Det börjar verkligen bli hög tid att hitta de rätta julklapparna. Julen närmar sig med stormsteg och de allra flesta är mitt uppe i alla förberedelser. Det är mycket som ska göras och en hel del saker att ordna med innan julafton är här. Att välja rätt julklappar 2017 kan bli en utmaning, men för den som tänker till lite extra och försöker vara kreativ kommer det att ordna sig. Det finns en hel del tips, och faktum är att det går att göra i stort sett alla julklappsinköp på nätet för den som vill.

Julklappar till familjen

Att köpa julklappar till närmaste familjen är en självklarhet för väldigt många, kanske till och med för de allra flesta. Det finns inget som säger att man måste köpa många och dyra saker, men det kan definitivt kännas trevligt att köpa eller göra någonting, som ett sätt att visa sin kärlek och hur mycket den andra betyder. Det behöver som sagt inte vara några dyra saker. Det kan lika gärna vara en upplevelse som man tror att den andra eller de andra skulle uppskatta. Till exempel inträde till en match som man vet att de andra är intresserade av att gå på. Det kan även vara biljetter till Melodifestivalen eller kanske en helg på hotell med bad i poolen och spa. Det kan också vara mindre saker som presentkort på bio eller liknande. Det är inte alls summan på julklappen som spelar roll, utan tanken bakom. Naturligtvis är det också klokt att försöka fundera lite över vad familjens medlemmar tycker om och är intresserade av och vad de skulle kunna bli glada över. Någon kanske blir gladast över en docka föreställande Disneyfavoriten, medan någon kanske blir allra lyckligast över en fotboll. Det finns hur många idéer som helst, och istället för att läsa en standardguide är det bättre att försöka göra en egen lista där man skriver upp alla man ska köpa julklapp till, och försöka tänka ut en sak som just den personen skulle bli glad för. Det finns ju vanligtvis inga man känner så väl som medlemmarna i den egna familjen, och därför brukar det vara relativt lätt att fundera ut gåvor som var och en blir glad över.

Julklappar till de anställda

För den som driver ett eget företag eller befinner sig i chefsposition finns det fler att köpa julklappar till. De anställda kanske bör få något, som ett tecken på uppskattning för det hårda arbete de lägger ned under året. Det finns dock en del regler och riktlinjer för vad som gäller när det kommer till julklappar och julbord för anställda, något som det är viktigt att läsa igenom innan man skrider till verket.

Vilken typ av klappar man väljer att ge beror förstås till viss del på hur stort företaget är och hur många som jobbar på företaget. På ett litet företag med ett fåtal anställda kan man kanske tänka ut något mer kreativt och personligt. Det kan handla om något kreativt till köket, restaurangbesök, fina glas eller något annat. Om företaget däremot har flera hundra anställda kanske det inte finns utrymme för så mycket kreativitet och det bör då vara något som är enkelt att beställa i större mängd. Då kanske det blir en julkorg eller liknande. Även här är det naturligtvis tanken som räknas. På vissa företag väljer man istället att bjuda alla anställda på julbord, någonting som också brukar uppskattas. Även om man inte får hem ett paket, så får man en trevlig eftermiddag eller kväll och alla får möjlighet att umgås och lära känna sina kollegor bättre.

Julklappar till julklappsbyten

De allra flesta hamnar någon gång i en situation när det är dags för julklappsbyte. Det kan vara när det är dags för sista träffen före juluppehållet med föräldragruppen på Barnavårdscentralen, eller när man ska träffa kompisgänget någon gång i mellandagarna. Det kan även vara på självaste julafton vid släktfirandet. I vissa familjer är det nämligen så att bara barnen får julklappar, men för att även de vuxna ska få varsitt paket ordnas därför ett julklappsbyte. Vissa släkter sätter inga gränser, utan där är det fritt fram för deltagarna att köpa eller göra vad de vill och ge bort, medan andra släkter sätter ett maxbelopp på exempelvis 50, 100 eller 150 kronor. Många kan tycka att det är praktiskt att sätta en gräns, så att ingen ska känna sig pressad att lägga för mycket pengar på julklappen. Det är naturligtvis upp till varje familj att sätta en gräns som passar de flesta men det är kanske klokt att inte sätta en allt för hög gräns. Tanken med bytet brukar ju inte vara att var och en ska gå hem med en riktigt dyr gåva, utan att alla ska få ha roligt och få ett paket att öppna medan barnen ägnar sig åt att öppna alla sina paket. Vad man väljer att köpa till ett byte varierar. Det kan vara en liten prydnadssak, en vinflaska, grytlappar, handdukar, vinglas eller något annat. Naturligtvis kan det även vara en biobiljett eller något annat med ungefär samma värde. Om man är intresserad av pyssel kan man naturligtvis även göra något att ge bort. Man kan sticka en mössa, göra en ljuskrona av ståltråd eller brodera en fin tavla. Alternativen är många och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.

Tänk långsiktigt

Att köpa julklappar är naturligtvis väldigt roligt och de flesta uppskattar även att få öppna några paket. I vissa familjer tänker man dock ett steg längre, och struntar i klapparna och ger istället alla familjemedlemmar pengar, och åker därefter till något stort köpcenter eller någon större stad i mellandagarna, där var och en får köpa det de själva vill ha. Vissa tycker att detta är bättre, medan andra föredrar traditionella julklappar. Det finns naturligtvis inget rätt eller fel, varje familj bör helt enkelt hitta ett sätt som passar dem. Så länge det finns små barn i hemmet brukar julklapparna vara ett ganska givet inslag i julfirandet och för många fortsätter den traditionen även efter att barnen kommit upp i tonåren.

Likes

Comments