Karin Peyron

Hej!

Igår var jag inne i stan med två kompisar för att köpa lite presenter till våra värdfamiljer (alla vi tre ska åka iväg). Jag var lite kluven på vad jag skulle köpa. Jag tänkte först köpa en dalahäst men kände när jag stod där i butiken att en dalahäst inte är särskilt snygg. Sverige är ju känt för sitt glas så jag bestämde mig därför att köpa en ljuslykta från Orrefors (se bilden ovan) istället. Nu får de en present som både är svensk och som förhoppningsvis också platsar på soffbordet! Jag kom dock på lite efter att jag köpt lyktan att de kanske inte har värmeljus i Spanien, jag får nog köpa med det också haha! Jag köpte även med mig lite salta lakritsfiskar som också är väldigt typiskt svenskt. Jag gillar inte lakrits men tänkte att de kunde vara kul för familjen att få smaka. Mitt sista inköp igår var en osthyvel från Clas Ohlson. Även detta typiskt svenskt såklart!

När jag skulle gå och lägga mig igår började jag se framför mig när jag kommer hem till huset för förstå gången. Jag ser hur jag överlämnar presenterna. Jag inser då att familjen ska få en osthyvel. Ett redskap de kanske aldrig har sett förut. De frågar såklart vad det är för något och jag börjar förklara vad en osthyvel används till. Jag börjar staka mig och inser då att jag har ingen aning om hur jag ska uttrycka mig. Jag vet att ost heter queso men that´s it. Det här är det som skrämmer mig mest. Jag är livrädd för att jag inte ska kunna prata. Jag ser framför mig på min första skoldag hur jag bara sitter tyst och lyssnar utan att förstå ett enda ord. Och hur ska jag kunna skaffa vänner om jag inte kan prata? Varför skulle någon vilja vara med en person man inte kan ha en konversation med?

Som ni märker börjar min resfeber spöka. Jag vet att det är normalt men bara för att det är normalt betyder det inte att det känns mindre obehagligt. Folk säger hela tiden att jag är modig som vågar åka iväg helt själv till en spansk skola och familj. Det är inte förrns nu som jag inser att de har rätt. Nu förstår vad jag har gett mig in på. Jag ÄR faktiskt otroligt modig som gör det här. Nu händer det. Om mindre än 3 veckor drar jag!

ahhhhhhhh hjääälp

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Hej igen!

Jag tänkte att det är dags att berätta lite mer information om mitt utbytesår. När jag själv läste runt på massor av bloggar i våras tyckte jag alltid att det saknades all praktisk info t.ex. vilken organisation personen skulle åka med och var personen skulle åka så nu tänker jag att jag skriver ALLT! Jag vet dock inte särskilt mycket så det blir ingen roman jag kommer skriva... :)

Universitet och högskolerådet heter organisationen jag åker med. Den är inte som de vanliga organisationerna typ (explorius, sts, ef osv) där du betalar en viss summa och så får du åka i väg. Man kan säga att det är som ett stipendium du söker. UHR kollar på betygen från 9:an men även på en uppsats som man ska skriva på minst 1 A4 om sig själv. Jag får erkänna att med mina spanska kunskaper var det inte hur lätt som helst, men det löste sig! När man skickat in uppsatsen i December tog det ett tag, kommer inte riktigt ihåg men skulle tippa på nån gång Februari innan man fick besked om man kommit vidare till den så kallade Intervjun. Jag kommer ihåg att jag var riktigt nervös innan men det var helt i onödan. Intervjun var mer som ett vanligt samtal där man diskuterade hemlängtan, hur man skaffar vänner och allt vad ett utbytesår innebär. Det var även en lien del på spanska men den varade i endast 5 minuter. Jag har för mig att intervjun var runt v.9 och att antagningsbeskedet sedan kom i slutet av Mars. I år är det 4 elever som åker till Spanien utav 10 sökandes (tror jag). Det är alltså inte omöjligt att få det här stipendiet så jag uppmanar alla att söka! En av anledningarna till att det är så bra att åka med UHR är att det är väldigt billigt om man jämför med andra organisationer. Jag kommer att betala 450 € i månaden alltså ungefär 4500 kr. Jag har dock sökt något som kallas för inackorderingstillägg som är ett bidrag på ungefär 2300 kr. Eftersom jag ska åka till ett EU land får jag även med mig mitt studiebidrag på 1050 kr. Då blir det drygt 2000 kr i månaden. Min kompis som också åker till Spanien fast med explorius betalar 80 000 kr vilket är ganska mycket mer än mina ca 25 000.

Valencia är staden jag ska åka till. Det är Spaniens tredje största stad med ca 800 000 invånare (ungefär som Stockholm) och ligger på östkusten, söder om Barcelona. Jag ska bo i en del av staden, Natzaret som ligger nära hamnen. Jag bor med en ensamstående mamma Rosa, och hennes tre söner Adrián 17 år, Aitor 15 år och Jaime 3 år. Min skola ligger ungefär 10 min med buss från lägenheten och bara längre ner på gatan bor Rosas föräldrar. Familjen har två katter och jag är allergisk så vi får se hur det går... Jag har tyvärr inte haft mycket kontakt med min värdfamilj. Jag ringde min värdmamma och pratade i 15 ?! minuter. Samtalet bestod dock av att jag sa "no comprendo" vilket betyder "jag förstår inte". Jag mejlade sedan lite med Rosa för att bestämma vilket datum jag skulle flyga ner. Sedan har jag snapat lite med Adrian men inte mycket alls. Vi pratade om att han var i London med sin pappa och hans familj. Mer är så har jag inte pratat med familjen. Jag har dock haft lite kontakt med Martin (svensk) som bodde i min värdfamilj året innan. Han säger att de är jätte trevliga och att jag kommer trivas jätte bra så det känns väldigt skönt!

Det var all praktisk information jag har att ge. Jag förstår om all info om UHR inte var intressant för många men om det är någon som planerar att ansöka om stipendiet hoppas jag att detta inlägg var till nytta för dig :) Tveka inte att kommentera om det är något som undras över!

Kram Karin

Likes

Comments

Hej!

Idag skapade jag den här bloggen och jag bokade även min flygbiljett till Valencia ??!! Jag åker den 7:e september och skolan börjar 11:e. Det känns på något sätt helt overkligt men för var dag som går börjar jag inse att jag faktiskt åker snart... Det här var som sagt första inlägget och jag hoppas att jag kommer uppdatera denna blogg ofta!

Kram Karin

Likes

Comments

  • Facebook
  • Instagram
  • Blogkeen
  • Nouw