I torsdags var det banquet/bankett för Cross Countryn. 4 h lång middag med otroligt god mat, massa tal, hyllningar och priser. Min skola har banketter för att avsluta varje sports säsong och det är en ganska kul grej egentligen, Alla får uppmärksamhet i någon form och vi äter mat och pratar (vi var 150 på laget det var därför det tog så lång tid). Höll ett tal inför alla och det blev nog ganska halvdant, kan inte säga att jag är bekväm att prata på engelska framför 150 elever + deras föräldrar.... Fick även mitt varsity letter (en bokstav man fäster på jackan) vilket är en väldigt stor grej här, dock fick alla seniors det så var inte så att jag var så snabb....

Efter skolan i fredags åkte jag och min värdmamma till ett ställe som heter Meadow Brook Hall. Det ligger nästan vid skolan men lite gömt. Det är i alla fall ett gigantiskt hus/herrgård/mansion där de har rundturer. Det var väldigt känt för ca 70 år sen och familjen som startade bilföretaget Dodge bodde där. Det var julpyntat i alla rum som var öppna och otroligt fint. Kanske låter som en konstig grej men var väldigt mysigt.

I fredags kväll bakade jag och Courtney här hos oss inför på lördag då vi hade en Cookie Exchange på kvällen. Rätt mysig grej egentligen, alla bakade 36 kakor och tog med sig till en tjej som hade hyrt ett gemensamt hus för de i hennes område. Vi åt tacos, pratade, röstade på kakorna och tog sen med oss ca 36 stycken hem.

På lördag dag var vi på en svensk julmarknad jag, mina värdföräldrar och Lilly som jag som jag sprang XC med. De hade en hel del svensk mat, svenska saker och Luciatåg. Väldigt kul att åka dit och tycker det är kul att min värdfamilj liksom är intresserade av Sverige.

Under söndagen bakade jag bullar och chokladbollar till presentationen jag hade dagen efter om Sverige på spansklektionen (dock på engelska), tror det var rätt uppskattat ändå.


Stor del av laget från en träning i oktober

Tröjan är med våra två tränare och burken är med massa lappar från de andra på laget som alla seniors fick + filten i bakgrunden.

​Cookie exchange:en

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag tror att de flesta har koll på att det finns väldigt mycket mer volontärarbete i USA än i Sverige och du förväntas delta och "ge till samhället". Den här veckan i skolan är fokuset på det. Vi har något som kallas för Foreign Language Week då vi i tyskan, spanskan och franskan gör saker med tema "Serve our Community". Men som rubriken lyder så tänkte jag berätta om något annat, något som är väldigt annorlunda från den svenska skolan.:

Under veckan "tävlar" lärarna om vem som kan få in flest konservburkar med mat eller pengar till att köpa sånna. För att få oss att ge så har de olika saker vi får, till exempel titta på film varje fredag fram till jul (min enklaste klass där vi ändå gör det), ha alla anteckningar från hela kapitlet med oss på provet eller inställd lektion. Olika lärare vill ha olika mycket pengar för det hela men det kan vara allt från 3-20 dollar/person per klass. De flesta håller sig runt 4-6 och även fast att lärarna själva inte får pengarna så tycker jag att det är lite märkligt att de inprincip tvingar oss att betala. I vissa klasser finns regeln att om du inte vill ha anteckningar på provet så behöver du inte betala vilket är logiskt men personligen tycker jag ändå att det är en lite konstig grej.

Jag är väldigt medveten om att jag borde ge när det kommer till detta och det kommer jag självklart att göra, det går ju till en bra sak. Men det är så annorlunda mot hur svenska skolan fungerar. Hur de inte får ta emot pengar alls egentligen och här tycker de att 165 kronor för anteckningar på provet (som man troligen hade klarat utan) är helt rimligt.


Det kanske bara är jag men det är bara något som jag reagerat på denna veckan....

Kram K

Likes

Comments

Hejhej! Jag och Eira åkte i torsdags efter skolan "up north" till hennes värdfamiljs landställe. Det är det alla säger här istället för åka till landet eller till sommar/vinterstugan. Henry (en norsk utbytesstudent som går på Eiras skola) kom upp dagen efter. Mysigt var det! Är riktigt taggad på kommande vecka för att det blir en vecka närmare Thanksgiving då vi äntligen får våra första lediga dagar sen skolan började. Sen även att åka till Chicago och allt mat ska bli riktigt nice.

Här kommer i alla fall en mängd bilder från de senaste veckorna, bland annat från Halloweenfest, Cleveland (där Alex går på college), IKEA och då jag och John fick pröva TV-dinner vilket ska vara väldigt amerikanskt.


Detta var min utsikt från sovrumsfönstret under några veckor tills det blev grått och löven började försvinna....

De hade en friidrott/fotbollsarena mitt bland alla studentlägenheter!!!

Troligen både den godaste glassen och avokadomackan jag någonsin ätit

Kramar K

Likes

Comments

I fredags hade vi sista Cross Countryträningen och måste säga att det är ganska skönt att vara klar med den. På måndag börjar första conditioningen för slalom så det blir bara att jobba på på en gång, dock med nya människor och ny coach.

Lördagen var väldigt lugn och skön. Jag och Courtney (familjevän som också är senior på Adams) åkte till en Cider Mill, på kvällen var jag, John och vpappa på bio och sen träffade jag 5 kompisar och grillade/kollade på film.

I söndags gjorde vi iprincip ingenting förutom läxor och jag, John och vpappa åkte till gymmet. Passar på att njuta lite av träningsverken som fortfarande hänger kvar även fast det gör riktigt ont, älskar liksom känslan av att känna att jag jobbat.

Måndagen var en helt vanlig skoldag egentligen, efter skolan var det skidmöte och sen åkte jag bara hem, kollade på film och gjorde läxor. Under dagen gick även vattenledningen som skickar allt vatten till countyt sönder så alla skolor förutom min och 2 till var stängda och vi får inte använda vattnet till annat än dusch.

Idag, tisdag, hade alla seniors 1,5 h lunch istället för 30 min. För en gångs skull slapp vi stressa på lunchen. Efter skolan åkte John, vmamma och jag på en collegemässa och sen åkte jag och vmamma vidare till vår skola där det var simtävling. Eftersom att min vsyster simmade så känner mamman massor av människor och jag träffade några kompisar och lärde känna några nya lite grann.

Imorgon, onsdag, ska jag, Courtney och en tjej som heter Erin som jag träffade första gången i lördags till en annan Cider Mill. Om ni har missat det så är Cider Mills värsta stora grejen här där alla äter donuts och dricker äppelmust. Sen ska troligtvis jag och John till gymmet.

Torsdag är inte så speciell, vanlig skoldag och sen förhoppningsvis gym.

Fredag ska jag och Nora leta skidgrejer (en utbytesstudent från Norge som går på skolan min skola åker skidor med). Det är skidbytardag i slalombacken och fartdräkter sökes samt lite andra skidgrejer. Sen är det fotbollsmatch.

Likes

Comments

Eller kanske rättare sagt vad jag verkligen gillar med USA....

1. Vädret: Detta är ganska självklart och en något tråkig punkt men asså att få ha 23 grader och sol i mitten av oktober är något jag inte kommer klaga på.

2. Ämnena i skolan: De flesta av mina klasser är relativt enkla (förutom spanskan) men bara grejen att du här kan välja ganska fritt vad du vill läsa är rätt skönt. Vi har väl nästan så i Sverige egentligen med att vi väljer linjer men med urvalet av kurser är detta rätt najs.

3. Att alla kör här: Saknar lite att inte kunna åka själv någonstans men eftersom att alla runt mig alltid kan köra så är det rätt lugnt. Men att alla kör till skolan, till träning, till vänner, snabbt och enkelt (men lite miljöovänligt).

4. Hur olika alla är på skolan: Min skola har 1600 elever och där finns alla sorters människor. Från de som festar varje helg till de som tränar 765 gånger per dag till dem som vill få alla rätt på varje prov och de som slåss med lasersvärd på lunchen.

5. Sporter på skolan: Att inte behöva åka 1 timma från skolan till träningen varje dag (hur mycket jag än älskar att träna) utan bara gå till omklädningsrummet 30 sekunder från mitt skåp är otroligt skönt. Sen att träningen är slut vid 5 är också ett plus.

6. Hur nära alla bor varandra: Att åka 5 min med bil till någon istället för 1 timma med tåg och buss är också ganska skönt.


Likes

Comments

Den här helgen har jag varit i USA 8 veckor varav jag nu gått klart min 6e vecka i skolan. När jag tänker tillbaka på hur jag mådde första veckan så måste jag säga att det är en otroligt stor skillnad till nu. Jag mår absolut inte prima varje dag, långt ifrån, men allt känns enklare. Jag vet hur skolan funkar, har fått en del vänner och många som jag småpratar med. Jag trivs i familjen och känner verkligen inte att jag behöver trippa på tårna som de första dagarna. Cross countryn går bättre och bättre men glädjer mig till att det är slut på torsdag :)! Det är alltid lika skönt när helgen kommer och precis som de senaste helgerna så var även denna ganska fullpackad vilket jag älskar.

Efter skolan i fredags så hade jag först ett cross country meet, banan var hemsk men 28.30 min senare var jag klar och Eira och hennes värdmamma kom och hämtade mig. Vi åkte hem till henne och sen till ett av shoppingscentrena här. Gick runt där lite och sen hem till henne.

På lördagsförmiddagen åka vi till en cider mill igen vilket lätt är bland det bästa med Michigan under hösten! På det här stället kunde man göra fågelskrämmor fyllda med hö så nu har vi en sån i samma storlek som jag utanför dörren. Under eftermiddagen var vi och shoppade lite till, jag köpte tofflor, hårsprej och mer tejp till att hänga upp bilder i mitt rum. Vi åkte hem till Eira, åt köttbullar med brunsås och potatismos och sen åkte vi och såg skräckfilmen IT tillsammans med hennes värdbrorsor. Hela dagen var väldigt mysig och det är alltid lika skönt att träffa henne.

Läsken var större än mitt huvud....

På söndagen åkte jag och min värdmamma och fixade alla skidgrejer till skidsäsongen som snart börjar, vi åkte och hälsade på hennes vän som fick en ministroke och ligger på sjukhus men som nu verkade helt frisk och resten av dagen pluggade jag själv och med mig spanska tutor, kollade serier och sov.

Idag (måndag) var en dag med mycket hemlängtan, har fått massa stöttning från värdmamman och alla vänner hemma vilket känns skönt. Fick även välja middag :) och snart ska vi bada bubbelpool.


Puss och kram <3

Likes

Comments

Det kan vara så att det bara är jag, dock har jag svårt att tro det. Normalt sätt så är jag en person med ganska mycket att göra och är alltid ute på språng. Det är ungefär samma här bara att jag blir 100x mer trött av det. Jag vet att jag alltid klagar på att jag är trött men om jag säger så här istället, jag är mer utmattad. Det är utmattande att gå upp varje dag och börja skolan klockan 7.30 men just det är ungefär samma som hemma (skolan är aldrig fantastiskt rolig någonstans). Det är utmattade att prata engelska hela dagen, både att ha undervisningen på engelska och att alltid prata engelska med lärare och kompisar. Det är otroligt utmattande att försöka lära känna människor, trots att jag har några bra kompisar så vill jag ju fortfarande lära känna andra. Det blir bättre och bättre och jag börjar komma in i hela livet här men om någon har något tips på hur orken kan komma tillbaka och jag kan känna mig piggare så tar jag dem mer än gärna!

Kram

Världens godaste bageri här i Rochester :)

Likes

Comments

Förväntningarna inför homecomingveckan försökte jag hålla ganska låga. Inte för att jag förväntade mig att det skulle vara tråkigt utan mer för jag inte hade en aning om hur det skulle bli eller vad som skulle hända. I slutändan tyckte jag ändå att hela upplevelsen blev väldigt bra och är otroligt glad att jag fick uppleva den.

Veckan innan homecomingdansen, som är på en lördag, så är det spiritweek i skolan. Varje dag har ett tema och personer klär ut sig efter temat. Tyvärr var deltagandet lite halvdant på några av dagarna men det var ändå en kul idé. Veckan slutade med att vi på fredagen hade halvdag och sen under eftermiddagen något som kallas för Pep Assembly i gympasalen. Bandet spelade, alla som vunnit homecoming prince/princess/king/queen i alla årskurser gick runt och killar från varje årskurs hade gjort olika danser. På kvällen var det homecoming football game vilket är den största matchen på året. Det var lätt den roligaste matchen hittils!

På lördagen fixade jag mitt hår på morgonen, vi åkte och hämtade Eira som blev frågad av Andersen till vår homecoming och sen gjorde jag och hon oss i ordning. Vi åkte sen och tog bilder i en park och hos en annan seniors hus (läs: palats). Efter det var det middag på Kruse & Muer, som har god italiensk mat, och sen till skolan för själva dansen. Allt det vi gjorde innan dansen var riktigt kul, alla bilder, middagen och göra sig i ordning. Dansen var däremot lite som en klassfest i 5an så jag och Eira hade lite svårt att ta det hela seriöst :D. Efter åkte vi till Andersens hus med ca 10-15 andra och körde lite olika lekar, spelade pingis och pratade.

Bildbomb kommer i nästa inlägg :)

Kram

Likes

Comments

Helgen blev bra. Riktigt bra.

I fredags hade jag skola precis som vanligt och sen träning, 8,5 km sprang jag både på fredagen och lördagen och har nästan börjat tycka att det är skönt/kul att springa. Något har blivit fel med mig.....

Vi åt i alla fall på ett asiatiskt ställe där kocken lagar all mat precis framför en i fredags. Alex (min värdsyster på college) var med så fick träffa henne för första gången också.


Efter X antal fattiga riddare till frukost, Johns fotbollsmatch och en löprunda kom Eira hit. Vi pratade i någon timma, åt middag och blev sen upphämtade av Hailey, Trent, Brendan och Andersen (ja det är hans förnamn) och åkte till Haunted house stället.

Det var riktigt kul och rätt så läskigt och kvällen avslutades med att vi alla åkte runt i bakdelen på Trents pickup truck. Märkligaste upptäckten gjordes även när Hailey kollade på himlen och pekade på ett superlitet men otroligt tydligt stjärntecken långt bort på himlen. Har inte tänkt på det innan men himlen ser ju helt annorlunda ut här och det som hon såg var Karlavagnen. Tyckte det var lite coolt sådär... :DDD

Idag har vi varit på ArtPrize utställningarna hela dagen, riktigt coolt hur allt var uppbyggt i olika lokaler runt hela staden men det blev lite väl långtråkigt ibland. Eira följde med dit och åkte hem för en liten stund sen.

Hela rummet var fyllt av skyltar från hemlösa som konstnären hade köpt / "Mattan" är gjort av sand i olika färger

Likes

Comments