Header

Idag när jag var i stallet så insåg jag hur jäkla fin Azrael är i kroppen nu. Musklad, perfekt hull, blänker och pigg i blicken. Ni som har följt mig och Asse vet att han har sett förfärlig ut. Smal, tunn, inga muskler, benig osv. Det är en helt annan häst jag har idag, på alla plan. Vintern 2016 stod vi i ett stall där det gick för många hästar i en för liten hage, fönster öppna trots -20 ute och inga täcken på osv. Det går att göra en lång lista. Vi står idag i ett lugnt stall med fasta rutiner, hagar som anpassas efter hästarna, 4 fodringar om dagen (nu går han på bete men när dom står inne) och så har vi människor med sunt förnuft.

Jag glömmer aldrig orden stallägaren sa till mig när Asse såg som värst ut "Han kommer nog se ut sådär för han är av den rasen". INGEN häst ser ut så oavsett ras!! Asse orkade ingenting då och jag känner mig så elak idag över att jag red honom då och krävde en massa av honom. Han skulle gå perfekt och jag blev tokig om han saktade av i galopp. Men han orkade ju inte, han ville inte för han hade ingen energi eller muskler. Idag kan jag rida Asse på långa tyglar i galopp och han bär upp sig själv, han hoppar 1.10 med scoop, gör byten på rakt spår och blänker i pälsen. Jag kan inte räkna så många gånger som jag har gråtit för att ridpass har gått så dåligt, men jag är så glad att jag aldrig gav upp.

För vilken jävla fin häst jag har idag i stallet. Jag skulle aldrig byta ut honom mot en annan häst, aldrig. Den här hästen betyder allt för mig och han är en familjemedlem. Är så glad att jag aldrig gav upp på den här hästen, det har hänt så mycket och ännu mer saker kommer hända ❤

Aldrig mer att det ska få bli sådär, aldrig.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Godmorgon!
Länge sen jag var flitig på att uppdatera men man måste ju vara trogen mot sina läsare 😉 Tanken var egentligen att åka till stallet nu på morgonen men det är så fint väder och det är ju inte jättekul så att rida i hettan. Så vi i familjen ska iväg till en strand och vara där några timmar så åker jag till stallet senare ikväll. Vi har ju inte haft någon direkt jobbig värme i Stockholm, än. Det var en ganska varm bölja som kom i maj sen har det varit halvdant så man får passa på när det verkligen är bra väder. Hade helst av allt velat vara i Grekland nu, det är så fint där på sommaren! Kommer vilja vara pensionär där sen, men det är några år kvar haha.

Asse ska gå markarbetspass sen med fram- och avskrittning ute. Måste verkligen bli bättre med att skritta fram och av på hårdare underlag. Så de är planen idag iallafall. I helgen hade jag tänkt rida en ordentlig hoppträning på Asse, känna på lite höjder. Han hoppar bara högre och högre ju mer muskler han får nu, vilket inte är så konstigt. Från att han knappt orkat 60 cm över till att idag hoppa 1m med scoop. Framgång! Så kul.

Likes

Comments

Asse har allt mer blivit stark ju mer han musklat på sig. Har varierat tre delat rörligt bett med tre delat eggbett. Det rörliga bettet gillar han inte då det inte ligger still i munnen så han knäpper av och blir helt galen. Det fasta bettet blir han väldigt stark på, han blir ganska nonchalant. Här om dagen testade jag ett stångbett, kimblewick med tungfrihet. Det var dock alldeles för skarpt, kunde knappt ta i honom. Han fokuserade för mycket på bettet och inte på tempot. Red i 15 min med det men avslutade sen då jag inte fick ut något av passet när han inte tyckte om bettet.

Det är så svårt och hitta ett bett som han verkligen funkar på.. Bettet måste ligga still i munnen då han är extremt känslig men det får samtidigt inte vara allt för snällt. Sugen på att testa baucher, men vill låna ett innan jag köper ett. Ska kolla om stallägaren kanske har något jag får testa. Gummibett suger han tag alldeles för mycket i också. Hm... Måste hitta något som verkligen funkar pronto. Vill inte hålla på och testa nya bett varje ridpass, känns som vi hamnar efter allt då.

Imorgon ska han gå ett markarbetspass så får se vilket bett det blir då. Sen handlar det inte bara om bett påmAsse heller för att han ska gå rätt. För ett tag sen red jag med mitt dyon träns, engelsk nosgrimma. Han blev helt tokig, han gillade inte alls det. Han stannade, backade, ställde sig halvt och vägrade gå framåt. Han har ganska känslig nosrygg så jag förstod ganska snabbt att det berodde på det. Det enda tränsen som funkat på honom är High Jump från PS of Sweden eller mitt micklemträns. Känslig häst! Men det är viktigt och ha utrustning som ligger bra för att som ska kunna prestera på topp. Vi vet ju själva hur det är och ha något plagg som inte ligger bra på oss.

Likes

Comments

Försvann härifrån ett tag och lösenordsskyddade sidan då jag inte riktigt visste när jag skulle komma tillbaka. Men nu känner jag att jag saknar att uppdatera om mig och Asse så känner att jag kör igång lite här igen. Min motivation för att uppdatera har ju gått upp och ner som ni kanske märkt, men eftersom att ni är en del som läser och jag skriver även här för att kunna läsa tillbaka sen i framtiden. Men vad har hänt medan jag har varit borta? Jag har hittat en ny medryttare till Asse. Vet inte om jag skrivit det men det är en duktig tjej på 27 år. Hon ska rida honom ca 2 dagar i veckan.

Sen har jag även varit några dagar i Vemdalen. Åkte söndag 9:e juli med buss upp dit. Tog 7h och kan ju säga att jag hade bra ont i rumpan efter dom timmarna! Hade laddat ner filmer på Netflix men kunde av någon konstig anledning inte spela upp dom och wi-fi på bussen var ju inte direkt det snabbaste, haha. Men det var otroligt mysiga dagar där uppe och åkte hem sen på onsdagen. Vi var även uppe en sväng i Östersund och när man åker dit så är det så fin natur. Är så impad över bergen, skogen osv. Stockholm i all ära men det är riktigt skönt att komma ifrån stressen och hetsen. Hemresan var jobbig, samma morgon vaknade jag med illamående så jag knappt kunde röra mig. Det försvann tack och lov men timmarna hem tog längre tid. Ville verkligen inte hem heller, det som dock fick mig ändå se fram emot lite att komma hem var ju Azrael.

En vecka var jag utan min fina häst. Och jag tror han blev lite förvånad över när jag kom till hagen och visslade på honom. Direkt gick han till grinden och väntade på mig. Lilla, lilla älskade häst. Red honom barbacka samma dag jag träffa honom igen, helt kravlöst. Han var så mysig att rida barbacka! Han har tidigare varit jobbig och benig att sitta på men nu när han har massa muskler kring rygg och manke så blev det som att sitta på en tjock ponny. Visste ni även att Asse bara är 1.55 cm hög? Enligt passet är han 1.63 men det stämmer ju inte. Vi mätte honom för någon vecka sen och då visade den bara 1.55. En liten övervuxen ponny är det jag har haha!

Likes

Comments

Ser att jag inte har uppdaterat på ett tag, men jag har haft annat för mig men vet att ni tycker om att läsa om hur det går för mig och Asse, vardagar osv så jag får försöka skärpa mig lite. Har trots allt skrivit här i mer än två år nu och ni har hunnit bli några under dessa två år 😉 Asse har fått en lugn helg i sommarhagen, det är han värd. Släpptes ut i torsdagskväll sen var jag ute igen i lördags. Tyckte han hade blivit fetare men kan ju vara en synvilla, hehe.

Nu ska han få komma igång och röra på sig igen, han får inte bli allt för fet då han har extremt lätt för att lägga på sig. Han måste hållas igång nu, han behöver inte hårdtränas flera dagar i veckan men bara så han får röra på sig. Han longerades i lördags lite lätt inspänd men han visade ganska tydligt att han inte ville gå så då han började stanna och backa. Då respekterar jag det, för är det något man behöver för att komma någonstans så är det att lyssna på hästen. Tog av inspänningen och han fick joggas utan. Han såg mycket nöjdare ut då.

Nu har han fått ta det lugnt och idag ska han ridas av mig och min nya medryttare. Jag hade tänkt att jag ska rida först och värma upp honom i ca 30 min. Jag som känner honom utan och innantill vet vad han behöver för uppvärmning för att bli sådär extremt fin. Han är inte en ridskolehäst som skrittas i 10 min sen trava flera varv på raken sen är han klar för att jobbas. Jag rider fram ordentligt i fri skritt, plockar upp liite av tyglarna efter ca 10 min för att få kontakt och fortsätter rida i lång form med volter, sidvärtsrörelser osv. Efter några minuter fortsätter jag hålla samma kontakt och jogga fram honom. Är det spänningar hos en häst man vill undvika så ska man absolut inte plocka upp tyglarna korta så fort du ska trava.

Därefter ska min medryttare få rida lite lektion för mig, men först ska hon få se hur han går under mig. Asse är ingen häst du kan sitta och åka på, det märker man. Sitter du och åker då ligger hans gasplatta i botten och drar iväg lite med dig. Haha. Folket på senaste tiden som träffat honom kan inte tro sina ögon att han är 19 år. Så pigg, fräsch, musklad, tittig osv. Enligt mig känns han som en 12 åring i sina bästa år. Hoppas han fortsätter hålla sig så här fin de kommande åren. När han pensioneras helt sen från ridning så ska han få vara dennhästen med lååång man och hovskägg. 😎

Likes

Comments

Helt plötsligt så försvann jag härifrån ytterligare två dagar haha! Men jag har tillbringat flera timmar i stallet och igår var jag stallet till 20.30, så när jag kommer hem så äter jag middag och lägger mig sen. Men i föregår red jag och Asse ett ordentligt pass på banan. Travbommar och galoppbommar, mycket fin häst! Vi har haft lite problem emellanåt med högervarvet, att han inte vill lossna och böja sig. Men han måste haft en lättare låsning som släpptes efter en massa lösgörande. Övergångar löser allt känns det som! Han blev kanonfin i slutet så då hoppar jag av och skrittar av honom för hand.

Igår fick han gå ett till lösgörande pass med fokus på halter och övergångar, igen. Han var så mycket finare igår än i föregår! Han gjorde halt direkt, ibland retas han och tar flera steg till innan han lyssnar. Perfekta galoppfattningar osv. Jag red galopp i vänstervarvet, rider in på mitten, gör halt, fattar höger galopp och rider runt till mitten igen, halt, fattar vänster galopp osv. Så gjorde jag flera gånger och han blev verkligen så lyhörd av det!! Galoppen vart bärig och lugn som jag ville ha den. Azrael kan verkligen om han vill och om piloten har tålamod och bra inställning från början 😉

Efter passet igår fick han Pavos Slobber Mash som återhämtning sen släpptes hästarna ut i sommarhagarna! Nu ska dom gå ute dygnet runt och jag hoppas det funkar såhär nu. Asse har ett regntäcke på sig då det ska vara dåligt väder idag och imorgon. Han kändes nöjd och glad! Direkt när vi kom in i sommarhagarna så blev han lite "men vafan släpp mig nu då!!", hehe. Energi finns alltid i honom! Han ska få gå och bara vara häst idag i hagen sen imorgon får vi se vad vi hittar på. Det blåser som tusan idag och när det blåser såhär kraftigt så blir han så spänd att rida att det knappt typ är någon mening att ens hoppa upp. Men en vilodag idag är han värd! Han har trots allt gått på jättebra hela veckan.

Har ni förresten testat Equilabs nya app? Jag har ridit med den varje ridpass nu och är såå nöjd!! Den mäter hur mycket man rider i skritt, trav och galopp. Vilket varv man svänger och rider mest i, hur många kalorier man bränt, vart du har ridit osv. Sjukt nöjd och ger verkligen bra översikt över sina ridpass. Äntligen en app som är ordentligt gjord och anpassad efter oss hästokiga 😃

Likes

Comments

Under midsommarhelgen har Asse fått en kortare vila, tor-sön. Perfekt för honom att smälta allt och efter den kortare resan till Jönköping. Tycker han har presterat så bra den senaste månaden så en värdig vila var han värd. Han har i princip bara gått i hagen, varit skitig och varit häst helt enkelt. Här om dagen var hela han inpackad i lera, jättemysig! Så då spolade jag av hela honom och tvätta så han blev skinande ren. Men igår fick han komma igång lite lugnt igen. Jogging på linan med hjälp av en inspänning.

Jag vet att många inte är ett fan till denna typ av inspänning och jag var själv skeptisk i början till denna. Men då Asse gärna springer med huvudet högt som en giraff och inte jobbar överhuvudtaget så tar jag hjälp av denna inspänning. Och den har faktiskt hjälpt honom väldigt mycket! Höjer ryggen och joggar på avslappnat. Han är inte det minsta berörd av den. Är alltid noggrann med att han får skrittas fram och jogga igång i fri form utan inspänningen. I ca 20 min sammanlagt räckte för honom igår.

Han ska gå ett lösgörande pass idag på banan och jag ska även lägga fram lite bommar som han får trampa över. Han känns jättepigg och fin vilket är skönt då jag tyckte han kändes ganska nere när vi var i Jönköping och första dagen hemma. Men nu är han sitt normala, busiga jag. Jag känner ju Azrael utan och innantill nu, vet precis hur han fungerar i alla situationer.

Imorgon släpps dom ut dygnet runt i sommarhagarna! Nu har dom gått där endast över dagarna och fått vänja in lugnt och fint men imorgon går dom ute dygnet runt. Asses ben kommer tycka om det då han är ofta svullen om benen på mornarna när han stått på box. Men lösdrift är inget alternativ då han vill komma in och sova i lugn och ro.

Två bilder från dom senaste dagarna

Likes

Comments

För 1,5 vecka sen kom jag och Asse hem från Småland efter att ha varit där i två dagar. På fredagen jobbade jag från 15 fram till 21 och på lördagen jobbade jag 09-21 med två timmars rast. Igår fick jag "lön", vet ni vilken summa det blev? Hela 387:-!! Det är vad jag tjänade på 1,5h när jag jobbade på Ica Maxi. Förstår ni vilken käftsmäll efter att stegräknaren har visat 31700 steg på lördagen och man verkligen har jobbat arslet av sig så får man 387:-. Jag är verkligen inte nöjd någonstans och det är inte okej att tjäna så lite.

Jag har redan gått vidare och anmält detta, rätt ska vara rätt. Det är inget slavjobb stod det i en av annonserna, men ganska uppriktigt så är det ju det. För vilken människa klarar sig på såhär lite pengar? Det finns lagar och regler av en anledning, har man personal anställd så ska man följa dom. Det är så synd för det finns bra hästjobb där du får vettig betalning men jag vet inte om jag ens kommer kunna våga jobba med hästar igen. Just på grund av hur dåliga arbetsgivare det finns och försöker lura hästtjejer. "Rida hela sommaren och minimalt stallarbete", det går ju vilken hästtjej som helst igång på.

Vill ni börja jobba med hästar och hittar ett ställe, be om att få läsa anställningsavtalet, vad det är för lön, hur boendet är, BESÖK gården och personalen innan du tar med allt och flyttar dit. För jag kommer aldrig mer göra om samma misstag. Sen VET jag att hästjobb är känt som slavjobb, men 18h arbete för 387:-, nja. För dom timmarna får jag 2000:- inom handelsavtal och eftersom att jag drivs för att tjäna pengar så är hästjobb inget för mig. Men den här "lönen" slår nog rekord, fyfan.

Likes

Comments

Sorry för utebliven uppdatering igår men jag var iväg med några hela förmiddagen och solade/badade. Jag blev så bränd på benen, ansiktet och rumpan, min hud bokstavligen kokade igår kväll. Sen på eftermiddagen åkte jag och Mika, en stallkompisar från förra stallet vi stod i som följde med ut. Hon fick rida Asse igår och det blev verkligen svettigt! Det stod hinder framme på banan, som det brukar göra eftersom att vi alla som står i stallet är inriktade på hoppning.

Det såg verkligen bra ut för att vara första gången, det är inte många som kan rida Asse sådär korrekt i början. Hon märkte också ganska snabbt hur han funkar, lätt häst att övertala och väldigt personlig då han inte är lik andra hästar. Så sant så sant. Asse kräver sitt egna ridsätt och man märker ganska snabbt vad som krävs för att han ska gå rätt, om man själv kan rida hästar i korrekt form. Dom började hoppa fram på några räcken, diagonal och långsida. Såg jättebra ut och Asse överhoppar sig ganska mycket om det är låga höjder. Så vi höjde lite till på diagonalen.

85 cm la vi på diagonalen och 70 cm på långsidan. Så himla duktiga var dom! Tycker Asses framben blir bättre och bättre över hinderna nu, annars har det varit dom där klassiska fula fullblodsbenen haha. Jag ska åka till stallet om cirkus 40 min och ska rida direkt när jag kommer fram sen ska alla hästarna få gå ut i sommardagarna resten av dagen.

Likes

Comments

Idag var jag ut till stallet efter 11. Mötte en nöjd häst som stod och åt gräs i hagen. Det värmde i mitt hjärta när vi kom hem igår att jag såg hur glad Asse var över att vara hemma. Direkt fann han sig till ro. Lilla älsklingen, nu får han vara hemma hela tiden. Så onödigt att åka ner, inget stämde över det jag fick berättat och runt 3000:- i bensinpengar har lagts ned. Kostar ju en hel tank ner till Småland från Stockholm då det drar extra mycket med släp. Är fortfarande evigt tacksam till min pappa som hämtade mig och Asse igen, det här har verkligen visat att jag ska vara glad över att jag har föräldrar som bryr sig om mig. Åker flera mil efter bara någon dag igen för att vi visste att det inte skulle funka.

Nåväl, glada över att vara hemma är vi. Asse fick sig en välförtjänt vilodag idag, massa pussar och morötter var hand värd. Stått som ett ljus i trailern och varit så lugn och fin hela resan. Har en riktigt jäkla underbar häst som står i stallet. Fast han verkligen kan gå på mina nerver ibland så skulle jag aldrig byta bort honom. Aldrig. Längre fram, typ i höst, så är jag sugen på att tatuera in Azrael fast i romerska bokstäver alternativt tatuera in det i tunn kursiv stil. På revbenen, stället där det gör som mest ont men som sitter på finast ställe.

Imorgon följer min kompis Mika med ut! Hon red i samma stall som mig innan vi flyttade till vårt nuvarande stall. Hon ska få sitta upp på Asse och rida honom lite, ska bli kul och se vad hon tycker om honom! I veckan ska jag även på arbetsintervju, måste börja jobba direkt snarast. Ringa Skatteverket imorgon måste jag också göra. Sen måste jag ta reda lite på hur jag ska gå vidare med om jag inte får pengar för dom timmar jag jobbade nere i Småland. Jobbade trots allt över 18h och jag tänker inte göra något gratis. Vet ni hur man kan gå vidare? Fixa i form av någon faktura som i annat fall går till inkasso/kronofogden om denne inte betalar? Hjälp mig jättegärna!

Likes

Comments