studera (inom Sverige, iallafall). Jag tycker också att skulden inte är så ångestframkallande då jag vet att min utbildning kommer ge mig en ekonomiskt stabil framtid. Jag hade nog tyckt det var värre att ha en skuld på 225K efter 3 år om jag studerade typ konst. Jag får även lite månadspeng från mamma och pappa och mormor & morfar. Det är pengar som gör att jag gör att jag känner att jag kan leva studentlivet fullt ut och sätta lite guldkant på vardagen, men hade absolut överlevt utan dem (men är väldigt tacksam att de sponsrar mitt liv<3)

Hyra

Överallt utom Stockholm är det ~relativt~ lätt att få tag på billiga hyresrätter/rum vad jag förstått. I Stockholm behöver du kontakter och tur för att få en skälig hyra – dvs en hyra som är så pass låg att du inte överskrider CSN. Jag har haft turen och de rätta kontakterna att jag har fått en hyra jag kan ha råd med, thank God. Annars är det ganska vanligt att folks föräldrar köper deras lägenhet, då hyran för en bostadsrätt (en liten då) oftast ligger under 2000kr. Dock är det ju långt ifrån alla som vill eller kan lägga ut 3 mille för en etta:-) #stockholmsbostadsmarknad I mer traditionella studieorter är det troligtvis lättare att hitta studentboenden också än vad det är i Stockholm (snittid 7 år i kö för att få ett studentboende<333 (har jag hört då)).

Dock så blir inflyttningsmånaderna/månaden dyr, och det får man vara beredd på. Möbler och allt "smått" – krokar, lampor, förvaring, brödrost, etc. Bra att vara beredd på bara.

Mat

Mycket handlar om prioriteringar och även smarta knep som man lär sig efterhand. T. ex. är jag extremt förtjust i thaimat, och för mig har ett "life hack" blivit att köpa thai take-away för 68kr (lunchpris) då man får så mycket mat att det räcker till två måltider. 34kr för en thaimåltid är i mina ögon fett värt! Men matlåda är ju absolut en självklarhet, tog ett par veckor att komma in i det men det sparar verkligen så mycket pengar + när man lagar mat till bara sig själv så är det inte direkt svårt att göra 3 portioner istället för 1 och göra matlådor av resterna liksom. Ett tips för att spara ihop några kronor på Handels är att signa upp sig på lunchföreläsningar där det bjuds på lunch – gratis!

Det dyra är inte egentligen att handla mjölk etc i butik, utan det är ju allt "litet" – när man springer till Seven Eleven och köper en snickers för 21 spänn liksom. Jag försöker verkligen dra ner på det, och har blivit bättre på det faktiskt! 

Jag är dock en person som alltid älskat fika och prioriterar det högt. Det händer dock inte sååå ofta eftersom oftast sitter man faktiskt kvar på skolan, och ett stenkast från skolan finns Panini där man kan köpa studentkaffe för 5kr. Life hack;) Sedan ska man inte underskatta Mecenatkortet/Studentkortet. Man får t. ex. 10% på Espresso House, något jag redan nyttjat hela gymnasietiden. Snittar du två lattar i veckan sparar du 24kr på en månad, vilket är hela 288kr efter ett år. Räcker iallafall till en fin blus ;)

Nöjen

För mig är även mottot angående studietiden att man ska ha KUL, inom sina ekonomiska ramar då. Men jag går på de flesta skolevent, sittningar, fester – det är en prioritering hos mig. Att äta på en fin restaurang eller dricka dyra drinkar på något fancy uteställe är inte. Skolans fester brukar dessutom vara ganska billiga (50kr inträde t. ex) och en sittning kan kosta mellan 150 och 450kr (men då är det en riktigt fancy sittning, som Gasquen).

Shopping

Detta är en ytterst individ punkt, jag personligen älskar att shoppa men jag shoppar billigt och är mästare att reafynda. Jag är inte heller en märkessnobb – främst för att jag inte har råd, eller tycker det är rimligt att lägga flera tusen kronor på en kappa från Filippa K när jag kan hitta en lika snygg på Zara. Men som sagt, det är preferenser och prioriteringar.

För mig är detta iallafall punkten där jag kan "spara" mest pengar, t. ex. när Nelly hade en väldigt generös rea köpte jag en balklänning för 180kr. Att shoppa "i förväg" kanske inte funkar för alla, men för mig funkar det utmärkt. Rea på bikinis/sommarkläder i december? KÖP så är du redo för sommaren sen! Var alert på reor och rabattkoder. Finns många kronor att spara om man bara anstränger sig lite.

Jobb

Detta hör ihop med min syn på att leva livet under studietiden – jag hade inte haft tid att jobba. Eller jo, om jag prioriterade om. Prio ett är att klara av skolan, och prio två är att njuta av studentlivet. Då finns det, för mig, inte utrymme för ett extrajobb om det ska ge någon större inkomst. Just nu jobbar jag 10 timmar i månaden – för att det är ett fett kul jobb, det är en bra upplevelse och inom områden jag är intresserad av (sociala medier + inredning). Men 10 timmar i månaden blir inte något större klirr i kassan som ni säkert förstår.

Åter igen, allt sådant här är individuellt, för vissa är ett jobb som ser bra ut på CV:t eller som ger rejält tillskott i studentkassan viktigt, men inte för mig. För mig är skolan (tentorna) och det sociala viktigast. Jag kommer ha ett helt liv att jobba sen ;)

Övriga utgifter?!

Att flytta hemifrån är sannerligen en ögonöppnare. T. ex. när jag köpte hostmedicin och förkylningsmedicin (på recept) fick jag betala 530kr. Det är utgifter mina föräldrar stått för förr, och jag hade inte aning om att de var så höga kostnader! Numera betalar jag även mobilräkning + wi-fi själv (kostnader som mina föräldrar också betalade när jag bodde hemma). När man precis börjar med nytt abonnemang så tillkommer det startavgifter m.m. så det är också kostnader man bör vara medveten om.

För mig tillkommer även utgifter för tåg Stockholm->Malmö nästan varje månad. Ibland har man tur och kan hitta tur och retur för 350kr, ibland blir det 600kr.

Sparande

Det är inte många kronor kvar på månaden, men även om man bara kan lägga undan en hundring är det bättre än inget. Mitt råd är dock att försöka ha en del sparat redan innan du börjar studera, från sommarjobb/student och dyl. Behöver inte vara 5-siffriga belopp, men typ så att man har åtminstone en månadshyra "just in case". Från dessa sparpengar har jag till exempel tagit av när min mobilräkning avsedde 3 månader + startavgift.

Ett sista tips

Det finns många bra appar som hjälper dig att hålla koll på din ekonomi – hur mycket man lägger på vad etc. För mig hjälper det väldigt mycket, hur ofta har man inte tänkt "jag har inte fikat så mycket denna månad?" och så kollar man efter och ba jo 1000kr:) Jag själv använder mig av Tink.

Likes

Comments

View tracker

De senaste helgerna har varit så himla roliga, händelserika och i några fall fotodokumenterade... Here we go, start med helgen efter våra första tentor, då det var dags för oss att klippa av Småttingarmbanden (som vi har haft på oss sen dag 1 på Handels) och bli "riktiga" studenter.

Under hela dagen hade jag och Vendela cheder-träning, 6 timmar dansträning. Hade ont i fötterna redan innan det var dags för stiletter... Sedan möttes vi för fördrinkar hos Vendela med 'gänget' – Amanda, Astrid, Vilhelm, My, Johanna och Erika, och Vendela såklart. Därefter åkte vi till skolan där trerätters och världens stämning väntade. Efter middagen fortsatte kvällen tills morgonen i Rotundan. En riktigt rolig och minnesvärd kväll!

Och dagen efter kom Måns på besök, så himla mysigt. Vi skruvade bland annat ihop min soffa från IKEA, och vi lyckades montera den utan att göra slut. Kan ju annars vara en dealbreaker, haha ;)

På torsdagen begav det sig till Tyskland och en tävling som heter Euromasters. Det är 25 business schools (och en law school) runt om i Europa som träffas för att mötas i basket, volleyboll, fotboll, cheerleading och inte minst festa. Så jäkla sjuka fester. Första kvällen var det tema "Winter Wonderland" så då var jag och 2 andra i laget renar, andra kvällen var det grekiska gudar...

Mest komiskt var nästan hur vi bodde – i ett gigantiskt hus där det normalt sett bodde 9 killar. Needless to say var de väldigt glada att få husera 9 cheerleaders...

Tävlingen i cheerleading slutade iallafall med brons för vår del vilket är sjukt bra med tanke på konkurrensen!

När vi kom hem möttes vi av ett snöbelagt Stockholm. Så himla vackert, och för mig som är söder ifrån är det fascinerande. Har aldrig sett så mycket snö utanför skidorter!

Till helgen kom två bästisar från Skåne, Elsa och Liran. Elsa hängde med en dag på Handels, och Liran hängde med på en fest på Handels istället (årets Halloweenfest). Alla var taggade och körde all in, har dock inte bra bilder (läs: bör inte visas för allmänheten, någonsin, haha). I söndags var det uppladdning inför gårkvällen, då jag och 4 kompisar höll i en tacksittning för våra småttingföräldrar. Det var en otroligt lyckad kväll, och jag fick dessutom vara toastmaster för första gången vilket var väldigt roligt.

Likes

Comments

Tja!

Nu var det ett tag sedan jag och två kompisar åt på STHLM Brunch Club, innan första tentan för att vara exakt. Ni känner säkert redan till det ~från instagram~ (känns som att alla som åker till Stockholm käkar där minst en gång). Hursomhelst, jag tog the Brunch Club Club Sandwich på glutenfritt bröd (guld när det finns<3) som då innehåll vitlökssmör(tror jag?), avokado, tomat, kyckling, bacon, ägg och pommes. Stod mig från 12:00 till 18:00, haha, så det är ett gott betyg. Jag kommer definitivt komma tillbaka och prova fler grejer på menyn, särskilt deras milkshakes ska vara fantastiska har jag hört...

Vad: STHLM Brunch Club

Var: Dalagatan 24

Tänk på: Det är ett populärt ställe, när vi kom en helt vanlig torsdag var det nästan svårt att få plats (så om man ska dit på helgen kan det nog vara en idé att boka bord<3).

* * * * * * * * * * *

Nu ska jag snart till Vendela för att lämna av min packning hos henne. Idag flyger vi nämligen till Tyskland där Euromasters väntar! Det är en sportstävling för olika universitet/högskolor i Europa. Själv tävlar jag i cheerleading, såklart. Ska bli sååå kul!

Likes

Comments

Att vara nykär, är inte det det finaste som finns? Förr i tiden skrev jag mycket oftare än vad jag gör, och jag är så tacksam att jag var inne i en skrivperiod när jag träffade Måns (min pojkvän för er som missat det<3). Det är så himla fint att kolla tillbaka på. Här är två små texter från snart 1,5 år sedan, en från precis innan allt hände och en när vi varit ihop i några veckor bara.

Ja, tänk alltså. Kommer ihåg att jag tyckte det gick så fort i början, som att man tvungen att följa någon oskriven regel om "hur fort man får bli kär i någon". Jag och Måns blev i princip officiella 3 dagar efter vår första kyss, och jag kommer ihåg att jag tänkte att vi var tvungna att vänta med att bli officiella på Facebook för att folk inte skulle döma att vi hade gått för fort fram. Låter inte det jättekonstigt?! Varje förhållande är unikt (kliché or what) och i vissa fall kommer det ta månader innan man vet, men i vårt fall har det känts så himla rätt från första början. Och så härligt att nu, 1,5 år senare, kan jag bekräfta att ja, det var helt rätt.

Och i dagsläget må nyförälskelsen har lagt sig, men istället har något annat växt fram. Jag vet inte vad man ska kalla det, men en väldigt djup trygghet och förståelse för varann. Det är väldigt fint att ha en person som vet allt om en ~ på ett djupare plan ~ och inte skräms iväg. Jag tror vi alla har sidor av oss själva som vi inte tycker om, och att blotta dessa sidor för en person man vill framstå som bäst i världen för (då det är vad den här personen förtjänar i ens egen mening) är väldigt läskigt – men å andra sidan tror jag inte det finns någon renare form av kärlek än när en person har sett alla delar av en, även de allra värsta sidorna, och fortfarande älskar en gränslöst. Och bäst av allt, när denna person kan hantera sidorna man själv knappt står ut med själv – det är svårslaget.

Jag älskar dig

Likes

Comments

Vackra fasader på Karlavägen || Halloweek-fika på Brunkebergs Bageri

Älsklingsfluffet, slitna jeans och stövlar i need of skovård... || Mer fina fasader

Idag har jag också varit ledig (post-tenta<33), dock varit på skolan ändå för möte. Sedan blev det en mysig fika med Amanda, där en äldre dam joinade vårt samtal lite spontant, så vi satt och pratade med henne i säkert en timme om allt från volontärarbete till universitets syn på kvinnor genom åren. Nu är jag nyligen hemkommen från cheerleadingträning, om bara en vecka åker vi till Tyskland och tävlar! Ska blir superkul.

Likes

Comments

Vill verkligen tipsa om 2 av mina absoluta favoritprodukter när det kommer till skönhet! Steg ett är rengöringslotion som det bara är att smörja in sitt sminkade ansikte med för att sen torka av med bomullspad eller skölja av med vatten. Sedan avslutar jag med ansiktsvatten från samma serie. För min hy funkar detta super, den känns fräschare än någonsin och håller min extrema torrhet i schack.

Dessa finns på Apoteket (AB) och är just nu på halva priset – bara 25kr alltså! Verkligen bevis på att ansiktsvård inte behöver vara dyr och fancy för att vara fantastisk;)

Apoliva Ansiktsvatten + Rengöringslotion

Likes

Comments

Då jag alltid har bloggat (i princip) har jag ett stoooort lager bilder på datorn, och något jag tycker är så himla kul är att ta trips down memory lane och kolla hur jag och livet såg ut vid denna tidpunkt för exakt x antal år sedan. Här är inblickar i hur jag och mitt liv såg ut i slutet av oktober 2012-2015! 

2012: Hade börjat nian, var väldigt klar med högstadiet kommer jag ihåg att jag kände. Hade efter 9 år slutat på konståkning och börjat med cheerleading istället...

2013: Samma skinnjacka (har fortfarande kvar den, och använder! Väl investerade 500kr.) Hade gått 2 månader på gymnasiet, tränade cheerleading 7,5h i veckan och jobbade som konståkningstränare.

2014: Vid just denna period bloggade jag ihop med en av mina bästa vänner, Becci. Fortfarande det långa håret men lite förfinad stil ändå måste jag säga. Hade slutat på cheerleading och börjat med konståkningen igen.

2015: Bara ett år sedan, men oj vad mycket som hänt sen dess! Håret hade jag iallafall klippt "kort" en månad tidigare, gick för första gången sen jag var 7 år inte på en sport och hade varit ihop med Måns i 3 månader, samt börjat sista året på gymnasiet.

Och nu då, i slutet av oktober 2016, har jag flyttat hemifrån, bor i min egen lägenhet i Stockholm och pluggar på Handels. Tränar cheerleading igen och har långdistansförhållande. Kan ju ärligt säga att jag aldrig hade kunnat gissa det för 1 år sedan. Makes me wonder var jag är om ytterligare 1 år, eller 5 för den delen... 

Likes

Comments

Ljuslykta i marmor från MIO, övriga från H&M Home.

​God morgon! En ganska grå sådan här i Stockholm. Jag fick ett litet fotoryck (eller undermedvetet försök till att fly tentaplugget?), och min lilla lägenhet är ju inte direkt svårfotad, haha. Love it<3 Beställde soffa och lite annat häromdagen som kommer fram den 31a, och då är lägenheten (mer eller mindre) klar, och då lovar jag att visa upp den i sin helhet samt lite före och efter-bilder. 

Nu ska jag klä på mig och sedan sticka till skolan. Är det lördag? I tentaperiod har jag ingen koll, är på skolan och pluggar every single day. Tror tyvärr att jag inte kommer klara denna tenta (redovisning), vilket känns rätt jobbigt MEN man får se det som att det inte är hela världen, omtentor finns ju alltid. 

Hoppas ni får en bra dag! - K 

Likes

Comments

Hej vänner!

Long time no see, lite som vanligt alltså... Hehe. Har haft tentaperiod de senaste 10 dagarna, åkte hem till Malmö en vecka för att just tentaplugga. Det gick väl sådär, när vänner och pojkvän lockade, samt att köra bil, haha. Jag tog ju körkort två dagar innan jag flyttade till Stockholm, så jag kör så mycket bil jag bara kan när jag är hemma – dels för att inte tappa det, men mest för att det är sååå himla kul!

Idag hade jag iallafall min första tenta i Retail, och måste säga att det kändes mycket bättre än jag trott! Frågorna var betydligt lättare än mina förutfattade meningar om högskolestudier, så det känns ju skönt. Men vi får se hur det gått!

Innan tentan käkade jag och två vänner på STHLM Brunch Club, fett gott och stod mig på min club sandwich fram tills kvällen(!). Kände bara för något lätt till kvällsmat, därav dagens inlägg: Pasta very verde.

Märker ni någon skillnad:P Systemkamerabilder istället för mobilkamera för en gångs skull. 

Busenkelt, snabbt och smidigt, allt du behöver är en avokado, lite crème fraîche och pesto, och valfri pastasort. Jag älskar ju pasta pesto (eller pasta verde, om man vill) men hade en avokado att bli av med, så det var ungefär så detta "recept" kom fram. Tror det hade blivit jättegott med kyckling eller bacon till också, om man vill ha lite mer mat liksom. 

Nu ska jag ta en lugn kväll, och imorgon fortsätter tentapluggandet. Next up: redovisning på måndag. Måttligt positiv till det, för att vara ärlig... 

/K 

Likes

Comments