Header

Jag vet hur det känns, att vara fångad i sig själv.

Varför är det så svårt att förstå?
Är det så svårt att se.. är det så svårt att älska mig?

Älska mig är baserad på ungdomars egna berättelser om mobbning och utsatthet. Filmen handlar om 15-åriga Alice som inte blir accepterad för den hon är, och om Josse som inte vågar bry sig trots att hon egentligen vill.

Det är en angelägen berättelse om att våga tro på den man är. Om vänskap, svek och förhoppningar om att få vara med, att bli accepterad, att bli älskad.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Att vara mobbad och hatad kan faktiskt få en att må riktigt dåligt. Det kan faktiskt gå så långt att man skadar sig själv för att man mår dåligt psykiskt.

Nästa veckas tema kommer att handla om självskadebeteende. Jag kommer att berätta hur vanligt det är och även berätta hur man kan söka hjälp och vart man kan vända sig.

Likes

Comments

Varje dag är liten film som är baserad på barn och ungas berättelser om mobbning.

Filmen handlar om Erik som alltid rädd för att gå till skolan, eftersom han ofta blir offer för slag och sparkar. Men Vilma vågar stå upp mot mobbarna och göra vad många fler människor borde göra. Hon vågar bry sig och säga hej!

Likes

Comments

Att mobbning kan gå över till en ätstörning kanske inte många tänker på. Men om man varje dag får höra att man är tjock, ful och att man inte duger. Till slut börjar man att tror på alla ord om sägs till en.

Ätstörningar är även det ett stort växande problem precis på samma sätt som mobbning och näthat. Det går inte exakt ta reda på hur många som är drabbad av en ätstörning. Enligt Rädda Barnens undersökning "Ung Röst" som gjordes för något år sedan så svarade 17 procent av alla tjejer att de har haft en ätstörning under det senaste året.

Idag räknar man med att 1-2 procent av alla personer i Sverige lider av en ätstörning. Att Rädda barnens rapport visar ett högre antal kan bero på att ätstörningar har ökat. Men det kan också bero på att det är barnen själva som bedömt att de har en ätstörning och inte en läkare.

​Det som drabbas av en ätstörning är oftast i de tidiga tonåren, 14- 16 år. Men det finns självklart även folk som drabbas tidigare och även senare än.  Genomsnittlig debutålder för anorexi är 15 år.

Ätstörningar är mycket vanligare hos kvinnor än män, men fall av ätstörningar finns hos män. Studier av anorexia nervosa tyder på att cirka 90% av fallen är kvinnor och 10% män. Det finns inte mycket forskning beträffande förekomsten av bulimia nervosa bland män, men en del forskning som tyder på att män kanske utgör ungefär en tredje del av de som lider av hetsätningsstörning (dvs hetsätning utan försök att kompensera för vad man äter med hjälp av kräkning och dylik). Eftersom ätstörningar ofta betraktas som ett ”kvinnoproblem” kan det innebär att det finns ett relativt stort mörkertal av ätstörningar bland män.

Likes

Comments

Att bli utsatt för hot och elaka kommentarer på olika socialmedier bara ökar och något måste göras. Men nu till dagens fråga.

Vad ska jag göra om jag får hot på tex Instagram eller någon annan sida?

Om du får hot eller några elaka kommentarer på några av alla socialmedier ska du självklart anmäla till webbplatsen, sen ska du även berätta för en vuxen som tex en lärare, rektor, förälder eller en kurator.  Om det är brottsliga kränkningar är det bra att ta skärmdumpar som bevis – och polisanmäla. Och komihåg att det aldrig är du som är hotad som ska skämmas!

Likes

Comments

​Är jag ensam med de tankar som jag har?

Jag är rädd att jag är rädd för mig själv

Är jag den enda som tvivlar vem jag är?

Önskar att jag var någon annan

Likes

Comments

Ortorexi brukar det kallas när någon tränar väldigt mycket och äter så pass strikt att det blir farligt. Trots att den som gör det vill leva hälsosamt utsätts kroppen för en så stor påfrestning att den till sist tar skada istället för att må bättre.

Ortorexi är inte en egen diagnos utan räknas till ätstörningen UNS, ätstörning utan närmare specifikation.

Vid ortorexi är du fixerad av en hälsosam livsstil. Till den största delen innebär det att du är fixerad vid nyttiga livsmedel, men det brukar också inkludera en överdriven träningsmängd. Detta gör att det blir svårt att behålla ett socialt liv då kosten och träningen tar över.

Misstänker du att du har ortorexi så ska du söka vård. Är du ung kan du söka vård på BUP eller på din ungdomsmottagning. Är du vuxen ska du kontakta din vårdcentral för att få en remiss till en ätstörningsklinik.

När har det gått för långt än att bara vara hälsosam?

Att vara hälsosam är självklart bra. Det är bra att välja hälsosam mat och att röra på sig. Det gör att du lever längre, blir piggare och mår bättre.

Så länge det inte blir till en överdrift och det inte påverkar ditt liv negativt så är din hälsosamhet sund.

Men en person som lider av ortorexi mår inte bra. Du känner dig ledsen, har ångest och depressioner. Och du isolerar dig socialt.

Du kan inte heller bryta dina egna regler du har satt för dig själv när det gäller mat och träning utan att må dåligt.

Likes

Comments

Dagens Fråga kommer att handla om vad man ska göra om man är utsatt för näthat i sociala medier. Om du är utsatt för näthat och mobbad på nätet är det viktigt att du anmäler det till polisen och sen kan man även berätta för en vuxen om det man blir utsatt för näthat. 

Sen är det även viktigt att ta screenshoot på allt för att du ska kunna ha bevis mot de som har gjort detta mot dig.

Tänk att det är bättre att anmäla till polisen en gång för mycket än ingen gång alls. Det kan vara flera som har blivit utsatt för samma person och på så sätt kanske denna person får ett straff för de som denna har gjort. 

Likes

Comments