.......så är det dom flesta morgnar nu för tiden som hemma-jag! Jag ler åt mig själv o det lugn som jag skapat till mig själv.

Tystnaden gör mig så in-i-helvete-lycklig.... innan jag går tillbaka till varför o så vidare så ska jag delge ett minne från tiden innan jag visste någonting alls.... så att säga......
Jo, för ett antal år sedan så härjade en storm vid namnet Gudrun här nere i dom småländska skogarna, bland troll o vettar. Då den begav sig så bodde jag o min familj mitt ute i skogen. Gudrun började blåsa o flåsa på lördag kvällen o fortsatte så hela natten. Det var januari o 15 grader varmt. Det blev ganska snabbt kolsvart. Strömmen gick o det enda vi hade var värmeljus, stearinljus o ljuset o värmen från kakelugnar o vedspis. Annars var det mörkt. Ingen radio eller tv. Bara stormens ilande läte.

Träd föll som tändstickor, rutorna skallrade, plåttaken slog som Tors hammare. Barnen var rädda o min man var sur för att det inte fanns någon tv.... o jag, ja bara njöt.
Dagen efter så vaknade vi av att det var knäpp tyst ute. Så raka motsatsen mot nattens ylande. Det låg träd överallt, ladugårdsdörren stod på snedden, då gångjärnet inte orkat stå emot. Det låg saker överallt. Som flygande flaskpost från andra ställen. Allt var kaos..... o jag älskade det!

Följande åtta dygn (så länge var vi utan el) var de bästa åtta dygn i mitt liv. Vi sågade o röjde träd som blev ved. Vi eldade i kakelugnarna o i vedspisen hela tiden för att kunna få värme o att göra mat. Vi planerade tillsammans hela familjen. Höll lågan brinnande, sov nära varandra, spelade spel till ljusens låga. Läste böcker.... ja allt var helt fantastiskt. Vi tom fick gräva gropar att göra våra behov i. Koka upp vatten för att tvätta oss. Till slut så märkte jag att den gemenskap vi skapade med varandra var så äkta.
Jag tom bakade bröd i bakugnen i vedspisen.
Det var som om detta var mitt liv. Vi skrämde liv i våran radio o var så lyckliga så vi tjöt när vi under en timme varje kväll lyssnade på radio, spelade kort o bara myste....
Efter åtta dagar en kväll så sa det bara 💡💡💡.... o det blev ljust igen. Den kvällen var alla så tacksamma o alla tittade på tvn, duschade, gick på toa, ungarna sprang upp på sina rum o stängde in sig med sina datorer..... allt var som vanligt igen.
O jag hatade det.


Med denna historia vill jag bara säga att min reaktion på en storm var så mycket min Asperger. Tänker ofta på den stormen med vemod o sorg. För jag vill verkligen ha den tillbaka.
Vi människor har tappat all kontakt o närhet till varandra. Tystnaden är tråkig o ful. Mat skall värmas snabbt, vi tvättar sönder våra kläder, snarare än nöter ut dom. Vi uppskattar nästan ingenting.

Jag sitter här o nu vid mitt köksbord, dricker min välling o äter min smörgås. Det är tyst. Bara ett levande ljus som värmer mig. Det är höst, bladen är snart borta från träden. Snart kommer snön.

Kanske vem vet, det kanske kommer en storm i januari som sveper bort måsten o krav. Gör så att världen blir tyst. Stänger av vägarna så att bilarna slutar gå. Vi kan ju alltid hoppas. För min Asperger lider varje dag jag måste utsättas för denna terror. Så glad att jag har dessa minnen att tänka på när det är som värst..... 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Hon har fortfarande inte ringt. Så nu börjar jag känna mig som alla andra med funktionsnedsättningar o andra psykiska åkommor. Nedtryckt, åsidosatt o bortglömd.

Jag tittar mycket på serier, speciellt sci-fi. Just nu är det "4400"... sa till min man igår när vi tittade att varför skall det alltid bli krig mellan olika typer av människor. Ett slags vi-o-dom-tänk.... precis när jag sagt det sa jag högt, lite som Asperger o normalfunkare!

Så är det så,...... att det är ett slags krig mellan allt o alla som är olika???? Jag är nog benägen att svara ja på den frågan.
Titta bara på religion, hudfärg o ras, politisk åsikt, om man äter kött eller inte, vilken musikstil, fotbollslag, om man är transexuell eller homosexuell, osv..... Det är skrämmande. Vi säger hela tiden att vi inte skiljer på.... men alla gör det.

Alla.


Även jag kan väl tycka ibland att olikskilljare har fel.... men jag jobbar på det. ☝🏼️☝🏼️☝🏼️☝🏼️☝🏼️. Men hur skall vi då kunna förstå över gränserna? Hur skall vi kunna bli en gemenskap, när vi är så långt ifrån varandra? Jag tror lite blygsamt att jag har svaret på det.

KOMMUNIKATION. Vi måste lära oss att prata med varandra o inte om varandra, för varandra! Det var väl en bra mening. Jo, men jag tror verkligen att det är nyckeln till gemenskap. För alla har väl oftast någonting som är likadant som en själv, o även om det inte är så så borde man ju ändå klara av att kommunicera, o lyssna.

Godmorgon!
Likes

Comments

Efter gårdagen så känner jag att jag måste lära mig att berätta för dom jag pratar med, vad dom ska tänka på. ☝🏼️☝🏼️☝🏼️.... alla med Asperger är naturligtvis lika olika som vem som helst. Men vi har ju fortfarande kriterierna, annars hade vi inte haft diagnosen. Jag kan då tycka att en person som arbetar som rehab-samordnare på psyk borde ha lite mer vetskap om just detta.

Jag ringde hen i torsdags för att få lite svar på vissa saker angående 50% sjukpension till. Då var hen stressad o bad att få återkomma under morgondagen. Det var okej. Jag väntade hela fredagen med mina hörselsnäckor inpluggade i öronen o mobilen i fickan. Ingen ringde. Man kan inte säga till mig att man ska ringa under dagen o sedan inte göra det. Jag väntar hela dagen för att hen säger så. Vilket gjorde mig extremt stressad. Jag kunde knappt gå på toaletten för att "då kanske hen ringer när jag bajsar!!!" . Vågade knappt äta, "för jag kan ju inte prata med mat i munnen". .... så höll det på hela dagen.

Sedan en hel helg emellan. Jag hade ju förberett mig på vad jag skulle säga o hur jag skulle säga det. På måndagen ringer hen. Då hade jag glömt bort det jag förberett mig på. Jag var helt oförberedd o jag frågade inte det jag skulle för jag blev osäker. Hen bubblade på om avstämningsmöte, försäkringskassan, arbetsförmedlingen, min chef ska vara med, kanske psykologen, arbetsterapeuten.... o så du Lotta, o jag då.... vi måste göra detta för att du skall få igenom din pension. Men du kommer nog inte få den. FK kräver att du går tillbaka, eller börjar med mediciner eller testar allt som går osv... men vi löser nog det... bla bla bla bla bla ..... bubbel bubbel..... så jag ringer dig om en liten stund. Hej hej! 😳😳😳

❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️⁉️⁉️⁉️❓❓❓❓

O där någonstans i mitten eller om det var redan i början så började jag räkna hur många som skulle vara med på mötet, om dom skulle vara arga på mig, hur länge kommer det hålla på. Kommer dom tvinga mig att bara gå tillbaka. Blir jag arbetslös nu.....

Hen är väldigt trevlig o hen pratar o skrattar som dom flesta normala hen gör som har telefon o människor som yrke. Men det funkar inte att prata så med en person som har Asperger.
-"HJÄLP STANNA JAG FÖRSTÅR INTE VAD DU SÄGER MÄNNISKA. TALA KLARSPRÅK!!!!!! ""
Detta ville jag skrika till hen av ren frustration. Min puls gick väldigt fort nu, o alla mina röda fläckar satt där dom brukar vid ångest. Det susade i öronen, tungan fastnade i gommen för jag var alldeles torr i munnen. Jag höll på att kräkas. Min hjärna hade stängt av. ⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️ ........igen!

Hen ringde inte efter en liten stund. Det är tisdag nu o klockan är 10.42... hen har fortfarande inte ringt. Så nu sitter jag här o undrar hur jag skall klara ut allt detta utan att gå sönder helt?

Mitt svar till min egen fråga är att jag måste förklara för hen hur jag fungerar o att det inte fungerar att behandla mig som en normal människa. Jag tar det bokstavligt det hen säger, o det måste hen förstå.

..... så nu är jag verkligen glad att jag har åstadkommit ett kakbak. Man får ju försöka så gott det går, inte sant?! 🤔

Likes

Comments

Oj vad den uppförsbacken blev brant helt plötsligt.... nästan som en klättervägg. Att ett telefonsamtal kan göra ett sådant intryck. Förändringar är inte min grej!
Nu måste jag tänka om igen efter att nästan ha landat i en tanke som jag kunde acceptera. Nu blev det tomt igen. Det enda jag hör är hur pulsen slår i min hjärna. Hårda, snabba slag. Trycket i pannan kom som ett knytnävsslag. Jag kan inte tänka en klar, konstruktiv tanke. HELVETE!!!!!! Nu triggade min Asperger igång rejält. Här har jag en av mina stora svårigheter.......

Min funktionsnedsättning gör att jag har jättesvårt för förändringar. Jag behöver långsamt få reda på saker annars blir det så här. Klarar inga som helst snabba vändningar. Blev "förberedd" på att jag troligtvis inte kommer att få 50% sjukpension till. Allt skall ha testats först, allt! Sa hon.

Som att gå tillbaka till jobbet, ändra lite grann så att det anpassas. Sedan fortsätta så fram o tillbaka som om jag vore ett försöksobjekt. Kolla mina förmågor!
Hon sa att om jag har de minsta förmåga att klara av ett jobb så skall jag göra det. Oavsett. Samtalsterapi, psykofarmaka, omplacering m.m.....

Allt skall testas o utvärderas in i minsta detalj o säkert en gång till.... tills jag blöder till döds, tills jag får ett utmattningssyndrom som gör att jag blir liggande. Kanske tom så jag vill ta mitt liv... vem vet vad dom har för smaskiga saker i görningarna....

Oavsett vad så har dom startat en karusell av ångest o oro i min hjärna. Jag som precis började känna att jag inte behövde proppar hela tiden, eller att jag faktiskt kunde vara vaken en hel dag o med en hjärna som funkade. Att min mage inte var svullen som om jag var i sjätte månaden hela tiden. Att mina blödninga långsamt började avta .....

Men nej, man ska inte ha livskvalité, man ska ha arbetsmoral!

Så fortsättning följer...................

Likes

Comments

Det pirrar i magen när jag tänker på att jag troligtvis aldrig mer kommer att behöva lida. Aldrig mer behöva stressa mot min vilja. Att jag kommer att ha förmågan att välja när jag orkar. Det kommer självklart att komma tillfällen då jag sätts på prov, glömmer det jag lovat mig själv. Tillfällen då jag måste uträtta något enligt de tider som ges mig, men jag kommer att ha tid för återhämtning. Jag kommer att hinna finnas till o bara vara. Jag kan fastna i mina labyrinter utan att stressa mig fri. Leka med tanken att jag har tiden med mig o inte emot mig.

Att kunna se livet i dess helhet tar tid för mig. Att förstå vad mänskligheten vill är o kommer alltid att vara suddigt för mig, men jag hinner nog nu att skynda långsamt.

Jag skall ta tillbaka mig själv. Mitt jag. Känna mig för, långsamt skapa mig den inre bild av trygghet jag behöver.

Jag ska hitta tillbaka till min pensel o min penna. Utveckla mina sinnen, där jag behöver dom. Må jag finna det jag så länge saknat, o välkomna det liv som väntar......

Jag har äntligen gjort skillnad, jag har för första gången i mitt liv gjort något för mig. Sett till mina behov. Jag är stolt. O det känns bra inför framtiden trots att jag är fruktansvärt orolig över hur min ekonomi skall se ut framöver. Osäkerheten är nog värre än hur det kommer bli. Det kommer att ordna sig, det vet jag. Vi kommer att klara oss bra, min man o jag. Men ovetskapen pirrar i magen, alltid.....

Så nu skall jag ta min kopp morgonkaffe, har precis väckt min man. Dax att starta denna dagens göromål. Må väl alla o var rädda om er. Ni har bara er själva - tänk på det..... 🙏🏻

Likes

Comments

Har stött på det första problemet med att: "bli sjukskriven-få diagnos-bli chockad av inkomsterna framöver & att veta att jag måste starta om igen känslan" ja just det den känslan.
Alla som haft den räcker upp en hand!! Jag är "pedant & ordningsknarkare" jag erkänner. 🙋🏽 Så ni som känner mig vet vid det här laget att ingenting får gå fel för då blir jag GALEN O FÖRBANNAD. En känsla som jag just i denna stund försöker att kväva.

Mindfullnes var är du när jag behöver dig. HALLÅ!?!? 😳😳😳....... -" Nähä, skit i det då. 🙄🙄🙄.... Får väl lösa det på egen hand då.

Ringde till löneenheten på mitt jobb, frågade hur det ligger till med den där lilla extra slanten på 10% som man får när man är sjuk länge...., är det i 90 dagar eller 15 dagar...? Det var i 90 dagar!! Bra, tack....

-"Men när jag ändå har dig på tråden, du har en
skuld....." 🤓

Ursäkta? Va?

-"ja du fick för mycket lön i både augusti o i september!!!"
🤓

Men jag har ju varit sjukskriven sedan den 25:e augusti!?

-"ja men med två läkarintyg, o vi visste ju inte i August att du skulle vara sjuk i september...., det blir så när man blir sjuk i slutet av månaden."
🤓

Det blir så? 😳....(hej jag är en fågelholk)

-" O vi är inte synska, det sköts ju maskinellt. Lönen räknas i mitten på månaden. 🤓

-" Jaha, o ni kunde inte ringt då? 🙄

-" Hahahahaha.....🤓.... vi kan väl inte veta hur länge du ska vara sjuk heller..... 😂😂😂

-" Men det står ju på läkarintyget under frågan: Kommer patienten att få tillbaka sin arbetsförmåga i sitt nuvarande arbete? Svar: går ej att bedöma!!!
Så om det inte går att bedöma kan man väl utgå från det?


Uppenbarligen inte, eftersom jag nu är skyldig mitt jobb 2700kr. Som dom kommer att dra så jag kommer inte få dom där 10% varje månad. Plus att jag säkerligen blir skyldig en slant i november oxå.
Men vadå, tack för trogen tjänst i 20 år. Jag har jobbat o kämpat som en liten gnu. Knappt en sjukdag, taskig lön, blivit utsatt, mobbad, gått igenom beteendevetare osv.... jag var tom hemma i nästan ett år för att jag blev så mobbad av en dåvarande kollega. Jag fick ingenting för att jag gick hem. Inget skadestånd, ingenting.
Fanns andra som fick gå hemma med full lön när dom ansåg att dom blev mobbade.

Men det är väl skillnad på människor o människor, det har det ju alltid varit. Så jag får väl ta det med sträckt nacke o klar blick. För jag tänker inte låta detta förstöra min dag.

Kärlek till alla - även ni som bråkar.
Karma kommer att bita er i röva, så jag slipper! ☝🏼️☝🏼️☝🏼️Likes

Comments

Jag undrar vad det är som gör att min Asperger mår så mycket bättre när jag får ha mina rutiner hela tiden utan att någon annan lägger sig i.

Har idag handlat. Varit inne i fyra olika affärer. Affär ett: ekobananer, affär två: ekoclementiner (dessa två varor finns inte överallt...), affär tre: fixade sladd till utebelysningen (pratade alltså med biträde) , fast jag berättade att jag har Asperger o att jag behövde hjälp i lugn o ro. Dom var jättegulliga o förklarade lugnt o bra, o inte som om jag vore en idiot. (Det händer lite då o då)
Så till sist affär fyra: handla mat..... mitt i affären så fick jag svettningar o yrsel. Som tur var så var jag i princip klar att gå till kassan. Sprang till bilen o stängde in mig i tystnaden. Haha jag klarade det. Tjoho!!!

Jäspade som en tok i två timmar efteråt, men jag har inte ännu sovit middag.

När jag får vara ensam i butiker, affärer o på promenad så blir jag självklart trött av alla yttre intryck men jag behöver inte prata med någon (har alltid proppar i öronen) jag kan koncentrera mig på den uppgift jag har för tillfället. Det gör mig mindre trött.

Trist ibland att jag måste vara så osocial för att orka, men hellre det än att jag skall bli sjuk.

Man kan säga att en timme i sällskap, eller där jag måste prata med andra människor i en timme, köra bil, prata i telefon... ja allt som innebär min uppmärksamhet mot vederbörande. Det är som om jag arbetade ensam i fyra till sex timmar.

Så det kanske inte är så konstigt att jag föredrar ensamheten, eller varför jag drar mig för att umgås eller att om jag vill umgås alltid måste ställa en massa frågor som; hur länge? var skall vi vara? Blir det fler?

Då kanske jag kan planera lite bättre. Sova innan, se till så att jag inte har annat inbokat dagarna före o efter. När vi hade planeringsdagar på jobbet så flexade jag alltid en eller två dagar efteråt. Just bara för att vila upp mig o hämta kraft.

O när jag åkte till min mamma så var jag tvungen att åka fredag till lördag fm helst. För att kunna vila på söndag innan en jobbvecka. Men det räckte inte tyvärr... så noga planering, o så lite gemensamtid som möjligt med andra gör att jag orkar mer.

Mer som att dammsuga, städa upp, diska, duscha o handla. Annars orkar jag inget av dessa saker... vilket i o för sig är skit-trista saker men ändå ett måste....

Likes

Comments

Idag är jag tacksam 🙏🏻
Tacksam för att jag har två friska döttrar som älskar mig.
&
En man som gör så gott han kan
(det är det inte alla som gör)
❤️
Tacksam för att min hund fortfarande finns med mig.

Jag är inte rik men jag har så jag klarar mig

☺️

Jag är så innerligt tacksam för att jag vet vem jag är idag.
&
För all den förståelse som jag får.

Tacksam för att jag idag har tagit mina gåvor på allvar.
🙌🏼
Förmågan att förlåta
Förmågan att hjälpa
&
Förmågan att se det som inte syns.

☯️

Jag känner inget hat & Jag vill ingen illa

Jag vill bara vara det jag är bäst på & det är att vara jag.

Likes

Comments

Godmorgon alla fina.
Känner mig frusen, så det är mysigt att krypa upp i soffan med storkoftan o hunden som värmekälla. Ny dag, ska försöka att ta mig ork till att måla dörren ner till källaren. Det är den sista biten som är kvar på det projektet.
Sedan skall det målas i träningsrummet. Funderar på rosa-röda väggar i innerväggarna, ytterväggarna blir vita med silikatfärg som alla andra ytterväggar i källaren. Skall nog måla golvet i en mörkare grå färg än dom andra golven. Skapa en känsla av värme o yogamys..... & Aum i guld!

Det får värka fram ett tag till. Kolla in en massa bilder, få tips, skissa själv m.m..... planeringen är så kul..... iiiiiiii...... 👏🏽👏🏽👏🏽

Det är så jag jobbar/fungerar, tar lite tid med mina projekt. Jag hastar aldrig fram. Detta kan självklart bli ett stort problem i den normala världen. Jag behöver tid, tid som oftast inte finns. Samma gäller vid jobb. Jag är oftast metodisk o behöver klura själv annars blir det kaos i min hjärna, o då blir jag irriterad o stressad. O vid stress så slår min hjärna av helt enkelt.

Så om jag får vara ifred o ta mig den tid jag behöver så kommer jag troligtvis att göra små underverk med fantastiska lösningar. 🤓☝🏼️

Detta är tecknet för de ljud man åstadkommer vid meditation.......

Aum,
om eller Udgitha, även pranava är den heligaste av alla stavelser inom hinduismen. Aum symboliserar den hinduiska världssjälen o hela universum. Enligt en uppfattning uppkom hela kosmos av den resonans som följer på att "aum" uttalades.

A står för skapande

U står för bevarande

M står för destruering eller upplösning

Symbolen representerar även det gudomliga. Detta sägs representera treenigheten av gud i hindu dharma - Brahma, Vishnu & Shiva.

Detta är min Shiva, lite suddig bild den är några år....

Likes

Comments

Då var det dax igen! FAN FAN FAN..... känslan när livet rinner ur en.

När värken gör att jag kräks.
Jag vaknade i natt av att jag drömde att mina tarmar hade sprängts o det var blod överallt...
Men jag måste gå upp när klockan ringer.... 6.30.... gå upp!!! Går ur sängen med en smak av blod i munnen. Min man (oxå aspie) måste bli väckt varje morgon, annars hade han inte kommit iväg till jobbet.

Så med en känsla av blod i munnen, en mage som känns som en varböld o en smärta som inte har en gräns går jag ner o ger hunden mat, tar fram yoghurt till min man o ser till så han kommer ner. Sedan som i en dimma med sammanbitna käkar drar jag ut på hundpromenad.

Kör sedan min man, samtidigt som jag funderar på vad jag skall äta som gör att min mage skulle må bättre....konstaterar att en dietist vore nog inte så dumt. Orkar inte med dessa svängningar.

Så vart jag hemma igen. Välling o vitt bröd fick det bli. Skakar som ett asplöv o svettas. Tuggar lite på mackan.....PANG!!! Dax o springa på toa...
Hinner knappt dit. Men sitter där i en kvart. Denna stank av död, blod o var. Ulcerös Kolit är en fruktansvärd sjukdom, den är kronisk. För mig även stressrelaterad.
Tillsammans med min Asperger som lätt triggas av stress o min wipplash som blir sämre av min UC så är jag "ett fucking kretslopp from hell" 😂😂😂

Så nu sitter jag här i min fåtölj igen, har precis ätit upp min macka o är snart färdig med min välling. Magen har lugnat ner sig lite, men den är öm o det känns som om tarmarna är helt sönderslitna av vargar.....

Så nu blir det yoga o meditation. Detta var min morgon, hur var eran!?

🙏🏻Likes

Comments