Header

Goood morgen!

Nå er skolen i gang igjen for fullt og jeg har klart å bli syk.. Jeg møtte opp på skolen på tirsdag og fant fort ut at jeg bare måtte gå for jeg følte meg skikkelig dårlig. Resten av dagen gikk til å sove og se serie og det samme gjorde egentlig gårsdagen også. I dag er jeg heldigvis litt bedre og jeg skal prøve å gjøre mer ut av dagen. For øyeblikket ser leiligheten bombet ut fordi jeg ikke har orket å pakke ut og rydde. Jeg må få gjort noe med det før jeg blir galen og spesielt før Vegard kommer hjem imorgen, men nå som jeg ikke har vært tipp topp i formen så har det ikke latt seg gjøre.

Jeg gikk igjennom litt av innleggene jeg har begynt på og ikke fullført og kom over eksamenen min fra juni. Jeg hadde helt glemt at jeg skulle vise den! So here it is.

Eksamensoppgaven gikk ut på å finne inspirasjon fra en kunstner og en valgfri bunad. Jeg valgte et maleri av Gustav Klimt og Nordlandsbunaden. Moodboardsene var nok det jeg slet med aller mest for jeg syns det er vanskelig å få frem en følelse og en sammenheng gjennom bilder. Jeg følte jeg hadde knekt en kode med disse to, men de kunne visst vært bittelitt bedre i følge sensor..

I løpet av fjoråret laget jeg masse moodboard og alle er helt forskjellige. Uansett hvor annerledes og gjennomtenkte de er får jeg aldri full pott for det er alltid noe som mangler, og jeg skjønner ikke hva de vil ha.. Utrolig frustrerende, og egentlig ganske demotiverende. Men jeg fikk 7 av 10 % på dem så jeg skal virkelig ikke klage.

Her er hele kolleksjonen. Jeg prøvde å få frem et nordisk preg med fargene og printet, samtidig som jeg ville fremheve det estetiske i bunaden og maleriet gjennom gulldetaljer, stoffer og accessories. Jeg syns helt klart at dette er den beste kolleksjonen jeg har laget i løpet av året og godt er det at det var på eksamen!

Jeg var innom Lindex for måneds tid tilbake og så at mye av det de hadde da faktisk minnet om kolleksjonen min. Det syns jeg var veldig gøy å se! Ikke bare det faktum at det var likheter, men mer det at jeg ikke er helt på jordet når det kommer til hva som er inn. Selv om jeg studerer mote og design så følger jeg faktisk ikke like mye med som mange andre, og som jeg kanskje burde? Ikke at det ikke interesserer meg, for selvfølgelig gjør det det, jeg orker bare ikke føle et press på hva jeg bør ha og ikke og da tenker jeg at det er best å lukke øynene litt. Jo mindre jeg vet desto mindre blir jeg fristet til å kjøpe nytt. Uansett så har jeg fått et helt annet inntrykk av verdien og arbeidet som ligger bak klærne vi kjøper. Derfor prøver jeg å holde meg unna kjøp og kast holdningen vi har i dag.

Vi skulle ha med tekniske tegninger, farger, stoffer og ulike kombinasjoner av print og farger ++. Utenom designet er det i de tekniske tegningene og spesifikasjonene store deler av arbeidet ligger. Man må gjøre en god del research for å komme frem til sluttresutatet.

For første gang hadde jeg faktisk et veldig klart bildet på hvordan kolleksjonen skulle være allerede i starten av prosessen. Det var utrolig deilig å ha det så klart for seg og i tillegg være fornøyd med det jeg leverte. Jeg leverte mange sider, men mer av det har jeg ikke tenkt å vise. Delvis på grunn av at jeg ikke vil legge alt ut på nett og delvis fordi jeg ser for meg at det ikke er superinteressant for dere å bla gjennom 30 bilder.

Hva syns dere? Noe noen kunne tenke seg å bruke selv?

BTW, jeg skulle egentlig legge ut oppskrift på bomberjakken, men jeg har dessverre klart å miste minnepinnen alle bildene ligger på.. I tillegg ligger den mest sannsynlig i Bergen så det er ikke så mye jeg kan gjøre med det for øyeblikket.

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - klikk her!

Likes

Comments

Missed me? Nå sitter jeg godt plantet i sofaen i Oslo. Jeg skal egentlig rydde og pakke ut, men det er fryktelig lite fristende akkurat nå.. De siste to ukene har bare rast forbi og jeg har løpt rundt som en gal for å få unnagjort alt som gjensto før jeg reiste. Jeg ankom Oslo på fredag etter en deilig dag i Bø Sommerland og i helgen har jeg vært med gode venner jeg ikke har sett på alt for lenge.

Jeg har ikke fått sydd noe nytt på en stund. Plisséskjørtet til min kusine ble ferdig på onsdag og passet helt perfekt. Jeg var utrolig lettet for det! I dag tenkte jeg faktisk bare å gi dere en liten oppsummering av sommeren så er jeg back on track i løpet av uken.

SOMMERENS... 

HØYDEPUNKT

Jeg har egentlig flere høydepunkt. Det beste har jo garantert vært å møte familie og venner igjen, selv om jeg ikke fikk tid til å treffe alle (etter nesten 2 måneder hjemme...) Jeg elsker å være hjemme med familien. Det er så koselig å spise middag sammen, prate, se på tv og bare ta livet helt med ro. Jeg er mye ute av hus for å gjøre det ene og det andre, men jeg setter mest pris på de dagene og kveldene jeg bare kan sitte hjemme og slappe av med mamma og pappa.

Enda et høydepunkt har vært å plukke bær hos mormor. Jeg storkoser meg når jeg kan stå å plukke og prate med mormor om alt og ingenting. I tillegg er det fantastisk å ha hjemmelaget syltetøy en gang i blant, og best er det på hjemmelaget brød. Toppen av luksus. Jeg fant også ut at jeg faktisk er bittelitt tøffere overfor edderkopper og andre insekter når jeg plukker bær. Ingenting får stå mellom meg og hjemmelaget syltetøy!

Siste må være Bø Sommerland. Badeland er noe av det gøyeste jeg vet med fart, adrenalin og masse, masse sklier. På toppen av det hele var været nydelig, det føltes nesten som å være i syden med 26/27 grader. Dessverre fører jo det med seg masse folk og masse kø.. Var ikke så mye å gjøre med det da!

Det beste jeg vet i denne verden - reker og bær!

NEDTUR

Tid! Sommeren forsvant altfor fort.. Mesteparten av dagene har vært veldig like: Kjøre til byen - gå på jobb - hjem - sove. Det har vært flere koselige dager på jobb med nye og kjente ansikter, men dagene har blitt veldig like og da føles det som ukene går mye fortere. Ofte har jobben tæret litt på energien også så jeg har ikke orket å gjøre så mye verken før eller etter vaktene, men jeg er utrolig glad for alle vaktene jeg har fått!

MOMENT

I sommer har jeg vært en del på fjellet og planen var egentlig å få fullført alle Bergens 7 fjell, men det gikk ikke helt etter planen. Jeg endte med 6/7 og sier meg fornøyd med det.

Forrige søndag var jeg og pappa på tur over Rundemanen og den dagen var været helt sinnsykt. Vi var mer eller mindre klissvåt før vi hadde startet på turen. På toppen regnet det så heftig at det føltes som å bli skutt med nåler i ansiktet og vi slet med å høre hva den andre sa mens vi vandret over. . Men herregud så herlig det var. Det er en av de mest spesielle turen jeg har vært på. Aldri har jeg vært med på et så heftig regnvær før, og i starten av august !! Det var som å være midt på høsten. Har ikke annet å si enn at det var skikkelig spesielt og veldig koselig. Etter turen satt jeg i over en time i varmt badekar så det rundet dagen av ganske så bra vil jeg si.

Her er et lite bildedryss fra sommeren. Det er faktisk så og si de eneste bildene jeg har og de oppsummerer sommeren ganske bra.


I går, og i dag, har jeg hatt homeschool med youtube. Jeg har funnet ut at fargekombinering og fargebetydninger ikke er min sterkeste side og jeg tror ikke det er noe vi kommer til å ha så mye av på skolen, faktisk. Dermed er jeg i gang med fargelære. Det er jo tross alt veldig viktig for en som har tenkt å bli designer!

I dag er planen ellers å få pakket ut, litt i hvert fall, og bare slappe av med min siste feriedag.

Forresten, nå når jeg ikke har sydd så mye, og muligens ikke får sydd så mye på en stund heller, så lurer jeg på om det er noe dere kunne tenke dere å lese på bloggen min? Noe dere lurer på og vil vite mer om? I så fall gi meg en lyd! Trenger litt inspirasjon!

Ha en fin dag <3 xx

Likes

Comments

For en stund tilbake hadde jeg og denne godjenta en redesign-sunday hvor vi gjorde om en gammel dongerikåpe om til en kortere dongerijakke. Jeg er egentlig ikke så fan av redesign fordi jeg sliter med å komme med nye ideer til plagg som allerede er laget, men siden hun hadde en plan på hvordan hun ønsket å ha den tok jeg utfordringen på strak arm. Det var utrolig koselig å sitte å jobbe sammen kontra at jeg hadde drevet på alene. Resultatet ble også bra!

Siden kåpen var ganske lang var det mye å ta av og god margin for feilklipping. Det vi gjorde var kort fortalt å fjerne lommene, klippe opp lengden hun ville ha, lage et kantebånd og nye lommer av restene og tilslutt sy alt sammen. Maskinen min slet litt når lagene ble for tykk, men den holdt heldigvis ut og det gikk smertefritt for seg. Det er gøy å se hvor annerledes noe kan bli med bare små endringer og jeg har fått en litt annen feeling på redesign. Kanskje det er noe jeg burde prøve meg mer på?

Likes

Comments

I sommer har jeg vært mye på jobb og med det bodd mye hos en venninne i sentrum. Er det en ting jeg lengter etter når jeg er borte, i hvert fall nå i sommer, så er det faktisk å sy. Dere som har lest litt tidligere har kanskje skjønt at det er min store passion? Hvis ikke, well - now you know! Jeg får en slags ro og glede i sjelen av å sitte og sy og vite at jeg kan lage akkurat det jeg vil og noe som ingen andre har. Det er det som motiverer meg aller mest.

Jeg har alltid vært kreativ av meg og jeg elsker nye ideer og prosjekter som jeg kan leke meg med og dvele på. Om det gjelder tegning, bursdagskort, pynt, smykker og selvfølgelig søm. Slik har jeg vært siden jeg var liten og jeg er utrolig takknemlig for at jeg har mulighet til å gå den veien jeg går. Og at jeg i det hele tatt gikk inn for å gjøre akkurat det!

Jeg har ganske mange mål for fremtiden både i arbeidsliv og i dagliglivet. Jeg er veldig motivert til å prøve og feile for det verste jeg kan tenke meg er å sitte igjen om 30 år med en helt ok jobb og tenke hvordan livet heller kunne vært.

Ha et klesskap bestående 70 % av mine egne kreasjoner. Hvor gøy hadde det ikke å ha et klesskap som ingen andre har og som du har stått for helt selv? Jeg er veldig glad i å shoppe, men jeg bruker faktisk heller 1000kr på stoffer enn 1000 kr på en jakke. Jeg har sydd en del til nå så om det skal fortsette slik må jeg bare skaffe meg en større leilighet med Walk-in closet. Thats the dream!

Starte en nettbutikk + butikk. Jeg vil ha min egen, lille butikk hvor alle kan finne noe de liker og noe som kler dem. Det beste hadde vært å hatt et lokale her i Bergen, eller kanskje pop-up shops over hele landet? Uansett så er det et veldig stort mål og veldig vanskelig å faktisk gjennomføre, men jeg har troen og lever på det.

Tjene penger på å være gjøre det jeg elsker. Sy og designe. Enkelt og greit.

Skape noe som andre får glede av. Jeg vil at andre skal føle at de har noe spesielt og unikt og ikke noe du kunne fått tak i hvor som helst. Jeg vil at min butikk skal være den du bare MÅ gå inn i.

Ha et eget, stort syrom. Er det noe jeg virkelig savner så er det et eget syrom hvor jeg kan oppbevare alt uten å tenke på at det er i veien for andre. Uansett hvor jeg er nå så føler jeg ting ligger strødd overalt uten at jeg har kontroll på det. Syrom er førsteprioritert neste gang vi søker ny leilighet, tenker jeg i hvert fall!

Være blant dem som slår igjennom. Selvfølgelig.

Reise. Jeg vil så gjerne ha muligheten til å reise rundt i verden og få inspirasjon og ideer fra andre kulturer og omgivelser. Jeg får mer inspirasjon av å være et sted enn å se bilder av det.

Økonomisk uavhengig. Jeg har så lyst å en gang kjenne på den følelsen av at det ikke er en byrde å betale leie, skole, lån og alt som hører med. Samtidig som jeg har muligheten til å starte opp noe eget. Det ligger så utrolig mye penger bak bare én kolleksjon og leie av lokale at jeg orker ikke en gang tenke på det. Det hadde i hvert fall vært digg å vite at man har nok til det som trengs uten at det går utover noe annet.

Akkurat nå sitter jeg i pausen på jobb og etterpå er planen å ta en liten runde i sentrum. Jeg klarte å knekke solbrillene mine og revne hele midtpartiet på yndlingsbuksen min i går så de må dessverre erstattes. Det var virkelig trist. Forhåpentligvis finner jeg noe i dag.

Håper dere har en fin dag ❤️Likes

Comments

REVERSE

Skjørt, Topp // PRIMARK, bomber // DROP

I over et år nå har jeg hatt en plan for denne jakken her og endelig er den ferdig sydd og klar til bruk. Jeg er veldig stolt av resultatet og den kommer garantert til å bli godt brukt, spesielt med tanke på at den kan vrenges og dermed brukes i flere anledninger. Du kan både sprite opp og tone ned et antrekk med samme jakken. Hvor digg er ikke det?

LOVE IT.

Btw - det kan ta litt tid å lage en oppskrift på den, men jeg har tatt bilder under hele prosessen så om du vil sy den selv får du smøre deg med litt tålmodighet <3


Hva syns dere?

Likes

Comments

Mine bønner er hørt! Her går jeg å klager på dårlig og kjipt vær i Bergen og dagen etter skinner solen for fullt med 23 grader. På toppen av det hele fikk jeg dra en time tidligere fra jobb for å nyte solen siden det nesten ikke var et menneske innom shopen. Kunne gårsdagen vært bedre? Neei! I dag slår vi til med 27 grader. På fridagen min! Jeg er frelst☀️

Det hadde vært en skam å sitte inne i går så jeg tok med meg tekstilmaling og symaskinen ut på terrassen. Planen var egentlig å sy ferdig plisséskjørtet, men da måtte jeg løpt frem og tilbake til strykejernet så jeg gjorde det enkelt.

textile print

Jeg kjøpte ananasen på Stoff og Stil sammen med tekstilmalingen. Her får du med en sjablong og en fordelingsbrikke. Du klistrer sjablongen der du ønsker å ha printet, legger en stripe med tekstilmaling og drar malingen med brikken og voila! Da har du printet. Pass på å ikke få maling utenfor sjablongen da, det går ikke vekk igjen.

Neste gang skal jeg prøve meg på egendesignet sjablong. I går funket dessverre ikke printeren fordi den var tom for blekk så det får ha det til gode.

Hvit jersey, t-skjorte-mønster, tekstilmaling, ananas-sjablong // Stoff og Stil

Selfies i speilet har jeg ikke tatt på 100 år, haha, men det må til innimellom. Slik endte den altså opp. Skulle gjerne plassert printet en tanke høyre opp, men det får duge. Nå må jeg bare sy halskanten pent og så er den done. Bare en liten advarsel - om du planlegger å lage t-skjorten selv anbefaler jeg IKKE å kjøpe tynn jersey. Det er et herk å jobbe med!

I dag er planen å plukke blåbær med mormor, ta bilder av bomberen, utnytte varmen og sommersalget og legge meg tidlig. Vi får se hvordan dagen går!

Likes

Comments

Er det andre som er skuffet over at halve sommeren er over allerede? Alle planene mine om bading, brun hud, grilling, familietid og generelt andre idylliske sommerønsker er erstattet med jobb og dårlig vær. Bergen har virkelig vært kjip med været i år og på de fine dagene har jeg stått innendørs og solgt kaffe. Jobbe må vi jo alle for å ha penger på konto, men alt i alt så har ikke sommeren stått opp til forventingene i år. Derfor tenkte jeg å drømme meg litt bort i destinasjoner jeg vil besøke. 

MALDIVENE

Den ultimate syden-turen for meg er garantert Maldivene. Bare tenk deg to uker der boende i en bungalow, sitte å se utover havet og solnedgangnen med beina plaskene i vannet fra terassekanten. Eller ligge i en hengekøye med havet under seg og lese en god bok mens du nyter solen i ro og fred. Det må være det mest avslappende på jord.

Om jeg skal gifte meg en gang er dette garantert hvor jeg skal på bryllupsreise.

THAILAND

Øy-hopping, båtturer, høye fjell, markeder og de lange, hvite strendene i Thailand hadde vært prikken over i-en akkurat nå. Overalt ser jeg bilder av folk som er i Thailand, eller generelt i Asia, og jeg missunner dem bittert. En av mine største drømmer når det kommer til opplevelser er garantert å være med på lanternefestivalen i enten Thailand eller Taiwan! Helt siden jeg så disneyfilmen "tangled/to på rømmen" fikk jeg øynene opp for lanterner! One day, sier jeg bare!

HELLAS

Jeg har aldri vært i Hellas og jeg ble litt smått forelsket i omgivelsene der etter jeg så "Mamma Mia" filmen. Det er liksom en helt egen atmosfære med lyse, fine gater og hus i kontrast med blomster, øyer og nydelige utsikter. Jaah, nei jeg skal ikke uttale meg for mye før jeg har vært der, meen jeg takker ikke nei til en tur til Hellas.

HAWAII

Tenk å gå på fjellturer på Hawaii! Der er det nok av høye, spisse topper med utsikter jeg bare kan drømme om. Jeg er utrolig glad i fjellturer og bestiger gjerne fjellene her. I tillegg er hele kulturer og naturen på Hawaii noe helt eget som jeg gjerne vil se mer av. Vulkaner, dyreliv, mennesker - alt!

FLORIDA

Jeg tror jeg måtte hatt minst 3 uker i Florida for å få besøkt alt jeg vil. Jeg vil ligge å dra meg på lange, fine strender, gå på sightseeing i Miami og Palm beach, besøke Disneyland i Orlando, gå i dyreparken i Miami osv. En dag når pengene og tiden strekker til skal jeg ta første fly over.

I dag har jeg sittet å lengtet tilbake til Spania-turen vår i fjor.


Det er dessverre ikke til å skryte av aktiviteten min siste dagene, men dagene går litt i rykk og napp så jeg har ikke fått tid til å sitte meg ned å skrive noe. Nå er jeg heldigvis ferdig med bomberen og jeg er i gang med plissé, once again. Jeg skal ta bilder av bomberen på torsdag så den får dere se ganske snart!

Oppdaterer forresten arbeid underveis på Instagram-story så følg meg på insta - drop_fashion_ - om du ønsker å følge med.

Nå skal det strykes plissé og så er det jobb igjen. Håper alle får en fin dag og nyter finværet <3

Likes

Comments

På mandag dro jeg til Stoff og Stil med mormor og mamma. Planen var kun å kjøpe litt smått av utstyr og stoff til ett nytt plisséskjørt, men når jeg fikk med meg at de hadde masse på salg endte jeg med to store poser og en tom konto. Med det har jeg skaffet meg et lite lager av stoffer og jeg har mer eller mindre gitt opp mitt sosiale liv til sying, haha.

Bomber jakke - Jeg fortalte smått for en stund tilbake at jeg kjøpte stoff til en bomber jakke da jeg var i New York. Denne er jeg allerede kommet godt i gang med og sannsynligvis blir jeg ferdig i løpet av uken. Jeg bare elsker printet og jeg har gledet meg til å bruke den siden jeg kjøpte stoffet. Bilde under.

T-skjorter - Jeg trenger å friske opp klesskapet betraktelig. Jeg bruker t-skjorter hele tiden og det står alltid mellom de samme tre. Derfor tenkte jeg at jeg like så godt kunne kjøpe inn noen kule stoffer og få meg en ny t-skjorte samling. I tillegg til dette vil jeg også prøve meg på egne print og trykk så jeg kjøpte inn tekstilspray og maling i samme slengen.

Plisséskjørt - Dere er sikkert lei av å høre om plisséskjørt nå, meen som jeg nevnte i forrige innlegg så har jeg fått bestilling på dette av min kusine og det er så gøy. Det skal jeg gå i gang med rett etter bomber jakken og denne gangen skal jeg virkelig gjøre meg flid med arbeidet. Mitt eget skjørt er jo pent, men det er litt slurvete gjort her og der. Det skal vi ikke ha noe av nå!

Bluse og singlet - Siden mamma og mormor var med så fikk de også en del ideer på klær de kunne tenke seg. Derfor tenkte skal jeg at jeg kunne sy litt til dem også. Mamma ville ha en bluse til jobb og mormor ville ha en singlet. Jeg har ikke mønster til dette så det kan bli interessant hvordan de ender opp, but I´ll do my best!

Topp og bukse - Jeg har vel sånn halvveis bestemt meg for at stoffet jeg viste i forrige innlegg ender opp som volang-topp og bukse. Jeg trenger litt variasjon i stilen og kjoler bruker jeg veldig sjeldent uansett så da kan jeg like gjerne lage noe jeg får bruk for.

Dette er foreløpig planen, men plutselig ombestemmer jeg meg så dere får vente i spenning. Det gjør i hvert fall jeg. :))

 

Work in progress

Her er en liten smakebit på bomberen jeg jobber med. Som flere sikkert har forstått så forguder jeg bomber jakker over alt på jord og derfor gleder det meg stort at denne snart er ferdig. Det eneste jeg mangler er lommer. Jeg presterte med å kjøpe feil type glidelås til lommene og må derfor helt tilbake til Stoff og Stil for å bytte dem. Det er en lang og kjip tur for veldig lite, men it has to be done for jeg vil gjerne fullføre og bruke jakken så fort som mulig.

I dag er planen å få litt system i bilder og diverse på Mac-en før jeg tar meg turen til jobb. Morgendagen byr på jobb og Stoff og Stil før den forhåpentligvis ender med å fullføre jakken. Åh som jeg gleder meg til det!.


Ha en finfin dag!

Likes

Comments

Jeg er så sliten av denne uken for det har bare gått i jobb, jobb og atter jobb. Jeg har lett for å stresse litt mye når jeg forbereder meg på noe og ender opp med noe annet. Jeg har hatt planer om å sy hver dag, men jeg har endt opp med å hjelpe til med vakter i stedet. Så nå vil jeg si at jeg fortjener en pause. Det høres kanskje ut som jeg har jobbet 12 timer daglig, det har jeg altså ikke, men det har gått i ett kjør hele uken.

Nå har jeg endelig tre etterlengtede fridager hvor jeg skal sy enda et plisséskjørt på bestilling! Det syns jeg er utrolig gøy. Og så skal jeg og en venninne redesigne en dongeri-jakke i dag. så dette kan bli spennende.

Opp i disse prosjektene vil jeg I tillegg lage en topp eller kjole, eller kanskje til og med en bukse (?) av det nydelige stoffet på bildet under. Jeg klarer ikke helt bestemme meg så kanskje jeg bare skulle kjøpt noen meter til og laget et sett? Jeg tror jeg må ta én ting av gangen! Haha, er det rart jeg stresser?

Jeg tenker å lage noe i denne duren. Planen var hovedsakelig å bare lage en volang-topp inntil jeg begynte å se for meg både kjole og bukse. Bukse hadde jo vært ypperlig, spesielt en slik som denne. Jeg har litt korte og kompakte bein så jeg tror striper kunne vært flatterende. En kjole hadde jo også vært veldig søtt så ja, nei, jeg vet ikke. Rett og slett.

Noen ideer?

Likes

Comments

Her kommer en liten oppskrift på plisséskjørtet jeg laget for en uke tilbake. For dette skjørtet trenger du faktisk ikke å lage noe spesielt mønster så i teorien er det ikke så vanskelig å lage, det er bare veldig tidkrevende.

FREMGANGSMÅTE

Bredden og lengden på stoffet avhenger av hvor langt skjørtet skal være og midjemålet ditt. Jeg brukte chiffon som var 1,5 meter bredt og 2 meter langt. Jeg delte bredden (1,5 m) i to slik at jeg fikk to lengder på 75 cm. Dette utgjør forstykke og bakstykke! Velg den lengden du ønsker selv, mitt endte med å bli 63 cm.

Jeg anbefaler å kjøpe et 2 meter med chiffon ettersom plisséen tar veldig mye av lengden.

Det fine med chiffon er at du kan klippe et lite hakk der du vil dele den i to og så rive dem fra hverandre! Da får du en rettere linje enn om du skulle klippe det selv!

- Jeg startet med å plissere før jeg gikk i gang med å tilpasse mål, da slapp jeg å regne på det og kunne heller tilpasse alt etterpå. Hver brett er 2 cm, selvfølgelig avhengig av hva du ønsker selv. Gjør det jeg har gjort på bilde, hele veien. La det være 1 cm til sømmonn på hver side.

Som dere ser på de to øverste bildene så bretter jeg ikke hele veien ned, sett i to nåler på hver brett med omkring 10 cm mellomrom til å starte med.

- Når du har brettet inn 2 cm hele veien kan du gå i gang med å presse og dampe brettene. Bruk god tid på dette for at de skal få skarpe og fine kanter. Det er forresten vanskelig å få dem til å ligge helt rett ettersom chiffonen ofte lever sitt eget liv, men jeg lot det gå siden ujevnheter er mindre synlig når skjørtet er i bevegelse.


- La stoffet kjøle seg ned litt før du fortsetter.

- Fullfører plisséen hele veien ned og press mellom 2-6 bretter om gangen.

OBS! Når du har presset over nålene vil de lage merker som henger igjen i stoffet. De fjernes lett ved å stryke over et par ganger ekstra etter at nålene er fjernet.

- Fest brettene øverst med nåler slik som på bilde og heng det opp slik at det får kjøle seg ned.

Lag plissé på både forstykket og bakstykket.

- Helt til slutt skal du sy en søm over brettene langs øvre kant slik at de holder seg. Sy med bretten. Jeg sydde 1 cm fra topp.

- Finn ut målene dine i livet. Mål fra side til side både foran og bak slik at du har mål for både forstykket og bakstykket. Ha på deg en tettsittende topp slik at du kan sette en nål i hver side for å få presise mål.

HUSK å regne med 1 cm til sømmon!

- For å fjerne det resterende klipper du et hakk der du ønsker å fjerne og river det bort. Sørg for å fjerne mesteparten langs en av sidene slik at restene kan brukes til midjebånd.

Fór

Fóret jeg kjøpte var 135 cm bredt og 60 cm langt. Jeg delte bredden på midten (135/2) slik at jeg fikk to biter på 67,5 cm, til forstykke og bakstykket.

- Det første du gjør er å sikre alle kantene med sikksakksøm eller overlock.

- For å tilpasse fóret til deg selv må du legge inn innsnitt. Nå skal du ha riktige mål på hovedskjørtet så da kan du bruke målene på forstykket og bakstykket til å beregne innsnitt i fóret. Jeg valgte å ha 4 innsnitt, det vil si 2 innsnitt på forstykket og 2 innsnitt på bakstykket.

OBS! Alle tallene jeg viser under er bare eksempler. Bruk de målene du har selv!


- Mål opp forstykket og bakstykket. Finn differansen mellom bredden på fóret og bredden på hovedskjørtet ( mål for fór minus mål for hovedskjørtet ) . Differansen er da det du må fjerne gjennom innsnittene. Jeg valgte å ha 4 innsnitt og delte dermed differansen på 4..

Det vil si ( se tall på bilde ) 21,5 / 4 = 5,3. 5,3 er da bredden på mine innsnitt.
Ved ønske om flere innsnitt må du dele på antall innsnitt du ønsker å ha. Husk at dette er eksempeltall!

- Marker alle punkter for å gjøre det lettere for deg selv.

- Innsnittene må plasseres likt rundt hele fór-skjørtet for at det skal bli penest mulig. For å gjøre dette finner du midten av fór-bredden og deler den enda en gang på 2.

Det vil si - hvis fóret ditt er 70 cm deler du det på 2 = 45 cm. Da har du midten. Del en gang til på 2 = 22,5 cm. Da har du plasserinen av innsnittet. (Se på bildet)


- Bestem hvor lange du ønsker å ha snittene selv! Jeg valgte omkring 15 cm. Når du syr dem er det viktig at de ender i ingenting for å unngå å få en "dump" på fremsiden. Når du syr snittet skrått ned og holder sømmen så tett som mulig kanten i slutten vi du tilslutt sy ut i ingenting og da vil snittet bli fint og flatt.

- Press snittet ut mot sidene med svak varme (ha helst et tørkle over ettersom fórstoff ikke skal strykes for mye).

SY SAMMEN

Hovedskjørt - sy sammen forstykket og bakstykket på den ENE siden av skjørtet. Rett mot rett. Gjør det samme med fóret. Sørg for at du syr sammen samme siden på begge skjørtene.

- Sy sammen fóret og hovedskjørtet, rett mot vrang. Altså vrangsiden av hovedskjørtet mot rettsiden av fóret, med 1-1,5 cm. Ettersom linningen/midjebåndet skal legges over kanten kommer ikke kanten til så være synlig på skjørtet.

- Nå skal du sy sammen andre siden av skjørtene. Bakstykke mot forstykket på fór, rett mot rett. og bakstykket og forstykket på hovedskjørt, rett mot rett. IKKE sy hele veien opp. La en åpning være igjen øverst på lengde med glidelåsen du bruker.

TIPS: Om du har kjøpt en usynlig glidelås som er for lang kan du klippe den til ønsket lengde og sikre nederst med søm. Sy et par ganger over for å være helt sikker. Og husk at om du klipper over må glidelåsen være lukket, om den ikke er lukket blir det et fælt styr å feste den sammen igjen.

Å sy fast en glidelås kan være litt tricky om du ikke har gjort det før så jeg skal gå igjennom det step by step:

- Legg glidelåsen feilvendt mot kanten av stoffet. Feilvendt slik at glidelåshanken ligger ned og taggene er vendt vekk fra kanten. (Se hvordan den ligger på bildet.) Nål den fast.

- Bruk en glidelåsfot og sy så nærme glidelås-taggene som mulig, hele veien ned. Vær obs på at nålene kan dra i stoffet så ta dem ut mens du syr.

- For å sy på andre siden av glidelåsen må du vende den løse delen rundt og vekk fra den andre. Det vil se veldig vridd ut på enden, men se bort i fra det. Legg den på samme måte som med den første. Vær oppmerksom på at taggene peker vekk fra kanten. Nål fast og sy ned.

- Press langs kantene for at stoffet skal ligge skikkelig og det skal se pentt ut!

Om dette var uforståelig så kan du enten sende mail eller søke på Youtube! :)

Vliselinen du ser på bildet er laget for midjebånd. Det er helt genialt for den strykes på, brettes på midten og indikerer sømmon. Jeg var frelst da damen på Stoff og Stil viste meg denne. Det gjør det så mye lettere enn om du må klippe og tilpasse alt selv. It´s amazing! Jeg vet ikke hvor mange bredder det finnes på dette vliselin-båndet, men til mitt midjebånd er denne størrelsen helt perfekt - 2 cm altså!

- Først tar du utgangspunkt i lengden rundt midjen for å finne ut hvor langt båndet skal være. Målene har du jo allerede på skjørtet så de er det bare å bruke. Men vær oppmerksom på at det er smart å legge til 2 cm på den ene siden slik at den overlapper glidelåsen. I tillegg til 1 cm sømmon på kantene.

Jeg valgte å lage midjebåndet av 2 deler, til forstykket og bakstykket - det er valgfritt. Om du gjør det så må du i hvert fall huske å legge til sømmon.

- Det første du gjør er å stryke vliselinen på stoffet og klippe til kantene etter det.

- Legg midjebåndet rett mot rett på stoffet, som vist på bildet, og sy en søm langs markeringen. Se rød strek.

Sørg for at du syr under sømmene som du har sydd i hovedstoffet for om midjebåndet legges over vil sømmene syns på utsiden.

- Brett båndet opp og rundt. Brett også inn sømmonnet. Press.

Håper bildet over var forståelig.

- Når du har brettet den rundt skal du sy en søm langs kanten. Den vil holde båndet fast. Sy så nærme kanten mulig. Sy denne stikningen på rettsiden fordi det kan bli ujevt på undersiden.

IKKE sy hele veien ut til endene fordi de skal legges inn.

Jeg bruker alltid glidelåsfoten til dette fordi jeg syns det er lettere.

Kantene kan gjøres på en penere måte, man kan brette den på vrangen, sy en søm langs kanten og vrenge - det gjorde ikke jeg på mitt, men jeg har tenkt å gjøre det neste gang.

- Her har jeg brettet ytterkantene inn mellom lagene, presset og sydd en søm over det. Se bildet.

Gjør det du føler er best :) Jeg gjorde det litt raskt og gæli.


- På kanten du har 2 ekstra centimeter så gjør du akkurat det samme og setter inn en knapp eller hekte på undersiden av båndkanten. Da holder den seg fin og skjuler sømkanten. I tillegg kan den stramme inn litt om det er litt stort.


- HELT TIL SLUTT kan du sy en rullefold langs kantene eller beholde sikksakk-kant. Husk å justere lengden før du går i gang med å fullføre kanten! Det sparer deg litt arbeid.


Gi meg en tilbakemelding om det er noe dere lurer på eller om noe er uklart!

julie.dropfashion@gmail.com


Good luck <3 

Beklager for forskjellige tekststørrelser her og der, jeg klarer dessverre ikke å fikse det...

Likes

Comments

Nye innlegg

Instagram@drop_fashion_