Header

Hej hej! Just nu är jag på väg till skolan för att börja min praktik på maternelle. Lovade att skriva om klassresan under söndagen MEN hade lite annat för mig vilket jag tänkte dela med mig av i ett annat inlägg. Hursomhelst så träffades vi ju 7:30 vid skolan, satte oss i en dubbeldäckar-buss och åkte ner till Loire-dalen, vilket ligger runt floden Loire som rinner genom Frankrike. Första slottet vi kom fram till var Chambord, ett renässansslott som egentligen bara hade byggts för att kungen, François Ier, skulle kunna visa sin makt. Han bodde typ bara på slottet i 1-3 månader så det användes riktigt aldrig men otroligt fint var det! För att inte tala om trädgården likaså.

Efter vårt besök på slottet åkte vi med buss till närmsta stad, Blois där vårt vandrarhem låg där vi skulle bo. Det låg i utkanten av staden i ett industriområde (med bland annat en stor Lidl-affär 10 min därifrån). Till en början så anlände vi 3 timmar innan middagen, vi stack till Lidl för att köpa diverse saker och sen stack jag, Aili och Annie in till Blois från vandrarhemmet. Tog ca en halvtimma att gå in till centrum och vi pallrade körsbär och plockade blommor längs Loire-floden bland annat.

Under vår promenad lyckades vi tappa bort Annie (!) Så jag och Aili gick runt lite i området där vi hade varit i först och sen gick vi hem eftersom vi trodde Annie hade gjort detsamma. Problemet var att när vi kom fram hade Annie inte kommit än och hade tydligen gått vilse, gått till en annan stad (med en annan Lidl) och sen fått skjuts av en äldre dam till vandrarhemmet... Efter middagen sen så spelade några boule och andra pingis, jag fotade bara men det var jättekul faktiskt, speciellt när våra två lärare möttes i en pingismatch tillsammans. Otroligt bra stämning!

Vi va tvungna att va på våra rum vid 23-tiden och dagen efter åkte vi från vandrarhemmet vid 8:30 för att åka till vårt andra slott, Amboise. Ett medeltida slott ca 1 timma från Blois. Slottet var självklart mindre än Chambord och kanske inte lika mycket detaljer heller men trädgården till slottet var väldigt fint och hela slottet låg på en kulle så man kunde blicka ut över hela staden nedanför. Under fredagen hade vi haft 28 grader (behagligt) och till lördagen hade det sjunkit till 18 grader istället. Just som vi kom fram till Amboise började det olyckligtvis regna också, lite tråkigt förstås.

Sista besöket vi gjorde innan vi åkte tillbaka till Paris var huset där Leonardo Da Vinci bodde under sina sista år (där han även dog). Om Amboise var litet jämfört med Chambord så var hans hus självklart ännu mindre. Idag skulle man säkert kalla det mer av en fransk herrgård än ett slott, skulle jag tro. Huset var i sig helt okej men jag tyckte trädgården var väldigt vacker! Inte minst pga alla rosor, grönska, små sjöar, vattenfall, bäckar... listan kan göras lång helt enkelt!

Hade faktiskt en väldigt mysig skolresa och jag tyckte det var kul att se en annan del av Frankrike. Jag tycker jättemycket om Paris men ibland är det skönt att bara komma bort från storstaden. Lund i sig är ju inte ens en storstad och jag är van att bo nära naturen (med ett naturområde just vid området där jag bor) så det var väldigt trevligt. Dessutom fick jag en hel del vackra bilder från resan också så är glad jag drog med mig kameran trots allt! Snart är det första dagen på praktiken och jag är både nervös och taggad, kanske uppdaterar er kring den ikväll eller under de kommande dagarna. Puss!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Ni hörde rätt. Har inget mer plugg denna terminen. Känns jätteskönt att få denna veckan överstökad (5 prov liksom). Historian gick faktiskt ganska i tisdags, fick faktiskt A! Svenskan kändes också som den gick bra för kollade Schoolsoft i eftermiddags och då jag hade jag tydligen fått A på den också. Känns jätteskönt att det har gått så bra på dessa två saker denna veckan för jag har verkligen lagt ner sjukt mycket tid på att plugga. 5 timmar i söndags + 3 timmar i måndags + 3 timmar i tisdags och 3 timmar i onsdags. Så sammanlagt 14 timmar! Gissa om jag är trött idag haha...

Imorgon åker vi på skolresa förresten! Till Loire-dalen. Ser fram emot det faktiskt. Att bara åka bort från Paris ett litet tag och inte känna att jag måste plugga mer. När Hugo ropade ner mig och Charlotte till middagen så hade Catherine (min värdmamma) besök av hennes två döttrar o hennes son + hans fru samt Hugo då förstås. Vi satt ute och åt idag: grönsaker och dipp till förrätt, sallad med linser, quinoa, äpple, ägg och jordnötter tror jag det var. Sen åt vi tre efterrätter haha: Hugo och hans mamma hade bakat egna macarons (som Hugo kallade för Macronons vilket lät jättekul så när alla hörde det så skrek vi i kör vid matbordet att det heter macarons och han började skratta), vi åt någon "norsk omelette" alltså glass och maräng samt äppelkaka. Väldigt mäktigt. Har inga bilder från middagen eftersom det är ganska oförskämt att ta upp mobilen vid middagsbordet hos oss.

Jag kommer att sakna Hugo jättemycket när jag åker härifrån. Vi har blivit så tajta på sistone och kommer verkligen sakna att höra honom ropa att middagen är klar, höra om vad han gör i skolan/dagiset och sitta och rita med honom. Vill bara ta med honom till Sverige haha. Men men... vi kommer tillbaks från klassresan på lördag kväll så kanske skriver ihop ett inlägg om resan på söndag eller så med bilder och allt. Så vi får höras då istället, puss!

Likes

Comments

Hej hej allesammans! Vi gör verkligen sååå mycket just nu så jag har helt enkelt inte orkat ta itu med bloggen... dålig ursäkt, jag vet. Hursomhelst är det bara 2,5 veckor kvar av Paris. Blir gråtfärdig när jag tänker på det. Tiden har gått alldeles för fort och nu känns det som om vi håller på att dra ihop säcken. Vi hade ju kristihimmelfärdshelg som sagt med över 30 grader varje dag så det fanns knappt någon ork att göra något. MEN i söndags drog jag till La défense och åt lunch med Viktor och Emelie och sen drog jag till Centre Pompidou och pluggade 5 timmar i sträck. Kände mig jätteduktig. Gick igenom 2 kapitel av 4 i vår mattebok inför matte nationella på torsdag. Igår pluggade jag 3 timmar sammanlagt. Idag hade jag två prov och har pluggat tre timmar, proven vi hade var svenska och historia. På Svenskan skrev jag en recension på boken 1984 av George Orwell och på historian hade vi föredrag om en känd byggnad i Paris/Deffan byggd under 1900-talet. Imorgon har jag prov i kuld och hör/läsförståelse i Franskan. Jag tror hörförståelse kommer gå bra eftersom vi har faktiskt bott här i ett halvår nu och man förstår ju faktiskt det mesta när man talar med franska människor.

Och så var det torsdagen. Har matteprov hela morgonen och sen slutar jag! Finito! Nej, inte riktigt. På fredag åker vi på skolresa till Loire-dalen (typ mitten av Frankrike), sover över på vandrarhem till lördagen och kommer hem på lördag kväll. Vi ska besöka massa renässansslott typ. Är ganska taggad på att återigen lämna storstaden och få se den franska landsbygden! Nästa vecka är det praktik hela veckan! Inte en enda skoldag! Själv ska jag praoa på maternelle, det franska dagiset med antingen 3:åringar eller 4:åringar. Vi som ska praoa på maternelle på St Do ska få veta vilken klass imorgon. Och efter praktiken är ju sista veckan; specialschema, middagar, betygssamtal, studenten, avslutning och hemresa. Tiden går alldeles för fort och jag hoppas att ni med detta inlägget förstår att jag har ganska så fullt upp just nu.

Likes

Comments

Ta sig hit: T2 till Puteaux och sen promenera 10 min eller Metro 1 till Pont De Neuilly och gå 10 min.


Alltså vi har haft 30 grader de senaste två dagarna. Igår gjorde jag seriöst ingenting än att ta det lugnt, sola och plugga. Idag drog jag, Annie, Linn, Tove, Julia, Emelie och Louise till utomhusbadet på Île de Puteaux. De öppnade 11 och vi stod uppdelade eftersom Tove, Julia och Annie kom tidigare än resten av oss. Vi fick stå i kö 1,5h utanför badhuset innan vi fick komma in. Det var jätteskönt att känna att man kunde gå och bada när man ville och sola andra sekunden. Tydligen är varken de i London eller Madrid lediga idag men vi är hihi. Förresten så eftersom vi kom in vid olika tidpunkter så fick vi betala mer än de andra (!). Vi betalade 10 euro för inträde per person medan Annie, Julia och Tove bara betalade 5 euro. Tydligen var det för efter klockan 1 (vi kom in 10 över 1) så höjs avgiften. Vi överväger att åka dit på söndag då det ska bli 36 grader och då ska vi se till att vara där tidigare så att vi kan spara lite pengar haha. ;)

Hursomhelst så måste man ju faktiskt se till att utnyttja det fina vädret, ellerhur? Tvivlar starkt på att den svenska sommaren kommer att kunna erbjuda mer än vad Frankrike erbjöd redan i mars. Det är lite synd faktiskt.


Likes

Comments

Ta sig hit: Tåg från Saint-Lazare till Vernon - Giverny, ta buss till Fondation Claude Monet eller gå 6 km, restid: 1-3 timmar beroende på om man tar buss eller går samt vilket tåg man tar.

Alltså vilken dag vi hade igår! Tänkte skriva lite om dagen i ett separat inlägg eftersom det skulle bli alldeles för långt annars och kände att jag behövde ett inlägg bara med några bilder. Jag, Tove, Julia, Linn och Gabriel träffades på Saint-Lazare vid 12-tiden, köpte biljetter strax därefter till Giverny och sen satt vi på en fransk restaurang vid tågstationen i väntan på att våra tåg skulle gå, vid kl2 vilket var ganska sent. De andra åt lunch, Gabriel drack en öl och jag en café crème. Vi hade ganska mycket tid att spendera tills tåget gick... 1,5 h för att vara exakt.

Tågresan ut till Vernon - Giverny tog ca 1,5h. Vi måste ha tagit det segaste tåget för när vi anlände var klockan redan kvart över 3 och trädgården samt huset skulle stänga vid 6. Det stod bussar och väntade när vi kom ut från stationen och hoppade på en av dem, betalade en biljett för resan dit och åkta i ca en kvart. När vi kom fram fick vi gå tio minuter innan vi kom fram till husen alldeles i närheten av hans hus och trädgård, ställa oss i kön för att komma in för att sedan komma in i trädgården. Det var så otroligt vackert! Och luften! Tror inte jag känt en sådan ren luft någonsin sedan jag åkte ner hit till Frankrike, det var underbart. Fåglarna kvittrade, solen lyste på den blåa himlen, det var varmt och hela trädgården såg ut som en stor färgpalett för i varje hörn av trädgården växte blommor i alla färger och storlekar. Det kändes nästan som att komma till Paradiset.

Vi gick runt och åh:ade över hur fint det var, gick vidare in i Claude Monet's japanska trädgård med de kända gröna broarna vid den lilla sjön. Vi kunde inte ha åkt dit på en bättre dag för det var alldeles underbart. Trädgården var dock mindre än vad vi tänkta oss att den skulle vara så det gick ganska fort att gå runt och se allting så vi insåg då att vi till och med hann i gå in i hans hus vilket inte var riktigt så självklart när vi planerade vad vi skulle göra på tåget.

Efter klockan slagit 6 gick vi därifrån tillsammans med alla andra turister. Vi bestämde oss för att gå tillbaka till Giverny från Fondation Claude Monet och verkligen njuta av att vara ute på den franska landsbygden med grönska, höga berg och den friska luften. Det blev en lång promenad med underbart väder och vi såg en hel del djur, bland annat kängurur (!), minigrisar och strutsar.

När vi kom fram till tågstationen vid Giverny var klockan halv åtta, och tåget skulle gå om 1,5h så vi åt lunch på närmaste restaurang med andra turister: alla beställde varsin tallrik med kyckling och pommes. Under tågresan tillbaka (som endast tog 45 minuter) hade solen börjat gå ner och lyste som ett eldklot vid sidan om tåget. Jag kunde inte ha haft en bättre söndag än jag hade. Det var helt enkelt underbart.

Likes

Comments

Jag har inte haft en panikattack sedan.... i februari detta året. Det var bara en. I tisdags fick jag två. Jag hade nästan glömt hur hemska de är, hur de sliter på kroppens alla funktioner. Det trappas upp tills det kommer till en höjdpunkt innan det (alldeles för) långsamt dalar ner. Hjärtat pumpar nästan lika mycket blod som efter man runnit ett maraton. Det värsta var väl känslan efter den första och jag tio minuter senare finner mig själv mitt i en andra panikattack. Gissa om all lust att gå till skolan den dagen rann ut i sanden?

I torsdags hade jag ännu en. Och jag höll på att utveckla en till efter min första lektion. Jag antar att det är stressen som gjorde att detta eskalerade. Min psykiska hälsa har varit så otroligt låg hela veckan och jag har gjort mitt bästa för att undvika allting jag kunnat. I tisdags kändes det som om jag levde i en lögn, att jag ljög för andra men framförallt för mig själv. Att jag visst mådde bra. Att allting var okej och precis som vanligt. Men nej Karin, allt var inte okej. Du kände vid två tillfällen i morse att du höll på att dö. Du satt hopkrupen på golvet och skakade och försökte sjunga en låt i huvudet för att slippa panikattacken. Du är inte okej. Men du låtsats att du var det i alla fall.

Vi har väldigt mycket i skolan just nu, hela tiden. I onsdags satt jag och pluggade 5,5 timmar. 2,5 på morgonen och 3 på kvällen. Morgonen därpå, under torsdagen, vaknade jag återigen av stressen som i sin tur eskalerade till en panikattack igen. Samma visa. Samma ställning på golvet, samma panik, samma hemska känsla att jag håller på att dö. Att nu tar jag mitt sista andetag. Under svenskan såg vi en film om existentialismen och franska filosofer samt fick respons på våra essäer vi skrivit. Min lärare gillade inte min text om psykisk ohälsa som jag skrivit. Efter lektionen lämnade jag skolområdet, ringde mamma och grät. Jag intalade mig själv med mammas hjälp: jag ska inte få ännu en panikattack. Jag är stark nog att arbeta mot den. Jag klarar detta.

Och det gjorde jag. Efter vi slutat vid 1-tiden åkte jag till Belleville för att dricka te hos min gudmor. Det fick mig på andra tankar och jag stannade där i flera timmar, innan jag åkte hem. Idag var en bättre dag än de andra dagarna denna vecka. Men den här prestationsångesten jag haft denna veckan i samband med stress och skola har fått min psykiska ohälsa att kastas nedåt som vid en snölavin. Hela mitt liv de senaste dagarna har påverkats negativt av detta. Förhoppningsvis är detta mina sista panikattacker innan jag åker härifrån. Jag tror aldrig riktigt att de kommer försvinna och det är därför jag tror jag måste fortsätta vara stark. Denna helgen ska jag bara ägna tid åt mig själv, lite egentid och lite plugg. Jag måste få tid att bearbeta allt som hänt för att kunna leva som vanligt igen. Så är det bara.

Likes

Comments

Idag är det den 8 maj, en dag som än idag fortfarande kallas Segerdagen. I Frankrike innebär denna dagen en helgdag, alltså är jag ledig från skolan idag. För er som inte vet innebörden med ordet så är det idag, för 72 år sedan som andra världskriget tog slut och Tyskland kapitulerade. Mer än att jag är ledig idag har jag faktiskt inte märkt av någon skillnad i hur människor har betett sig under dagen.

Idag har jag bara pluggat matte och ska börja skriva på en inlämning i idrott strax. Om bara några veckor har jag nationella i matte och om bara några veckor åker jag härifrån. Men jag kommer tillbaka! Jag och Astrid har redan planerat in en resa till Paris under nästa års sportlov - eftersom hon inte haft möjlighet att komma ner hit nu under terminen som jag varit här. De senaste tre dagarna har det regnat och himlen har varit alldeles för grå. Kanske är det ett tecken på att vi ska minnas vad som hände för 72 år sedan? Nej fast helt ärligt så tror jag inte riktigt på sånt där. Istället är det väl bara ett tecken på att det kommer bli finare väder senare i veckan och det ska det tydligen också bli! Både imorgon och på onsdag ska vi få sol och 20 grader och i slutet på veckan upp emot 24. Så det är bäst att göra så mycket plugg jag bara kan idag så jag kan njuta av det fina vädret de kommande dagarna istället. Jag gissar att vi ska äta middag snart eftersom jag kan höra min värdmamma nedanför. Hur har er dag varit?

Likes

Comments

Alltså hörni, jag har haft två riktigt härliga dagar både fredag och lördag (bortsett från nationella under fredagsmorgonen). I fredags fyllde jag 18 år och som man har längtat! Visserligen kommer jag inte in gratis överallt nu men samtidigt så har jag mer fritid att jag göra som jag vill så det finns väl positiva saker med allt och negativa.

Hursomhelst så åkte jag, Annie, Mattea, Linn och Gabriel till Belleville, beställde pizza på Pink Flamingo, köpte dricka och satte oss på kanalen med en rosa ballong som dinglade över oss. Ballongen hade syfte såklart: så pizza-killen skulle veta att det var vi när han kom för att lämna pizzorna! Jag och Annie köpte bubbel på Franprix och Gabriel och Linn gick för att köpa Pink Lemonade. Mattea kom lite senare än oss så hennes beställning kom lite senare. Jag hade i alla fall jättetrevligt under kvällen när vi satt längs med Seine och lyssnade på bland annat svensk musik, andades in helium från ballongen och bara pratade. Efter vi ätit upp tog vi metron in till någon station vid Eiffeltornet, letade upp en "klubb" varav Annie kände promotern. Vi var bland de första som kom in så kan inte säga att det var så mycket människor mer än de som jobbade där. Men vi fick gratis champagne, de hade en stor pool i mitten av klubben och gick man en våning upp kunde man krypa ner i ett nät och ligga ovanför poolen. Fanns en del små rum med soffor, ljusslingor och även ett rum med en jacuzzi. Alltså det var nog en av de konstigaste klubbarna jag varit på haha, men samtidigt väldigt kul att få uppleva det också! Vi kom hem i tid senare under kvällen varav jag sov över hos Annie den natten.

I lördags shoppade jag på Les Halles med Sofia, Tove, Julia, Gabriel, Annie och Siri. Strax efter åkte vi till La Fayette (lika fint därinne varje gång!), sen mötte vi upp Charlotte och Annie, åt på Hardrock Café och när servitrisen skulle komma med min hamburgare kom 2 andra och alla vid bordet började sjunga Happy Birthday för mig. Så gulligt. De hade satt ett ljus i min hamburgare också. Tog en bild först efter jag blåst ut ljuset vilket är varför jag kände jag var tvungen att måla dit en låga haha. Efter middagen åkte vi hem, jag och Charlotte och jag var väldigt nöjd med kvällen! Me de två kvällarna i rad så att säga!

Likes

Comments