Før jeg begynte å spise vegansk mat, så jeg for meg at det ikke var noe pålegg å ha på brødmaten. Der tok jeg grundig feil. Det finnes utrolig mye godt! Melkefri ost fra wilmersburger med forskjellige smaker blant annet. I dag gikk jeg for chili, men de har blant annet vanlig ostesmak, paprika og cheddar også. Ellers har jeg funnet melkefritt smør, melkefrie yoghurter i forskjellige varianter. Denne er fra oatly og er laget på havre. Elsker quoten på utsiden av boksen "Wow no cow." Jeg har også fått øynene opp for tofuposteier, og "spicy mexian" er så god! Skikkelig digg. Ja, så er jo syltetøy også et godt alternativ. Har funnet et syltetøy fra St. Dalfour som er uten hverken tilsatt sukker eller kunstige søtstoffer. Perfekt i dagens samfunn hvor det omtrent er sukker og/eller kunstige søtstoffer i alt...

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

Likes

Comments

Hei dere. Samordna opptak har åpnet opp for nye skolesøknader, og jeg er sikker på at mange av dere skal søke høyere utdanning? I den anledning vil jeg bare fortelle litt om min utdannelse og yrke. Jeg er optiker, og studerte bachelor i optometri i Kongsberg. Dette er det eneste stedet i Norge hvor det er mulig å få tatt denne utdannelsen. Hva gjør en optiker tenker du kanskje? (Det gjorde hvertfall jeg tidligere...) Jo, vi undersøker synet og øyehelsen til andre mennesker og hjelper dem med å finne løsninger som fungerer best mulig, så hvert enkelt menneske kan få så godt syn som mulig, som igjen gir en enklere hverdag. Dette kan være briller med en styrke over hele glasset, briller med forskjellige styrker i glasset, kontaktlinser i mange varianter, spesiallinser, briller med spesielle filtre, synstrening, behandling og råd i forhold til tørre øyne eller rett og slett skrive en henvisning til øyelege dersom vi oppdager sykdommer eller noe unormalt.

Utdanningen tar tre år, og dette er tre år jeg synes var ganske tøffe. Spesielt det første og grunnleggende året. Optikk var tidligere et ingeniørfag, og det er ikke uten grunn. Det er mye matematikk og fysikk i utdannelsen. (jeg synes hvertfall det var mye...) Noe av det tenker man på som viktig, og noe man ikke ser poenget med i det hele tatt. Jeg synes for eksempel det er ganske unødvendig å lære oss å regne med areal og slikt, mens det å lære om strålegang og brytning er relevant i forhold til utdannelsen. Men sånn er det vel på de fleste studier? Jeg skal ærlig innrømme at det kom mange tårer i løpet av det første studieåret. Selv jobbet jeg ræva av meg for å komme meg igjennom matten, og strøk på den første eksamenen vi hadde i det. Det var et skikkelig nederlag etter å ha jobbet så mye med det. Heldigvis besto jeg både matte 1 og matte 2 semesteret etterpå. Og etter dette ble hele studiet mye, mye enklere. Når andre året kommer, får man mange spennende fag! Selv elsker jeg å lære om kroppen og synes både generell anatomi og fysiologi var kjempe spennende i tillegg til patologi, farmakologi og øyets anatomi og patologi. Kroppen er så kompleks, og jo mer man lærer om den, dersto mer vil man vite. Jeg synes det er fascinerende hvordan øyet speiler kroppen ellers. Netthinnen inne i øyet er det eneste stedet man kan se både arterier og vener, altså blodårer som frakter blod til kroppen og tilbake til hjertet igjen. Disse kan gi mye informasjon om helsetilstanden! Her ser vi hvordan de er i forhold til hverandre, om de er veldig krøllete, om de har mye plakk, vi kan se det dersom det er en blodpropp, og vi kan se blødninger osv... Alt dette henger sammen med resten av kroppen, og kan speile ting som blant annet høyt blodtrykk, hjerte- karsykdommer, diabetes og høyt kollesterol. I tillegg kan man se en rekke andre øyesykdommer ved å undersøke øyet.


Nei, dere. Jeg kunne fortalt dere om øyet og optometristudiet i evigheter, men jeg stopper her. Øyet må da være det mest fascinerende organet vi har? Det er hvertfall min mening. For ikke å snakke om den viktigste sansen. Øyet fascinerer meg faktisk så mye at jeg om et par måneder til også er ferdig med videreutdanningen jeg tar på si. Woho! Dersom dere ble nyskjerrige og ønsker å vite mer, må dere gjerne legge igjen spørsmål i kommentarfeltet. Og husk søknadsfristen 15. april, da!

Likes

Comments

Disse barene må jeg bare få anbefalt til dere! De er kjempegode og inneholder kun frukt og nøtter. Kjempelette å ta med seg på farta, som f.eks da jeg kjørte til Stavanger etter jobb i går. De er veganske, økologiske, sukkerfrie og kjempegode.

Likes

Comments

“The beautiful affair of sun, sky and the sea brings a perfect moment of love, peace and joy"  - Umair Siddiqui

Likes

Comments

På lørdag dro jeg og Linni på hyttetur til Ljosland etter jobb. Fytti, så deilig det er at noen endelig vil være med i bakken. Jeg elsker å stå på snowboard, og kan faktisk ikke forstå at andre folk ikke synes det er gøy! Da jeg skulle finne bursdagsgave til min kjære i starten av desember, fant jeg snowboard til en latterlig billig penge, og det endte med et kupp av et spontankjøp. Fikk prøvd det ut for første gang i går, og det renner godt. Mitt forrige brett var ti år gammelt, og rimelig bra slitt. Så det var på høy tid å skifte ut det gamle.

Fant forresten ut at vi hadde skibriller på lageret på jobb, noe som var helt fantastisk greit! Været var skikkelig skiftende og det var stort sett skikkelig snøvær, men noen glimt av sol en gang i blant. Dere kan tro jeg var glad for at jeg skreiv de av lønna og tok de med meg! Gode briller et must i bakken når det snør... 

Likes

Comments

Disse to jentene har gjort dagen min superfin. Når jeg er sammen med disse to blir jeg 14 år igjen. Herregud, så gøy det er. Dagen har gått til shopping på Kappahl, restaurantbesøk og masse kjasing. Viser dere plaggene jeg kjøpte etterhvert. Er det et bloggsamarbeid jeg virkelig setter stor pris på, så er det det med kappahl. ♥ Følg med, det blir konkurranser etterhvert!

​Hvordan har dagen deres vært? 


Likes

Comments

Jeg hadde egentlig planer om å være skap-veganer, i og med at folk har såpass mye fordommer, men sånn ble det ikke. Budskapet må frem, for det er faktisk noe alle burde bli. Kjøtt og meieriproduksjon er den absolutte miljøverstingen her i verden, selvom det gjerne blir hysjet ned. Er dere klar over at vannet som trengs for å produsere én burger tilsvarer 36 turer i dusjen?! Det er faktisk helt ekstremt. Og at all transport tilsammen, som jeg har fått inntrykk at er den verste klimatrusselen, kun står for 13% av utslippet? Så er det helsa, da. Kjøtt er blant annet ofte fylt med antibiotika, det er kreftfremkallende, noe som ikke akkurat er noen hemmelighet, det står blant annet svart på hvitt i patologiboka mi fra studiet, for ikke å snakke om alle veier på det o'store internettet. Og meieriproduktene? De er sannelig ikke bra de heller. Kaseinet i melk viser seg å kunne slå av og på kreftutvikling ettersom mengden justeres. Vi får i oss altfor mye melk. Melken er jo skapt for at små kalver skal bli til et halvt tonn svære kuer... Det er skremmende å se hvordan forbruket av kjøtt og meieriprodukter har økt de siste årene sammen med livsstilsykdommene. Anbefaler dere alle å se dokumentarene "Cowspiracy" som tar for seg hvor skadelig det faktisk er for miljøet, og "Forks over knifes" som tar for seg helsebiten. Etter å ha sett disse dokumentarene og lest meg opp på temaet, har jeg faktisk null interesse av å ha kjøtt og meieriprodukter i kostholdet mitt. Så uten at jeg egentlig helt hadde planer om det, ble jeg 100% veganer på dagen, da jeg så første dokumentar for litt over en uke siden. Eller, jeg tenker jeg kommer til å fortsette å bruke honning, så ikke helt 100% er jeg vel strengt tatt ikke... Tenker også at det er greit en sjelden gang i blant å få i seg noe, dersom det er spesielle anledninger. Får man servert noe og de animalske ingrediensene likevel blir kastet om man ikke spiser dem, tenker jeg det er helt greit å spise det. Det er jo tross alt det daglige som har mest å si...

Å spise vegansk, altså plantebasert mat, er mye enklere enn det høres ut til. Det finnes veldig mange gode erstatningsprodukter både for kjøtt og meieriprodukter. Jeg har kjøpt meg vegan-kjøttdeig, vegan-hamburger, vegan-melk, vegan-ost, vegan-yoghurt, vegan-rømme osv. De har alt! Jeg har nok absolutt en fordel da erstatningsprodukter for melk har vært naturlig alternativ for meg i flere år, ikke bare fordi jeg har en mor og andre familiemedlemmer som ikke tåler melk, men også fordi jeg var syk i over to år. Over to år av livet mitt tålte jeg så og si ingenting. Mindre og mindre. Før det til slutt ble oppdaget at jeg hadde en infeksjonssykdom og ikke irritabel tarm, som fastlegen mente... Så jeg har brukt mye erstatningsprodukter for melk og jeg har også laget mandelmelk hjemme ved flere anledninger. Kjempeenkelt!

Ved å gå over til et plantebassert kosthold vil man redusere risikoen for blant annet hjerteinfarkt, hjerneslag, kreft, diabetes, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, åreforkalkning i ulike organer, overvekt og fedme. Dette er meget godt dokumentert, og for meg blir det litt for galt å skulle utsette seg for det, når man ikke behøver det. Det er jo tross alt den største årsaken til dødsfall i Norge - nettopp livsstilssykdommer.

Hva med proteinene? Proteiner finnes naturlig i de aller fleste matvarer, selvom innholdet er varierende. Det at veganere ikke får i seg nok proteiner er en myte. Proteiner er bygd opp av aminosyrer, og de aminosyrene menneskekroppen ikke er i stand til å produsere selv i tilstrekkelige mengder må tilføres gjennom maten og kalles essensielle aminosyrer. Protein finnes i varierende mengder i alle ikke-raffinerte matvarer. Kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter har ofte høyt innhold, men betraktelige mengder finnes også i plantematvarer som korn, nøtter, frø og belgfrukter. Det er ikke mengden, men først og fremst innholdet av de essensielle aminosyrene som bestemmer proteinets kvalitet. Noe man faktisk ikke får tilstrekkelig med, er vitamin B12. Den eneste pålitelige veganske kilden til B12 er produkter som er tilsatt B12, som for eksempel plantemelk og visse typer soyaprodukter. Det kan være lurt å ta tilskudd av dette vitaminet dersom man ikke drikker mye plantemelk beriket med B12.

Hva skal man egentlig spise? Dette er et spørsmål jeg også hadde før jeg faktisk ble veganer. Det er nok av god mat uten kjøtt, meieriprodukter og egg. Og savner man noe av dette, så finnes det gode erstatningsprodukter. Selv spiser jeg f.eks havregrøt med banan, smoohie med forskjellige bær, mandelmelk og chlorella, wrap med masse deilige grønnsaker i, pizza med ruccola, pesto, cherrytomater, pinjekjerner, vegan-ost og alt mulig annet digg, skive eller knekkebrød med avokado, banan, vegan-paprikaost, eller bare et lass med grønnsaker, taco med vegan-kjøttdeig, vegan-burger, diverse supper, ris med grønnsaker og chilisaus, det er også mye indisk som bruker kokosmelk og da er det jo bare å kutte ut kjøttet. Nå har jeg ikke spist vegansk så lenge, men slik jeg ser det, er egentlig bare kreativiteten som setter grenser. Heldigvis er jeg ikke kresen, og finner glede i det meste av mat. Håper bildene jeg har lagt ved i innlegget er til inspirasjon! De er alle fra weheart it for de som lurte. Jeg må også få lagt til at synes maten smaker mye mer nå enn før!

Please, lov meg at dere ser "cowspiracy" og "forks over knifes" da! De er å finne på netflix.


Likes

Comments

Cardigan fra selected femme, turtleneck fra only, jeans fra bikbok, sko fra roots.


Likes

Comments

Sponset av makestyle

Det er lite som er så fint som stort, bustete hår fylt med liv. I dag har jeg tatt meg tid til å krølle håret med den nye krøllstaven jeg fikk fra mast. Denne er en god del tykkere enn de andre, som gir større og mer bølgete resultat - akkurat slik jeg liker det!

Nå gjenstår litt mer øving. Merker at jeg må finne meg en litt bedre teknikk når jeg skal krølle. Det blir liksom litt feil når jeg skal til å krølle, så må jeg bytte hender til å holde jernet og håret med osv... Burde vel også testet litt forskjellige produkter som skal gjøre at krøllene holder seg lengre og for ikke å snakke om varmebeskyttende produkter... Jeg eier ikke et eneste varmebeskyttende produkt!

Mast Vol. 2 finner du her

Kom gjerne med tips til produkter!


Likes

Comments

Avkryssede datoer = SPANIA.

Jeg vet ikke med dere, men jeg begynner å bli skikkelig lei av vinteren og den bitende kulden nå. Helst skulle jeg dratt sørover med en gang, men det må vente. Jeg har altfor mye å gjøre nå som jeg videreutdanner meg i tillegg til 100% jobb. I mars er det endelig over - og det skal det feires med halvannen uke total avslapping i solfylte Spania sammen med Linni. Linni, som jeg skal besøke der nede, er faktisk i Norge på vinterferie nå. Så da får jeg utnyttet vinteren til det positive. For nå er det endelig noen som vil være med meg på fjellet! Tre helger på rad skal vi på fjellet og i bakken, og jeg gleder meg skikkelig. Kjøpte meg nytt snowboard i desember, som jeg nærmest rister etter å få prøvd! Woho.

Likes

Comments

@kamillahaaland