View tracker





Hejsan!
Jag och Natalie gör armband

FUCK alzheimers, FUCK diabetes och ACCEPT adhd. och många fler

Varje armband kostar 75kr ochallt går till forskningen för de armbandet ni väljer.
Resten till material, om det finns överskott i slutet varje månad, delas det upp på tre till de organisationerna/fonderna

man kan välja mellan löa färger o ha på sitt band :)

Man kan även välja att få med blandade olika färger på sorterna 😊


Vi gör inte detta för att tjäna pengar på det utan för att hjälpa, vi har nära och kära som har drabbats, t.ex. Min kompus systerhar diabetes och min morfar i alzheimers
Så allt går till forskningen för sjukdomarna!

Varje månad kommer här göras uppdateringar om hur mkt vi fått ihop till forskningarna, så kom igen nu allihopa,
Var med och gör skillnad du oxå! 😊

Gå gärna in på vår facebooksida
Natalie och Lisas FUCK armband

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

nu när jag vet att så tiden närmar sig så började det att klia i mina fingrar, så idag började jag att så lite olika örter och även pärontomat och granatäpple. nu hoppas jag att mina frön tar sig :)

inom två månader är det dax att börja så, så då kommer ni att få se mycket härliga bilder och förslag på olika frön man kan så och hur man ska göra :)

jag har inga etiketer så jag kan namnge mina krukor så jag använder lite annat jag hittar hemma för att se vad som är vad :)

hoppas ni med får snart lite kli i era fingrar och håller utkik på våran blogg om tips och förslag :)









Likes

Comments

View tracker

Jag älskar choklad och att prova nya recept! Så därför kollade jag i min chokladbok "100 procent choklad " av Barbro Lönnegren.
Hittade en chokladkaka med mandelsmak som lät spännande.

Ingredienser

200 g mörk choklad
200 g smör
4 ägg
1 1/2 strösocker
100 g sötmandel
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en kakform som rymmer ca 1 1/2 liter.

2. Smällt chokladen och  smöret i mikron eller på spisen i vattenbad.

3. Vispa ägg och socker pösigt. Häll i chokladblandningen. Mal sötmandel och blanda den med mjöl och bakpulver i en bunke. Rör ner detta i smeten.

4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Låt kakan stå några minuter innan du stjälper upp den.

Tips! Vill du ha mer saker i kakan kan du ha i krossade hasselnötter eller annan nötblandning du gillar.

Hoppas den ska smaka // David L

Likes

Comments

Denna goda pannacotta bjöd jag på nyårsafton.
Ett väldigt enkelt recept som alla klarar av!

Tid: 15-20 minuter + 2 timmar i kylen
Portioner 5-6 st beroende på mängden grädde du tar och dina portionsglas

Ingredienser:
5-6 dl vispgrädde
0.5 dl strösocker
1 st vaniljstång
eller  0.5 tsk vaniljsocker
eller  0.25 tsk äkta vaniljpulver
0.5 dl kakao
3 st gelatinblad
Garnering:
ev. hallon

Utrustning du behöver:
portionsglas

Gör så här:
Häll grädden i en kastrull. Häll i sockret. Häll eller lägg antingen i snittad vaniljstång med urskrapade frön, vaniljpulver eller vaniljsocker.
Häll i kakaopulvret. Vispa till en jämn smet. Lägg gelatinbladen i blöt.
Låt chokladblandningen koka upp, rör om och låt putta 1-2 minuter och ta sedan direkt av den från plattan. OBS! Var försiktig, tänk på att grädde liksom mjölk lätt kokar över så gå inte ifrån spisen!
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i dem i kastrullen och vispa runt lite så de smälter. OBS! Kastrullen måste ha tagits bort från plattan när detta görs för det får inte koka.
Häll upp i portionsglas.
Ställ kallt i minst 2 timmar så att pannacottan stelnar.
Dekorera med t.ex. riven choklad, siktad florsocker, hallon eller blåbär, citronmeliss, syltade apelsinskal, strössel.
Servera, ät och njut!

Likes

Comments

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig, även när det gäller bakverk.
Jag såg ett recept på Facebook på dumlekola och tänkte "dom ska jag göra". Receptet verkade enkelt med bilder och lite text som beskrivning. Sakt och gjort gjorde jag det. Gjorde enligt receptet (trodde jag) ställde in kolan i frysen över natten. Dagen efter, sjuk och trött skulle jag då göra klart dumlen. Upptäcker då att jag nog haft i fel choklad i kolan! mjölkchokladen som egentligen skulle vara överdraget hade jag lagt i kolasmeten. Får då smälta 200 g mörk choklad och gör enligt receptet. Men tack vare att jag hade i 250 g choklad i kolan har jag dubbelt så många kolor. Gjorde ett 20 tal dumle och resten fick bli vanliga kolor.
Tack vare att kolan och dumlen smakade bra får ni recept på min variant och det riktiga receptet!

 Riktiga receptet
HEMMAGJORD DUMLE
2 dl strösocker
2 dl grädde
1/2 dl (50 g) glykos
1/2 msk lakritspulver (valfritt)
40 g mörk choklad
250 g mjölkchoklad

Gör så här:
Koka socker och grädde på svag värme tills sockret har lösts sig.
 Tillsätt glykos, lakrits och mörk choklad
 Koka till 120 grader, rör om hela tiden!
Häll upp kolan i en inoljad form med höga kanter ca 15*20 cm,  med bakplåtspapper i botten.
Låt kolan kallna i kylen och stelna över natten.
 Skär upp kakan med en vass kniv, lätt inoljad.
 Hacka mjölkchokladen.
 Värm den i mikron i intervaller, 4*25 sekunder och rör om lite då och då. Fortsätt med intervallerna till chokladen har smält helt. Låt chokladen "andas" i några minuter - tjockna till sig lite.
 Doppa kolorna i chokladen och låt dem rinna av på ett galler i några sekunder.
Flytta dem sedan till en bricka med bakplåtspapper.
Låt Dumlen sedan stelna i kylen.

mitt recept
gör enligt receptet men ha i 250 mörk eller ljus choklad i kolasmeten.
smällt 200 g mörk eller ljus choklad.
Gör så många dumle kolor ni vill och skär upp resten som vanlig kola.

hoppas ni ska lyckas bättre än vad jag gjorde, haha. komentera gärna era resultat!



Likes

Comments

Nu har vi skaffat instagramkonto, kaktradgarden! Vi vill självklart att ni ska följa oss där så logga in och sök upp kaktradgarden och följ! vi kommer lägga upp mycket fina bilder på bakverk, trädgård och annat! 😀
// DL

Likes

Comments

Till julfesten kan jag rekommendera denna goda och enkla chokladtårta med saffran!
1 tårta, 14-16 bitar:
100 g smör
200 g mörk choklad 70%
2 dl strösocker
4 ägg

saffrantryffel:
1/2 kuvert saffran (0,5 g)
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. smällt smöret i en kastrull. ta bort från värmen.
3. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smällt.
4. Vispa ner socker och sedan äggen ett i taget tills allt är jämnt blandat. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
5. Grädda på andra falsen nerifrån 15-20 min.
6. Saffrantryffel: stöt sönder saffranet och låt det koka upp med grädden. Hacka chokladen och låt den smälta den i varma grädden. Häll smeten över chokladtårtan och låt stelna. Förvara tårtan i kyl eller frys fram till servering.
// David L


Likes

Comments

På kvällen blev det pepparkaksbygge hos några vänner!
// David L



Likes

Comments

En god chokladfudge till godisbordet på julafton! 🎄

Ingredienser
Portioner: 20 st
5 dl råsocker
4 dl vispgrädde
3 1/2 dl mjölk
1 msk krossad kardemumma
100 g mörk choklad
Så här gör du

Smörj en form, ca 15x20 cm (för 20 st), med olja.
Blanda socker, grädde, mjölk och kardemumma i en vid kastrull. Koka upp och låt koka under omrörning tills temperaturen är 118°C. Tänk på att det går fort mot slutet och bränner lätt vid.
Hacka chokladen och rör ner den, rör försiktigt tills massan ljusnar något. Häll upp i formen.
Skär fudgen i rutor när den svalnat. Förvara den torrt.

Likes

Comments

nu har jag varit i farten o bakat lite nu på kvällen/natten, blir mysigt med tända ljus i höst mörkret o en bra film, hoppas de kommer att smaka
// Lisa F



LUSSEBULLAR
deg:
50g jäst
5dl mjölk
150g smör
250g kesella
2dl strösocker
2påsar saffran (kan behövas mer om de önskas)
1tsk salt
16dl vetemjöl ( ev. lite mer)

pensling:
1 ägg
1msk mjölk
rusin

1. smält smör i en kastrul o häll på mjölken, värm till 37 grader

2. smula jästen i en bunke, häl sedan över lite av mjölkblandningen och rör om tills jästen har smält, häll derefter i resten av mjölk blandningen

3.blandan nu ner kesellan, saffran, salt o socker sedan rör om

4. tillsätt nästan allt mjöl (lite i taget) o blanda väll, blir bäst i en hushålsasistent, täck lver med en handuk o låt gära i 60min

5. lyft upp degen på ett mjölat bakbord o knåda i några minuter

6. dela sedan degen i 30 bitar, rula sedan bitarna ut till längder, cirka 2cm i diameter

7. rulla ändarna åt ett varsitt håll mot mitten, och lägg sedan dem på en plåt med bakplåtspapper

8. tryck ner russin i snurrans mitt, och låt jäsa i cirka 45 min

9. sättungnen på 225 grader

10.visa ägget o mjölken med en gaffel o sedan pänsla bullarna med blandningen

11. grädda i mitten av ugnen i 5-8 min, till dem blir gyllenbruna

12. ta upp bullarna o låt dem svalna


KNÄCK
2dl grädde
2dl socker
2dl ljus sirap
0,5krm bakpulver
50g hackad mandel
4msk ströbröd

1. blanda sirap, grädde o socker i tjockbottnad kastrull.

2. koka massan utan lock i cirka 30 min (rör om samtidigt så de ej kokar över)

3. om du vill när knäcken har kokat klart så tillsätt mandel, ströbröd och bakpulver, ströbröd gör knäcken drygare, o bakpulvret gör knäcken porösare

4. fyll smeten i pappersformar låt stelna svalt (tips har du en liten kana som tål värme använd den)

5. förbara knäcken i en burk med en tätslutande lock och smör papper mellan lagen

6. kulorover: droppa lite av massan i kallt varten, när provet kan rullas till en kula är massab klar, då ska temperaturen vara 125g

Likes

Comments