Hejhej,

Så var det måndag igen, och dax att göra matlådor för kommande veckan. Idag kommer ett nyttigare recept men som i min mening ändå är en superbra vardagsrätt. Sötpotatismoset får det hela att kännas lite avancerat, fast det är väldigt enkelt. Är dessutom lätt att öka på denna måltid om man vill, enkelt att göra i stora mängder då den sköter sig själv. Till detta serverade jag även stekt broccoli, är så mycket godare än kokt. Prova!


Middag för fyra personer:

NÄRINGSVÄRDE:

450 kcal/portion


INGREDIENSER:

Kycklingfilé 600 g

Valfri marinad (jag använde garlic)

Broccoli 300 g


Sötpotatis 800g

Kokvatten av potatis 1 dl

Smör 50 g

Peppar, timjan och salt


Såhär gör du:

1. Marinera kycklingen dagen innan eller pensla på marinaden direkt innan tillagning. Slå på ugnen på 175 grader. Tillaga kycklingfiléerna i ungefär 30 - 35 minuter.

2. Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar. Ju mindre, ju fortare kokas de. Räkna med ca 20 - 30 minuter.

3. Spara lite av kokvattnet och mosa potatisen med exempelvis mixerstav. Häll tillbaka lite vatten och tillsätt smöret. Rör även ner salt, peppar och timjan efter smak.

4. Stek broccolin i olivolja tills den mjuknar lite. Det är godast om den är lite krispig.

5. Servera allt tillsammans eller packa ner i lunchlådor!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Alltså så typiskt, Nouw verkar ha strul ikväll så hela inlägget försvann innan jag hann publicera, suck... Men, dessa kakor är för goda för att jag inte ska dela med mig. Såg någon snygg bild på instagram med några liknade kakor och tänkte att mitt recept på nutellakakor som ni hittar här skulle passa superbra med kakdeg. Och ja, det blev faktiskt toppengott, vilket ni kanske kan gissa av bilden!

När jag bakade dessa använde jag ett gäng nutellakakor jag redan hade i frysen, för de funkar absolut att frysa. Gör det ju väldigt enkelt att spontant slänga ihop en lyxigare fika. Receptet för dessa godingar följer...

För 8 st kakor (16 st nutellakakor):

NUTELLAKAKOR:

Använd detta recept, se till att fördela degen på 16 st klickar


COOKIE DOUGH:

Smör 125 g

Farinsocker 1 dl

Strösocker 0,5 dl

Vaniljsocker 1,5 msk

Vetemjöl 3 dl

Hackad choklad/knappar vit/ljus/mörk 1,5 - 2 dl


Baka såhär:

1. Baka nutellakakorna enligt anvisningarna här . Kan göras långt i förväg eller direkt.

2. För kakdegen, låt smöret bli rumsvarmt eller mjuka upp försiktigt i micron.

3. Blanda smöret med mjöl, socker, vaniljsocker och farinsocker. Känns smeten för tjock, tillsätt 1 msk vatten.

4. Blanda i den hackade chokladen och rulla degen till 8 st bollar.

5. Ta en nutellakaka, tryck ut en kakdegsboll och lägg på en till nutellakaka. Tryck ihop dem försiktigt. Upprepa med alla kakorna.

6. Servera genast eller förvara i kylen eller frysen.

Likes

Comments

Goddag allesammans,

Underbart med helg! Även om det regnar här så känns det riktigt skönt att vara ledig. Efter denna helg drar tentaperioden igång, så får passa på att slappa medan man kan...

Bjussar på ett recept från tidigare i veckan, nämligen biffar i pepprig sås. Nu såhär i älgjaktstider blir det trångt i frysen så blir helt enkelt många recept med rött kött! Dessa biffar gjorde jag av älgfärs, men självklart passar vanlig köttfärs eller kycklingfärs också. Till detta serverade jag närodlad potatis och egenplockade kantareller. Väldigt närproducerad måltid må jag säga! Receptet följer nedan.

Recept för biffar i sås:

BIFFAR:

Köttfärs 800 g

Chilisås 1 dl

Svart och vitpeppar

Salt

Smör


SÅS:

Steksky från biffar

1 dl vatten

Creme fraiche (Valfri fetthalt) 4 dl

Kalvfond 2 msk

Soja 1 tsk

Svartpeppar, vitpeppar och salt


Gör såhär:

1. Blanda köttfärs, chilisås och kryddor i en bunke. Forma till biffar. Stekningen går fortare om de görs platta!

2. Stek i rikligt med smör några minuter på varje sida.

3. Ta upp biffarna från stekpannan och tillsätt 1 dl vatten för att blanda ut stekskyn med.

4. Tillsätt även creme fraiche, soja och kalvfond. Rör om.

5. Smaka av med peppar och salt. När du är nöjd med smaken, lägg tillbaka biffarna och låt koka ihop (gärna under lock).

6. Servera med stekt svamp och potatis.


Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Tjatjaaaa,

Jag är ju en såndär människa som aldrig får nog av asiatisk mat. Hade ätit det typ hela tiden om det inte vore så att min sambo ledsnade fortare än jag gör. Hehe.

Idag provade jag något nytt, blev en pad thai med älg och risnudlar toppat med jordnötter och salladslök. Suuuupergott verkligen. Nyckeln till detta är såsen, så om ni har kött, grönsaker eller vad man nu gillar i spelar mindre roll. Jag gillar variationen. Prova gärna!

Recept för fyra personer:

NÄRINGSINNEHÅLL:

Räknat på älgkött/kyckling/fläskfilé/räkor och 50 g risnudlar per portion: 420 kcal/portion


INGREDIENSER:

Risnudlar 4 portioner

Biff/Kyckling/Räkor/Annat 500 g

Morot 2 st små/ 1 st stor

Zucchini 1/2 st

Bambuskott 150 g

Böngroddar 150 g

Salladslök 3 st

Chili röd 1 st

Ingefära hackad 1 msk

Citrongräs 1 st


SÅS:

Ostronsås 0,75 dl

Sweet chilisås 0,75 dl

Cantonese Suki sauce 1 dl

Fisksås 2 msk


Såhär gör du:

1. Strimla alla grönsakerna utom salladslöken och finhacka chili, ingefära och citrongräs. Strimla även köttet.

2. Strimla den vita delen av salladslökarna, spara den gröna till senare.

3. Woka först zucchini, morot, bambuskott och böngroddar i en panna i några minuter. Häll sedan åt sidan.

4. Tillsätt olja och woka köttet i några minuter tillsammans med citrongräs, ingefära, chili och salladslök.

5. Koka risnudlar enligt anvisningar på förpackning, men förkorta koktiden med 1-2 minuter

6. Häll nu på alla ingredienser till såsen. Rör även ner grönsakerna och risnudlarna. Blanda om.

7. Servera tillsammans med krossade jordnötter och klipp över resten av salladslöken du sparade!


En av såserna jag använder i maträtten.

Likes

Comments

Halloj,

Hoppas ni har en finfin tisdag. För min del är det mycket skola som gäller just nu, är lite av en slutspurt innan tentaperioden börjar. Så blir en hel del färdigställande av rapporter och en del redovisningar.

Bjuder iallafall på gårdagens middag. En nyttig och god kantarellrisotto blev det nämligen. Är helt insnöad på kantareller just nu, men dessa recept kan såklart göras med annan svamp också om man så önskar.


För fyra portioner:

NÄRINGSVÄRDE:

Ungefär 430 kcal/portion


INGREDIENSER

Risottoris 3,5 dl

Kantareller 300 g

Schalottenlök 2 st

Vitlöksklyftor 2 st

Vatten 6,5 dl

Vitt vin 1,5 dl eller vatten 1,5 dl

Kantarellfond 3 msk

Salt 0,5 tsk

Riven parmesanost/grana padano 100 g

Persilja till garnering

Salt och svartpeppar

Gör såhär:

1. Hacka vitlök och schalottenlök. Stek i olja i kastrullen riset ska kokas i.

2. Tillsätt ris, vatten och eventuellt vin. Tillsätt sedan fond och salt. Koka enligt anvisningarna på rispaketet.

3. Mot slutet, stek kantarellerna i en stekpanna. Tillsätt salt och svartpeppar och gärna lite smör.

4. När riset är färdigt, vänd ner kantarellerna och den rivna parmesanosten. Servera varmt mer persilja.

Likes

Comments

Hejhej,

Har ni sett några så gulliga muffins? Är ju perfekta till kalaset eller "plock-fikat". Älskar ju när kakorna inte är alltför stora så man orkar prova många sorter när man väl är på sådana kalas. Hehe.

Kladdkakesmeten är nog den godaste jag gjort på länge. Blev verkligen perfekt i både konsistens och smak. Den chokladiga muffinsen bryts sedan av med en syrlig topping mestadels gjord på philadelpia och hallon. Helt enkelt supergoda om ni frågar mig. Receptet följer...

För 15 - 20 st minimuffins:

BOTTEN:

Mörk choklad 75 g

Ägg 2 st

Socker 2 dl

Smör 100 g

Vaniljsocker 1 msk

Vetemjöl 1 dl

Kakao 2,5 msk


TOPPING:

Philadelphiaost 300 g

Hallon 1 dl

Florsocker 125 g

Vaniljsocker 1,5 msk


Såhär gör du:

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret i en kastrull, lyft åt sidan och rör ner chokladen så den smälter. Ställ åt sidan.

3. Knäck äggen i en bunke och rör ner strösocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp.

4. Tillsätt även mjöl, kakao och smörblandningen. Rör ner försiktigt.

5. Potionera ut i de små formarna. Grädda i ugnen i 5 - 8 minuter. Gräddningstiden blir längre om större muffins görs.

6. Topping: Mixa hallonen till en slät smet.

7. Mixa eller vispa ihop hallonen med philadelphia, florsocker och vaniljsocker.

8. Spritsa ut på muffinsen när de svalnat lite. Börja i mitten och spritsa sedan utåt för att göra rosor som liknar de jag gjorde!


Likes

Comments

Sådär, I'm back! Blev en tvåveckors paus i bloggandet. Har hunnit med att vara bortrest massor, och har såklart blivit tokstressigt i skolan däremellan. Men det var det värt! Många roliga aktiviteter har hunnits med, men dess mindre matlagning. Men, nu är det dax igen.

Börjar lite enkelt med en club sandwich med hot creole twist. Blev tvungen att prova köpa max nya Frisco-toastbröd när jag såg det i affären, och detta blev resultatet...

Såhär gör du två mumsiga club sandwich:

INGREDIENSER

Max Frisco Hot Melt-bröd 4 st

Minutfilé kyckling 2 st

Sweet chilimarinad

Bacon

Ost

Rödlök

Sallad

Tomat

Gurka

Max Hot creole dressing

Majonnäs


Gör såhär:

1. Marinera gärna kycklingen någon timme, men jag hade inte tid med det utan jag smörjde bara in den och la direkt i stekpannan. Stek några minuter på varje sida till filen är genomstekt.

2. Stek valfri mängd bacon och rosta brödet i brödrost eller i stekpanna.

3. Bygg ihop din club sandwich som du önskar! Jag hade majonnäs, tomat, gurka och rödlök i botten, sen ost, bacon, sallad och dressing på toppen.


Smaklig måltid, hörs snart igen!

Likes

Comments

Hejhej,

Äntligen fredag! Nu när det blir helg är det ju optimalt att passa på att göra något riktigt gott fika att ha där hemma. Kanske denna moussecheesecake jag bakade för någon dag sedan? Botten är en supergod kladdkaka, första lagret är smaksatt med hallon och översta lagret med blåbär. Den på bilden är en miniversion, men går minst lika bra att göra som en stor variant.


För en form ca 24 cm:

BOTTEN:

Mörk choklad 150 g

Ägg 4 st

Socker 4 dl

Smör 200 g

Vaniljsocker 1 msk

Vetemjöl 2 dl

Kakao 0,75 dl


MOUSSE:

Gelatinblad 10 st

Färskost 600 g

Vispgrädde 3,5 dl

Florsocker 250 g

Vaniljsocker 2 msk

Hallon (lager 1) 1,5 dl

Blåbär (lager 2) 1,5 dl


Såhär gör du:

1. Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Knäck ägg och vispa ihop med socker och vaniljsocker.

3. Smält smöret i en kastrull. Lyft av och bryt ner chokladen så den smälter.

4. Till socker- och äggblandningen, tillsätt kakao, florsocker och mjöl. Rör ner försiktigt. Tillsätt även det smälta smöret och chokladen.

5. Smöra och bröa en form. Använd gärna kakao istället för ströbröd. Häll i smeten och grädda i ungefär 30 minuter.

6. För moussen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Spara 0,5 dl grädde, vispa upp resten i en bunke tillsammans med vaniljsocker. Tillsätt philadelpia och florsocker. Rör om.

7. Koka upp 0,5 dl grädde och rör ner gelatinbladen så de smälter. Häll sedan över det i bunken. Rör om.

8. Fördela smeten på två skålar. För den första, mixa hallonen och rör ner. Bred detta lager jämnt över kladdkakan och ställ in i kylen minst 1,5 h för snyggast resultat.

9. Mixa blåbären och rör ner i den andra skålen. När första lagret har stelnat lite, bred över detta lager också. OBS, se till att blåbärssmeten inte stelnar medan du väntar. Se till att röra om.

10. Servera kall med färska bär och lite florsocker.



Likes

Comments

Hellooo,

Blir sämre på att slänga upp recept här när jag blir mer aktiv med skola och liknande. Men det får ni stå ut med!

Nu kommer iallafall ett recept på en god tomatsoppa inspirerad av Kavli. Brukar inte tycka det är en så spännande rätt, men gillade verkligen denna! Prova gärna med krutonger i och vitlöksbröd till.


För fyra matiga portioner:

INGREDIENSER:

Krossade tomater 800 g

Kavli paprikaost 1 tub

Gullök 1 st

Vitlöksklyftor 2 st

Matlagnignsgrädde 2,5 dl

Kalvfond 1,5 msk

Salt, peppar och cayennepeppar


Såhär gör du:

1. Hacka lök och vitlök. Fräs i en kastrull med olja.

2. Häll på passerade tomaterna, låt koka i någon minut och mixa sedan allt slätt.

3. Tillsätt paprikaosten, fonden och grädden samt kryddning efter smak.

4. Låt koka ihop en stund och servera sedan med krutonger och lite färsk basilika.

Likes

Comments

Godkväll,

Visst inte jätteduktig på att komma ihåg att slänga upp mina recept här. Tur att man har andra kvalitéer 😄

Hursomhelst, har kommer ett recept på en högst okomplicerad kycklingröra till baguetterna. Passar de flesta smaker. Perfekt lunch både hemma eller att ta med sig, eller kanske till brunchen? Önskar man baka likadana bröd som mig så finns receptet HÄR.


Kycklingröra för ungefär 4st lunchmackor:

INGREDIENSER:

Kycklingfilé 500 g

Paprika 1 st

Färskost paprika lök eller sweet chili 150 g

Creme fraiche 1,5 dl

Chilisås (eller ketchup) 2-3 msk

Salt och peppar


Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra filéerna och tillaga tills de är genomstekta, tar ca 30 min.

2. Blanda ihop färskost, creme fraiche och chilisås. Salta och peppra efter smak.

3. Tärna paprika och den färdiga kycklingen och rör ner i såsen. Färdigt!


Servera gärna bröden med dina favoritgrönsaker.


Likes

Comments

Hejhej,

Alltså jösses vilka goda brownies! De är verkligen to-die-for. Har velat baka något liknade länge då jag för längesen såg en liknade skapelse i en video på Tastys sida på Facebook. Insåg dock redan då att jag ville göra en variant som gick att grädda allt på en gång. Blir så besvärligt om man måste ta in och ut ur ugnen flera gånger. Och det tycker jag att jag lyckades bra med! Receptet bjuder jag på nedan.

För ca 12-15 st bitar:

BROWNIE:

Ägg 2 st

Socker 2,5 dl

Vaniljsocker 1 msk

Smör 125 g

Mörk choklad 100 g

Vetemjöl 1,75 dl

Kakao 3 msk


CHEESECAKE:

Philadelphiaost 200 g

Strösocker 1 dl

Ägg 1 st

Vaniljsocker 1 msk


TOPPING:

Krossade oreokex 10 st


Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull, lyft av den från plattan och bryt ner chokladen. Låt smälta.

2. För brownie, knäck äggen i en bunke och tillsätt socker och vaniljsocker. Vispa med elvisp.

3. Tillsätt kakao och mjöl och rör om försiktigt. Tillsätt även smör/choklad-blandningen.

4. Häll över smeten i en bakplåtsklädd form och bre ut jämnt.

5. I en ren skål, tillsätt samtliga ingredienser for cheesecaken och vispa ihop med elvisp. Häll försiktigt över smeten över brownielagret och bre ut jämnt.

6. Skär oreokakorna i mindre bitar och strö över kakan.

7. Grädde i mitten av ugnen i ungefär 35-40 minuter. Cheesecaken ska ha stannat och inte längre vara rinnig.

8. Kyl kakan i några timmar innan du skär den i bitar. Njut!



Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Helloooo,

Lördag betyder gomiddag, och här kommer ett recept på just en sådan. Det som lagas är en pasta med kantareller och nötkött. Jag valde att använda fransyska, men går snabbare med lövbiff eller oxfilé.

Recept för fyra portioner:

INGREDIENSER:

Pasta 4 port

Lövbiff/Oxfilé/Fransyska 500 g

Kantareller 300 g

Schalottenlök 2 st

Vitlöksklyftor 1 st

Grädde (valfri fetthalt) 4 dl

Soja 1,5 tsk

Rödvin 5 msk eller Rödvinsvinäger 1,5 msk

Kalvfond 2 msk

Parmesanost 50 g

Smör

Salt och svartpeppar


Gör såhär:

1. Börja med kantarellerna. Stek i smör och salta och peppra. Häll sedan över på en tallrik.

2. Skär köttet i strimlor. Om du använder fransyska, skär då köttet i mycket tunna strimlor för att det inte ska bli segt.

3. Hacka löken och vitlöken. Stek tillsammans med köttet.

4. Häll tillbaka svampen och tillsätt grädde, soja, fond, rödvin/rödvinsvinäger och kryddor. Låt puttra utom till köttet blivit mört (om det inte redan är det).

5. Koka pastan enligt anvisningarna. Finhacka eller riv parmesanosten och tillsätt till köttet i slutet av tillagningen.

6. Servera tillsammans med lite mer riven parmesan och färsk persilja.


Smaklig måltid!

Likes

Comments

Hejhej,

Någon mer än jag som kan tycka att det är himla gott att äta på Subway? Det är ju egentligen så enkelt, "bara" baguetter med pålägg, men det är ändå något speciellt över det. Man kan ju tänka sig att det ska vara lätt att göra hemma men det är faktiskt svårt att hitta baguetter på affären som liknar deras. Ofta har det en mycket hårdare yta än Subwaybaguetterna som är mjuka.

Meeeen, som tur bjuder jag idag på ett recept för att göra sina egna, goda och mjuka Subwaybröd. Detta recept är för den ljusa varianten eller sesambrödet, men det kommer komma fler recept på deras andra brödvarianter också!

För 4st 30cm subs:

INGREDIENSER:

Vetemjöl 10 - 11 dl

Jäst 50 g / 1 pkt

Vatten 5 dl

Olja 4 msk

Salt 0,5 msk

Sirap 1 msk


VALFRITT:

Ägg (för pensling) 1 st

Sesamfrön / Chiafrön


Såhär bakar du baguetterna:

1. Värm vattnet till ca 37 - 42 grader. Smula jästen i en bunke, häll på det ljumna vatten och rör om till jästen har lösts sig.

2. Tillsätt salt, olja och sirap. Rör om.

3. Tillsätt hälften av mjölet och rör ihop för hand eller med maskin. Tillsätt sedan 1 dl i taget tills att degen släpper från kanterna.

4. Låt jäsa under bakduk i 45 min.

5. Dela upp degen i fyra delar och rulla till långa, smala baguetter. Längden på dem bör vara nästan lika lång som kortsidan på ugnsplåten som ska användas.

6. Lägg ett bakplåtspapper på plåten och lägg över baguetterna. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 45 min. Slå på ugnen på 175 grader.

7. VALFRITT: Pensla med ägg och strö över valfria frön. (Pensla över hela bröden så blir de betydligt snyggare än mina).

8. Grädda bröden i ugnen i ungefär 15 minuter. De ska vara gyllenbruna.

9. Ät bröden samma dag eller frys för att de ska bli som godast. Självklart går det att förvara i påsar i rumstemperatur också, men då kan det vara gott att värma på dem lite i micron innan de ska ätas.


Likes

Comments

Hejhej,

Här kommer ett litet tips till dagens kvällsfika eller morgondagens frukost. En god smoothie med smak av persika och mango! Om ni inte har exakt de ingredienser jag använder, så gör det inget. Smoothien blir nog bra ändå.

För två små eller ett stort glas:

INGREDIENSER:

Frusen mango 125 g

Persika 1 st

Proviva mango 2 dl

Yoghurtkvarg jordgubb/rabarber 3 dl

Mjölk 1 dl


Såhär gör du:

1. Häll ner mangon i mixerskålen. Tillsätt mjölk och proviva så hinner mangon tina lite.

2. Skala persikan med en potatisskalare och skär i bitar.

3. Häll ner yoghurtkvargen och persikan med övriga ingredienser. Mixa slätt.


Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Hellooo,

Hoppas folk har en fin måndag. Om inte, se då till att baka en cheesecake så blir det genast bättre. Hehe. Denna gång gjorde jag en frusen cheesecake med en botten av chocolate chip cookies och smaksatte med japp-choklad och O'hojs sås med salted caramel-smak. Blev både gott och snyggt!

Tycker frusen cheesecake är en väldigt bra efterrätt att ha i frysen. Den blir inte gammal snabbt som de kakor man måste förvara i kylen och är dessutom väldigt trevlig att bjuda på. Receptet för denna variant kommer nedan.


För en cheesecake:

BOTTEN:

Chocolate chip cookies (billiga, gärna Ica basic) 2 pkt/300 g

Smör 100 g


FYLLNING:

Philadelphiaost 300 g

Vispgrädde 4 dl

Socker 1 dl

Vaniljsocker 2 msk

Ägggula 3 st

Äggvita 3 st


KANT OCH TOPPING:

Dubbel-japp 4 st

Salted caramel-sås


Baka den såhär:

1. Krossa eller mixa kakorna till smulor. Smält smöret och blanda ihop med smulorna. Tryck ut i en form med löstagbar kant.

2. Ställ in formen i frysen medan fyllningen görs.

3. För fyllningen, vispa först äggvitorna hårt i en skål. Rör sedan ner socker och vaniljsocker.

4. Ta fram en till skål, häll i grädden och vispa hård. Häll över grädden i bunken med äggvita.

5. Tillsätt sedan äggula och philadelphia i den tomma gräddbunken och vispa slätt. Häll över detta till resten av fyllningen. Rör om försiktigt med en slickepott.

6. Innan fyllningen hälls i formen, skär upp jappen i mindre bitar. För mig blev varje liten japp 5 - 6 skivor.

7. Ta ut formen ur frysen och ställ japp längs hela kanten. Häll sedan ner fyllningen.

8. Häll över så mycket salted caramel-sås som önskas och frys sedan i minst 5 h innan servering.


Lycka till!

Likes

Comments