Olika  burströ  som  finns

Nu är du kanske så förvirrad vad du ska använda för strö i buren för det finns så många strö som man kan använda. här kommer jag nämna några stycken som jag känner till och vilka som jag tycker som är bra


De som jag känner till : Jag har provat några stycket och vissa gillar och andra mindre. Jag börjar med vanlig spån och alspån är väldigt bra strö för de är lätta att använda och mjuk.

men ni som bor i lägenhet eller har kaniner som har långt päls då är det bättre med Al spån dels att det inte flygger om kring och kanin får inte så mycket i pälsen.

Med torvmix är bra och lätt att städa men den är rätt så dyr så jag rekommenderar inte denna. Hamparströ har jag testat men det är någon ting i ströet som jag inte tål så jag kan inte använda den men den var också bra.

och ni som har fler kaniner och behöver större mängd då rekomendar jag stallströ eller alspån.Men det finns folk som bara använder halm men jag tycker inte riktigt att det hygiensk och slösar jätte mycket av de istället bara använda det för bomaterial

Nästa  avsnitt 

​Kommer  jag fördjupa  mig  i  inredning som man  kan  ha

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

nu har jag en bur men vad behöver mer äns så? lugn nu ska berätta allt som du behöver och skriva en checklista
detta behövs ibörjan:

 • bur
 • bottenmaterial ex spån
 • halm för bomaterial om det är utomhus kanin
 • sitthylla eller ett hus som de kan sitta på
 • toalätt och toalättrö


 • höhäck
 • bra kvalitet
 • vatten och matskål
 • vattenflaska
 • något att de kan gnaga på eller leksak
 • kam eller borste för de som har längre päls
 • klotång.
 • transport bur

detta tycker jag är allt som man behöver ha de första månaderna sen kan man köpa mer saker som man tycker som godis eller första hjälpen och mycket mer.

Nästa  del  i  förbedelse

i denna inlägg kommer jag fördjupa mig på med olika bottenmaterial som man kan använda för sina kaniner.

Likes

Comments

Innomhus  kaninburar

Hur ska jag tänka med när jag köper en bur och vart ska jag ha buren?

om man bor i en lite lägenhetfinns det fler burar som man kan välja beror på hur mycket plats man vill ge kanin eller så

den första är att köpa en utomhus våningsbur men tänk på att lägg ett skydd under buren att skydda golvet mot repor  samt urinläckar.
eller om man har litet utrymme då kan man köpa en bur som är 120 cm brett eller längre som har inomhusmiljö. men det är inte den bästa anternativ

utomhus kaniner

om man ska ha kaninen utomhus då finns lite punker som man bör följas som:
1. buren måste tåla och skydd mot vind/sol/regn och snö det menas att den måste ha minst 3 vägar av trä.
2. buren måste stå några cm ifrån marken bort ifrån fukt/kylan och även rodjur.
sen får man bestämma vilken bur man vill ha för det finns så många burar man kan välja mellan.

nästa del i förberedelse för en kanin? är vad behöver jag för bur inredning för kaninen och även checklista.

Likes

Comments

Nu har jag bestämt mig för att köpa en kanin men jag har hundra frågor hur jag ska välja kanin på bra sätt som passar mig! Då har du kommit rätt här kommer jag att beskriva om de olika frågor som är vanligt man ställer sig. De här frågorna kommer jag fördjupa mig lite:

 • fördelar och nackdelar att köpa en kanin via en djurbutik och uppfödrare
 • ska man ha en eller fler kaniner
 • olika raser som jag kan.
 • vad kommer du ha kanin till ex att bara kel eller utställning och hoppning.
för och  nackdelar  butik  och  uppfödare

Vart ska jag köpa kaninen: man kan ju köpa både från en affär eller uppfödare.

När man köper en kanin via en djuraffär så kan du vilja vilken kanin du vill köpa plus du får hem din kanin hem samma dag. I vissa butiker klippet de klorna och gör en hälsokontroll på de och ge de en köpgaranti under ett år. Så gör de i Bromma zoo.

Men man vet inte var kanin kommer ifrån och om det finns sjukdomar i släkten. Kanin ugnen brukar lämna sin mamma två veckor för tidigt. Kanin ungen får en stressig miljö i butiken.

Men om man väljer att köpa en kanin från en uppfödaren då vet man ganska mycket om kaninen när man får hem den men får inte hem den på en gång. När man har valt ras och så vidare då söker man upp en uppfödare. Då brukar man få en unge som är 8 veckor och man kan få häverbevis tror jag det heter eller stamtavla det beror på om man vill! Men det inget som är måste 😀en stamtavla betyder att man får en lista på släkten så vidare. De ungar som kommer från kanin gårdar som föder upp kaniner som hobby brukar kaninerna ha väldigt bra där

Nackdelen är att det kan vara lång väntetid tid innan man kan få hem den. Eller att det finns ingen unge till dig att det inte tillräckligt med ungar som föds. Det kan finnas folk som säljer kaniner som är inte seriöst som krånglar väldigt mycket så att man inte får kaninen för olika anledningar

Ska man ha en eller flera kaniner? 

Kaniner är flock djur och de lever tillsammans i den vilda miljön. då kan man säga att kaniner mår allra bäst om de är flera. Här kommer lite tips för er som är nybörjare.

 • man kan börja att köpa en hanne och ha honom under ett år sen ska man kasters honom och vänta i 1 månad till.
 • sen kan man leta efter en hona som kan bo med honom. men det är bra att låta honan vänja sig vid dig och miljön. så ha henne i en egen bur under en eller två månader.
 • ta go tid på dig när du bestämmer att sätta ihop de som några veckor. men det kan hända att det kan inte bo tillsammans för att de börja slås men det händer sällan.
Olika  raser

Här kommer jag nämna två olika raser som jag kan lite om.

Den andra kanin som jag har skaffat är en hermelin: det är en liten kan som väger drygt 1 kg i vuxenålder den rasen har korta öron. vissa säger att hermelin har väldigt mycket energi och svåra att göra med att det ingen ras som man rekommenderar för nybörjare men jag personligt tycker att min hermelin har inte alls svår att hantera: för han är så snäll och bestämd liten kille.

Den rasen är ingen bra hoppkanin ( men det finns personer som föder upp hopkopplingar med hermeliner) men den kan ställas ut men används mest som kel. De tycker om att ha stor område där de kan springa om kring och gräva.

Den tredje kanin som jag har är en Lejonhuvud (Löwen heter rasen tidigare). Den rasen har väldigt mycket päls det kräver den regelbundet pälsvård. jag personligt tycker jag att den är bra nyböjarkanin fast inte de som är hoprasade för de har väldigt speciell permanent och svåra att läsa av och hantera.

(för min kanin är sån) Men annars är de så snälla och keliga. Den rasen passar för kelkaniner.

Vad  ska man  ha  kaninen  till?

Jag tycker att det bra att fundera på varför man vill ha en kanin för man blir mer motiverad att ta hand om kaninen den bästa sätt! det finns fyra olika områden: kel,utställning,hoppning och kött.

Jag kommer inte ta upp något om kött eller utställning dels att jag tycker att det är nästan djurplågeri på grund av de som har kaniner som kött brukar kaninerna inte få en bra kaninliv som de bor på trånga utrymmen med galler och slakten är inte heller smärtfri och stressande. utställning kan jag ingen ting om men det lilla jag har sätt tycker jag inte kaninerna har det bra på utsällningen dels att de vistals i trånga utrymmen nära andra djur, oftas en stressad miljö och det är många som klappar de och rör de.

Jag kan lite om hoppning: hoppning innebär att man är med i en förening och man åker runt i landet och hoppar men det som är viktigt är att det är KANIN som vill hoppa inte att DU som tvingar den.

och med kel är bara att man har kaninen hemma.

Nästa avsnitt

​i nästa  avsnitt  kommer  att  handla  om  vilka  förberedelse ska  göra innan  man  får  hem  sin  kanin det kommer  blir 4  delar: burar,inredning,bottenmaterial och  allmänt

Likes

Comments

Idagen samhälle köper man en kanin för sitt   barn som tjatar att de vill ha en kanin och ger barnet hela ansvaret att de ska ta hand om kaninen själv. De tycker det så roligt i början och tar hand om den jätte bra men tiden går och barnet tröttnar på kaninen och låter kaninen bo en lite smutsig bur och ingen ger den kärlek. Eller att man släpper ut den i naturen och tror att de kommer klara sig själv.

visste  du  att:
 • vi har kaniner som en husdjur 30 år tillbaka
 • många veterinär har inte kunskap för kaniner och ger inte bra vård för de
 • de som jobbar i djuraffärer har inte heller bra kunskap och säljer saker som kan vara farliga åt kaniner och ger kaninerna en stressade miljö i affär
 • en hel del som står i skötselråd i böcker eller informations blad som finns kan stå fel information
varför  ska  man  läsa på?

om man har kunskap när man har en kanin då minskar man att kanin för onödiga smärtor av skador eller sjukdomar.kaninen får en bra härlig liv med dig

när jag skaffade min första kanin för 3 år sedan då har jag läst jätte mycket böcker och på nätet under flera år även frågat många som kaniner om råd

sen är jag med i olika facebookgrupper och i olika föreningar

tips på några  bra  sidor  på nätet

Det finns så mycket om kaniner på internet att man vara vilsen när man letar efter bra sidor men jag känner till några bra sidor som jag kommer länka här nedan för.

Facebooksidor:

allt om kaninensföda: https://www.facebook.com/groups/1421263401422140/

firare kaninliv:https://www.facebook.com/groups/392470144215585/?ref=bookmarks

kanin youtubekanaler:

Emelie Johansson:https://www.youtube.com/channel/UCvA-vpfq3fV9b0jhhBDhuAg

Mitt kanin liv: https://www.youtube.com/channel/UCfBekDh9gXCtME1Pg7TrG7g

Evelinas kaniner:https://www.youtube.com/channel/UCVbWV2onNtn6oUQeqkRE3GQ

hemsidor:

kaninmagazinet: http://kaninmagazinet.se/

Jordburksverket: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/kaninersomsallskapsdjur.4.62af51191240430af4d80002643.htmltips på några bra böcker
Nästa  avsnitt

nästa del kommer att handla om hur man ska välja en kanin?

ska man köpa via affär eller uppfödare?

ska man ha en eller flera kaniner?

raser

vad ska man ha kaninen till?

Likes

Comments

De naturliga miljöer för vildharar: De rör sig i ett oråmde som består av 5.000 m2 närområde som består av hålor som är 80 m mellan som de känner till. visste du att 3 skutt behöver 180 cm långt.

det som är vanligt är att kaniner bor för trångt i för små burar och ingen som tar hand om de: vill säga att man ger bara mat till de och inget annat. kanin behöver att aktiveras sig med lek eller upptäcka, vila och gömma sig på. I denna del kommer jag prata om hur viktigt det är i deras liv med plats och ge lite tips.

Inomhus  kaniner

Om du ska ha kaninen inomhus så kan du köpa en ha en inomhus bur som är 120 m bred men helst längre,bygg också en hage som den kan vara i under dagen när du inte är hemma för att ha kaninen bara i buren under dagarna kommer kanin bli uttråkad och deprimerad.

Du kan även ha den lös inomhus men det är några saker som man måste tänka på:

 • att skydda alla sladdar att den inte gnagar på de, det kan var farligt för kaninen. ett tips är att köpa lister som man kan gömma de i.
 • Och ha mattor för risken finns när de springer att de halkar och gör sig väldigt illa
 • akta att ha plantor för de tycker om att smaka på de och det finns många giftiga växter för de.


Utomhuskaniner

Den bästa och naturliga miljö för kaniner är vistas utomhus året om kaniner klarar av mer kylan än värme. detta ska jag prata om i annan avsnitt.

men denna mijö kan finnas mycket faror för en tamkanin som rodjur, sjukdomar och värme.

En bra miljö är att ha en bur i en inhängnad som har galler som golv,vägar och tag men att ha gjord och gräs över golvet så de kan gräva och beta på. det som är bra är att ha kompostgaller som grund och sen använder man hönsnät på kompostgallert för att skydda mot rovdjur.

några saker som man ska tänka på

 • att ha skydd mot regn,kyla och solen.
 • myggnät om det är mycket mygg
 • se till att det inte finns farliga växter som växer i deras revir.​Del  3  kommer  handla om  hur  viktigt  det är  att ha kundskap och lite  tips på hemsidor  och  böcker

Likes

Comments

Att ha en kanin kräver väldigt mycket tid från dig för att den ska ha en bra liv som en kanin. för den har så tråkigt i sin lilla bur man ska försöka vara med sin kanin så mycket man kan under dagen.

De kan leva 8år med de som är små raser kan leva till och med 11 år. Det bra att ha rätt kunskap för kanin ska leva frisk liv under hela sitt liv. för det så många misstag som man kan undvika som kan leda deras död av sjukdomar eller skador.

har man råd att ha en kanin så många år: det kostar med maten,veterinärkostnader,aktiviteter samt bur material och om man funderar på att ha en försäkring som man betalar varje år eller i månaden.det är också bra att spara undan varje månad för kaninen om det skulle vara så att överraskningar kommer. ett tips är att innan du köper kaninen då kan du räckna ut hur mycket en kanin kan kosta under en månad och ett år

det också bra att kolla om det är någon i familjen som är allergisk mot päls eller gräs/halm och kolla om det är ok för hyresvärden att ha djur.

( finns vissa hyresrätt som inte vill ha några husdjur pågrund av skador som kan hända eller de som kommer efter är allergiska och päls tar lång tid att få bort helt från bostaden.)

NÄSTA AV DEL KOMMER UT PÅ TORSDAG DÅ SKA DET HANDLA OM: HAR MAN PLATS?

Likes

Comments

Hejsan allihopa! nu har mina kunderna åkt hem denna gång lite tråkigt för den var så mysiga. 😉 nu blir det 5 veckor ledigt sen kommer nästa gäng v.16.

under våren kommer jag börja en ny serie både här och min Youtube kanal som heter skötselråd för dig som vill ha en kanin.
jag kommer ta upp en ämne en gång i veckan jag tror att jag börja efter påsk nån gång.

Likes

Comments

En  dag som  man ordnar  brevid  kaninerna

Ikväll kommer jag att jobba. så jag försöker lägga upp så mycket som jag hinner nu med all massmedia!

idag prioriterade jag allt utanför kaninerna men de får all uppmärksamhet också. Jag diskade ur och gjorde ordning min transport bur som jag ska ha imorgon som ska vaccinera mina kaniner dos 2 mot gulsot och kanin pets. samt jag tog hand om tvätten som jag tvättade igår för kaninerna

Likes

Comments

Stor städning i  deras  burar

God kväll alla följare! idag känner jag mig mycket bättre så jag går till jobbet imorgon samt jobba en extra dag på torsdag sen är jag ledig på fredag där efter jobbar jag helg.

Imorse kände så pass pigg jag tänkte göra rent alla tre burarna under en timme men det tog en timme extra haha men det blev jätte rent och snyggt det ser ni på bilderna


Hoppträning samt Promenad 

Efter jag har gjort det då tränade jag lilo till en tävling som jag ska gå på 29de mars och hon ska hoppa mini krok . så jag gjorde en bana i krok jag trodde inte att det skulle gå så bra som de gjorde fast hon är lite envis men...

sen gjorde jag längre promenader med de tre kaninerna som inte hoppar och de trivs så bra med varandra

Likes

Comments