I fredags åkte jag på roadtrip till Savannah, tillsammans med Olivia och Kole som också pluggar på Valdosta state university. Efter en lååång bilresa kom vi fram på fredag kväll och mötte upp fyra andra GRSP-studenter: Maggie från Australien, Jakob från Danmark, David från Tyskland, och Mary från Wales. David och Mary pluggar i Savannah, så vi alla bodde tillsammans i deras studentlägenheter under helgen.

Trumsolo vid ratten, och glasspaus på en mack

Fredag kväll samlades vi alla i Marys studentlägenhet där vi lagade fredagstacos. Första gången jag åt guacamole sen jag kom till USA :') Kvällen/natten fortsatte sen med festande, som fick ett abrupt slut när vi fick höra att campuspolisen var på väg. Musiken stängdes av, flaskorna gömdes i garderober, och de mest berusade låste in sig i badrummet - stark flashback till att vara fnittrig sextonåring på spårad hemmafest.

Jakob i rollen som gitarrsnubbe. Och drinkar som blandades i olika köksmått, eftersom det fanns ca två stycken glas i hela lägenheten.

Lördagen var det den 11/11, lika med chokladens dag. Firades med ett besök på platsen där Forrest Gump sa en av världens mest kända filmrepliker: "Life is like a box of chocolates, you never know what you're gonna get"

Tyvärr fick vi sitta i luften, eftersom det visade sig att bänken Forrest satt på befinner sig på ett museum nu.

Resten av lördagen ägnade vi åt att strosa runt i staden. Besökte mysiga lokala butiker, kollade på gigantiska pumpor, och promenerade längs floden.

Kakbutik, tebutik, godisbutik

.

Maximalt turistande

<3

Lördag kväll åt vi middag på en den engelska restaurangen Churchill's. Vi åkte sen tillbaka till universitetsområdet för att klä upp oss lite, dricka vin och äta massa kakor. Sedan beställde vi Uber tillbaka in till staden, där vi gick på en studentig nattklubb med bowling.

Mary, innan och efter sin första strike

Söndagen bestod av en lång sovmorgon och en ännu längre bilresa hem. Kole var nära att somna vid ratten, men varken mitt eller Olivias körkort är giltigt i USA, så det blev många stopp längs vägen för att lyckas hålla honom vaken

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

November inleddes med ännu en GRSP-helg, den här gången i Alpharetta som ligger ungefär fem timmars bilresa norrut från min skola. När vi kom dit på fredag kväll väntade middag i ett jättestort lake house. Eftersom jag bor så långt söderut och är van vid att se palmer överallt så blev det lite av en chock att se hur alla lövträd i norr hade skiftat till höstfärger. Kändes väldigt lyxigt att uppleva höst utan mörker och kyla (puss och kram till alla norrlänningar där hemma i minusgraderna)

Alla studenter, plus några av helgens ledare. "Gör lite roliga gester" sa fotografen när den här bilden skulle tas

.

Dröm-bild tagen av Smilla, en av de andra svenskarna

På lördagen fick vi besöka "World of Coca Cola", vilket kändes väldigt mycket som att gå in i en gigantisk reklamannons. Vi fick lära oss om historian bakom företaget, se rekvisita från olika reklamer, kolla på en 4D-film, och besöka en stor souvenirbutik. Höjdpunkten var att gå in i ett rum med obegränsade smakprover av olika Coca Cola-producerade läskdrycker från hela världen - bland annat Bjäre lingondricka från Sverige. Besöket vid world of Coca Cola blev grund till många diskussioner om globalisering och kapitalism - väldigt intressant att diskutera sånt med de andra studenterna och därmed ta del av perspektiv från olika länder.

Några av oss blev fotade tillsammans med Coca-Cola-isbjörnen. Det syns inte på bilden (eftersom björnen blinkar?!) men ögonen var jättestora och obehagligt orange-röda. "Ser ut som att den har kraftig leversvikt" sa Alice

Helgen fortsatte med ett besök på ännu en superstor turistmagnet - the Georgia aquarium i Atlanta. Hade ju redan varit där med min värdfamilj på höstlovet, men den här gången uppskattade jag allting mycket mer just därför att det nu inte var höstlov. Stämningen kändes inte lika hetsig eftersom det inte var proppfullt med barnfamiljer den här gången.

Valhaj! Blandade känslor hos många av oss. Det var såklart jättehäftigt att få se sådana djur, men samtidigt kändes det lite svårt att tro på att de mår bättre av att vara i ett akvarium än att simma fritt i havet.

Sista kvällen anordnades en stor middagsbuffé där vi förväntades mingla runt och berätta om våra hemländer och upplevelser av USA. Trots att mina mingel-skills har (förhoppningsvis) förbättras sen jag kom hit, så blir jag fortfarande lite obekväm i sånna sammanhang. Efter middagen samlades vi runt en lägereld där vi grillade s'mores, lyssnade på countrymusik och carpade diem (noctem?). Kvällen avslutades med bowling där jag lyckades komma sist av alla. Kunde som tur var rädda lite av min stolthet genom att komma på andra plats när vi senare körde en sista omgång:)))

Likes

Comments

Att fira Halloween i USA visade sig, inte helt oväntat, vara väldigt mycket större och spexigare än allt Halloween-firande jag någonsin har upplevt i Sverige. Stadens gator fylldes av invånare i alla åldrar som bar utklädnader och gick runt från dörr till dörr för att tigga godis. De allra flesta husen var ambitiöst dekorerade - självlysande spöken tittade ut ur skorstenarna, vita spindelnät hängde från träden, rangliga skelett satt på verandorna, och pumpor stod uppställda överallt.

I vissa trädgårdar fanns pumpor som dessa i hundratals

Jag, Aleks, Ava och Lizzie klädde ut oss till skräckversioner av disneyprinsessorna Törnrosa, Ariel, Askungen och Elsa. Min värdmamma utsåg sig själv till nån sorts projektledare för våra utklädnader. Hon köpte klänningar, smycken och teatersmink, och fixade till och med så att "såren" i våra ansikten sminkades professionellt. En smått stressig, men väldigt rolig upplevelse. Dessutom ganska underhållande att se hur hårt min värdmamma gick in för att allt skulle bli så perfekt som det bara kunde bli in i minsta detalj.

Törnrosa, Ariel, Askungen, Elsa!

Efter timmarna av förberedelser åkte vi till en halloweenfest, som var den överlägset största hemmafest jag någonsin varit på. Hundratals utklädda personer trängdes i ett stort och överdrivet dekorerat trevåningshus, där vi drack bål och dansade till skräckfilmsmusik. Upplysta av en nästan hel fullmåne, promenerade vi sen långsamt hem och skrämdes då och då av småfulla tonårskillar som hoppade fram ur buskar längs gatan. Den delen av kvällen kändes inte alltför roligt - speciellt inte i kombination med närvaron av alla känslor från #metoo-kampanjen.

Likes

Comments

Här är en liten uppdatering om vad jag har haft för mig de senaste två veckorna!

Paketet som min familj hade skickat från Sverige landade i min postbox, så att jag äntligen kunde (tillfälligt) bota mitt sug efter svenskt godis.

<3333
Jag och Olivia gick till skolans träningscenter för att delta i ett speciellt yogapass kallat Gloga – en förkortning för ”Glow in the dark Yoga”. Passet inleddes med att alla fick ta på sig glowsticks och måla sina ansikten med självlysande färg. Sedan släcktes salen ner, med undantag för några svaga UV-lampor i taket som gjorde att sminket och ljusa kläder lyste starkare. Var väldigt mysigt att göra yoga där i mörkret, där musiken då och då överröstades av fnitter när folk förlorade balansen eller tappade sina glowsticks.
100 % roligare än ett vanligt yogapass
I fredags gick jag på fest med några andra av skolans studenter. Kändes otroligt mycket som att jag var med i en amerikansk film: vi fuldansade under stjärnklar himmel, vi drack ur stora röda plastmuggar, vi tände en brasa när det började bli kallt och vi lyssnade på musik från skräniga bilhögtalare. Sen slutade det ungefär som det oftast slutar.
Party in Murica
Dagen efteråt vaknade vi med tusen myggbett och bakfylla, så vi bestämde oss för att åka till Waffle house där vi åt våfflor med chokladströssel och sirap till brunch. Efter brunchen fick jag skjuts hem till campus, där jag ägnade resten av helgen åt att promenera i parkerna, skriva uppsatser, äta glass och ha videosamtal med kompisar från Sverige. Planerade dessutom lite resor som jag ska göra tillsammans med några andra svenska och danska GRSP-studenter i början av jullovet. Planen är Washington DC, New York och Boston!
Hit åker vi alltså om mindre än två månader:)))

Likes

Comments

Helgen efter höstlovet var det återigen dags för GRSP-helg, den här gången i staden Savannah. Savannah är en av landets mest välbevarade historiska städer, så historia var det självklara temat för helgen. Fredag den 13:e till ära, så var en spöktur det som stod på schemat den första kvällen. Det började relativt lugnt med en busstur genom staden där guiden varvade spökhistorier med sanna berättelser om människor som tidigare hade bott i Savannah. Turen avslutades med att vi fick gå in i ett litet hus, där vi blev så skrämda att jag kunde höra min puls dunka i öronen även långt efter att vi hade lämnat huset.
På lördagen åkte vi till ett museum till minne av andra världskriget. Vi fick en lång guidad tur, där många av oss förvånades över hur annorlunda det framställdes jämfört med den historiebeskrivning som vi är vana vid att höra. Vi fick höra massa statistik om hur de amerikanska styrkorna var uppbyggda, hur många amerikanska soldater som togs som krigsfångar, hur gamla de amerikanska soldaterna var, osv. Däremot nämndes väldigt få (eventuellt inga?) siffror på exempelvis hur många människor som gasades ihjäl. Många av oss tyckte också det kändes konstigt att Sovjetunionens påverkan inte togs upp över huvud taget. Guiden malde däremot på i oändlighet om hur hjältemodiga de amerikanska stridspiloterna var. Intressant att få höra om kriget ur ett sådant perspektiv, men kanske ännu intressantare att sedan få diskutera med de andra GRSP-studenterna och höra om hur den delen av historien brukar beskrivas i deras hemländer.
Museet
Helgen avslutades med att vi fick åka ut till ön Tybee island för att spendera en eftermiddag och kväll på stranden. Vi gick upp i en fyr, övade akrobatik av blandad kvalité på stranden, solade på sandiga handdukar, och gjorde mer och mindre modiga försök att bada i vågorna.
Pyramider!!


En trähammock och två Alice. Och Siri som carpar diem

Likes

Comments

6-10 oktober betydde ett fem dagar långt höstlov för både universitetet- och high school-studenter, vilket alltså gjorde att jag och min värdsyster Aleks var lediga från skolan samtidigt. Min värdmamma tog därför med oss på en weekend till Atlanta – staten Georgias största stad, belägen ungefär fem timmars bilresa norrut.
Efter att ha checkat in på hotellet spenderade vi fredag kväll på the Georgia Museum of Contemporary Arts, där vi bland annat gick på en utställning av 3D-printade skulpturer. Lördagen började med en stor pannkaksfrukost på ett mysigt café i utkanten av stadens centrum. Proppmätta åkte vi vidare till the Georgia Aquarium, som är det näst största akvariet i världen och bland annat har ett hajtank stor som ett amerikanskt fotbollsfält. Kul att se allt, men också lite stressig miljö eftersom det var packat med turister och extra många barnfamiljer under lovet. Lite skavde det inombords att besöka ett sånt ställe, kanske speciellt mycket eftersom jag hade dokumentären ”Blackfish” ganska färskt i minnet.
Aleks med maneterna. Och Nemo!
På kvällen gick vi till en italiensk restaurang där jag åt den kanske godaste pastan i mitt liv: fusilli med lax- och vitvinssås. Efter middagen gick vi för att se Luzia – en akrobatshow med det kanadensiska kompaniet Cirque du Soleil. Så mycket bättre än jag hade väntat mig, trots att jag redan hade ganska höga förväntningar när vi gick dit!
Tre favoritnummer
Söndagen började med att vi gjorde resans andra museibesök, den här gången the High Museum of Arts. Där fanns bland annat en fotoutställning om fängelseintagna som var en av mina favoriter. Konstnären hade tagit porträttbilder av fångarna och sedan redigerat fotona så att antalet pixlar minskade ju längre straff personen hade – som en symbol för att många fångar upplever att de tappar bort sig själva under tiden de sitter inne. Bredvid varje foto stod citat från intervjuer som konstnären hade gjort med fångarna, och i montrar fanns kopior av brev till anhöriga som de dödsdömda hade skickat innan de blev avrättade.
Några av breven från de dödsdömda
Vi avslutade dagen med att åka till Ikea, där jag bland annat fyndade svenskt fullkornsbröd och daimchoklad <3 Aleks smakade chokladen och gav den betyget ”even better than American candy”. Efter Ikea åkte vi vidare till ett köpcenter för lite shopping, innan vi avslutade vi kvällen på en uteservering med superstora pizzor och jordgubbsglass.
Mitt och Aleks tema för helgen: huvudbonader

Likes

Comments

Alla GRSP-studenter måste under året hålla olika presentationer inför de som sponsrar stipendiet. Vi förväntas berätta om oss själva, vårt hemland och vår upplevelse av USA – gärna kryddat med fina ord om hur mycket stipendiet betyder för oss, så att sponsorerna övertygas om att det är värt att fortsätta lägga pengar på det. Den 5e oktober var det dags för mig att hålla min första presentation. I en stor konferenslokal dukades det upp buffé, rummet fylldes med mestadels gubbar i kostym, och jag fick ställa mig vid ett talarpodium efter att ha blivit presenterad som ”the brave, sweet Swede”.
En slide från min PowerPoint


Bild nummer två visar mig och en av de som lyssnade på min presentation. Tre gånger fick jag höra historien om hur hans farfar grundade hela GRSP-stipendiet
När presentationen var avklarad åkte vi till ett stort hus där min värdfamilj hade anordnat ”en mottagning för att hedra mig”. Helt sjukt påkostad grej där till och med bakverken var specialbeställda för att matcha svenska flaggans färger. Majoriteten av kostym-gubbarna som lyssnade på mitt tal var ditbjudna tillsammans med sina fruar. Kändes ganska främmande att mingla runt bland alla och försöka lyckas med artighetskonversationerna. Som tur var hade jag min värdsyster Aleks, som hela tiden gick bredvid mig och viskande påminde om namnen på folk jag skulle skaka hand med, och pekade ut de godaste kaksorterna i efterrättsbuffén.
Svenska flaggan, Aleks och jag. Plus kvällens godaste kakor

Likes

Comments

Här kommer lite uppdatering om vad jag hade för mig de två sista veckorna av september!

Jag hade massa härliga videosamtal med folk från Sverige. Det var pride-helg i Umeå och finaste vännerna ringde mig från både parad, förfester och dansgolv så att jag också fick ta del av firandet

<3
Jag och Olivia blev bjudna på ett väldigt lyxigt poolparty, som dock fick ett tvärt avslut då det plötsligt började spöregna.
Skamlöst stolta över att, efter många försök, lyckas hålla oss uppe på madrassen samtidigt
Jag spenderade en helg hos min värdfamilj och gick då på en footballmatch för high school-elever där min värdsyster Aleks var cheerleader. Det trettonåriga ”high school musikal”-fanet inom mig fascinerades över hur väl Aleks och hennes kompisar passade in på bilden som filmvärlden ofta förmedlar av amerikanska tonåringar. Att få en dejt till homecoming är det viktigaste som finns, medlemar i blåsorkestern ses som skolans töntar, och cheerleaders får status genom att skriva sina footballspelande pojkvänners tröjnummer på kinden.
Suddig bild där Aleks är trea från vänster
Min värdmamma tog med mig till en matvarubutik med special-sortiment där jag till min stora lycka hittade svensk lingonsylt.
Made in Halland
Tillsammans med några av de andra GRSP-studenterna har planer om att fira nyår i Mexico börjat ta fart. Tanken är att vi ska åka till Cancún – ett turistområde vid Mexicanska kusten – och vara där drygt en vecka. Jag kollade på massa drömmiga bilder och är nu supertaggad på att förhoppningsvis få uppleva tio dagar av vita stränder, bra nattliv och goda drinkar. Försöker intala mig själv att jag känner noll oro inför gängkriminaliteten och korruptionen. YOLO typ

Likes

Comments

Tillsammans med majoriteten av de andra GRSP-studenterna hade jag bokat biljetter till festivalen Music Midtown i Atlanta helgen den 15-17e september. Planen var först att vi alla skulle bo i ett hus via airbnb tillsammans och bo där under helgen. Det visade sig sen att vi skulle bli ungefär trettio personer i huset (som var tillåtet för tolv), så jag och fyra andra svenska studenter valde därför att bo på hotell i stället. Vi hittade ett prisvärt hotellrum som sen dessutom visade sig ha kanske drömmigaste utsikten någonsin.
Ulrika och utsikten
Vi började lördagen med frukost på Waffle House och promenerade sedan till festivalområdet där vi började med att se Dua Lipa, vilket verkligen överträffade mina förväntningar. I väntan på att Tove Lo skulle börja spela ägnade vi sen oss åt att utforska området lite, äta isglassar och sminka varandra med glitter. Kändes väldigt festivaligt!
Ulrika, Alice, jag, Victoria, Sofia


Peppen!


Glittrigt smink är bästa sortens smink
Därefter väntade Tove Los spelning som verkligen var sjukt bra. Hade nyligen lyssnat på hennes sommarprat (tips tips!) där jag upplevde henne som väldigt öppen, stark och genuin – vilket jag även tyckte kändes som en stor del i hennes uttryck på scenen.

Vi promenerade ut från festivalområdet för att äta mat på ett mysigt café i centrala Midtown, och återvände sen för att se Bruno Mars på kvällen. Väldig snygg och påkostad spelning med massa olika ljuseffekter och fyrverkerier! Både jag och Alice hade nyligen lyssnat på P3 dokumentären om dödstragedin på Roskildefestivalen, vilket vi opassande nog diskuterade precis innan vi ställde oss i Bruno Mars gigantiska publikhav. Så bortsett från att det då och då dök upp katastrofscenarion i mitt huvud när trängseln blev för stor, så njöt jag verkligen till fullo av musiken, dansandet och skriksjungandet.

<3

Söndagen inledde vi precis som lördagen med frukost på Waffle house. Innan vi åkte till festivalområdet bestämde vi oss för att kolla in ett område i närheten som är känt för sin street art.

Otroligt tacksamt ställe att fota på
Resten av söndagen spenderades på festivalområdet under stekande sol. Viftade patriotiskt med svenska flaggan under Zara Larssons spelning, åt glass till Two door Cinema club, sjöng med i HAIMs låtar utan att ha koll på texterna, danade mig svettig till Bastille, och fällde slutligen några lyckotårar när konfettin regnade ner över publikhavet till Mumford & sons.
Glitter, glädje och ganska mycket vätskebrist
Efter lite kaos på söndag kväll somnade jag till slut vid femtiden och gick upp några timmar senare för att åka hem från Atlanta. Halvsov under den fem timmar långa bilresan och kom fram till skolan precis i tid för att hinna skriva mitt sociologiprov.

Likes

Comments

Tanken var att jag skulle åka till Clayton County helgen den 8-10e september för att delta i årets andra GRSP weekend. Det här var tyvärr också helgen då orkanen Irma förväntades nå Florida och därefter röra sig norrut genom Georgia där jag befinner mig. Jag och många av de andra GRSP-studenter som också bor i södra delen av staten kunde därför inte delta, vilket kändes jättetråkigt. I princip hela Florida, samt Georgias kust utnämndes till evakueringszoner. Min skola stängdes ner så min värdmamma kom och hämtade mig på torsdag kväll så att jag kunde bo hos dem över helgen då det var allmänt utegångsförbud.

Där jag befann mig slog orkanen inte alls till så hårt som förväntat, så allt kändes väldigt odramatiskt. Lite antiklimax när folk förberedde sig för katastrofläge och det sen inte blev värre än kraftigt regn och lite extra starka vindar. Tänker på de som bor på de drabbade centralamerikanska öarna, som i stället fick uppleva motsatsen till antiklimax när orkanen slog till extremt mycket hårdare än de var beredda på.

Illustration över hur orkanen förväntades slå till. Den blå pricken visar var jag bor. Det röda området var utnämnt till evakueringszon.
Skolan var inställd till och med onsdag, vilket resulterade i att jag fick ägna sex dagar åt att sitta inomhus hos min värdfamilj. Jag tog tag i min psykologiuppsats, byggde ett fult pussel med min värdsyster Aleks, hade mysiga videosamtal med vänner i Sverige, åt upp min sista påse Polly och lyssnade på mängder av P3-dokumentärer.

Likes

Comments