Sovmorgon för mig är att:

- ligga och dra mig

- göra mig redo utan stress

- äta en god frukost

- dricka kaffe och läsa en bok

- inte stressa till jobbet men av någon anledning händer det ändå alltid, framförhållning är inte min grej

Smoothiebowl med saffran & vanilj

1 skål 

Mandeldryck

1/2 fryst banan

Fryst mango

1/3 pkt saffran

Äkta vaniljpulver

Mixa allt, börja med lite mandeldryck och tillsätt mer tills det blir en rätt tjock konsistens. Toppa med kokosflingor, ett skivat päron och ett halvt granatäpple. Smakar exakt som lussebulle i flytande form!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Kan ni gissa varför jag ser förväntansfull, glad och busig ut? Varför denna bild är ovanligt skarp?

JAG HAR EN KAMERA! Som jag fick av Måns mormor Eva-Lena. Kan ni förstå hur lyckligt lottad jag är? Vem får ens en kamera bara sådär? Tydligen jag. Ett plus är att den är begagnad vilket jag var ute efter då jag blir illamående över att tänka på hur många kameror jag haft med tanke på hur många som blivit stulna, gått sönder eller försvunnit. Med dessa ingredienser gjorde jag ett försök till en spin off på Yam wonsen, en thailändsk glasnudelsallad som mamma brukar laga. Den blev helt ok men inte riktigt som jag hade tänkt, därför delar jag inte med mig utav receptet riktigt ännu! Hoppas ni får en fin helg, själv är jag och Måns i Ersmark. Har blivit bjuden på burgare och spelat kort med pappa och Jasmine. Imorgon är det jobb och är så glad att jag har fått ihop fler timmar, så jag är laddad!

Likes

Comments

Nu ska jag bjuda på något riktigt gott! Den. Godaste: Lasagnen. Jag. Någonsin. Ätit. Jag hoppas med hela mitt hjärta att du inte ser det här, pappa. Och om du gör det - förlåt. Jag kan laga den till dig någon gång så förstår du vad jag menar.

Jag hade hemmagjord vegansk ricotta och zucchini i den. Tror nästan det var det som gjorde den lite extra god. Och så gjorde jag min egen tomatsås också. Jag SLICKADE verkligen matberedaren ren för "ricottan" var SÅ god. Jag kan tänka mig att den skulle vara jättegod som pålägg! Får göra extra mycket nästa gång.

Lasagne och sallad hör som bara ihop. Nästan som en oskriven regel. Tallriken ska bestå av 50/50 lasagne och sallad. Nu börjar jag dreggla så ska börja avrunda här!

Lasagne med zucchini & "ricotta"

1 ugnsform

Lasagneplattor

1 zucchini

4 salladslökar

Tomatsås

1 pkt passerade tomater

3 vitlöksklyftor

Basilika

Torkad oregano

Cayennepeppar

Paprikapulver

Salt & peppar

"Ricotta"

1 pkt tofu (pressa ut all vätska ordentlig mellan hushållspapper)

1 citron

Basilika

Torkad oregano

1 stor skvätt olivolja

Salt & peppar

Sätt på ugnen på 225 grader och häll de passerade tomaterna i en kastrull. När det börjat småkoka, tillsätt vitlök och kryddor. Skär zucchinin i "plattor" och skär tofun i bitar. Lägg i allt som ska i "ricottan" och mixa tills det är slätt. Går bra att använda matberedare eller stavmixer. Börja lägga ihop lasagnen. Börja med ett lager tomatsås, lasagneplattor, "ricotta", zucchini och fortsätt tills det börjar ta slut, bara du avslutar med tomatsås och ha gärna på lite "ricotta" på toppen. Hacka salladslök, strö på och in i ugnen. Jag gjorde en sallad av en påse blandsallad, minimajs, cocktailtomater, paprika, valnötter och olivolja med örtsalt. Jag hade lite majonnäs från Astrid & aporna som jag ringlade över.

Likes

Comments

Gott or not? Jag tyckte gott. Och Måns också, win win! Jag gillar min matklocka när jag brukar jobba sammanhängande stängningspass. Frukost kring 11, lunch vid 16 och middag när jag kommer hem vid 20. Just innan varje måltid känner jag mig sådär mysigt hungrig för att sen bli mysigt mätt. Jag rekommenderar alla att våga kliva ut från boxen och vara lite vild. Flytta fram måltiderna några timmar alltså. Min 20-årskris börjar kicka in.

Om någon skulle pröva sig på detta recept måste jag bara nämna att jag är väldigt dålig på måtta, glömde helt bort det när jag gjorde woksåsen. Ibland är det bra att köra lite freebase, för då blir det ofta fel till en början. Sen lär man sig. Eller gör fel igen, men då tar man iallafall till sig det till slut.

Wokade grönsaker med tofu & ris

2 portioner

1 pkt tofu (köpte en sort på Willys som hette "japansk stil" men vilket som funkar)

En gul lök

En paprika

1/2 zucchini

Salladslök

Woksås

2 delar sesamolja

1 1/2 del japansk soja

1/2 del kinesisk soja

En skvätt vegetarisk "ostron"sås

En skvätt ljus sirap

1/4 citron

Ingefära

Börja med att koka riset. Klyfta llöken, skär upp allt i den storlek du önskar och blanda woksåsen i en skål. Värm en panna med lite sesamolja och vänta tills det är ca 10 minuter kvar på riset innan du börjar woka eftersom det går väldigt fort. Häll i allt i pannan, häll över såsen och håll koll så det inte bränner fast. Servera med ris, en citronklyfta och sprinkla på llite sesamfrön.

Likes

Comments

Hallådär! En vecka sedan jag skrev mitt senaste inlägg. Vad har hänt sedan dess? Jag har varit sjuk och storstädat köket. Just det, jag har även varit trött. Sånt som händer! Jag har även ätit väldigt mycket pasta, det kan aldrig bli för mycket pasta. Jag älskar pasta. Och jag älskar pesto. Tänk er då vad jag tycker om pestopasta! Ledtråd: älskar det^2. En sidenote: jag gjorde den godaste peston jag någonsin gjort (brukar inte göra hemlagad så ofta; plötsligt händer det) och hade gjort lite extra för att få avnjuta till lunch dagen efter. Gissa vem som slängt det. Ledtråd nummer två: det var inte jag. Tror ni jag blev glad på Måns? Ledtråd nummer tre: nej.

Pasta med ärtpesto och ugnsbakad tofeta

2 portioner

Valfri pasta

Ett pkt tofeta

Soltorkade tomater

Ärtpesto

1 1/2 - 2 dl gröna ärtor

1 1/2 - 2 msk olivolja

Valfria örter

En näve pinjenötter

En näve solrosfrön

1-2 vitlöksklyftor

Salt & peppar

Skär tofetan i valfr storlek och pensla på lite olja. Ställ in i ugnen i ca 20 min (vänd efter 10 min). Koka pasta och gör peston med antingen en matberedare eller stavmixer. Häll av vattnet från pastan och blanda i pesto och soltorkade tomater direkt. Ha kastrullen på svag värme medans tofetan är färdig.

Likes

Comments

Kom hem sent från jobbet idag. Just när jag skulle sluta märkte jag att soppåsen hade läckt och jag fick moppa i garaget. Det var synd. När jag kom hem hade jag ett sånt där mellanläge. Ni vet när man inte är hungrig men sugen på något. Smoothie fick det bli. Jag kom på den briljanta idén att blanda jordgubbar och grönkål, den blev grå. Och äcklig. Så jag fick göra en ny medan Måns lekte med Lekman. Den blev väldigt lyckad och smakade precis som milkshake fast utan komjölk. Win win!

Mylkshake med smak av jordgubb & granatäpple

1 stort glas

1/3 burk kokosmjölk

En stor skvätt osötad mandelmjölk

Frysta jordgubbar

1/3 fryst banan

Frysta granatäpplekärnor

En nypa chiafrön

Mixa den frysta bananen med vätskan och släng sedan i resten. Njut!

Likes

Comments

Idag tänkte jag göra en snabb och enkel lunch. Aldrig i min vildaste fantasi skulle jag kunna gissa att det skulle bli såhär gott. En av de bästa sakerna jag vet är sjögräs. Friterat sjögräs. Sjögräschips. Sjögräsris. Det är gott, jag lovar. Att blanda i det i riset ger det verkligen en sushifeeling, och alla gillar ju sushi.

Tycker du om tofu? Om krispiga saker? Om sött, salt och starkt? Med andra ord: tycker du om meningen med livet? Det gör iallafall jag. Jag förstår att jag inte låter ödmjuk på min blogg. Jag delar endast maträtter som jag verkligen är nöjd med, och det är inte alltid jag blir det. Denna blogg är alltså en förskönad bild av mina matvanor. Förlåt. Men åter till ämnet: ÄT DETTA! Tycker du det ser torrt ut? Det tyckte jag. Därför hällde jag över det som blev kvar av marinaden som sås. Problem solved!

Marinerad tofu med noriris

​1 portion

2/3 pkt tofu

1 dl ris

Broccoli 

Haricots verts (så konstigt namn)

Ett noripapper

Marinad

1 1/2 msk sesamolja

2 msk japansk soja

2 tsk sambal olek

1 tsk lönnsirap

Lite ingefärapulver

Sätt ugnen på 225 grader. Skär tofun i bitar och låt ligga i marinaden. Koka riset enligt anvisningarna. Ställ tofun i ugnen och vänd efter ca 10 minuter. Efter 25 minuter lär den vara perfekt. Koka grönsakerna och klipp strimlor av noripappret och blanda i riset. Salta grönsakerna samt häll på en skvätt sesamolja. Sprinkla på sesamfrön på tofun och ringla över det som blir kvar av marinaden.

Likes

Comments

De senaste tre dagarna har jag och Måns ätit mat som min mamma lagat eller sushi som Måns mamma bjudit oss på. Bortskämda? Ja. Så igår var det min tur att göra comeback i köket, och det blev en slam dunk! Side note: vem är jag och varför drar jag sportreferenser?

Vattnas det inte i munnen? Det var verkligen SÅHÄR gott. Jag rekommenderar ALLA att laga denna. Förutom jordnötsallergiker, även fast det nästan skulle vara värt det. Nej, jag ska inte uppmuntra allergiker att äta saker de inte tål. Nu får jag ge mig, jag är nog bara lite för exalterad.

Het kokos- & jordnötsgryta med mungbönor

​2 portioner

1/2 gul lök

2 vitlöksklyftor

Paprika 

Mungbönor (både i grytan och till servering)

Vegobitar

1/2 burk kokosmjölk

1 rågad msk jornötssmör

1 nypa kokossocker

4 tsk sambal olek (börja med 2 tsk och smaka av)

Japansk soja

Grönsaksbuljong

Salt & peppar

Hacka lök och vitlök och fräs i en stor panna. Tillsätt sambal olek och stek tillsammans med löken och vegobitarna. Lägg i paprika och mungbönor och till sist kokosmjölken. Smaka av om du vill ha det starkare, justera med sambal olek. I med jornötssmör, soja, kokossocker, grönsaksbuljong, salt & peppar. Låt puttra under lock en stund och servera med ris och mungbönor.

Likes

Comments

Har jag berättat om mitt nya beroende? Ja, just det. Då ska jag bespara er på det. Jag har haft ganska mycket problem med att äta frukost på senaste. Tror det är följden av ledighet och oregelbundna måltider. Tjena Juliette 14 bast på sommarlov. Nej men detta är iallafall perfektion för mig just nu. Lätt att få i mig och som ni vet älskar jag att äta soppa min plånbok är för tunn för att upprätthålla ett regelbundet intag av sojayoghurt, och detta är ju dessutom godare. Typ en frukostsoppa, vem kan motstå det? Inte jag tydligen.

Detta är inte slime, jag lovar. Det är en SKITGOD smoothiebowl. När jag och Måns var på Koh Chang vid ett vattenfall ute i ingenstans hittade vi en jättefin butik med naturläkemedel, ekologisk hudvård och så vidare. Med andra ord en hälsokostbutik. Fast tusen gånger mysigare. Och billigare. Och mer spännande produkter. Sa jag att jag ville köpa upp butiken? Jag ville köpa upp butiken. Att bada i vattenfall med hela min förmögenhet i börsen är ju dock inget jag brukar göra så jag fick begränsa mig. Det fick bli en burk med matchapulver och ett ananasläppsyl. Jag har dock inte tillsatt ananasläppsyl i denna skål, jag valde istället frusen ananas. Tror det var ett klokt val. En sista parantes, kvinnan som ägde butiken hade en bror som bodde i Sverige. Världen är liten. Och stor. Jag kan inte bestämma mig.

Tropisk smoothiebowl med matcha & grönkål

1 skål

Osötad mandeldryck

En skvätt kokosmjölk

1/2 fryst banan

Fryst mango

Fryst ananas

En näve fryst grönkål

2 tsk matchapulver

Börja med att mixa mandeldrycken med grönkålen. Tillsätt banan och sedan mango och ananas. Tillsätt matchapulver och kokosmjölk till sist. Toppa med vad du vill eller inget alls, jag tog två passionsfrukter och kokosflingor.

Likes

Comments

Okej, bered er på en skitig bild - men jag kunde verkligen inte INTE posta detta recept. Med handen på hjärtat måste denna soppa varit en av de godaste jag lagat. Den var verkligen allt jag var sugen på och lite till. Jag måste verkligen få tag på min kamera. Detta funkar verkligen inte längre, men det gör iallafall detta recept!

Morot- och potatissoppa med kokosmjölk & avokadoquesadillas

1 portion

Soppa

4 potatisar

1 morot

1/3 gul lök

2 vitlöksklyfor

Vatten så det iallafall täcker potatisen och moroten

1/4 burk kokosmjölk

Garam masala

Curry

Cayennepeppar

Salt & peppar

Quesadillas

​2 tortillabröd

1 avokado

1/4 röd lök

Paprika

Salsa

Fräs löken i en kastrull och skala samt hacka potatis och morot. Häll i det i kastrullen och låt fräsas en liten stund. Häll i vatten och grönsaksbuljong. När det börjat koka - häll i kokosmjölken och kryddorna. Smaka av och krydda. Mixa och häll i mer vatten om den blir för tjock. 

Sätt ihop quesadillan genom att mosa avokadon, hacka grönsakerna och smeta på lite salsa. Sätt på den andra brödet och stek på låg värme. Skär upp i bitar och servera till soppan.

Likes

Comments