Mat

Hei alle sammen, i dag byr jeg på et småsært innlegg. Nå er dere advart. Selv om ting er litt sært er det ikke nødvendigvis dumt... Akkurat dette er hverken dumt eller nytt, men jeg tror ikke så mange gjør det, jeg har aldri hørt om noen som gjør dette.

Gudene skal vite at jeg ikke liker å kaste ting, hverken mat eller annet som kan brukes om igjen. Men det å koke min egen kraft har jeg aldri tenkt på å gjøre. Jeg har dog lagt merke til at i mange oppskrifter står det kraft eller en buljongterning, i tillegg til at jeg hører kokkene snakker varmt om hjemmelaget kraft, eller gull som de kaller det.

Så, jeg ble nysgjerrig og begynte å lese litt om hjemmelaget kraft. Det er latterlig enkelt, lager seg i grunn selv, men det tar TID. Sett av en hel dag.

Nå er det høst og masse godt kjøtt i butikkene, både elg, lam og småvilt. Når du er ferdig med søndagsmiddagen, ikke kast "skroget"! Ta vare på grønnsaksrestene i løpet av uka, rester av løk, gulrot, rotgrønnsaker og anna gode smaker.

Legg bein og brusk i en kaserolle, jeg brukte kyllingrester fra lørdagmiddagen dagen før. Fyll opp med vann sammen med grønnsaksrestene hvis du vil ha litt smak, men det kan også tilsettes når du skal bruke kraften. Varm opp til rett under kokepunktet og la det stå i minimum 8 timer, sil av kraften og voila, god base til supper, gryter og andre matretter. Min kjele sto og brusa på aller laveste varme. Du kan fint gå deg en søndagtur mens dette jobber.

Det er mange måter til Rom, jeg brukte en kombinasjon av 3 forskjellige oppskrifter da jeg kokte min kraft, men søk litt på nettet og finn en oppskrift som passer deg...

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - Klikk her

Likes

Comments

Ut i naturen

Livet har vært ekstra tungt denne uka, plutselig ble alt snudd litt på hodet. Kroppen har vært som bly og hodet fullt av bomull. Derfor var det ekstra godt å komme seg ut i marka. Da sola titta fram på lørdag var det bare å pakke sekken og komme seg avgårde. Om dørstokkmila kan være lang så er alt glemt så fort jeg kommer meg ut. Stillheten, fargene og den friske lufta er som balsam for sjela. Alt av stress og bekymringer forskvinner. Det eneste jeg trenger å tenke på er og komme meg hjem før det blir mørkt.

Min kjennskap til marka begrenser seg fort, heldigvis er fjellgeita lommekjent og har stålkontroll på både kart og kompass. Han går foran og leder vei, jeg koser meg bak.

Første stopp på turen var Ørjefiske, se på dette! Kan man få det stort bedre?!


Fjellgeita må ha med seg fiskestang på tur, han fikk tilogmed fisk! Jeg foretrekker å ta bilder eller være fyrbøter. Gudene skal vite at det å tenne bål er en tålmodighetsprøve. Etter å ha holdt på i er liten time fikk jeg endelig nok fart i det til at vi fikk grilla noen pølser. Ikke helt Maemo, men så enkelt og greit. og uansett hva man spiser smaker det ekstra godt ute! Selvfølgelig var det fullt fyr da vi var ferdige med å spise! Er det ikke typisk?! Båltips tas imot med takk, og neste gang skal jeg ha med tennbriketter...

Spekemat er deilig på tur, dette er dog litt utenom det vanlige. Speka due!

Fire timer med frisk luft, bål og godt selskap. Perfekt helg for min del. Og ikke bare det, mens vi var på tur var det hockeykamp i Lørenskog, der tok gutta en komfortabel 7-2 seier. Snakk om fullkommen helg!

Likes

Comments

...NAM...

Det er ett eller annet med høsten, kall det gjerne matauk. Naturen kaller og jeg må fylle skapene med mat. Når høsten og mørket sniker seg innpå er det deilig å ha masse godt og kose seg med. Dersom man kan kose seg med noe som smaker godt, metter og gir god energi er det bonus på alle plan! Jeg er ikke den som står mest på kjøkkene, men når oppskrifta er enkel og ferdig produkt smaker godt, da kan jeg alltids avse en time eller to. Når det jeg skal lage i hovedsak lager seg selv da er jeg ikke vond å be. Det beste med hjemmelaget Granola er at man i bunn og grunn kan bruke hva man vil, både av vått og tørt. Tørka frukt, korn, nøtter, krydder det er bare å kjøre på. Perfekt sammen med smoothie, Yoghurt eller på havregrøt. Denne gangen gikk jeg for en blanding av kokos, mandelmel, frø, havsalt og honning. Strø det over en bolle med Cottage cheese og Yoghurt så får man både fett og proteiner. 

Likes

Comments

I sommer var jeg skikkelig flink til å gå tur. I løpet av august klarte jeg å tilbakelegge 11,4 mil med skogbunn under beina. September var derimot vært skikkelig dårlig, men gud så flott det er ute. Temperaturen er fortsatt god og det er ingen vits å sitte inne når alt håp er ute. Skarp luft, herlige farger og et fornuftig tidsfordriv.

Nå er det på tide å komme seg ut igjen. Selv om det er ekstra fint å gå de dagene det er sol, trenger man ikke å vente til sola titter frem. Da er det fare for at man må vente lenge. Frem til kroppen blir bra igjen og jeg kan begynne å trene, er målet og klare en langtur i uka, litt unna allfarveg.

I helga ble det to turer på Ottestadstien. Mellom åkre og løkplanter. Det må vel være noe av det beste Bekkelaget har å by på, Mange korte stier som tilsammen utgjør ei runde på 16km i litt forskjellig type terreng. Kjempefine stier godt vedlikeholdt og veldig mange muligheter. Denne uka skal jeg prøve å få til en tur i Oslomarka.

Turtips tas imot med takk!

Likes

Comments

Storhamar/hockey

Å skrive her er enkelt, her kan jeg lufte tanker og meningeri fred og ro. Jeg kan skpe mitt eget univers og det er akkurat passe mange som finner veien hit på egenhånd. Men man kan jo ikke gå gjennom livet uten å kjenne pulsen slå, og når jeg først bruker masse tid her inne er det jo gøy, og skummelt, å kunne dele det med noen. Man må kjenne litt på frykten ved og dele av seg og sitt på sosiale medier. Nå skal det sies at det faktisk er noen hyggelige sjeler som finner veien hit på egenhånd, men jeg ser jo at lesertallene stiger når jeg legger ut link både her og der.

Faren med å vise hva man driver med er jo at man risikerer at andre har en mening om det. Kanskje er de uenige eller kanskje de ikke bryr seg. Ganske skremmende tanker igrunn, å være irrelevant. Samtidig kan det jo være noen som setter pris på de ordene man deler, og ikke minst er det viktig å gjøre noe fordi man synes det er gøy selv.


Topp mot bunn, by mot land, iskrigere mot tannløse vikinger.

Det beste med hockey er å kjenne på atmorfæren. Nerven i spillet, temperaturen blandt publikum. Noen ganger er energinivået skyhøyt, andre ganger merker man at 5000 andre holder pusten. Det er nesten så man kan kjenne en felles puls som slår.

Nå er det spilt en runde i serien, hittil gjenspeiler serien formen til Storhamar, uforutsigbar! Vålerenga går fra å holde Stavanger til sudden, til sudden mot Kongsvinger. Storhamar knuser Stavanger hjemme, men taper knepent for Sparta. Mens Sparta får juling av M/S, som igjen taper for oss. Kun Frisk holder nogen lunde stand. Heldigvis er det veldig mye hockey igjen og en slik uforutsigbarhet gjør tross alt hockeysesongen enda mer spennende!

Hvis jeg hadde vinger som fuglen, og r@sshøl så stort det går ann, da ville jeg flydd over slummen og driti på Vålengafan...

Forrige gang lagenee møttes var det en hockeyfest uten like, perfekt start på sesongen. Stappfult og glovarmt i Gjøvik Fjellhall. Etter én periode var det knapt igjen oksygen i hallen, men stemninga var det ingenting å si på. Også kampen hadde alt man kunne ønske seg. To lag som fulgte hverandre tett og tempo begge veier. Hver eneste tv-kamp går jeg rundt med en estra klomp i magen. Det er utrolig gøy å vise hockeynorge "mætt fjøs" og full trøkk i amfin. Teknisk hockey på sitt beste, knallharde taklinger og elegante mål. Det er ikke fullt så gøy når vi har marginene imot og ser ut som et juniorlag. Tv-kamper er litt som å vise frem noen man er veldig glad i, man vil at de skal komme best mulig ut av det.

Selv om dette, tabellmessig, er dette topp mot bunn, men hovmod står for fall og disse kampene lever som oftest sitt eget liv. Vålenga har knapt vunnet etter full tid så langt i år, og den siste ydmykelsen kom mot Kongsvinger. Jeg tror de er rimelig gira på å "stilne fjøset".

For dere som fortsatt ikke sjønner stort av hva jeg snakker om, kom dere i CC amfi klokka 17 i kveld eller skru på tv2 sportskanalen til samme tid. Dette er langt mer underholdende enn fotball...


Likes

Comments

Storhamar/hockey

Hei dere!

Gøy å se at det er folksomt her inne i ny og ne. Jeg setter veldig pris på at dere vil lese det jeg skriver. Også blir jeg veldig nysgjerrig på hvem dere faktisk er...Spesielt dere som leser fra utlandet!

Endelig har jeg kommet meg "hjem" til litt ro og fred. Nå lever ikke jeg de mest hektiske livet i Oslo, men fars Æljhakk og mors omsorg gjør alltid godt. Det som gjør enda mer godt er noen timer med hockey! Gleden og stolktheten starter alt før kampen har startet. Det er en egen glede og ro med å gå til hallen, se høstløvet på alle kanter og ikke minst alle deandre som skal samme veien. En hall som fyller seg opp, og masse hockeystøy, jeg liker det! Jeg har savnet det!

Kampen i seg selv var faktiske mer spennende og underholdende enn jeg hadde trodd. Manglerud er alltid et vanskelig lag å møte, de har mange unge spillere som kjører på i hvert bytt, men rutine og ferdigheter kan ofte være litt mangelvare. Om de klarer å holde tritt til 3. periode, går det ofte hull på ballongen de siste 20.


(Og plutselig tar teknikken helg og resten av avsnittet blir seende ut som et jævla kaos!)Også i går gikk det hull på ballongen de siste 20, men de første 40 var M/S mer med enn jeg har sett dem før. M/S-gutta var overalt. Gikk på skøyter, var i duellene og gjorde livet tidvis veldig surt for hjemmelaget. Hadde bortelaget klart å holde unna det siste minuttet av 2.periode, hadde de hatt et veldig godt utgangspunkt før 3.periode.

Med sju pucker i garnet i går skal jeg ikke kjøre reecap av alle målene, men det er veldig godt å se at gutta har funnet tilbake til den lekne hockeyn. Den "dumpehockeyn" vi spilte i fjor er jeg helt ferdig med. Nå er det mye mer fart, teknikk og taklinger i vantet. Lekne mål og trykk begge veier.

Om dette er helt gresk for halvparten av dere som leser er ikke det så rart. Men har dere mulighet til å se en hockeykamp fortrinnsvis live så bør dere absolutt gjøre det! Den neste kampen jeg skal se er på Hamar, mot Vålerenga. Den anbefaler jeg flere å se, der blir det temperatur! God helg, kanskje vi ses i hallen.

Likes

Comments

Storhamar/hockey

Heisann dere!

Nå er det på tide å besøke familien, og ikke minst få med seg et par hjemmekamper. Etter at jeg flytta til Oslo har det blitt litt ferre hockeykamper, live, så ærlig skal jeg være. Da jeg bodde i Hamar var sesongkort en selvfølgel og hockeykamper var hellige. Tilgang på kamper er det ikke noe i veien med, med Furuset forum 10 min unna med buss, Askerhallen en liten lokaltogtur unna og Lørenskog ishall rett borti veien er det mange bortekamper jeg kan få med meg. Dessverre sitter det litt lenger inne å ta toget bort i en sliten og kald ishall i Asker enn det var å gå inn i amfin. Samtidig må tv2 ta på seg noe av skylden og æren for det. Når valget står mellom Furuset forum og sofakroken hjemme på Kalbakken så er det veldig behagelig å tenne litt lys, kjøpe seg litt god mat og finne sofakroken med pledd.

Tv2 har gitt meg et tilbud jeg ikke kan si nei til. Med suverene sendinger, og veldig dyktige kommentatorer enten det er tvsendinger eller sumo er sofakroken en grei nr. 2. Selvfølgelig foretrekker jeg tv-kampene, men også Sumo med Storhamar-kommentatorene Dima Smirnov og Eirik Johansen er et fullt brukbart tilbud. Med etternavnet til førstnevnte er det kanskje ingen overrakselse at han har hockeypeiling, men sistnevnte står heller ikke tilbake for noen. Det eneste jeg kan klage på fra Hamar er tidvis noe ujevn mikrofonlyd...

Nedturen var stor da hockeyextra ble tatt av lufta før denne sesongen, jeg synes det var et utrolig underholdende tilbud. Men jeg kan jo skjønne at for folk som knapt har hørt om icing så blir styrespill og Dahlstrøm med sin hockeyterminologi kanskje litt i kraftigste laget. Så lenge de tilbyr like mye hockey på sendeplanen er jeg fornøyd.

Denne helga må dog tv2 klare seg uten hvertfall en seer, nå er det på tide å vende snuta nordover å få med seg en skikkelig hockeyhelg. Denne kan fort bli mer spennende enn vi er vant til. Nå skal jeg ikke kalle M/S lett mtch. Vi har alltid hatt litt problemer mot dem og i år har de virkelig bitt fra seg i starten. De har bitt fra seg i år og er enda mer guffne å møte enn tidligere. Det er gøy at gutta fra Manglerud får lønn for strevet, bare det ikke betyr poeng mot oss!

Likes

Comments

Lofoten, Ut i naturen

Hei på dere!

Utrolig hyggelig at dere fortssetter å stikke innom, det setter jeg veldig pris på! Jeg fortsetter mitt tilbakeblikk på frieuka i Lofoten.

Når man først er på ferie i nord må mna benytte anledningen til å reise rundt og oppleve alle de små naturperlene. Lofoten har jo rykte på seg for å være en naturskatt. Det er lett å bli imponert av dette skuet, spesielt når man er fra flatbygdene på Østlandet. Jeg kan skjønne hvorfor turistene reiser hit. Svolvær kan minne litt om en idyllisk sørlandsperle, alla Kragerø. Trange smug og små hus tett i tett langs brygga. Forskjellen er de sykspisse fjellene som ligger som en vegg i bakgrun.

Er du på biltur i nærheten bør du absolutt ta et lunsjstopp her!


Likes

Comments

Mat

På lørdag ble det skikkelig helgemiddag her. Det skal sies at vi alltid er flinke til å lage oss ordentlig middag i helgene, men i går gjorde vi oss virkelig flid. Frosen kylling ble kjøpt inn på fredag og lagt i kjøleskapet til tining.

På lørdag startet jeg klokka 12 med å forbrede kyllingen. Den ble smørt inn med smør og krydder, pluss at jeg la en halv sitron inni for at den ikke skulle bli tør.

Inn i ovnen med den! Den fikk stå i 4,5 time å godgjøre seg. Mens den sto i ovnen var det rotgrønnsaker som sto på planen. Potet, søtpotet, gulrot og selerirot med godt krydder og litt olje.

De siste 20 minuttene tok jeg av folien og skrudde opp varmen til 220 grader. Skinnet ble sprøtt og kyllingen var fantastisk saftig. Etter å ha lagd mat en halv dag, var det veldig gøy at maten ble god. Selv om "høna" lager seg selv er det jo litt kjedelig hvis den hadde vært tør som sand eller ikke i nærheten av gjennomstekt. Jeg lot den stå i ca 4,5 timer, det kan hende jeg lar den stå enda 30 min neste gang, den var litt rosa helt inne ved beinet. Men alt i alt, veldig fornøyd

Håper dere har hatt en fin helg! Spiste dere noe godt?

Likes

Comments

Ut i naturen, Lofoten

God dag alle sammen. Tusen takk for at dere titter innom igjen, det setter jeg utrolig pris på!

I går skrevet jeg at dette skulle være et innlegg om gårsdagens kyllingmiddag, det blir noe forsinket, istede fortsetter jeg å mimre om sommeren i nord.

Etter å ha gått rundt på Å en times tid valgte vi å dra videre til Reine. Om Å i Lofoten, var vilt og vakkert, så var Reine skikkelig illylisk og flott. Vi var ganske heldige med været også, med tanke på striregnet tidligere på dagen. Tidvis strålende sol, noen skyer innimellom, men ikke noe regn.

Ha en god søndag alle sammen!

Likes

Comments