Barcelona kryllar av bra second hand-butiker så igår fyndade jag både en jacka och ett par Levi's Jeans varpå jeansen kostade ynka 170 kronor. När vi var färdiga med att strosa runt i butikerna så tog vi bussen till Parc Güell men till vår besvikelse så kostade det inträda och var så enormt mycket människor där, så vi nöjde oss med att gå runt och ta lite bilder utanför.

På kvällen så gick jag och Elin till ett event på en nattklubb där det serverades gratis sushi och alkohol till småtimmarna. Hade ännu en helt otroligt bra natt!

I våra matchande nyinköpta jackor.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Lunchade på den mysiga restaurangen "Flax & Kale" tillsammans med Elin idag innan vi tog bussen till Parc Guell. Jag åt deras "super bowl" som innehöll allt från hummus till zucchini-pasta. Vi beställde även in grönkålschips och de var riktigt goda!

Likes

Comments

Besökte utsiktsplatsen "Bunkers del Carmel" igår och var en jäkla lång promenad dit och endast uppförsbacke men så värt det när man väl kom fram. Med oss hade vi en picknick och sen stannade vi tills solen gick ner. Verkligen ett tips att ta er hit!!

Otränade som vi är så såg mesta av vår promenad ut såhär.

Sen gick solen ner och färgade allt orange!

Likes

Comments

Igår var det äntligen Elsas tur att fylla 20 år och en av anledningarna till att jag befinner mig här i Barcelona är för att fira det! Så jag började dagen med att gå upp 06.15 för att hinna gå till Elsa och Elin som bor bara 5 minuter ifrån Malva, sen väckte vi Elsa med skönsång och tårta på sängen. Elsa hade sedan lektioner på schemat från 9.00-18.00 men hade en långlunch på 3 timmar där emellan. Så vid lunchtid igen möttes vi upp för att börja med en Mojito och sen gå vidare till Mescladis för att äta lunch. På kvällen så hade vi bokat bord på supermysiga restaurangen Palosanto, sen avslutades kvällen på en bar och två olika nattklubbar varpå ena (City Hall) hade fria drinkar och instruktörer som stod på en scen och höll i salsalektioner. Ovanligt men har nog inte skrattat såhär mycket på länge!

Alsur Café där det såldes goda Mojitos för 40 kronor och till det snacksade vi på stekt potatis med aioli. Andra bilden är tagen från Mescladis där vi åt lunch.

Tagen på baren Nevermind som jag gillar väldigt mycket, billig öl och bara allmänt bra stämning där inne!

Likes

Comments

Har nu befunnit mig i Barcelona i 4 dagar och har varit väldigt dåligt på att ta bilder... Dagarna har spenderats med shopping och mat och nätterna har spenderats på nattklubbar fram tills morgontimmarna. Även hunnit med att träffa Claudia som jag jobbade med i Australien, så himla roligt!!

Likes

Comments

13 veckor på en arbetsplats som kommer att få alla mina framtida jobb att se enkla ut. Det är tre långa månader av ett krävande jobb men jag har samtidigt haft de tre roligaste månaderna på länge och jag ångrar inte mitt val av göra Farm Work. Som ni kommer att se på bilderna så var jag även omringad av härliga människor som gjorde jobbet enklare! Det kommer även att bli ett väldigt långt inlägg med många bilder, så förvarnar er redan nu i början!

Jag var som jag nämnt tidigare i en liten stad som hette Innisfail och jobbare på en av de största gårdarna i området, Wadda Plantation. Jag hade turen att hamn på en stor gård vilket innebar fler jobbdagar, så vanligast för mig var att jobba 7-16 mån-tors och sen på fredagar endast jobba 7-11. Har man oturen att hamna på en mindre gård där det ej finns så mycket arbete så kan man ibland endast jobba 1-2 dagar i veckan vilket tyvärr knappt täcker ens hyra då boende är dyrt i Innisfail. Alla jobbhostel i området tar runt 200 dollar i veckan för en säng i ett delat 6-8 bäddsrum.

Jag valde även rätt period att jobba nvädermässigt då jag slutade lagom till att sommaren skulle börja och värmen skulle göra jobbet outhärdligt. Mina sista dagar så kunde det bli runt 36 grader i skjulet vi jobbade i och trots allt vatten man drack så gjorde värmen att man kände sig helt yr och fuktigheten gjorde en helt klibbig, tanken att ha det så varje dag i tre månader har jag svårt att ens föreställa mig! Så mitt bästa tips är att göra det någon gång mellan juni till början av november. Risken finns att det inte finns så mycket jobb då men det är en risk värd att ta för sitt välmående, tro mig jobbet är redan tufft nog som det är!


Såhär såg mitt schema ut varje dag under tre månaders tid:

* 5.35 eller 6.10: Alarmet ringer, håret upp i en boll, jobbkläder på, snabbkaffet bryggs och gröten läggs i en plastlåda för att kunna ätas på bussen. Ingen skönhetstävling här inte..

* 5.45 eller 6.20: Bussen plockar upp en utanför ens hostel. Finns 2 bussar varpå slumpen avgör om man får 30 min längre sovmorgon eller inte. Innan man hoppar på bussen så sprayas även ens skor av så att man ej ska föra med sig farliga bakterier in på banangården. Sen väntas en bussresa på mellan 20-40 minuter beroende på vem som kör.

* 7.00: Dagens första jobbpass.

* 09.30: SMOKO, som allt annat de förkortar här i Australien så är öven det här ett förkortat ord och står för smoke-break. För oss ickerökare så blir det istället en helt vanlig fikarast.

* 09.45: Jobbpass nummer två.

* 12.00: LUNCH, vi har 30 minuters lunch men efter att alla har armbågat sig fram för att få en plats i mikrovågsungarna så har det plötsligt gått 20 minuter och nu blir det att stressäta in i det sista.

* 12.45: Tredje jobbpasset.

* 14.30: SMOKO, ännu en fikarast.

* 14.45: Dagens bästa pass för att det är dagens sista samt kortaste pass. Endast 1 timme och 15 minuter långt

* 16.00: Dags att klocka ut och hoppa på en av bussarna som äntligen tar en hemåt.


Endast här som latheten tar över och strumpor i flip flops är tillåtet.

Dags för jobb, jobb och änu mera jobb. Nej vi är inte sociala 5.45 på morgonen, så är en lång tyst bussresa där minut av extra sömn räknas.

Lite mer info om vilka olika jobb som finns inom bananindustrin. Vanligast på gården är att man sätts på en arbetsuppgift och håller sig till den varje timme under varje dag under sina tre månader, men eftersom att jag packade minibananer där det ibland inte fanns några bananer att packa, så sattes jag att göra lite allt möjligt på gården. Så jag har gjort allt från att öppna påsar till att sätta klistermärken på små plastförpackningar.

Minibananerna "Sana Bananas" som var min främsta uppgift att packa samt sätta klisermärken på. Helt klart roligaste jobbet på farmen enligt mig även fast man nästan kollapsade av all stress vissa dagar.

Jag tar det i ordning från att bananerna plockas till att de skickas ut till butikerna. Finns såklart många mindre jobb till inom farmen men jag tar med det som är vanligast att vi backpackers jobbar med och alla jobb här förutom plockningen, sker i skjulet. Jag har inte så stor koll på vilka jobb som sker utanför skjulet men någon ska ju sätta på plastpåsarna runt bananklasarna, någon ska räkna träd och någon ska köra traktor. Eftersom att jag inte vet så mycekt mer om det så kommer jag inte att gå in på de jobben. Jag kan bara de korrekta namnen på arbetsuppgifterna på engelska, så därför behåller jag de namnen.


* HUMPING (plocka bananer): På vår farm och även de flesta andra, så är det endast starka killar som sätt på det här jobbet då de stora bananklasarna väger mellan 60-90 kg och efter att de har skurits ner från bananträden så ska de lyftas bort till en trailer. Summan av kardemumman så behövs muskler här!


* BAGS/CHAINING: De stora bananklasarna har en plastpåse runt sig för att skyddas mot solen och oönskade djur. Dessa påsar ska öppnas och man tar en snabb titt inuti för att se så att inga oönskade djur så som ormar har krupit in, vilket tyvärr förekommer ofta då de trivs i värmen i påsen. Ni kan föreställa er ens rädsla när man öppnar påsarna och föreställer sig att en orm bara ska kasta sig ut och attackera en, det händer dock inte då de ormar som befinner sig i påsarna ligger och susar gott. När påsarna är öppnade så ska en kedja sättas runt stommen. Kedjorna är blöta och smutsiga som i sin tur resulterar till att man har en lång dusch och en och annan kroppsskrubb efter jobbet att se fram emot.

En smutsbränna som heter duga, detta är bara efter att ha jobbat med kedjorna under dagens första pass.

* HANGING: Efter att kedjorna är på så hängs bananklasarna upp, upp och ner. Här som de flesta ormar och andra djur även blir upptäckta och läggs tillbaka ut i naturen igen.

*WASHING BANANAS: Ja det är ett jobb också, en person står med en tvättsvamp och tvättar varenda banan.

En pytonorm och en pungråtta som bland annat hittades i bananklasarna.

* DE-HANDING: De stora bananklasarna skärs av och läggs på ett band som är fyllt med vatten.

* CLUSTERING: De nya klasarna skärs i sin tur till mindre klasar på 3 till 9 bananer.

Vattnet byts ut varje dag vilket är svårt att tro när man ser bilderna på det smutsiga vattnet här.

* SORTING: Bland vanligaste jobbet på gården, men även det tråkigaste enligt mig. Går ut på att man ska ta upp varena bananklase och sortera bort de dåliga bananerna för att sen vända de upp så att man vet vilka som är kollade. Antal fullt ätbara bananer som slängs här borde nästan vara olagligt! Bananer mindre än 17 cm, större än 30 cm eller tjockare än cirka 4 cm slängs. Bananer som har en bruten nacke, blåmärken, skärssår eller bara fula märken på sig slängs också. Det knepiga här att slänger man bananer som anses vara fina nog så får man skit för det, men slänger man inte bananer som anses vara fula så får man skit för det istället. Göra det här jobbet samtidigt som man har chefer som övervakar en som örnar och bara står redo att ge en sparken, gör det inte lättare.

*MEASURING: Efter att de har sorterats så ska de mätas med en linjal så att de uppfyller de krav som butikerna kräver.

När bilderna togs så var det på slutet av dagen så de började bli tomt på bananer, oftast så är bandet helt täckt av bananer!

*PACKING: Tillslut så kommer bananerna på ett band upp till personerna som står redo att packa. Här behöver man hålla koll på vilken vikt som behövs till vilken sort bananer som ska skickas iväg. Vanligast är XL-bananer och då ska en box väga cirka 16 kg. Sen sätts ett lock på och bananerna lastas upp i olika lastbilar som skickar ut bananerna till de olika butikerna. Bananerna vi skickar iväg är gröna och det tar cirka 6 veckor för bananerna att bli mogna, men sen så använder butikerna ett speciellt spray som gör att bananerna mognar snabbare!

Två första bilderna så packas "vanliga" bananer och på sista bilderna så är det Sana Bananas som packas, här är det även ett måste att ha på sig hårnät. Inget jag eller min supervisor Annaleise (på nedre bilderna) har på oss frivilligt.

Likes

Comments

Så var det dags för mitt allra sista "veckans tema" här i Innisfail och äntligen min tur att få bestämma tema. Valet var inte svårt...

Passade kanske inte superbra som en djävul då jag ler på absolut varenda bild, till mitt försvar så hade jag en riktigt bra kväll! Som jag kommer sakna dessa människor!

Likes

Comments

Ett mysigt hostel jag bodde på nu i helgen när jag var i Cairns. Under mina tidigare Cairns-vistelser så har jag bott på det mer eller mindre kända partyhostelet Gilligan's. Denna gången så tipsade dock min före detta bananfarms-kollega om just detta hostelet då hon jobbar där för boende. Det var så himla mysigt och levde upp till sitt namn då det var väldigt avslappnat också! Rummen hade fina färgade glasfönster och i lobbyn så stod det en minibuss som var fylld med kuddar.

Likes

Comments

Denna helgen har varit fullspäckad som titeln avslöjar. Fredagen börjades med att jag och Jade gick och kollade på rugbymatchen mellan Tonga mot Italien som hölls här i Innisfail och som lockade många människor. Några öl senare så gick vi tillbaka till hostelet där veckans tema var "Army" men eftersom jag inte haft tid att byta om så lyste jag upp med min rosa tröja bland alla grönklädda människor. Sa att jag var freden själv och yttrade meningen "make love, not war" lite för många gånger. Under lördagen så var det ännu ett hästrace så alla klädde upp sig och sen gick vi gemensamt till eventet. Vi betade pengar på hästar och dansade till livebandet sent in på kvällen. Söndagen spenderades i sängen och på McDonalds... Haft så enormt roligt denna helgen och nu har jag bara en ynka helg kvar här i Australien!

Att det regnade ute var inga problem för oss!

Likes

Comments