Header

Vardag

Lägesedan nu :) Så blir det ibland. Chevan hålls igång i alla fall, trots att jag inte skriver allt ;)

Senaste tiden har jag märkt att Chevan är väldigt nära att "gå på tygeln", gå i "form" eller vad man ska säga. Jag känner att han är på väg upp med ryggen och jag ser hur han sänker huvudet men det tar liksom stop, han orkar inte hela vägen fram känns det som. Det är lite som att vi har hamnat vid en tröskel och kommer inte riktigt över. Så nu en tid fram över kommer jag enbart arbeta från marken med tömkörning, long reining och löshoppning över både bommar och hinder. Allt för att han ska få bygga upp sina muskler lite mer men utan mig på ryggen så vi kommer över tröskeln. Jag vet ju själv hur det är att träna, ibland kommer man till en tröskel och för att komma över behöver man vila och göra andra övningar så det blir lite lugnare och andra övningar. Om det funkar, märker jag att han bygger upp lite överskottsenergi och behöver en uteritt så kör vi på det och hur länge jag ska jobba han från marken får han själv bestämma, märker jag att det funkar skitbra så fortsätter jag ett tag till, sen börjar jag rida lite igen och hoppas vi kommit över tröskeln :D

I fredags hoppade jag honom och det gick superbra i början sen ville han inte va med, vägrade hoppa och ville inte alls lyssna :/ Tror de va en blandning av blåsten (han hatar blåst) och pälsfällningen. Han va inte öm eller halt och vaken jag eller hans ägare har märkt nå konstigt med honom efter så det var nog bara en sån dag :)

I söndags åkte jag och min sambo till stallet och tog en kort promenad och så testade jag om kommunikationen funkade på fältet och det gjorde den :D

 Vi övade lite mer på tricket puss, som han nästan kan nu och så testade vi kram :)
Nu när jag har praktik i Västerås så tänkte jag att dom dagar jag hinner ska jag stanna i stallet och bara klappa lite och ge honom en morot, stallet ligger ju ändå typ på vägen dit. Allt för att förbättra kommunikationen och för att få mysa lite såklart :D 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Vardag

Igår red jag ut barnacka med hackamore och han skötte sig galant! travade till och med några steg men jag måste öva upp min balans mer insåg jag haha.
Innan ridturen borstade jag honom noga noga, han va så lerig och fäller massa päls och hade massa långa hår på benen som jag klippte bort :)

Likes

Comments

Kommunikation, Vardag

Sist jag red och igår när jag provade long reining och sen körde lite kommunikationsträning så var ham så lugn harmonisk och fokuserad. Verkligen jättekul när han tar fram sina bästa sidor! Så idag när jag ska ut och rida hoppas jag han fortsätter vara lugn och harmonisk. Tänkte skritta ut en sväng barbacka :)

Igår testa jag ju long reining, det är lite som tömkörning fast man har kortare tömmar och går så närmare hästen. Jag tycker tömkörning är svårt då jag känner att jag tappar kontrollen över hästen men detta funkade kanon. Vi skrittade ett varv åt båda håll och kollade så start, stopp och styrning fungerade, det gick kanon och nästa vecka ska vi testa igen men en lite längre stund. Efter testet körde vi kommunikation och han va så duktig! följde mig som en hund, stannade, backade och flyttade undan som jag ville :D

Likes

Comments

Vardag

Haha jag måste sluta planera :D Det blir ändå aldrig som jag tänkt, i måndags skulle jag ju tömköra och ja det gick ju sådär, han va så pigg så han bara sprang och sprang, så jag släppte honom och lät honom springa fritt i paddocken, byggde upp ett hinder så han fick hoppa lite. Det gick toppen och han tyckte de va superroligt :D Sen kom tisdagen och min tanke var att rida ut en sväng barbacka, men jag va sååå trött och hade galet ont i huvudet, man får inte direkt sova så mycket man behöver med två sjuka barn hemma. Antog att det skulle slut i katastrof, ja minsta lilla skutt och jag hade ramlat i backen haha. Så det fick bli en vilodag för Chevan, jag mockade och fixade lite istället och mös lite med han i hagen. Sen kom onsdagen och jag tänkte testa att rida medans barnen sov i vagnen och det gick superbra dom vaknade lagom när jag va klar så det va perfekt.

Ridpasset då? Ja vad ska man säga, jag önskar att nån va där och fotade eller filmade, han va så fin! Sökte sig neråt till och med i traven och fick äntligen känna på hans härliga galopp igen. Vi har inte galopperat på evigheter, ä har han svårt att fatta galopp på rakt spår ute utan att rusa iväg och paddocken har varit knölig och isig så där har vi inte kunnat galoppera men nu äntligen :D

​Han va svettig och trött efter passet så han rullade sig i höt och stod och åt och halvsov vid balen haha. Hoppas han snart fäller vinterpälsen så han slipper bli så svettig, det har funkat bra i vinter men nu när det börjar bli varmt också ojoj svetten rinner!

Men de va skönt att kunna ta med barnen det ökar ju faktiskt möjligheterna till ridning och träning :D Idag är vi hemma och vilar, barnen är inte helt friska än men imorgon får dom nog sova i stallet igen så ska jag prova long reining på Chevan, tycker tömkörning är svårt och det känns inte som att jag har nån kontroll när han är så långt borta, long reining är ju lite samma sak fast man är närmare. Skulle nog behöva lite tömkörningslektioner för det är ju superbra träning :D

Likes

Comments

Vardag

Det har varit dött här ett tag så man kan ju tro att jag inte ridit på länge. Men jo då, Chevan rid för fullt, han är verkligen igång nu och det ska han fortsätta med. Trots att vi insett att sadeln måste stoppas om och värmas om så vi får träna utan sadel ett tag nu så ska vi lösa det också haha.

Sist jag skrev gick ju ridpasset inte alls bra, han motarbetade mig hela tiden. Så vi har ridit ut massor nu, i torsdags fick han trava av sig ordentligt, han va helt slut när vi kom hem och i fredags hoppade vi lite terränghinder, sen har han haft en lugn helg, E va ute och gick med honom i lördags och igår vilade han helt.

​Så veckans planer ser ut såhär:
Idag ska jag åka upp och tömköra honom, tänkte testa att tömköra bettlöst, eftersom det inte fungerar med bettlös ridning så får vi börja med bettlös tömkörning och hoppas det funkar! Det får bli tömkörning i paddocken, ska använda lite bommar och kanske låta han ta nå skutt över ett hinder så han mjuknar och sen blir det lite arbete på volt.

Imorgon blir det skogsridning, lungt i skritt utan sadel och då tar vi hacket. Det fungerar ju superbra när man skrittar :)

Sen tänkte jag släppa honom i paddocken nån dag så han får springa av sig, kanske ta nåt skutt och busa av sig och sen kör vi lite kommunikation igen, när det blir det visar sig, sen får hans ägare hitta på nåt med han i slutet av veckan för vi ska iväg på roligheter jag och min karl :D

Det kan nog va bra för Chevan och vila kroppen både från bett och sadel ett tag :) Så fort sadeln är fixad ska vi i alla fall sätta igång med mer konditionsträning och åka till ridhuset och hoppa lite!

Likes

Comments

Vardag

Igår tänkte jag ta ett skrittpass i paddocken men det är så tråkigt underlag och Chevan ville inte alls samma som mig så tillslut hopöade jag av och lät han springa av sig själv och sen körde vi lite kommunikationsträning. Det gick superbra :D
Nu ska vi skippa paddocken ett tag och göra de vi gillar bäst, ut i skogen och ha kul :)

Som i ser red jag bettlöst och ja det gick ju bra men han va väldigt ofokuserad överlag så det hade inte gjort nån skillnad med bett :)

Likes

Comments

Övrigt

Det är så mycket jag vill! Har ju tidigare skrivit om tålamod och det är så svårt att vilja så mycket och ha så lite tid! Känner att jag skulle behöva umgås med Chevan minst 5 ggr i veckan för att hinna allt jag vill men just nu har jag inte möjlighet till det tyvärr. Jag önskar att jag kunde vara där oftare, att jag kunde åka dit och bara mysa en stund i hagen. Men det är ändå nästan 2 mil dit och jag har barn, skola och arbete att sköta. Dessutom ett förhållande, ett hus och två katter att sköta. Dygnet skulle behöva minst 30 timmar haha. Eller så skulle jag behöva bli rik så jag slipper jobb och skola :P Det blir lättare sen när skolan är borta, när jag kan ha en egen häst närmare där jag bor, eller ja det bästa vore ju att ha en på gården ;)

Sen är jag lite splittrad, det här tjatet om att hästen ska gå i form, jag känner att jag är mer inne på fri ridning, där hästen går en form den själv vill och klarar. Jag tror inte hästen går i en onaturlig form och absolut inte bygger muskler för att huvudet är uppe i luften, nr hästen är redo och har muskler att orka så kommer den trampa under sig och bära upp ryggen och jobba med magmuskler och sänka huvudet. Man ska inte behöva lirka med tyglar, trycka ihop hästen och kämpa som en tok med inspänningar och allt. Det ska gå utan! Men samtidigt är det en del i mig som vill spänna in, fuska och använda hjälpmedel för att bygga muskler så han går i den där jävla formen.


Alltså kolla den här hästen <3 Han är snygg, han är jävligt rolig att rida, när man rider på hans villkor, när han får vara med och bestämma och ha kul! Den där dagen när dom här bilderna togs, så kämpade jag och lirkade och försökte få ner honom i form men det gick inte bra! Däremot har jag fått han att gå i form, han lyfte ryggen och sänkte huvudet, men det va på en helt vanlig uteritt utan krav, bara en rolig avslappnad uteritt. Så nu tänker jag lyssna på Chevan och skita i allt annat. Nästa gång jag rider ska jag rida bettlöst i paddocken, vi ska jobba med bommar, mycket start och stopp och övergångar. Jättebra träning för musklerna och väldigt bra träning för kommunikationen och ett steg mot en bettlös ridning :D Sen ska jag tömmköra bettlöst nån dag nästa vecka också :) Tänkte först longera med pessoasele men nej, jag vill inte, jag vill inte göra saker bara för att det ska se bra ut och för att det är så andra gör.

Jag vill att Chevan ska göra det jag ber om för att han litar på mig och för att han tycker det är kul att göra saker tillsammans med mig.

 Som när vi hoppade det här superläskiga hästätande diket haha. Det krävdes övertalning men det gick tillslut.

Sen vill jag avsluta med att skriva att alla dom som använder skarpa bett, inspänningar, pessoaselen och allt, det är inget fel med det heller! Alla gör ju det bästa för sin häst, jag tror inte att man gör något för att skada sin häst (det finns ju såklart rötägg som gör sånt också) men dom flesta gör det som dom tycker är bäst för sin häst och det respekterar jag fullt ut! Men man ska bar göra sånt man själv kan stå för.

Likes

Comments

Vardag

Nu när vi äntligen är igång och har hållit igång några dagar så saknar jag Chevan och längtar upp i sadeln igen haha. Men tyvärr har jag ju inte möjlighet att vara där varje dag :( Eller ja, det beror ju på hur man ser det, jg skulle kunna åka dit idag när jag är ledig men jag och barnen har lite andra planer och dom är inte jätteförtjusta i att åka bil haha. Hade han varit min hade jg såklart åkt dit varje dag för att mocka och pussa på han.

Igår red vi ut med Alex och hennes polla, han skötte sig kanon. Det märks verkligen nr han har fått gå ordentligt, han blir så harmonisk och lyssnar bra! Så nu ska vi försöka hålla det här :D Det bästa är att vi har fått ett fält att vara på, så nu ska vi trän galoppen! Har provat några gånger på raksträcka men han blir så galet pigg och bara drar, känns bättre på ett fält där kan man styra in han på volt om han vill dra iväg :)

Vi kollade in fältet och provade underlaget och Chevan markera sitt revir haha. Kolla hur lugn och avslappnad han va efter ridturen, älskade häst! Fortsätter vi såhär och han bygger upp mer muskler och mer kondis så kommer han bli en riktig superhäst! 

Nej nu ska jag ha mysdag med barnen och drömma om framtiden med Chevan ;)

Likes

Comments

Träning, Vardag

Ska skriva om min mysiga promenad men först tänkte jag berätta om hoppträningen :D Blir tyvärr inga filmer eller bilder, bilderna blev för mörka och filmerna finns på instagram och facebook och vet inte riktigt hur jag ska få hit dom. Men nån gång ska ja be nån filma med min kamera så kan jag lägga upp de på youtube och sen in här :)

Har en bild från träningen på hur vi såg ut innan :D Efter va vi lite svettigare ;)
Vi hoppade bana för första gången och det gick superbra tycker jag. Det va lite vingligt, fick lägga några volter och Chevan va helt slut efter men på det stora hela är jag mycket nöjd! Man kan inte begära hur mycket som helst första träningen. Fick massa beröm och tips, bland annat mer konditionsträning, intervallträning ska vi köra sen ska jag jobba mer på min sits och komma ner mer i sadeln, länge stiglädren skulle hjälpa så det ska jag göra! Jag ser fram emot nästa träning. Jag hoppas det kan bli en gång i månaden :D

​Eftersom han va så slut igår så fick han vila idag men det är ändå bra med lite rörelse efter en träning så han inte blir stel. Så jag tog med lunch och barn och åkte till stallet, barnen sover ju efter lunchen och ville att dom skulle sova i vagnen och inte i bilen så lunchen åt vi i stallet. När vi skulle hämta Chevan va han helt tokig i hagen, han galoppera runt så det dundra i backen haha. När han hade sprungit av sig kunde jag hämta honom och så gick vi på promenad. Det va så mysigt och vi fick öva på lydnad. Han måste lära sig hålla avstånd och inte gå över mig eller framför mig och så ska han gå när jag går, stanna när jag stannar osv och det gick kanon på slutet. Jag va helt slut efter promenaden haha. Bra träning för mig också ;) Barnen sov gott i vagnen så jag hann mocka och fix också :D Senare i veckan blir det uteritt och konditionsträning!

Likes

Comments

Träning

Jag och Chevan ska på vår första hoppträning! Så galet taggad och samtidigt nervös. Men på söndag smäller det, det ska bli superkul.

På fredag hoppas jag kunna rida ut en sväng så han får göra av med lite energi, inge kul om han har en massa överskottsenergi på söndag. Han lär va taggad ändå när han ser att vi ska hoppa 😂
Bilder från träningen kommer och kanske en liten filmsnutt ;)

Likes

Comments