View tracker

​Recept: Bröd

5 dl vatten

1 tsk salt

2 dl vetegroddar

1,3 l vetemjöl

1 ägg

25 g jäst

Värm vattnet tills det blir ljummet, ca 37°c. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av vattnet och rör om. Tillsätt sedan resten av vattnet, vetegroddar, salt, ägg och vetemjöl och arbeta degen tills den blir smidig. Låt sedan den jäsa under bakduk i 30 min. 

Knåda degen smidigt på ett bakbord som är lätt mjöligt. Forma runda bollar och lägg de på en plåt. Låt de jäsa under bakduk i 30-40 min. 

Sätt på ugnen på 200°c. Låt bröden gräddas i ugnen ca 15 min.

​Recept: Avokadoröra

​2 mogna avokado

3 msk creme fraiché (rekomenderar OATLY)

1 vitlök

salt & peppar

Skär avokadon på mitten, ta ut kärnan och gröp ur innehållet i en skål. Blanda ner creme fraiché och vitlöken. Rör om. Krydda efter smak.

Servera gärna med lite sallad. Perfekt mellanmål eller kvällsmat för avokado älskare.





Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Husmanskost på ett vegetariskt vis

                      Recept : 3-4 personer

1 vitkålshuvud, alternativt rödkålshuvud

3 dl matvete

250 g champinjoner

1 röd paprika

2-3 klyftor vitlök

1 gul lök

1 ägg

2, 5 msk kinesisk soya

salt & peppar

sky:

2 msk smör

1 msk sirap

1 msk kinesisk soya


Börja med att koka kålhuvudet i en stor kastrull med saltat vatten. Alt riv av bladen och koka.

Sätt på ugnen på 200°c

Koka matvetet, samtidigt som du finhackar lök och vitlök. Skär sedan champinjoner och paprikan i små bitar. Fräs blandningen i smör, Ta av matvetet och låt svalna. Blanda sedan samman matvetet med röran, rör sedan ner soyan, ägg, salt och peppar.

Dela kålbladen och skär av den håra stjälken. Lägg i röran i varje kålblad och vik ihop i små knyten. Lägg de på en smörad form.

Ta fram en skål, blanda ihop smält smör, soya och sirap. Pensla detta över kåldolmarna, sätt in i ugnen ca 20 min. Därefter vänd kåldolmarna och låt de stå ytterligare 20 min.

Servera med potatis, brunsås och lingonsylt.










Likes

Comments

View tracker

Granola, Müsli. Kärt barn har många namn.

Recept

4 dl Havregryn

4 dl Bovete

Pumpakärnor

Solrosfrön

Linfrön

Kokosflingor

2 tsk Chiafrön

Dina favorit nötter, t ex sötmandel eller hasselnötter

1 dl Vatten

2 msk Honung

3 msk Kokosolja, alt rapsolja

Torkad frukt, Vi använde oss av aprikoser, tranbär, russin

2 msk Kanel

Börja med att sätta ugnen på 200°. Strö ut Havregryn, Bovete och frön på plåten.

I en skål blandar du ner olja, vatten, honung och 1 msk kanel sedan blandar du detta med det som ligger på plåten. Rosta detta i ugnen i ca 15 - 20 min. Rör om så det inte bränner vid.

Nötterna hackar du fint, alternativt fräs i stekpanna och häll på kanel. Blanda ner nötterna, kokosen och den torkade frukten med resternade blandning. Ställ in i ugnen 5 minuter, låt svalna.

Förvara i en burk.

Likes

Comments

Billigt, Nyttigt och väldigt gott

Recept

3 liter nässlor

1 knippe gräslök (Alternativt fryst gräslök)

1 Gul lök

2 hönsbuljongtärningar

7 dl Vatten

1 msk Smör

1 msk Vetemjöl

3dl Grädde

1 dl Créam fraiche

Salt, peppar & Muskot efter smak

Tillbehör

Kokta ägghalvor. Pumpafrön. Krossade linfrön. Solroskärnor.

TIPS: Rensa bort grova stjälkar.

Skölj av nässlorna och lägg i kokande vatten. Koka i ungefär 3 minuter. Låt svalna under kallt vatten. Sedan krama ur allt vatten genom att forma nässlorna till en boll. Hacka löken, gräslöken och nässlorna grovt, sedan fräs de i smör. Mixa det tillsammans med ungefär 1 dl vatten i en matberedare/stavmixer tills det blir slätt. Häll över i en kastrull där du tillsätter mjöl, buljong och resterande vatten. Rör ihop. Därefter häll på grädde och krydda efter smak. Låt det koka samman. Avsluta med att hälla i créam fraiche och koka upp.

P.S. Att servera soppan tillsammans med frön gör att det knastrar gott. (Ett vegetariskt alternativ till bacon)

Klar att äta


Likes

Comments