Hello again
Tenkte jeg skulle skrive et litt negativt innlegg idag rett og slett. Fordi, ikke misforstå, jeg har det veeeldig bra her nede, men det er fortsatt struggles som er litt kjipe hverdagen her i Asia. Som jeg tenkte å ramse opp nu:

1. Svette
Jeg føler meg ALDRI ren. Pga den klamme luften og den høye temperaturen er man svett idet man går ut av dusjen nærmest. Jeg kan sykle hjemmefra til butikken og måtte tørke svetten av pannen i flere minutter etterpå. Det er skikkelig irrierende, og selv om vi er blitt ganske akklimatiserte her nede nå og det ikke er på langt nær så ille som i de første ukene, er det fortsatt skikkelig kjipt. Det nesten værste er lørdag og fredags kveldene hvor vi drar ut og man gjerne vil pynte seg litt ekstra og sminke seg til en forandring fra hverdagen, men det er virkelig ikke vits når det er så varmt ...
Her er et bilde av meg som svetter!

2. Været
Regntiden er noe vi heldigvis ikke har slitt mye med her nede, har vært svært få dager med regn til nå- noe jeg er veldig glad for! Men nå i oktober begynner det så smått å komme oftere og oftere. Og når det først regner så regner det helt ekstremt, det er plutselig umulig å gjøre nesten noe. I Norge kan man liksom gå tur eller noe sånt, men her er man nødt til å være inne hvis man ikke vil bli kliss blaut. Her er et bilde av meg som har syklet hjem fra skolen midt under en regnskur i lysegrønn t shorte.

3. Hundene i Hagen.
Jeg er LIVREDD for hundene til landlorden vår og det er et veldig stort problem i livet mitt faktisk. For å vaske klær og henge opp klær til tørk, samt hente klærne igjen må jeg ut i bakgården til huset som vi deler med landlorden og hennes familie. Der er alltid de to hundene hennes, en stor valp og en mor. De bjeffer masse og er veldig nysgjerrige på mennesker. De er ikke søte i det hele tatt og jeg tørr ikke gå ut alene fordi jeg er redd for at de skal bite meg og gi meg rabies. Igår kveld skulle jeg ut og hente klær og ble møtt av den minste hunden i trappa, jeg ropte veldig stusselig "NO!" før hunden satte i rett mot meg og jeg løp og sklei foran inngangsdøren før jeg fikk smelt døren igjen. Er faktisk lenge siden jeg har kjent en slik frykt og vet ikke hva det kommer så sterkt av her nede.


4. KLESVASK
altså JESUS hvor vanskelig er det å bare få vasket noen klær i dette landet. Vaskemaskinen vår er veldig lite moderne og krever kun at du heller vaskepulver oppå klærne inni og trykker på start. Ingen programmer eller grader eller tid. Men selv etter en lengre vask blir fortsatt hvite klær gule eller med brune flekker. Det aller værste er at de ikke lukter rent, klærne lukter surt. Noe av grunnen er nok at de ligger litt i vaskemaskinen før vi henter de pga programmene er så korte, men alikevell- tilbake til det å aldri føle seg ren si.
Her forleden vasket jeg klærne hos en venninne i steden og de lukter heldigvis godt, men krympet veldig. Så nå har jeg 6 trange t shorte hvorav en hvit er blitt lilla. Scooore. Er det noe jeg gleder meg til ved å komme hjem så er det for real rene klær.


5. Nettverk
Jada jada, filleproblem. Men på rommet vårt er det ikke nett. Derfor er Netflix and chill (solo verison) litt vanskelig. Imens venninnene mine sitter hjemme på regnværsdager eller sykedager og ser på filmer og serier så blir jeg nødt til å lese bok eller høre på podcast og spille kabal (omg stakkars meg). En liten fordel med dette er at jeg har masse serier å se når jeg kommer hjem da, men akkuratt nå er det litt dritt. Dessuten bruker jeg opp all 4Gen min, eller LTE-en som det heter her nede fordi nettet ikke funker:((

6.RIS
ORKER. IKKE. MERE. RIS

7. Landlorden kan ikke engelsk
Grunnen til at vi veldig sjelden får vasket sengetøy, får mulighet til å vaske bad og gulvet på rommet, tørket støv eller har bestikk og glass i huset er fordi landlorden ikke skjønner engelsk. Her forleden spurte jeg om å få ny madrass fordi jeg har fått så vondt i ryggen av å ligge på basicly isopor i 4 uker. Hun skjønte ikke hvorfor jeg trengte en madrass fordi jeg hadde allerede en, derfor så prøvde jeg å forklare dette til henne. Quote: "Back Pain When sleep" (forsterket med to samlede hender under kinnet) "New bed soft, This hard" (etterfulgt av ansiktsutrykk som viste smerte). En time etterpå kom hun med ny madrass da- som var helt lik:)

8. Å skreddersy ting
Hoi An er en skredderby og er over 400 forskjellige skredderbutikker her som ligger tett i tett både i og utenfor gamlebyen. Derfor er det naturlig å få sydd seg litt ting og mange er veldig fornøyde med tingene sine, jeg derimot får det virkelig ikke til. Har tilsammen sydd fire kjoler der EN er fin og brukelig og resten bare ikke funker på meg. Og arbeidet er som regel gjort bra men jeg får det ikke til. Før bryllupet på søndag skulle vi jentene sy fine kjoler og planen var å sy i silke. Derfor gikk vi til en skredder og viste bilder og tegninger og valgte ut stoffer og alt. Kjolen jeg tilslutt fikk var grusom. Det så ut som en sliten 10.klasse ball kjole men stygg splitt og bare helt feil everything. Hun endte med å sy en helt ny til meg men den var heller ikke så fin og det viste seg å ikke være 100% silke heller så det var virkelig bomtur. Derfor skal jeg slutte å bruke penger på det, siden det virkelig ikke fungerer for meg. Skikkelig kjipt fordi alle andre får jo kjempemasse fine klær her:(

9. Strøm

De siste ukene har vi brukt 3 fredager på å se en disneyfilm, men hver eneste gang vi prøver går strømmen og kommer ikke på igjen før etter flere timer. Noe som betyr ingen aircon, ikke noe gatelys og ofte også ikke noe vann i krana eller på do. Dette skjer i hele området og vi aner ikke hvorfor strømmen går. Strømmen er forresten veldig sterk her når den først er på. Flere av PCene til folk her nede er blitt ødelagt som følge av for høy strømkraft (?) i vanlige stikkkontakter. Dessuten er strøm superdyrt og vi betaler 800 norske kroner i måenden per rom for strøm. Altså 2400kr i måneden for strøm per hus. Her er er bilde av at strømmen har gått.

Som dere ser går det vel egentlig greit med meg altså.  No big troubles yet, bankibordet.


-juni ​

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

Likes

Comments

I dag har jeg vært i et Vietnamesisk bryllup noe som virkelig var en opplevelse for livet. Er så glad for at vi får oppleve sånne her ting imens vi er her nede, virkelig en god måte å lære om kultur på. Det var en av landlordene til noen studenter her nede som skulle gifte seg og inviterte hele klassen. I Vietnam er det vanlig med flere dagers bryllup så idag var vi med på bryllupsmiddag og pre-party. Vi fikk 7 retter med forskjellig vietnamesisk mat og på de to timene hadde samtlige familiemedlemmer av brudeparet sunget hver sin sang foran alle de ca 200 gjestene. Det var virkelig karakoke party og en kompis av meg fremførte til og med en sang selv, til slående jubel.

Her er oss og bruden i midten, en av de flotteste vietnamesiske damene jeg har sett hun var såå fin.

Her er noen bilder av maten også. Det var veldig spesielt. På et tidspunkt fikk vi en HEL kokt kylling med hode og alt, pluss noen plasthansker sånn at vi kunne rive av. Etter det fikk vi en stekeplate med rå scampi som hvert bord måtte steke selv. Det var virkelig en matopplevelse.

-Juni​

Likes

Comments

Heyo
Denne helgen har vært kjempefin! På lørdag var jeg og vennene mine på tur til Marble Mountains som ligger mellom Hoi An og Da Nang. Turen var kjempefin og fjellet var virkelig vakkert. Naturen her nede slutter aldri å imponere meg altså.

Det var utrolig varmt og svett å gå fjelltur i 35 grader men absolutt verdt det når vi kom til toppen og fikk se den flotte utsikten. Vi gikk også inn i grottene i fjellet hvor det var et utrolig fint lys ned fra hull i taket. Tempelet der inne hadde blitt plassert mitt i lysstrømmen og det hele hadde en guddommelig følelse over seg.

-Juni

Likes

Comments

Hello
Idag har vært en begivenhetsrik dag i An My village. Vi har ploget risåkre med vannbøffel, plantet ris, fisket med kurv, laget rispapir på tradisjonell måte, ridd på vannbøffel og spist masse tradisjonell mat. Dessuten har jeg også vært på optional lecture om kjøttindustrien og meat consumption som var veldig spennende. Så dagen har vært lang.

Jeg er ganske redd for svære dyr som kuer og okser så jeg red ikke på vannbuffalo, men jeg var med å plante ris, like a true vietnameese.

Etterpå fikk vi fisken vi fanget tidligere på dagen stekt på bambus pinne, og masse annen food. Som dere ser på bildene var det helt krise varmt i de brune matchende kommunist skjortene vi måtte bruke så man fikk kjenne på strevet med å være farmer i Vietnam for en dag hvertfall.

-Juni

Likes

Comments

Morgenen etter var det klar for dag to av fieldwork. Vi dro først til en lokal resturant 10 min med bil unna for å få frokost som var kaffe baguette og stekt egg. Man kunne også få Pho (kjøttnudelsuppe) om man ville. Deretter begynte vi å intervjue og idag intervjuet vi flest kvinner. Det var utrolig spennende å lære om forskjellene mellom kvinnene i landsbyen og synet deres på arbeid og utdanning. Flere av de vi snakket med skyldte ikke på den tradisjonelle kjønnsdelingen og kjønnsrollene som grunn for at kvinner ikke fikk seg andre jobber. Men heller det at myndighetene i Vietnam gjorde det vanskelig for hvem som helst fra landsbygda å få seg jobb. En kvinne fra Ka tu hadde tatt alle 10 årene med grunnskole pluss high school OG lærerutdanning i Hue (by utdanning). Noe som hadde kostet bondefamilien store summer penger. Hun hadde likevel ikke fått seg noe jobb og var nødt til å flytte tilbake til bygda igjen som følge av det svært korrupte systemet i Vietnam. For å bli ansatt noe sted må du ha penger, og det hadde ikke denne jentas familie noe som gjorde at utdanningen hennes var "null verdt" ute i byene. Det er ganske sprøtt.

Så spiste vi en ny lunsj i community house før vi tok turen hjemover igjen etter en veldig opplevelsesrik tur. På veien stoppet vi på en diger demning for å se på utsikten. Det er helt fantastisk natur her i Vietnam, så frodig og vakre fjell. Im in love.

Når vi er på sånne turer som det her så setter jeg så sykt pris alt jeg har her og nå. Er så takknemlig for at jeg er her nede og får oppleve disse tingene, møte disse menneskene, smake maten deres, høre musikken deres og oppleve den vakre naturen. Akkurat nå går ukene og dagene her nede så alt alt for fort og jeg prøver å nyte alt så godt jeg kan. Jeg koser meg hvertfall masse og håper dere likte denne lille updaten:)))

-Juni

Likes

Comments

De siste dagene har jeg tilbrakt langt oppe i de Vietnamesiske fjellene nær grensen til Laos. Her har vi drevet med fieldwork og intervjuer av landsbyfolk i forhold til forskjellige temaer vi skulle undersøke.

Første dagen tok vi minibuss fra Hoi An i 3 timer og stoppet underveis på en lokal restaurant der flere fikk holde slange( av alle ting) og fikk litt deilig Vietnamesik kaffe. Altså for alle kaffeelskere der ute- vietnamesisk kaffe is tha bomb.

Da vi kom frem til landsbyen spiste vi lunsj på tradisjonelt vis- på gulvet. Maten var variert med alt fra ris (ofc), frukt, grønnsaker, høne (med hode og alt), tofu, pork osv. En familie i landsbyen sto for maten og vi spiste i community huset deres.

Videre begynte vi på fieldwork. Min gruppes fieldworkstudy skulle handle om Gender, og for dere som kjenner meg godt så vet dere at likestilling og kvinnekampen er hjertesaker for meg. Likevel var det mye vanskeligere å finne informasjon om de riktige tingene i forhold til kjønn og kjønnsroller enn først antatt. Det ble lite konkrete svar som ga oss noen aha opplevelse, men det var uansett helt utrolig interessant å oppleve og snakke med disse menneskene som lever så innmari forskjellige liv enn oss. Når vi holdt på med intervjuene med hjelp av Minh som er eneste vietnamesiske studenten i klassen ( og som vi heldigvis fikk på vår gruppe) som tolk, innså jeg hvor mye dette ga meg. At dette- å jobbe med mennesker og kulturer på denne måten er jo det jeg vil drive med.

Så fikk vi servert middag og ris vin. Jeg har aldri i mitt liv drukket noe sterkere og vondere enn risvin og her i Vietnam drikker de det HELE tiden. Vi diskuterte om det kunne være 60-70% alkohol fordi det smaker så inderlig sterkt. Et lite problem med det er at feks noen menn vi intervjuet bø oss på risvin shots midt på dagen. Det er veldig frekt å ikke drikke noe av det og veldig disrespectful å ikke drikke opp alt. Derfor drikker man opp alt hver gang det skåles, men da fylles det selvfølgelig bare opp mer i glasset fordi vietnameserene er så gjestfrie av seg. Og elsker å skåle. Mot Hai Ba Vo!!!! (Betyr skål, uttales MO HAI BAI JÅ) dette har vi lært oss vett.

Etter middag var det tid for tradisjonell dans og musikk, fanatisk å se alle de flotte instrumentene og draktene de innfødte hadde. Samtidig følte jeg ikke at det var en slags oppvisning for turister siden det var oss der og vi var med å danse med barna osv. Det føltes veldig ekte kan du si.

Etter dette ble gruppa delt i to og meg og mine venner skulle sove i en landsby 30 min unna. Vi hadde på forhånd fått beskjed om at vi måtte kjøpe lakenpose og ha med pute fordi vi skulle sove rett på bambus gulv (se bilder fra lunsjen), men når vi kom fra til den andre landsbyen ble vi møtt med hus fullt av madrasser, puter og myggnetting og det var rene luksusbungslowen!! Alle var helt i ekstase og vi var såå heldige iforhold til den andre gruppa.

Dag to blir et eget innlegg

Likes

Comments

Heeeello
Idag har jeg vært på Ba Na Hills- Sun World (Google it) som ligger 45 min unna Hoi An og ca 2000 m.o.h på det høyeste. Sun world er en slags fornøyelsespark blandet med botanisk hage, vietnamesiske templer og monumenter og fransk arkitektur. Utrolig spesielt konsept i oppe i fjellene. Vi tok en 20 minutters gondol-tur opp til parken i sørøst asias mest moderne taubane, som forøvrig vant guinnies world record for å være verdens lengste nonstop-gondol bane (2009). Det var helt surrealistisk å komme opp dit fordi både temperaturen og bygningene gjorde at man følte man gikk i en gammel-europeisk by, høyt oppe i fjellet.

Vi rakk ikke å se alt fordi parken er syyykt svær, men vi var ihvertfall innom labyrint hagen, fairygarden, karuseller og spøkelseshuset, prinsessetempelet, jurassic world, te huset, rutsjebanen og middag i den franske landsbyen. Skikkelig fornøyelses dag altså. Her er masse bilder.

Likes

Comments

Tenkte jeg skulle ta dere med på en "vanlig" dag her nede.

0651- stå opp, kle på meg anstendige klær og gå til frokost

07.23 frokost på Balance cafe sammen med de andre medstudentene

07.45- kjøpe vann og sykle til universitet

08.00 lecture starter og varer til klokka 1030 ca

10.45 jeg har syklet hjem og leser på stoff til morgendagens lecture og sover litt hvis jeg har tid før lunsj

12.00 tid for lunsj på Balance cafe. Vi har litt forskjellige retter hver dag men over all er det mye av det samme. Maten idag var et godt eksempel på vietnamesisk lunsj.

13.00 idag syklet vi til treningssenteret SuperFit etter lunsj for å trene. Senteret er veldig moderne og godt utstyrt og man kan også dra på gruppetimer der. På bildet er vi på grupperommet, men selve senteret har masse apparater og møller.

15.00 På alle hverdager utenom torsdager har vi nå fri resten av dagen, da pleier vi som regel å dra på stranda som ligger en halvtime med sykkel unna. Her får vi noen ganger gjort unna litt lesing, og spiser mellommåltid før middag.

18/19:00 Etter å ha syklet hjem og dusjet og stelt oss drar vi ut og spiser middag, ofte i gamlebyen slik som idag.

Idag spiste vi vietnamesisk mat på en lokal restaurant og det var sykt godt. Suppen på bildet heter Phò og er en tradisjonell vietnamesisk nudelsuppe som man får ca overalt her. Tilsammen for 2 retter og drikke betalte jeg idag 30 norske kroner. Det er chill.

21/22.00 etter middag er det litt forskjellig hva vi gjør, noen ganger drar vi på en bar og tar en øl eller to, andre ganger sykler vi hjem og slapper av med film eller noe lignende. Idag dro vi og tittet i gamlebyen og så litt på livet der.

23/24.00 skru ned aircon på 21 grader og leggetid

Likes

Comments


Hello!
Nå har enda en uke flydd forbi og selv om tiden her nede går alt for fort, føler jeg selv at jeg har bodd i Vietnam veldig lenge. Ting begynner sakte men sikkert å bli hverdagslige.

På onsdag kveld var vi ute og spiste da vi leste på nettet om tyfonen som skulle treffe nordlige Vietnam fredag kveld. Stormen skulle øke i styrke de kommende dagene og var antatt til å bli den sterkeste tyfonen på et tiår. Hoi An lå utenfor direkte faresone, men naboprovinsen skulle bli truffet hardt. Idet vi satt på Skybar og leste om dette åpnet ironisk nok himmelen seg og det ble regn, kraftig torden og lyn. Den natten regnet det helt sykt mye og fortsatte på torsdagen. Det var umulig å gå ut i et par minutter uten å bli helt gjennomvåt. Derfor passet det ypperlig at vi på torsdager har to forskjellige skoleopplegg med 3 timers mellomrom. Noe som betydde at vi måtte sykle strekningen til og fra skolen (10 min) i øs pøsende regnvær 4 ganger den dagen. Utenom dette merket vi vel egentlig ikke så mye til denne historisk sterke tyfonen og det var egentlig veldig greit.

På lørdag var det Vietnam day med stramt program fra tidlig om morgenen. Kvelden/natten før hadde vi vært på første houseparty her nede så alle var rimelig reduserte. Vi startet med frokost på en matsal, hvor vi bestilte tradisjonell vietnamesisk mat, før vi dro videre til en dritstor cafe hvor vi fikk kaffe og høy 2000´s hits. Senere på dagen var det by orientering og kokkekurs hvor vi lærte å lage 3 vietnamesiske retter, bl.a vårruller og vietnamesiske pannekaker (med kjøtt og scampi). Til å avslutte det hele hadde vi vietnamesisk bingo og karaoke og så sov jeg over hos my friends.


Idag har vi også hatt en hektisk dag med tur til My Son, om er templer og et hellig sted bygget av Cham folket, som er type urfolk her i Vietnam. My Son, som betyr Vakkert fjell, levde godt opp til navnet sitt, men det som ga mest inntrykk var derimot alle de ødelagte og ny konstruerte templene der og de store bombekratrene rundt og i den vakre hellige plassen. Guiden vår fortalte oss om de store ødeleggelsene USA gjorde her under det de kaller "The American War" og det er ganske sjuke greier. Selv idag dør det fortsatt folk av å tråkke på landminer rundt om i området ved My son, og det generelt anbefalt for utlendinger å aldri gå i skogene i Vietnam uten guide eller lokale pga den store mengden uoppdagede landminer. På 90-tallet ble en gruppe på 17 (!!!!) mennesker drept av landminer i My Son imens de prøvde å bevare og rekonstruere templene som hadde blitt ødelagt under krigen. Selv når vi var der var det pågående rekonstruering og oppbyggelse av noen av templene. Guiden vår fortalte også at det er en intern debatt i Vietnam om hvorvidt templene skal repareres eller bli latt stående slik de er for å vise turister og tilreisende hvilken skade som faktisk ble gjort mot dette verdifulle kulturhistoriske området. Mange store voksne ord i den setningen der hva? Uansett var det veldig spennende å oppleve My Son, og komme meg litt ut av dagliglivet i Hoi An (som ikke er noe å klage på altså)

Over ser dere en amerikansk bombe som er er stilt ut i et av de mest ødelagte templene som minne om ødeleggelsene.


Likes

Comments