Co nam będzie potrzebne?
Farsz:
- kilo kapusty kiszonej
- 70 dag pieczarek
- cebulę
- przyprawy do smaku
- łyżkę masła do smażenia
Ciasto:
- pół kilo mąki
- 200 ml letniej wody
- 2 jajka
Co musimy zrobić?
1. Kapustę gotujemy do miękkości
2. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę
3. Pieczarki wrzucamy na rozgrzane masło oraz doprawiamy według uznania
4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę następnie wrzucamy do pieczarek
5. Kapustę i pieczarki z cebulą zostawiamy do ostygnięcia
6. Całość mielimy w maszynce
7. Z mąki, wody i jajka wyrabiamy ciasto
8. Lepimy pierogi
9. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej wody na około 8 minut

Zaprojektuj swój blog - wybierz jeden z mnóstwa gotowych szablonów na Nouw lub utwórz własny, metodą „wskaż i kliknij” - kliknij tutaj!

Likes

Comments

Co nam będzie potrzebne?

800 g dyni (500 g po obraniu)
250 g ziemniaków
25 g masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 pomidor
1 i 1/2 szklanki bulionu
1 szklanka mleka

Co należy zrobic?

1 .Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
2. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
3. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
4. Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.

Likes

Comments

Pyszne babeczki czekoladowe. Jeśli lubisz możesz dodac również do nich bakalie,banany, rodzynki i wiele innych

Co nam będzie potrzebne?
Porcja na około 16 babeczek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- szklankę mleka
- kakao-ok. łyżek
Co należy zrobić?
Suche produkty wsypujemy do szkalnki i mieszamy. Następnie dodajemy olej,mleko i jajko i miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy. Masę wlewamy do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni i pieczemy ok 20minut

Likes

Comments

Szyko, prosto, smacznie i zdrowo ;)

Co potrzebujemy?

- 2 banany

- 3 łyżki jogurtu greckiego

- 2 łyżki mleka

- łyżkę cynamonu

Co należy zrobić?

1. Banany poddajemy obróbce wstępnej, kroimy w plasterki oraz wrzucamy do blendera

2. Dodajemy mleko, cynamon i jogurt

3. Całość dokładnie blenderujemy

4. Wlewamy do szklanki i wkładamy do lodówki na około 15-20 minut

Likes

Comments

Nie macie pojęcia jak łatwo i szybko osłodzić sobie dzień? W takim razie zapraszam ;)

Potrzebne składniki:

- 75 dag kwaśnych jabłek

- 7 jaj

- 3g skórki otartej z cytryny

- 20 dag soku z cytryny

- 34 dag cukru pudru

Co należy zrobić:

1. Jabłka poddajemy obróbce wstępnej, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160°C do czasu aż zmięknął

2. Jabłka wyjmujemy z piekarnika, i przeciskamy przez sito.

3. Do przecieru dodajemy startą skórkę i sok z cytryny oraz połowę cukru pudru

4. Jaja myjemy i poddajemy dezynfekcji oraz oddzielamy żółtka od białek.

5. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę i utrwalamy połową cukru pudru

6. Do piany dodajemy przecier i mieszamy

7. Masę dodajemy do foremek.

8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 12-17minut

9. Gdy wyjmiemy z piekarnika posypujemy cukrem pudrem i podajemy na gorąco.

Likes

Comments

Nie masz pomysłu co możesz wykonać z dyni? Może połączysz ją z żurawiną, co ty na to? Jeśli jesteś ciekaw to zapraszam ;)

Co nam będzie potrzebne?

- 20 dag puree z dyni

- 15 dag mąki pszennej

- 10 dag żurawiny

- 10 dag brązowego cukru

- 2 jajka ekologiczne

- 100 ml oleju

- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka cynamonu

- masło do posmarowania foremek

Jak przygotować?

1. Jajka wybij z miski, dodaj cukier i utrzyj na gładką masę. Następnie dodaj puree z dyni, olej, wymieszaj i dodaj mąkę, miód, orzechy, sodę oczyszczoną oraz cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

2. Foremki do pieczenia wysmaruj masłem. Żurawinę umyj i osusz. Ciasto przelej do foremek, do połowy ich wysokości. Na wierzch dodaj żurawinę.

3. Babeczki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok.25minut

Likes

Comments