Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Duchessetoppar

45 MIN | MEDEL


Duchessetoppar, spritsade toppar av potatismos som du gratinerar i ugnen för yta och färg. Tillsätter du ägg i potatismoset håller duchessetopparna bättre form och med smör får du den ljuvliga smaken.

Ingredienser:

1 kg mjölig potatis (ej mandelpotatis)
2 äggulor
50 g smör
3/4 tsk salt
1 krm vitpeppar


Gör så här

Skala och koka potatis.
Sätt ugnen på 250°C.
Passera potatisen genom en potatispress. Tillsätt äggulor, smör, salt och vitpeppar. Blanda väl.
Klicka eller spritsa ut moset på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera 5–10 minuter i övre delen av ugnen, tills moset fått färg.

Likes

Comments

Pizza Flambee är en ”vit pizza” utan tomatsås och har istället en topping som är baserad på creme fraiche och ost. Perfekt mellanmål som dina barn själva kan vara med och skapa. Vill du vara förbered gör upp degplattor och frys in- plocka ut, tina och stryk upp med creme fraiche och favorittopping!

1
Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i maskin i 10 minuter tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter. Degen ska vara elastisk och seg.

2
Låt degen vila 1 timme, dela degen i 20 delar.

3
Kavla ut ovala plattor ca 1 cm tjocka, lägg på bakplåtspapper. Stryk upp med creme fraiche salta, peppra, strö på skuren lök och ost.

4
Låt jäsa i 30 minuter.

5
Sätt ugnen på 250°C, gärna med baksten eller en plåt.

6
Sätt in pizzorna i ugnen och sänk sedan efter ett par minuter till 230°C. Grädda i ca 15 minuter, tag ut och lägg på galler.

7
Garnera med sallad och god chorizo.

Likes

Comments

Lätt och frisk blodapelsinsallad med Mynta- och citronolja

Ingredienser
4 portioner

1. Gröna blad
1 kruka Plocksallat, delad i bitar
1 kruka Krasse
eller Svensk ruccola

1 kruka Svartkål, hackade stjälkar och hela blad

2. Matig bas
200 g haricots verts, kokta

3. Grönsaker och frukt
2 Morötter, skalade
och tunt skivade
1-2 Rödbetor, skalade
och tunt skivade
½ rödlök, skalad och finstrimlad
2 blodapelsiner, skalade
och skivade

4. Smaksättning
Mynta- och citronolja
1 kruka Mynta, hackade blad
3 msk olivolja
1 msk färskpressad citronsaft
flingsalt
nymald svartpeppar

5. Topping
100 g rostade mandlar, grovhackade

1 granatäpple, delat och urkärnat
Blanda Plocksallat, Krasse och Svartkål på ett fat. Fördela haricots verts, morötter, rödbetor och lök på de gröna bladen. Rör ihop Mynta, olja och citronsaft till smaksättningen i en skål. Smaka av med salt och peppar. Häll Mynta- och citronoljan på salladen och blanda runt. Lägg på apelsinskivorna. Toppa med mandlar och granatäpplekärnor.

___________________________________________

Räkpoké bowl med Vitlöksgräs och Koriander

Ingredienser
4 portioner

1. Gröna blad
2 krukor Röd & Grönsallat,
delade i bitar
1 kruka Koriander
1 kruka Vitlöksgräs (Kinesisk gräslök)
eller Gräslök, fint skuren

2. Matig bas
400 g Svegro Finpotatis Cherie
1 kg räkor med skal, skalade
4 kokta ägg, skalade och delade

3. Grönsaker
250 g färsk grön sparris, kokt
2 avokado, skalade, urkärnade
och i klyftor
250 g cocktailtomater, i klyftor

4. Smaksättning
Het Gräslöksolja
1 jalapeno, urkärnad och finhackad
4 msk risvinäger
2 msk fint skuren Gräslök
1 vitlöksklyfta, skalad och finhackad
1 tsk flingsalt
4 msk avokadoolja eller olivolja

5. Topping
1 msk sesamfrön, rostade

Gör såhär:
Koka potatisen i saltat vatten i en kastrull på svag värme 15-20 min. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Bryt av den nedersta delen av sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten 3-4 min. Mixa jalapeno, risvinäger och hälften av Gräslök till gräslöksoljan i en mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa lite till. Skala och skär potatisen i skivor. Blanda potatis, Vitlöksgräs och gräslöksoljan i en bunke.
Fördela sallaten och Koriandern i fyra skålar. Lägg upp potatis, räkor, ägg, sparris, avokado och tomater i högar på de gröna bladen. Toppa med sesamfrön.

_____________________________________________

Asiatisk sallad med grillad kyckling och Thaibasilika

Ingredienser
4 portioner


1. Gröna blad
2 krukor Tatsoi eller Krispsallat
1 kruka Thaibasilika, bladen

2. Matig bas
1 grillad kyckling, rensad från skinn
och ben, i bitar

3. Grönsaker och frukt
200 g mango, tärnad
½ rödlök, skalad och finstrimlad
250 g färsk grön sparris, grillad
och delad

4. Smaksättning
Asiatisk Korianderolja
1 vitlöksklyfta, skalad
och finhackad
½-1 röd chili, urkärnad
och finstrimlad
2 cm färsk ingefära, skalad
och finstrimlad
1 msk flytande honung
3 msk färskpressad limesaft
2 msk vatten
1 kruka Koriander, hackad

5. Topping
1-2 msk sesamfrön, rostade
Rör ihop ingredienserna till smaksättningen i en skål.

Blanda kyckling, mango, lök och sparris i en bunke. Fördela tatsoi och thaibasilika på ett fat. Lägg kycklingblandningen på de gröna bladen och häll på korianderoljan. Toppa med sesamfrön.


Vilken blev ni mest sugna på? Bon bon!




Likes

Comments


Att ha med matlåda till jobbet istället för att köpa utelunch varje dag kan göra underverk för såväl figuren som plånboken. Med några enkla knep kan vem som helst få in den goda vanan.
Fördelarna är många när det kommer till att ta med sig egen lunch till jobbet. Inte bara sparar du pengar, du har dessutom stenkoll på vad du får i dig och kan medvetet välja bort både överflödiga kalorier och alldeles för mycket salt eller tillsatt socker. Som en bonus blir det mindre matsvinn hemma, i form av rester som inte äts upp och slutligen slängs.

Är du sugen på att ta del av fördelarna, men känner spontant att du inte är en matlådeperson? Ingen fara. Det finns nämligen vissa vanor som kännetecknar de som tar med sig lunchlåda – och de kan anammas av alla. Det gäller bara att veta vilka det är.

1. Planera matlagningen

Du har tre val om du vill börja ta med matlåda till jobbet; förbered veckans lådor redan under helgen, laga varje kväll eller gå upp en timme tidigare på morgonen och förbered innan du går hemifrån. Testa och hitta sättet som passar dig, din personlighet och livsstil bäst. Det handlar bara om att få in vanan.

2. Variera matresterna

Att äta samma sak till lunch som du åt kvällen innan kan bli tröttsamt i längden. Knepet är att lära sig variera sina matrester och kunna förvandla måltiderna till något nytt. Tortillabröd kan förvandla en gryta till en matig wrap och din gamla pasta kan utgöra basen i en fräsch sallad. Det bästa av allt är att det här inte ens tar särskilt mycket extra tid.


3. Att inte äta vid skrivbordet

Kanske är utelunch ett sätt att slita sig från skrivbordet en stund? Alla kan behöva en paus från arbetsytan – oavsett om de har matlåda eller inte. Se därför till att gå ifrån skrivbordet när det vankas lunch. De flesta arbetsplatser har trots allt ett lunchrum och när vädret tillåter är det både skönt och uppfriskande att äta utomhus.

4. Att unna sig något gott

Tricket är att packa ner något du gillar i lagom mängd, så som jordgubbar, goda nötter eller varför inte några rutor mörk choklad, som du kan avnjuta när suget sätter in. På så vis har du något roligt att se fram emot efter lunchen – och du slipper bli så akut sötsugen att du går loss på godishyllan i närmsta kiosk.

5. Planera en fridag (eller två)

Att ha med sig matlåda varje dag och varje vecka är kanske en aning optimistiskt. Även de bästa och mest rutinerade matlådemänniskorna är flexibla och går på lunchdejt eller köper takeaway då och då. Dock har de som vana att ha med sig låda minst några dagar varje vecka.

Likes

Comments

Det här är en riktigt snabb- och lättlagad kräftsoppa som kommer uppskattas av hela familjen. Kräftost och crème fraiche ger en härligt krämig konsistens. Grovrivna morötter och kräftstjärtar ger något att tugga på. Servera med ditt favoritbröd.


Ingredienser:

4 morötter
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1 l vatten
1 hönsbuljongtärning
400 g kräftost (mjukost)
2 dl crème fraiche
salt
peppar
Till servering
1 burk kräftstjärtar
dill
bröd

Gör så här:

Skala och grovriv morötterna, bryn dem i smör i en kastrull. Strö över mjöl. Häll i vatten och buljong. Koka i 5 minuter.
Blanda ner kräftost och crème fraiche. Låt det koka upp igen. Salta och peppra.
Till servering: Blanda gärna kräftor med finhackad dill och lägg i soppan vid servering. Servera tillsammans med bröd.
För alla
Innehåller gluten, laktos och mjölkprotein. Fri från ägg.

Recept och bild i samarbete med Kavli.

Näringsvärdet är beräknat exkl bröd.

Tips:

Gör räksoppa istället, byt då ut kräftosten mot räkost och toppa med räkor istället.
Har du lagat receptet?


Likes

Comments

Jag har inte sovit, denna helgen blev så fel med sovrutinen efter min täppta näsa så när jag väl somnade var det bara för att jag var helt slut typ. Så, igår gick jag till Coop och handlade lite och gick ner till tvättstugan sedan, fortfarande heeeelt fullbokat men det fanns tid klockan åtta på morgonen fram till fredag så det var bara att ta första tiden som är nu om en halvtimma. Gick ner med säckarna direkt så jag slipper släpa på dem, självklart så har den gamla torktumlaren gått sönder tydligen så det kommer bli riktigt tajt med att få allt torrt. Får tänka noga när jag slänger i de första maskinerna så det blir de grejerna som måste ha längre tid på sig att torka liksom. Löser sig säkert. Sedan skall jag försöka hålla mig sysselsatt, dammsuga, vika lite kläder som skall säljas och lägga ner i en kartong. Skall ju göra iordning garderoberna så det är Lika bra att rensa lite. Bädda rent (och be till Gud att Ceasar inte får för sig att kissa i sängen igen, då blir jag seriöst knäpp). Sedan lär jag somna tidigt ikväll så allt här efter 18 lär bli tidsanpassade i lägg. Ha en fin tisdag!

Likes

Comments

En riktigt krämig och värmande svampsoppa med crème fraiche och syrlig fetaost. Förväll svampen först om du plockat den själv. Gott, hälsosamt, billigt och klimatsmart!

Ingredienser:
1 gul lök
300 g mjölig potatis
2 msk olja
500 g färsk eller tinad svamp (gärna blandade sorter)
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl crème fraiche
1 1/2 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
Topping:
1/2 förp fetaost (à 150 g)
1/2 dl hackad persilja

Gör såhär:
Skala, dela och finhacka löken. Skala och skär potatisen i mindre bitar.
Fräs lök i olja ca 3 minuter. Tillsätt svampen och fräs ytterligare ca 5 min. Rör om då och då.
Tillsätt vattnet, buljongtärning och potatis, låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Mixa soppan slät med stavmixer.
Låt koka upp och tillsätt crème fraiche och vinäger. Späd ev med mer vatten. Smaka av med salt och peppar.
Topping: Toppa med smulad fetaost och persilja.

För alla:
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche och fetaost.
Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Byt fetaost mot tofu.

Likes

Comments

Godkväll! Haft en bra måndag? Kan man ens ha en bra måndag känner jag lite. Igår orkade jag inte blogga, allt bara strulade hela dagen, slog mig på allt, tappade saker, gick ut i onödan och blev kall och tillslut fick jag typ panikångest. Så jag bestämde mig för att bara hänga i soffan och kolla på got och sedan lägga mig, vad händer när jag skall lägga mig då? Jo, katten har kissat i sängen. Alltså gaaah orka sådant. Så nu har jag fyra stycken blåa ikea kassar fulla med sängkläder och lite som jag lade i blöt som får hänga på balkongen för luktens skull tills jag får en tvättid. Exakt alla tider från 16:00 till 22:00 är fullbokade denna veckan. I ett såhär stort lägenhetshus borde det finnas fler tvättstugor så det blir mer uppdelat, vi har ju liksom grannhuset som bokar sina tider här också. Störande. Men men, inget att göra åt. Idag fick jag äntligen hem min Glossybox, så snygg box, ruskigt tråkigt innehåll dock. Lösögonfransar?! Aldrig att jag tar på mig något sådant. Sedan fick jag hem mitt namnhalsband, gillar det skarpt men precis som jag trodde ser det lite knäppt ut då mitt namn är så långt, men vad kan man göra åt det? Det är ju bara rätt att det är mitt namn. Och igår fick jag hem mitt tandblekningskit, så ikväll skall jag fixa skenorna och testa detta för första gången så får vi se.
Nåväl, skall dricka en smoothie, diska, kolla återigen om det går att boka tvättid imorgon och sedan fixa något att äta och slänga skräp. Sedan tar jag datorn till sängen och kollar på got tills jag somnar. Ha en bra kväll!

Likes

Comments