Ingen vårvärme idag heller och då behöver jag varm mat för att orka och tycka det är kul att detoxa för man är ändå lite frusen när alla gifter rensas ur kroppen.

Jag åt en underbar lunch på Paradiset med en kollega idag. Maten smakade ljuvligt och samtalen var energifyllda och inspirerande från första början till slut. Ni vet när man snackar om det viktiga i livet på en gång istället för att snacka runt i en halvtimme så man knappt hinner snudda vid "allvaret" förrän det är dags att lätta och skiljas från varandra. Såna samtal gillar jag där båda bjuder på sig själva och inte fegar ur.

Så till dagens middag... Detoxmat är ju ren utan salt, olja och annat gojs så man får använda fantasin för att det ska bli lite kul och man ska orka.

Jag älskar fänkål och var även sugen på halloumi så det blev en grönsaksgratäng med halloumi on the side. Gratängen är bara att hälla i alla grönsaker i en ugnsfast form, rör om och skjuts in i ugnen på 220C i ca 20-25min.
För att få till lite sås pressade jag i lite extra citron som blev fräscht.

I min gratäng hade jag:
1 fänkål
1 broccoli
1/2 knippe grön sparris
1 burk konserverade cocktailtomater
1/2 pressad citron
Några blad färsk hackad basilika
Inget salt men däremot lite svartpeppar

Halloumin steks i lite olivolja, svartpeppar och lime på slutet så smakar den mer.
Serverade allt med en grönsallad till av ruccola, gurka och rödlök. Inget salt eller olja.

Smaklig detoxmiddag!💚🌶🥕

Jag fick hjälp i köket idag vid fotograferingen...😝😚❤️

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Dags för vårlig detox. Efter en hel helg ute på Lillsved och träningsläger med Friskis kände jag mig redo att gå på en tio dagars detox innan Kristi flygare då jag ska iväg på seglarläger. Whop whop det är mycket vuxenkul just nu och nya utmaningar på gång.

Hur som helst är det dag två av tio idag. Till lunch blev det en juice på avocado, broccoli, spenat och äpple från Joe the juice så jag var rätt hungrig till middagen.

Blev väldans sugen på gröna små söta ärtor och så ville jag ha nåt crunchigt till så här blev det i all enkelhet tillagat på 15min. Eftersom det är noll salt nu så är det ju all natural som gäller med allt.

Grön ärtsoppa:
500g frysta ärtor
1 grönsaksbuljong
1/2 gul lök
1 klyfta vitlök

Koka ihop allt och mixa - klart!
Parmesankexen är ännu enklare. Är du beredd?
Riv parmesanost och lägg ut små högar på en plåt, skjuts in i ugnen på 220C i typ 5 min. Färdisch!

Så vansinnigt gott, snabbt och enkelt. Man står sig mätt länge och skönt varm i magen av soppan vilket man kan behöva när det är lite svalt ute och man blir lite frusen av att detoxa.

Smaklig detox!🥑🌽🥕🌶💚

Likes

Comments

Kom hem från Friskispasset vid halv åtta ikväll och DÅ slog lusten till att vilja dra igång påskamaten.
Hmm...har liksom aldrig ro i kroppen att bara göra en rätt så det blir buffé den här gången också. Imorgon kommer hela ligan hem, alla härliga barnen, mamma, brorsan och exkroken. Ska bli skoj.

Men jag ska hejda mig något den här gången gällande utbudet så att det inte blir så vansinnigt mycket rester. En sill får det bli och jag gillar ju skärgårdssillen bäst men i år piffade jag till den med Västerbottenost och det blev riktig mumma det.😋

1 paket 5-minuters sill
1dl créme fraiche
1dl majo (gärna hemslagen men inte nödvändigt)
Drygt 1/2 burk röd stenbitsrom
3/4dl finriven Västerbottenost
Rejäl knippe dill
Vitpeppar och en gnutta salt

Blanda först ihop alla grejerna till såsen och så addar du sillen på slutet när du smakat av basen och är nöjd med sältan, dilligheten och stinget från osten. Sjukt nöjd!

Glad påsk vänner!🐣💛🐔

Likes

Comments

Kom hem från Friskispasset vid halv åtta ikväll och DÅ slog lusten till att vilja dra igång påskamaten.
Hmm...har liksom aldrig ro i kroppen att bara göra en rätt så det blir buffé den här gången också. Imorgon kommer hela ligan hem, alla härliga barnen, mamma, brorsan och exkroken. Ska bli skoj.

Men jag ska hejda mig något den här gången gällande utbudet så att det inte blir så vansinnigt mycket rester. En sill får det bli och jag gillar ju skärgårdssillen bäst men i år piffade jag till den med Västerbottenost och det blev riktig mumma det.😋

1 paket 5-minuters sill
1dl créme fraiche
1dl majo (gärna hemslagen men inte nödvändigt)
Drygt 1/2 burk röd stenbitsrom
3/4dl finriven Västerbottenost
Rejäl knippe dill
Vitpeppar och en gnutta salt

Blanda först ihop alla grejerna till såsen och så addar du sillen på slutet när du smakat av basen och är nöjd med sältan, dilligheten och stinget från osten. Sjukt nöjd!

Glad påsk vänner!🐣💛🐔

Likes

Comments

Kom hem senare än vanligt från jobbet ikväll, vrålhungrig och lätt irriterad över att hitta två killar i yngre tonåren slappt ligg-häng-sittande i sängen och youtubar med tom blick...dvs den klassiska blicken som uppkommer efter för mycket skärmtid...😝
Stängde av apparaterna och bad barnen att göra vad tusan som helst fram till middagen som inte innebar telefon eller annan form av skärm.

Jag hade ingen som helst lust att ställa mig framför spisen men blev samtidigt väldigt sugen på riktig mat och inget hafsande att bara värma upp.

Så när alla barnen stack ut och hoppade studsmatta så tog jag mig i kragen för att 20 min sitta tillsammans vid bordet med den här snabba, goda härligheten.

Stek på några kycklingklubbor tillsammans med citronhalvor och några halverade vitlöksklyftor, salta peppra. Efter att ha fått lite stekyta på kycklingen lägger du på locket på pannan så att de snabbt blir genomstekta.

Såsen består av:
2dl créme fraiche
2-3 vitlöksklyftor
1/2 pressad citron
Flingsalt

Så får du till såsen...
För att få till en lagom syrlighet som inte blir för stark steker du citronen i lite olivolja, saften kommer ut ordentligt och smaken blir mildare och något sötare än färsk pressad citron. Try it!😉 Resten fattar du vad du ska göra med...blanda alltihop alltså.

Servera med bulgur som du kokar med en buljongtärning och till det en fräsch matig sallad med t ex avocado, tomat, babyspenat, ruccola och feta.

Snabbt gick det och kycklingen blev makalöst god med härlig syrlighet. Fräscht, snabbt, gott och nyttigt!😋💚

Likes

Comments

Pissigt blaskig snöregnig marsmorgon kräver lyxig frulle med en försmak av sommaren.

Märta ville ha små pannkakor och jag som är svältfödd på att ta hand om nån efter en veckas ensamliv hakade på idén direkt. Så det blev småpannkisar med färsk frukt.

Pannkakorna gör jag med hälften standardmjölk och hälften bubbelvatten så blir de extra fluffiga.

2 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 dl bubbelvatten
2dl mjöl
Salt
Socker
Ett uns vaniljsocker

Japp...som vanligt stinker man ju pannkaka på tunnelbanan nu och kommer så göra resten av dagen. Meeeen så värt eftersom vi fick en mysig frukost och bra start på dagen. Det tog faktiskt inte så mycket längre tid och hela ligan kom iväg utan att stressa. Jag springer och stressar typ jämt så för mig är det skönt och ibland inse att det inte tar mer tid att ta det lugnt ibland.
Och nu när jag ser ut över vattnet på väg in till jobbet tittar dessutom solen fram så det lär bli en riktigt bra dag.
Have a good one folks!😚

Likes

Comments

Steka, steka, steka...det kräver passning plus att det osar. Därför gillar jag att laga mat i ugnen så att man får lite tid emellan till annat när man lagar middag mitt i veckan.

Igår var det träning för halva gänget så vi kom hem lite halvsent så det var gällde att rappa sig på plus att jag ändå ville hinna hänga med 5-åringen lite innan middagen så det var perfekt med kyckling i ugn så hann vi med lite kortspel och svarte Petter under tiden som maten lagades i ugnen.

Till 4 hungriga tar du:
4 kycklingfiléer
2dl créme fraiche
2dl grädde eller matlagningsgrädde
2 vitlöksklyftor
Ett gäng soltorkade tomater
En halv purjolök
Salt och vitpeppar

Dela kycklingfiléerna i två och placera ut i ugnsfast form. Blanda ihop såsen, smaka av med salt och vitpeppar och häll över. In i ugnen på 175c i ca 20-30 min tills kycklingen är genomstekt. Servera med ris och sallad.
Smaken är mild samtidigt som tomaterna ger en god syrlighet som ändå gör den smakrik. Mycket uppskattad hos barnen.

Smaklig vardagskyckling och njut av att slippa stekos och få tid över till annat.👍🙏

Likes

Comments

Ikväll kom killarna tillbaka från några dagars skidåkning i Bad Gastein så sessan och jag har hängt på egen hand under helgen. 5-åringen är inte direkt matintresserad så det var kul att laga mat till resten av ligan igen.

De gillar egentligen kött kött kött eller färsk pasta. Och på sistone har det varit ett väldans tjat om pesto men jag tycker inte att den köpta är särskilt god och jag har faktiskt aldrig gjort egen. Jag har ju sett på tv hur lätt det ser ut att köra den i mixern men aldrig kommit mig för själv.

Men i helgen hade de erbjudande på Ica, 2 krukor basilika för 10 spänn så jag köpte på mig ett gäng krukor, en god olivolja och pinjenötter för att överraska kidsen ikväll. Det blev succé! Herrrre jisses så gott det blev med sjukt enkla medel.

Till 4 pers:
2 paket färsk pasta
2-3 krukor basilika
3 klyftor vitlök
100g riven parmesanost
100g pinjenötter som du rostar i torr panna
1,5 dl olivolja
Smaka av med flingsalt och nymald svartpeppar

Kör allt i mixern lite hastigt och drizzla i oljan under tiden så den blir jämn och slät.

Jag stekte på några kycklingfiléer som vi hade till plus extremt söta och goda cocktailtomater. Sjuuuukt gott!😋❤

Och så lite fräsch frukt till efterrätt.... Jordgubbarna är sååå goda just nu. Min favorit!🍓

Likes

Comments

Efter några veckors uppehåll från matlagning har jag åter fått inspo att dela med mig av lite smarriga tips igen så ikväll när det är Mellofinal kan det ju inte vara mer rätt än en riktigt god burgare.

Vi bakade surdegspizza (surdeg och durumvete of course...👍) tidigare i veckan och då blev det lite deg över som jag bakade ut i två limpor och frös in. Perrrfekt att ha som burgarbrön. (Kolla recept på min pizza från tidigare inlägg.)

Istället för sallad gillar jag spenat som ger en smörigare touch. Självklart söta cocktailtomater och koriandergucca.

I guacamolen har du:
2 avocado
1 scharlottenlök eller 1/2 silverlök
1 rejäl knippe koriander
1 saften från en lime
2 färska jalapeno
Smaka av med flingsalt

Halloumin steker du på hyfsat hög värme men inte full fräs, hastigt på bägge sidor så de får färg. Kör på lite nymalen svartpeppar och en squiz lime när de är klara för att få fram smaken ordentligt från osten.

Rotsakerna kör du in i ugnen på 225c i ca 30min eller tills de blir rejält crunchiga. Idag blev det sötpotatis, palsternacka och den fina potatisen delikatess cecile med rött skal - snyggt!👌

Dra i en kludd sambal oelek i din hemslagna majo så att den får lite skönt sting som passar perfa att doppa de rostade rotsakerna i. (Kolla in min majo från tidigare inlägg - alltid bra att ha färdigt i kylen.)

Rosta bröna, montera burgaren med en rejäl klick gucca i botten, spenat, tomater och halloumi på toppen. Sen är det bara att hugga in.... Äääääh men dra mig baklänges på en liten vagn så gott. Enjoy friends!👌❤🍔

Märta och jag är tokladdade inför kvällens final...!💃💃

Likes

Comments

Fredagkväll och barnvecka. Hockeyträningar för båda grabbarna så det äts i omgångar i den här familjen. Ikväll blev det hemgjord pizza och jag tycker det blir gott att blanda i durumvete men det hade jag inte hemma så det blev en mjölblandning av vete, manitoba och ljus dinkel. Blev riktigt smarrigt.
Äter typ aldrig pizza annars eftersom jag inte tycker det finns nån som gör godare pizza än jag själv...😉😝😋

4-6st stora pizzor:
50g jäst
5dl ljummet vatten
7-10dl mjöl där merparten är vete men blanda med fördel i typ 2dl durum eller dinkel eller och manitobamjöl
4msk olivolja
1msk flingsalt

Låt jäsa i 30-40 min till dubbel storlek. Kavla ut tunna stora pizzor.

Smarrig tomatsås
1 liten lök
2st vitlöksklyftor
1 burk krossad tomat
Färsk basilika
1msk balsamvinäger
1msk honung
Flingsalt

Fräs lök och vitlök, ös i tomatburken, tre knippen basilika som du choppat, vinägern, honungen och lite salt. Låt puttra i typ 20-30min. Finns inget godare än hemgjord tomatsås...mmmums!

På med tomatsås och sen ost MEN inte för mycket ost!!! för då blir den kladdig och äcklig. Nu lägger du på resten som du gillar. Idag tog jag lök, tomat, färska champinjoner, zucchini.
Killarna fick skinka också men jag körde all in vego.

Likes

Comments