Header

Horses first, the rest later

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

vad fan händer Sverige??

-lisa Holm mördad
- en bil har sprängts och i bilen fanns en liten flicka
- 14årig flicka försvunnen i Piteå
- en man är mördad i Piteå
-yxman i Piteå, skulle åka till en skola
- mord runt Göteborg och Malmö och Hässleholm i Borås
-svärd man i Trollhättan på skolan kronan
- hot i Borås, Göteborg, Skellefteå och Gotland
citat ifrån hotaren i Borås " Jag bor i Borås. dagens fall gav mig idéer vad jag kan göra i Borås härnäst. Det kommer bli något som sverige aldrig lär glömma. ni vet vem jag är."

Det som hände i Trollhättan är för jävligt, en psykopat som tog livet av två utländska men skonade det med ljusare hud. en 20årig assistent och en 17åring korsade vägen med denna brutala idiot. två killar med båda utländskt bakgrund, de var precis som oss svenskar. Jobbade och betalde skatt, men han hade fel färg och det finns ingen i världen som har fel färg. Men enligt mig var dessa killar svenskar och man dödar inte sina egna.

( ny uppdatering på Aftonbladet, pistoldrama på katrineholmsskola - två gripns)

För var jag rädd för utlänningar, men nu är jag rädd för svenska folket. Jag är inte rädd för hagamannen längre, jag är rädd för utklädda människor.

Skolor runt om kring Borås har säkrat kontrollen, de låser dörrarna och barnen får inte gå ut. Man ska aldrig gå själv, föräldrar hämtar hem sina barn. Vågar man ens gå till jobbet längre? Jag vågar inte ens gå ut och gå med min egna hund, eller rida ut med min häst. är pepparspray olagligt att bära runt på?!

rasism borde inte existera..
jag borde själv skämmas, jag har ogillat skarpt hur vissa utomstående tror att Sverige är gratis, lever på socialbidrag och kör BMW och har iphone. Jag har nästan trott att alla utländska är så, men jag hade fel.

Likes

Comments

Hejsan.
Jag har fått en ny idé med icco, han kommer inte att hålla för hoppning och ingen hårdare dressyr på ett bra tag. Så jag ska börja med en ny gren. Den är en av ridtravarsportens grenar, inte så krävande och kan göras i alla gångarter. Jo jag hade tänkt och börja med trab, det är som sagt deras egna gren blandning mellan bruksridning och trail. Det kan antingen vara lätt eller avancerat. Det beror på hur många föremål man har med i grenen.

Trab är en gren för ryttare och häst att förbättra samarbete och stärka självförtroendet även utveckla hästens finmotorik och självkänsla.

Exempel på moment:
Uppstigning ifrån pall:
Hästen ska stå stilla vid uppstigning.
Presenning:
Ekipaget skall gå över presenning som ligger nere på marken
Manöver i trångt utrymme:
Hästen skall vända i ett trångt utrymme på 2,5x2,5m utan att trampa utanför.
Passage trångt:
Utrymme, ekipaget skall passera två täta föremål (t.ex. Tunnor)
Ryggning i vinkel:
Ekipaget skall rygga in igenom en portuppgång, sedan rygga in i en vinkel. Hela hösten ska vara i vinkelgången innan utridning påbörjas.
Grind:
Öppna en snörning ifrån hästens rygg
Flytta föremål:
T.ex plocka upp tidning ur en brevlåda. Slå upp och titta i och lämna på avvisad plats.
Halt:
Halt över en bom i antal sekunder.
Lydnadshinder:
Kan variera det är bara fantasin som sätter fantasin. Man kan till exempel rida förbli fladdrande plastpåse, uppfällt paraply, ett vattendrag eller kanske några fladdrande remsor mm.

Så det kommer definitivt bli väldigt intressant, icco är ju en väldigt tittig och försiktigt häst. Och att förbättra våran vänskap och göra oss säkrare, det resulterar ju till att vi möjligtvis kommer att komma ännu närmare varandra. Så i veckan ska jag börja med några grenar för hand. Kanske paraply eller något. Så kommer att ta bilder då.
Nu ska jag sova.. Godnatt

Likes

Comments

Idag blev det en lång stund i stallet nästan 5 hela timmar. Åkte halv 10/ 10hemifrån, drog ut på en tur halv 12 och red i ungefär 40 minuter efter passet så kände jag igenom honom i paddocken då han har fått mystiska sår på kotan och knäet fram. Men han kändes pigg och fräsch. Men utomhus, OMG.. Han skulle titta på allt, hoppa till för lilla minsta ljud, trava med framben och skritta med bakben, vara överpigg rent av. Men vi kom hem helskinnade. Efter det nickade jag gjorde i ordning allt i hans Box, städade i ordning och sedan var det dags att fixa i ordning höet om vanligt. 21 påsar skulle göras sammanlagt runt 74kg . Och detta är bara för en vecka. Men då kom några andra stallkamrat så stod och pratade med dom en stund. Klockan var nu halv 2 när jag började med hö påsarna. Tog år och dagar en till slut kom jag på en strategi hur jag skulle göra. Var klar närmare kvart över två stod och pratade med de andra och försökte få tag på min pappa. 15:20 åkte jag ifrån stallet, så det blev definitivt en lång dag.
Nu ska jag ner till mamma och stanna där tills imorgon, imorn blir det tandläkaren och det är jag inte taggad över.

Likes

Comments

Förr var jag en tjej med många problem, vissa ville jag inte visa för andra och vissa visade sig själv. Det började redan i förskolan, min bästa vän och enda vän skulle byta till en annan skola. Jag fick fick till slut vänner, jag hade liksom flera stycken både killar och tjejer. Det funkade bra i två år tills jag började tredje klass, då hade jag även lagt på mig lite mer vikt. Tjejer klarade inte av att vara fler än två och två, för var man tre så blev den andra mer avundsjuk. Jag gick ibland runt ensam, ibland var jag med någon då hennes vän var sjuk. Men sedan kom ju alla dessa orden, tjock, ful, ingen vill vara med dig. Och jag var en glad tjej, det funkade för mig att vara ignorerad för jag kunde underhålla mig själv, jag behövde inga vänner, men egentligen saknade jag det. Minns en gång när jag gick efter (jag skulle egentligen bara till lekplatsen) min före detta bästa vän, så vänder hon sig om och liksom frågar varför jag följde efter henne, mitt enda svar var "jag vill bara ha en vän" sedan gick hon iväg. Sedan så började jag fyran, killarna blev värre. Varje gång jag skulle gå upp till skolan på morgonen så körde de alltid med någon vidrig hälsningsfras som: hej stinkis, tjockis. Eller så körde någon stil med: du tappade något och i början trodde jag på det. Och att bara ha känslan att någon skrattade bakom ens rygg, usch. Orden blev större och fler folk började ignorera mig,  för vem vill umgås med någon som har ett sådant hemskt rykte? Det var då jag även började stanna hemma mer, mycket mer än vad jag gjorde i trean. Magsmärtorna blev värre och värre. Men det tog inte STOP. I mitten av femman så minns jag att vi har bildlektion. Man skulle måla sitt egna hus eller lägenhet. Under tiden jag sitter och målar kommer min ena mobbare fram, sätter en lapp på min rygg där det står "SPARKA MIG". Och det är inte så svårt att gissa vad han skulle göra, 1,2,3 sparkar på min vad innan han slutade. Det var en vidrig smärta, men jag var tyst. För om jag berättar för någon så kommer jag få mer problem, det var i alla fall så jag tänkte. Då tog det stop för mig, jag total vägrade gå tillbaka till skola. Vissa mornar gömde jag mig utomhus, skrek, grät, just för att jag hade så ont i magen. Minns när de tvingade i mig i bilen och skulle köra mig, mitt på vägen öppna de jag bildörrren och tänkte hoppa ut. Pappa körde hem mig igen. Jag hade liksom aldrig en tanke att berätta till mina föräldrar att jag blev mobbad, jag vet inte heller om de misstänkte något. Men så var det grannens barn som berättade till sin mamma som sedan berättade till min.

Och då blev det bara värre för mig, kurator kopplades in, bupp etc. De ville att jag skulle rita på ett papper, måla osv men jag var tyst. Jag kunde inte berätta vad problem var, för jag hade lärt mig och vara tyst. I femman hade ungefär 50%  frånvarande men jag behövde inte börja om. Sexan blev det lite bättre jag hade ignorerat det då länge och det var inte lika kul, men ibland kom orden. Min lärare ville att jag skulle prata med en kurator igen. Men nej. Varför ska jag förlita mig på en okänd människa som inte känner mig!?

Sedan så började jag sjuan och min klass var hur bra som helst, tyst och lugn och välkomnande, förutom så ska det alltid finnas en kille som ska alltid vara värst. Minns en gång när han ständigt kastade suddi på en och jag fick tillbaka till svars, han är sån ignorera det. Men jag tackar gud för att han bytte skola. Men då hade jag vänner, eller ja. De låtsades vara vänner med mig för att de tyckte synd om mig antar jag. Men något jag hatar mest av allt var folk som skulle förstöra, högljudda, respektlösa personer som inte brydde sig om sina klasskamrater, det fanns faktiskt folk som ville lära sig.

Men se på mig nu, det blev en vändning. Jag hittade äkta vänner, jag fick ta plats jag fick synas. Jag känner mig så mycket bättre nu, jag kommer nog aldrig glömma min barndom men den har gjort mig till en starkare person. Jag är gladare, jag är starkare. Jag är inte så tyst heller, jag vill höras och synas komma fram i från mörkret jag har levt i så många år. oavsett det har lämnat ärr på kroppen och ett hårdare skal runt mig så är jag egentligen samma människa önskar bara att folk som ogillade mig då kunde se mig idag. Jag hatar aldrig dom som mobbade mig, antagligen hade de själva problem och tog ut det på mig. Och ni som läser lägg inte fokuset på det dåliga texten utan se min framgång. Och jag måste tacka min familj, djuren, hästen, stallkamraterna, mina vänner som har trott på mig. För det var ni som tog mig ut ifrån mörkret så att jag fick se den ljusa delen.

Likes

Comments

Sidan jag egentligen hatar men älskar, kollar in alla dessa snygga hästar. Alltså hästar jag vill ha men inte har möjlighet att köpa, dels är de för höga för de stallet jag står i, jag har inte just nu 50000kr att lägga på en häst. Men ändå måste jag gå in där och pina mig själv och kolla på alla dessa lovande ridhästar. Jag har nog sätt 5-6st travare jag skulle vilja ha, kallblod, halvblod till och med shettisar. Så fruktansvärt vackra, sedan så är jag själv inte förtjust i skimmel då det har en tendens till att vara bruna.. Men det fanns en förbaskat fin skimmel travare, såg bara alla mina potentiella möjligheter med den hästen. Inte bara det fanns en herre på 170 mkh, dressyr hästen i mina drömmar, inte så farlig summa på den heller.

Jag har alltid velat vara den där hästtjejen som lever upp till sina drömmar, tävlar, har flera hästar, egen gård. Börjar tävla bland mer publik och större arenor. Bli sponsrad, skaffar mer hästar, har en man som i alla fall stöttar mitt intresse möjligtvis delar det med mig. Nästan som lisen och Peder. Men jag får inte heller glömma av att jag faktiskt bara är 19år. Jag har alla möjligheter att lösa detta sedan. Men jag har alltid velat ha två hästar, extra mycket ansvar, extra mycket jobb och så klart extra mycket pengar. Men ändå, kunna rida olika, träna för tränare och verkligen kunna visa upp sina kunskapar man har. Jag kan ju liksom inte göra det med lilla icco just nu. Kanske om några månader kan vi börja smått igen, men just nu är det långsamt som gäller. Jag kan inte påstå att det är tråkigt men ibland saknar jag när man red mer en stabil häst som kunde mer, öppna, sluta, förvänd galopp, ökad, kortad etc.

Jag har definitivt inte besviken att jag är i en situation med icco där vi behöver ta det lugnt. "Man bygger inte en bro i Kina på en dag". Men jag önskar bara att jag hade mer valmöjligheter när det kommer till ridning. Jag är inte alls en hoppryttare, men det skulle vara kul att ta ett hinder då och då på 50-70cm eller få kunna rida ett program i dressyren. Men det är väl bara le och se glad ut, det är som det är. Och jag försöker alltid tänka positivt, icco har jobbat upp sina ryggmuskler som tusan, innerst inne är han en hopphäst. Han har så jäkla härlig och rida ut med. Så jag får helt enkelt sakta ner själv och bevara den tiden jag har med icco innan jag funderar på ett till hästköp.

Likes

Comments

Idag stod det löshoppning på schemat, det var egentligen en spontan grej Carina kom på igår. Men då jag inte har hoppat min egna på över två år och för lippe var det hans andra gång så körde vi på. Trots att ingen av hästar var i bra kondition så gick det väldigt bra, både visade glädje och verkligen älskade det här. Icco förstod efter ett tag och man behövde inte jaga på honom.

Han var ju helt fantastisk min häst. Sedan var ju det lippes andra gång så började han förstå att man skulle hoppa över. Så ser fram emot nästa gång 😍

Likes

Comments

​Svenskt varmblod är halvblod, för i tiden så avlade man på kallblod och fullblod för att få halvblod.. Men då använda man sig mer av kallblod för att få fram det större halvblodet. Nu för tiden finns det mer fullblod i för att få fram den smidigare och slankare halvblodet i hoppning. Jag anser själv att då tidens halvblod är betydligt snyggare är nu tidens halvblod. Men det kanske är för att jag är en dressyrnörd och älskar att rida runt på bastantare hästar, det blir så mycket finare och häftigare.

Men något jag gillar allra mest är att rida travare, så sjukt jäkla häftigt. Att få omskola är nog den sjukaste och mest roligaste resa jag någonsin har gjort själv.

I alla fall, det sägs att lettiskt halvblod är betydligt större än svenskt. Dock säljs det även billigare ute på marknaden. Men det är något jag också är väldigt irriterad över. Travare som ska bli ridhästar ligger på en summa mellan 0kr-10000kr på hästmarknaden, ett halvblod (äldre) ligger mellan 10000-40000kr på hästmarknaden.  Medan vi har dessa tipp topp hästarna på över 100.000kr. Jag läste en tidigare blogg om varmblod (travare) att när det säljs för en sådan billig peng så kommer det ibland till nybörjare. Och vad händer när en nybörjare ska hoppa upp på en en energisk, stissig och het häst till 80% blir det kaos. Och det är så fruktansvärt tråkigt att bara för att en travare har gått på travet så sjunker den i med minst 20.000kr i pris. Det var ju faktiskt inte hästens val att vara där den är.  

Men, hästmarknaden är svår det gäller att kunna försörja sig speciellt om man är en tävlingsryttare, hästförsäljare eller uppfödare. Då måste man ligga i med priser och verkligen visa kvalitén på hästarna. 

Så tillbaka till halvblod.. Briar är ju ett typiskt halvblod som utseende mässigt passar mig. Orsaken varför jag vill ha en avkomma ifrån honom. Men, det är för framtiden. Nu har jag mer eller mindre fokus på varmblod att få omskola. 

Likes

Comments

Whutss up!? Ligger i sängen denna tråkiga kväll, planerar min dryga framtid och drömmer mig in i min egna lilla bubbla. Jag har sånna jäkla drömmar, vissa är liksom större än andra..

Bli fred på jorden, ja visst det hade ju varit kanon. Kommer det bli det? Nej. Det är som att något alltid måste hända.

Bli miljonär, ja visst det hade ju vart pricken över i:et. Men kommer det hända? Kanske, troligtvis när jag är så pass gammal att jag ligger på hemmet.

Äga en egen gård, har väldigt stora planer. Kommer det hända!? Ja, mycket möjligt, kanske inte nu eller om 3 år men efter det. Då ska jag ha mitt egna hus en gård med tre/fyra boxar. Paddock och massa hektar av mark.

Bli lycklig, det är väldigt svårt att vara speciellt i mina omständigheter. Jag är glad men inte lycklig. Jag är sårad, arg, ledsen, besviken, glad men långt ifrån lycklig. Och jag har ingen jäkla aning hur jag ska bli lycklig. Men det är väl antagligen bara något som kommer med tiden.

Så det var mina planer för livet. Först och främst ska jag bara ta mig igenom dagarna som dom är. Sedan blir det skola och då blir det i alla fall en syssla under dagarna. Känns som att jag har sovit i 100år. Så det kommer bli väldigt intressant hur jag kommer att hantera det, ibland är mina sovtimmar totalt rubbade. Ibland sover jag mer än 12h och ibland sover jag bara 6h. Jag ska försökt att planera min ekonomi så att allt går som jag vill, jag ska gå ner i vikt. Jag ska umgås med min bästa vän alltså min häst. Så om två år jag i perfekt vikt, hästen mår bra jag har körkort och bil ev fast anställning senare jag kan flytta hemifrån och bli vuxen och självständig. Och just nu längtar jag mer eller mindre till den dagen.

Nu ska jag fortsätta och drömma vidare..

Likes

Comments

​Hejsan..

Det har ju varit så mycket snack om hur mycket hästen klarar av om bära vissa säger 15% av hästens egna vikt vissa säger 17% och vissa säger 20%.. Men det är något som faktiskt inte stämmer med den studien, jag har faktiskt provat själv. Jag ligger på 20% av på min egna häst, självklart är målet att gå ner till 17%. Men kan ni tänka er att jag har legat på 23/24& av hans vikt!? Helt sjukt att jag egentligen red honom då. i alla fall om vi tar ett exempel. Hästen väger 470kg och är ett halvblod och Lisa om vi kallar henne väger 85kg (0.17x470=79kg) sedan bestämmer sig lisa för att börja träna, men istället för att väga sig så mäter hon sig istället. Hennes mage visar 100cm. Tre veckor senare mäter hon sig igen, hon har tappat 3 cm runt magen men inte förlorat någon vikt. Alltså har hon tagit bort fett och satt dit muskler någon annan stans. Men, det måste alltså då betyda att oavsett hon tar bort fett och sätter dit muskler så är hon fortfarande för tung för sin häst. Men om vi tar Benjamin i stället han har bestämt sig för att köpa en islandshäst och den väger 350kg och han väger 70kg. Men då är det okej att rida den. Den har kort rygg, bastanta ben och har i ur tider rider runt på män. Det kan jag nog erkänna och säga att andra hästar också har gjort, men helt plötsligt under 1900 talet så gjorde vi något fel. Jo vi förstörde den bastanta halvblodet och gjorde den smäcker.

Men enligt en annan studie så ska man mäta omkretsen runt hästens ben, hade den en större omkrets så klarar den större vikt, då den har bastanta ben då räknar man inte procent längre utan nu gäller det cm. Men det folk faktiskt inte förstår, oavsett man skaffar en större häst så betyder det inte att den klarar mer. En större häst måste bära upp sin egna vikt så oavsett du är överviktigt så ska man inte alltid tänka sig att om jag köper en 175 mkh häst så kommer den klara mig. Nej så är det inte. Om vi skiter i procenten, centimeter osv och fokuser på hur den ser ut. Överviktigt, underviktigt, omusklad, musklad, lång rygg, kort rygg, stor/liten, ålder och vilken ras. Då kan vi nog försöka hitta en ras som faktiskt passar ryttare som har några extra kilo, även små ryttare kan göra skada kom i håg det.

Det är en hel vetenskap om det är, vissa ryttare som är väldigt överviktigt kanske ska tänka efter en eller två gånger innan de bestämmer sig för att rida. nu pratar jag om ett stort tre siffrigt tal. Jag försöker inte klanka ner på någon men jag har vägt väldigt mycket och har man motivation så kan man faktiskt gå ner väldigt mycket också.

Ha det bra.

Likes

Comments

"Me and you, just us two."