Header

Det jag saknade idag när jag red Asse var en säkerhetslina, för han var helt tokig idag! Detta är nog en av dom pass som han varit värst på när det kommer till att vara het i ridningen. Han hoppa till flera gånger varav en gång försöker han dra iväg i full galopp och samtidigt skjuter rygg så jag var så nära på att ramla av. Red med sporrar först vilket han blev arg över sen då han ställer sig på mitten av volten och kickar rätt ut och jag förstod direkt att det var pga sporrarna. Så tog av dom direkt då och klappade honom så han blev lugn. Han behöver nog sporrskydd eftersom att han blir lite känslig när han är rakad.

Det gick bättre sen i slutet, då coolade han ner lite. När Hannahs häst nuddade en bom när dom travade över så blev han rädd för det ljudet.... Då förstår ni kanske nivån på vilken känslig period han är inne i nu 😉Därefter åkte jag och pappa och åt lunch sen mot gymnasiet jag gick på förut. Sommaren 2016 så jobbade jag i princip hela tiden så jag hämtade inte ut mitt examenbevis och nu när jag sökt skola så behöver jag det. Åkte förbi pappas firma sen och kopierade upp exemplar så jag har för i framtiden.

Imorgon ska jag åka ut tidigt till hästarna för först ska jag rida C-ponnyn Dennis aka Hero. Red honom för ganska så exakt en månad sen och han är så rolig häst att rida! Fick frågan idag igen om jag har tid och rida honom. Sen kommer en tjej ut och rider Asse.... Mer om det senare.

Här på sista bilden fick han litet dampryck för att han inte fick galoppera, haha. Min lilla knasboll, trots att han går mig lite på nerverna när han är såhär så är han ändå ganska rolig.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu när hösten är här så är det många hästar som blir känsliga i magen och vips så köper alla hästägare massa pulver och tror det ska bättra hästens tarmflora. Asse vart dålig i magen, köpte ett dyrt pulver som ska hjälpa matsmältningen och tarmfloran. Det kostade 500:- för 1,8kg. Han hann få två skopor av det tills han blev akut sjuk i grovtarmsinflammation.

När vi fick papper för rådgivning hur vi ska göra hemma med hans igångsättning osv så skrev dom i slutet av papperna "på marknaden finns mängder av preparat som sägs ha en stabiliserande effekt på hästens tarmflora. Tyvärr är effekten av dessa preparat väldigt dåligt belagd, i synnerhet vad gäller kliniskt sjuka hästar. Det går därför inte från universitetshåll specifikt rekommendera användning av någon sådan produkt." Kort och gått så råder veterinären oss att använda sånt. För tänk egentligen hur bra alla företag får det att låta "det innehåller denna växt och detta ämne", ja men har ni egentligen tänkt efterhör mycket sånt också kan rubba ännu mer? Hästmänniskor är alldeles för lata att ringa veterinären idag om hästen är dålig en längre tid.

Många hästar får ex. kolik nu. Kolik är ett SYMPTOM inte en sjukdom. Det är ett symtom som visar att något är fel i magen/tarmarna. Asse fick koliksymptom i samband med att han blev sjuk. Upphöjda tarmljud och förlorad aptit. Dock la han sig aldrig ner och ville rulla och han hade hög feber. Men jag kan ju säga att efter det som hänt så kommer jag aldrig mer trycka i min häst en massa pulver för flera tusenlappar. När veterinären säger att det inte finns bevis på att dessa preparat ska hjälpa hästen men hästmänniskor inbillar sig att lite pulver löser allt. Det finns en anledning till att hästen blir dålig och inte fan löser pulver med massa huxpux ämnen som kan rubba allt ännu mer.

För vem vet, Asse hann äta två skopor av det pulvret jag precis hade köpt och sen dagen efter vart han svårt sjuk. Hur vet vi inte att det kunde ha varit det som bröt ut hela sjukdomen?

Konkret bevis på vad vet. rekommendera.

Likes

Comments

Världens bästa man är på att uppdatera här.. Not! Men igår hade jag medryttare och var då inte ute i stallet. Fick sms senare på kvällen att det inte gick bra för dom då och att Asse är väldigt pigg nu. Ja, han är extremt pigg men det är så han är. Han är en häst som ligger i 110 när det är vinter, han blir så himla pigg. Jag älskar pigga hästar så jag tycker bara det är kul. Han fick vila idag och bara bli ompysslad, det föll ner snöblandat utanför stallet och en extra vilodag passar bra nu när han ska gå ganska "hårt" hela helgen.

Imorgon ska jag och Hannah ut till våra hästar tidigt på morgonen sen får vi se om vi rider ut eller trimmar på våran ridbana här hemma. Ridbanan där Hannahs häst står är tung och väldigt blöt.. Måste fixa ridhuskort snart också eftersom att det börjar bli sämre och sämre väder. Men enligt rykten så är ridhuset vi red i förra vintern inte i bruk längre!? Hoppas verkligen det inte är så då det var så nära och perfekt väg att skritta fram hästen på... Men men, annars får vi åka iväg och rida i ridhus. Efter stallet imorgon ska jag och pappa åka in till gymnasiet jag gick på och hämta ut mitt slutbetyg, ta kopior på det och sen posta det till min nya skola för ja, jag har sökt en linje att läsa i januari!

Mitt mål är att bli legitimerad undersköterska och därefter vidareutbilda mig, jag är så himla intresserad av att bli barnmorska och hjälpa ungdomar men samtidigt få se när nya liv kommer till världen. Hört att det ska vara ett väldigt roligt jobb! Så vi får se vad det blir. Men jag ska iallafall utbilda mig till leg. undersköterska sen kan det ju hända att jag börjar jobba på sjukhus och trivs med det. Har alltid varit intresserad av människan och kroppen så utbildningen lär vara givande för mig. Planen är även att jobba vid sidan om utbildningen men vi får se, är det praktik så kommer det ta upp stor tid.

Min lilla bus!!

Likes

Comments

Måndag: Longering med snodd
Tisdag: Medryttare
Onsdag: Bommar, skritt och trav
Torsdag: Promenad på asfalt
Fredag: Lösgörande arbete
Lördag: Skrittbommar
Söndag: Promenad ute i skogen

Likes

Comments

Insåg idag att det är dags att Asse behöver broddar, ridbanan är hård och lite hal samt att vägarna utanför stallet är ganska hala. Finns inget tråkigare än att brodda sin häst.. Sa till min hovslagare som var ute för 2,5v sen att jag inte kommer behöva broddar tills nästa skoning är, haha nä nä. Föredrar att sätta på fyra broddar på varje sko för ett jämnare fäste och bättre stöd för lederna än bara två broddar men vill inte riskera att han fläker sig el liknande. Min medryttare har Asse imorgon och tror inte hon vet hur man broddar så jag får fixa det på onsdag istället.

Longerade honom idag med snodd och han såg väldigt fin ut! Han fick skritta och trava, dock fick han flipp en gång och drog iväg i galopp utan min tillåtelse, haha riktig buse 😉 Mycket övergångar och i traven la han hela tiden i en växel för mycket så fick hela tiden be honom att sakta ner. Han fick jobba i kanske 40 min och under den tiden hann mina fötter bli till is, så extremt kallt. Är nog bara -2 men det blåser så då känns det mer som -10. Det har iallafall frusit till i hagarna så det är inte lika lerigt längre men nu när det kommit snö så syns det att Asse går inte alls runt i hagen utan han äter där maten ligger sen brukar han ställa sig i ena hörnet bredvid sin hagkompis och så ger dom varandra sällskap. Hade velat att han rörde sig mer i hagen än vad han gör för att förebygga kolik.. Har någon tips på hur man får sin häst att röra sig mer i hagen så tas det tacksamt emot.

Nästa vecka drar Sweden International Horse Show igång och jag ska dit till helgen! Så himla kul och jag får inte köpa lika mycket som jag gjorde förra året... Men då fick jag en väldigt hög lön efter att ha jobbat många OB timmar så det kändes väl okej då 😉 Skulle köpa ett täcke förra året för 1000:- men då drog dom 2000:- istället.... Hann se det försent vid betalningen så jag fick vänta i några dagar tills jag fick retur på dom pengarna. Är ju inte direkt heller i behov av något det här året då jag redan har precis allt, behöver snarare sälja en hel del saker. Täcken, sadel, schabrak osv. Men det är roligare att köpa saker än att sälja 😎

Asse fick degistivekex med en klipp honung på idag, men det tyckte han inte alls om. Degistivekexen älskar han, blir så tiggig när han får ett hehe. Vill att han ska tjocka på sig lite så då får han lite godis men som ändå är bra för magen/tarmarna, det är ju trots allt en del fibrer i dom kexen.

Likes

Comments

Igår var jag i stallet redan vid 07 och hästarna fick äta frukost inne. Det var ändå mörkt och kallt ute så som kunde lika gärna äta inne. Mockade och fixade till Asse sen släppte jag ut dom andra hästarna. Asse blev like ledsen och ropade efter dom andra när dom gick ut men jag ville hinna rida honom innan vi skulle åka och hämta hö. Longerade honom på ridbanan först och han ville knappt skritta för att han tyckte det var så tråkigt. I galoppen drog han på rejält och gjorde flertalet bockningar, men det är kul och se att han iallafall är pigg och mor bra. Hellre att han är så än seg och slö.

Hoppade upp och red igenom honom. Kändes fin och longeringen gjorde nog nytta på honom i början av passet. Han var inte lika spänd som han har varit dom senaste gångerna. Red mycket övergångar och halter, tyckte han blev väldigt fin i halterna efter några omgångar! Ställde sig fint utan att streta emot. Tog lite galopp och även där kändes han superfin! Därefter åkte vi och hämtade en massa hö. Nu har vi hö så det räcker i mer än två månader framöver. Var hemma vid 13 så det var skönt att ha hela lördagen framför sig sen.

Idag hade jag insläppet i stallet och min älskade lilla häst stod och frös när jag kom!! Åh mitt lilla mamma hjärta gick typ i tusen bitar. Tog in honom direkt och satte på honom det tjockaste halstäcket jag har och gav han hö. När jag kom så stod han och tittade med öronen rakt fram och så såg man hur han skakade. Han hade inget halstäcke på sig idag vilket aldrig mer kommer hända, dom sa att det skulle bli varmt men nej, halstäcket kommer sitta på oavsett om det blir lite varmare. Ni som säger att hästar inte fryser vid halsen, jodå, det gör dom. Trots att täcket han hade på kroppen var tjockt och varm under det så frös han för att han var kall på halsen.

Medan han åt fixade jag med annat och tog fram ett tjockare innetäcke. Han fick vila idag då det blåste kallt ute och Asse verkade inte heller så sugen på att gå ut igen i kylan. Han visade det tydligt när jag skulle ta på honom grimman för att ställa honom i stallgången, han vände rumpan mot mig (för att kunna få bort huvudet från mig, inte för att sparka) så märkte ju det redan då. Han fick en välförtjänt vilodag idag. Imorgon däremot ska han jobbas på linan och få ur sin energi ordentligt då också. Lite mer galopp och skritt än trav, eftersom att det egentligen slits som mest. Han behöver bygga upp sina muskler igen som han förlora när han blev sjuk. Fast måste ändå säga att trots att han varit svårt sjuk så har han kommit tillbaka i en fin form! Det visar kanske att han trivs och mår bra i stallet.

Likes

Comments

Längesen nu jag berättade vad Azrael äter för foder nu, fodret ändras ju efter hur han tränas. Har testat några fodermärken tidigare men nu använder vi oss endast av Krafft, bäst kvalité.

Skulltorkat hö:
Morgon: 3 kg
Lunch: 2 kg
Insläpp: 2,5kg, ska han stå från insläpp till kvällsmaten utan att gå ut från boxen så får han hönät med ca 4kg hö i för att ha något att pilla med, blir för många timmar utan mat annars.
Kväll: 4kg
Kommer öka mer till i vinter när det blir riktigt kallt.

Krafft:
Morgon:
4dl mash, sensitive mash. En matsked salt.
Insläpp: 2dl pellets, precis börjat vänja in honom på det.
Kväll: 4dl mash. En matsked salt.

Tycker han har druckit dåligt på senaste tid så därav har jag tillsatt salt i fodret. Nu dricker han hela sin vattenhink och ur vattenkoppen, så det är toppen. Han har även fått en himalayasten i boxen som han älskar att slicka på, när saltet är slut ska jag låta honom få ha himalayastenen endast så får jag se sen hur han dricker. Dricker han sämre så tillsätter jag salt i fodret igen. Superviktigt att dom dricker ordentligt nu i vinter så man förhindrar kolik!

Fodret Azrael äter nu

Likes

Comments

Blev visst en liten paus i nästan en månad härifrån. Har haft fullt upp i mitt liv så jag lösenordsskyddade sidan och tog en liten paus helt enkelt. Men jag saknar lite att uppdatera om mig och Azrael nu, det har ju trots allt hänt lite på en månad. Men livet för Azrael rullar på, har fått spärra av en större del av hans hage då han blir dålig av gräset som växer sen nu när det även är frost på det gör det ännu värre. Så han får stå ut med en mindre hage fram tills snön kommer.

Jag tog ju hand om gården själv i nästan två veckor och jag hade det så mysigt under tiden där. Första helgen kom Jossan ner och gav mig sällskap. Vi rakade även Asse och det gick utmärkt att raka honom på kroppen, han kunde inte brytt sig mindre. Men.... Så fort vi kom mot halsen och öronen så blev han förbannad på oss. Han försökte slita sig ifrån mig och gick på oss flera gånger, fick avbryta och ge honom flera pauser så för annars är det risk att han gör illa oss, för han skiter totalt i om vi står framför honom. Lyckades få bort det mesta men han är ganska ful på ena sidan av halsen men men, hans päls kommer ändå växa tillbaka nu i vinter. I samband med att jag flyttade in på,gården så började jag skritta igång Asse. Stel som sjutton men vad har man och förvänta sig efter allt som hänt?

Gick så himla bra att ta hand om allt medan stallägaren och deras familj var på semester i Thailand. Ganska mysigt att gå in i stallet kl 21 på kvällen och hästarna väntar på att få sin kvällsmat och få sova sen. Asse är ju helt tokig, han skulle varenda gång alltid ha maten först och fick han inte det så drog han ner sina täcken... Protest haha. Sista helgen kom Hannah och var med mig.

Förra fredagen åkte jag upp till Vemdalen och var där till i måndags. Snabb resa dit och hem - skönt. Är ju trots allt 7h dit och hem. Fick lite saknad efter min häst, det var i princip bara det. Annars hade jag det mysigt där uppe som alltid. Igår var jag och Asse ute och red med Hannah och hennes nya häst Ferrari. Vi var ute i nästan 1,5h, mest skritt. Asse var heeeeelt tokig, fick hoppa av honom en gång för att det kändes som att han skulle explodera. Annars gick det super. Red över broar där pendeltågen går under, i villaområde, bilvägar, vid en förskola osv. Så blev lite miljöträning för båda hästarna.

Imorgon ska Asse få ridas ett ordentligt pass där han ska få tänka, massa övningar så han blir trött i skallen. Han är så sjukt pigg nu så det och det mesta sitter nog i huvudet på honom, det spelar ingen roll om man rider mer krävande övningar eller mycket övergångar, han blir verkligen inte trött. Har sparat några övningar på mobilen som jag ska använda mig av dom kommande passen. Massa hö ska hämtas hem imorgon så det blir några vändor, hoppas på att kunna hämta hem ca 1 ton hö så det räcker ett tag framöver.

Likes

Comments

Har fryst konstant hela dagen idag och gör det fortfarande trots att jag har två filtar på mig just nu. Ska hoppa in i duschen efter det här inlägget så jag blir varm ända in till märgen haha. Var ute tidigt hos hästen idag och fixade allt. Lite svårflirtad var han idag trots allt, han kom bara till mig om jag hade något gott i handen. Eftersom att jag inte ger honom morot/äpplen dyl. så ger jag honom knäckebröd endast då det är fibrer i det och bra för tarmarna. Fixade alla sysslor och pysslade självklart om älskade lilla hästen.

Det var några gubbar som höll på utanför stallet så Asse stod och spände sig samt titta på dom hela tiden. Fullblodsnerver, känslig som tusan haha. Tog fram ett halstäcke som är i princip lika tjockt som hans andra täcken han haft på sista tiden. Det ska komma in regn hela dagen imorgon och när det regnar så blir det såklart kallare också så han fick på sig sitt Amigo täcke med hals. Det var trasigt på rumpan då jag inte hunnit ta hem och laga det så jag fick improvisera med tejp som tyvärr inte kommer hålla. Testade med silvertejp förut men täcket är ju impregnerat så då får det inte grepp om materialet lika bra.

Min medryttare har Asse imorgon sen ska jag till stallet torsdag kväll för att snacka ihop med mig stallägaren då. Längtar så mycket till fredag!

Tror Asse är nöjd med ett halstäcke på sig 😉

Likes

Comments

Kom på världens roligaste idé igår kväll och det är nämligen så att det skulle vara kul och se vad ni faktiskt vet om Azrael. Lite sant eller falskt som ni ska svara på. Den som har alla rätt eller mest rätt vinner eget inlägg med direktlänk till din sida. Ni har till fredag (27:e okt) på er, jag lägger ut ett inlägg med facit sen när tävlingen är avslutad

A. Azrael är importerad från Irland. Sant eller falskt?
B. Azraels pappa är en av Sveriges bästa galoppörer. Sant eller falskt?
C. Azrael vart tränad för galopp när han var yngre men efter start var han med om en kollision med en annan galopphäst bredvid. Sant eller falskt?
D. Azrael har varit med i TV. Sant eller falskt?
E. Azrael kan ridas av alla. Sant eller falskt?
F. Azrael kan gå med alla hästar i en hage, oavsett kön. Sant eller falskt?

Nu är det upp till bevis vad ni faktiskt kan om min lilla älskling!

Likes

Comments