​SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób):
  • ​400-500g krewetek królewskich lub koktajlowych
  • puszka/kartonik mleczka kokosowego (można dodać mniej lub więcej wedle uznania)
  • 200g ryżu basmati
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-4 łyzeczki curry
  • 2-4 ziarna kardamonu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • pęczek kolendry
  • woda ( w zależności od ilości podanej na opakowaniu, potrzebna do ugotowania ryżu)

​WYKONANIE:

  1. ​Cebulę i czosnek obieramy, kroimy drobno, podsmażamy na patelni na oleju kokosowym, jako pierwszą cebulę po około 2 min. dodajemy czosnek, natomiast po kolejnych 2 min. posypujemy podsmażoną cebulę i czosnek curry i smażymy jeszcze maksymalnie 4-5 min. mieszając, żeby nie przywarło.
  2. Ziarna kardamonu obieramy z otoczki, kruszymy i wrzucamy do gotującej się wody, do której dodajemy ryż- tutaj postępujemy zgodnie z instrukcją gotowania ryżu widniejącą na opakowaniu.
  3. Następnie do mieszanki cebuli, czosnku i curry dolewamy mleczko kokosowe i mieszając podgrzewamy jeszcze 2-3 min.
  4. Kolejno wrzucamy krewetki na rozgrzany olej kokosowy i smażymy kilka minut, również mieszając.
  5. Na koniec krewetki dodajemy do powstałego sosu/zupy, polewamy tym ryż i posypujemy posiekaną kolendrą.

W przypadku kilku składników nie określałam dokładnie ich ilości, musicie sami zadecydować np. jak dużo curry dodać, oraz czy konsystencja Waszego dania ma być jak zupa, czy sos, poprzez dozowanie odpowiedniej ilości mleka kokosowego.

SMACZNEGO:)

Bloguj z telefonu komórkowego - Nouw - jedna z najlepszych aplikacji do blogowania - Kliknij tutaj

Likes

Comments

Jeśli szukasz pomysłu na szybki, smaczny i zdrowy obiad to spójrz niżej:

SKŁADNIKI:

  • 500g piersi z kurczaka, lub indyka
  • opakowanie świeżego szpinaku(myślę, że mrożony też będzie ok)
  • łyżka oleju kokosowego
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 opakowanie mozzarelli (kulka)
  • pomidorki koktajlowe
  • ulubione przyprawy, u mnie curry i pieprz
  • 200g makaronu, u mnie bezglutenowy, kukurydziany

WYKONANIE:

Pierś kroimy na kawałki, wrzucamy na rozgrzany na patelni olej kokosowy, posypujemy przyprawami, obsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy szpinak, mieszamy, po około 5 minutach dodajemy pokrojoną mozzarellę i na koniec jogurt grecki. Wszystko mieszamy i łączymy z ugotowanym makaronem. Na wierzch układamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i mamy gotowy obiad, dosłownie w 30 minut :)



Likes

Comments

Przepis na daktylowca miał pojawić się na blogu wczoraj, ale ja, jak to ja robiłam wszystko "na oko" i nie zapisałam dla Was proporcji. Dzisiaj się zreflektowałam, zrobiłam drugie ciasto i tym razem skrzętnie wszystko notowałam. Daktylowiec jest słodki i lekko wilgotny, czyli taki jak lubię, zresztą sprawdźcie sami. Zostawiam Was z przepisem i oczywiście ze zdjęciami.

SKŁADNIKI:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 miarki (około 50-60g) odżywki białkowej
  • 6 czubatych łyżek mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g daktyli
  • 1/2 szklanki wody przegotowanej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła orzechowego dobrej jakości

WYKONANIE:

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na jakieś 10-15 minut, po tym czasie blendujemy całość. Rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy zblędowane daktyle z wodą i pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy, wykładamy do silikonowej formy, lub formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Po upływie tego czasu mamy gotową szamkę :)


Likes

Comments

Nie umiem się żegnać, witać też chyba nie... Długo zastanawiałam się czego powinien dotyczyć mój pierwszy wpis na blogu, aż tu nagle pomysł przyszedł sam :) Zrobiłam wczoraj świetne ciastka i poniżej dzielę się z Wami przepisem na nie. Ciacha nie zawierają glutenu, nie są też słodzone cukrem.

SKŁADNIKI:

  • 100g (około 10 czybatych łyżek) płatków jaglanych
  • 50g odżywki białkowej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego/greckiego
  • 2 pełne łyżki masła orzechowego dobrej jakości
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie gorzka czekolada/rodzynki/orzeszki

WYKONANIE:

Rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy wszystkie składniki, mieszamy, formujemy kulki, które następnie słaszczamy i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy w 180 stopniach około 20- 25 min w zależności od tego, jak grube ciastka Wam wyszły. Z takiej ilości składników otrzymujemy 15 ciasteczek.

Mam nadzieję, że ciacha będą smakowały, tymczasem kończę pić kawę i zabieram się za kolejne kulinarne i nie tylko eksperymenty.

Likes

Comments