Header

Det har verkligen varit skönt att det varit varmt som senaste dagarna men det får gärna regna nu så gräset i hagarna får vatten och att vår ridbana blir blöt. Vi har vattenspridare till banan men det torkar ju upp direkt så fort man tar bort den. Vi får tåla att vara lite dammiga efter ridpass ett tag till verkar det som, haha. I helgen ska det bli mellan 25-27 grader i Stockholm. Imorgon släpper jag ut hästarna så jag ska upp extra tidigt för att kunna rida ordentligt på banan utan att ha gassande sol på oss.

Longerade Asse idag på banan och la in ett sockerbitshinder i slutet som han fick skutta över. Han kliver ju över det, fjantigt lågt tycker han 😉 En gång hoppade han väldigt snett så då ser det ut som att han slänger sig över hindret, syns på första bilden nedan. Annars var han väldigt fin, tycker dock han var väldigt låst på vänster galoppen. Men det reder vi ut imorgon. Ska lägga ut lite bommar imorgon och mindre hinder som han ska få jobba över. Räknar med att sitta på hästryggen 08.00 så kan jag fixa i stallet lugn och ro sen. Står att det ska vara 14 grader vid 08 och det är helt ok.

Asse var väldigt flåsig efter longeringen idag. Han longerades i ca 15 min men det är ju varmt, inte så konstigt liksom. Han får alltid mash efter för att få vätska, är väldigt noggrann med det. Håller även på att vänjer av honom med pelletsen just nu som han får morgon och EM så han "helt plötsligt" inte får det sen när han går på bete. Får typ en näve pellets morgon och EM, räcker just nu.

Ska snart i säng och hoppas på att få sömn. Har fått en irriterande hosta som kittlar i halsen, hostar varje minut på natten känns det som. Vaknade inatt vid 02.30 av att en helikopter cirkulerade över husen här. Var en ambulanshelikopter och tydligen en liten bit ifrån oss så har någon slängt in något brandföremål genom ett fönster. Ganska glad över att jag bor på 5:e våningen 😉

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Uppe lite tidigare idag och ska snart åka iväg mot stallet! Tycker mornar i stallet är mysigt men kvällar är nog en aning mysigare 😉 Anledningen till att jag är ute tidigare är för att i EM ska vi åka iväg och handla en hel del. Min lillebror fyller 13 år imorgon, tänk, tonåring. Kommer ihåg när jag fyllde 13, hade massa tjejer här hemma och vi hade kul. Haha, tänk att det är redan 8 år sen. Sjukt! Vi ska grilla imorgon med några här hemma så det ska inhandlas lite för det.

Asse ska gå ett pass på banan idag. Jobba mycket halter och övergångar. Övergångar och halter är löser precis allt, något man aldrig kommer ifrån. Har varit slarvig med att rida halter och övergångar tidigare men ju mer jag rider det desto mer lydig och lösgjord häst får jag. Asse är verkligen en dröm på fyra ben just nu, aldrig har han varit så fin som nu. Hårt jobb lönar sig. Måste utöver allt detta även försöka få tag på min hovslagare och boka in en tid för ny skoning, Asse börjar bli lite lång om tårna nu. Ibland funderar jag på att utbilda mig till hovslagare, hade nog sparat in några tusenlappar. Är så sinnessjukt dyrt men samtidigt så är det ju inte ett jobb man tjänar miljoner på så man förstår ju.

Men men! Hörs mer sen!

Likes

Comments

Något många inte vet om mig är att jag är fruktansvärt pedantisk med Asse och i stallet. Bocken ska vara perfekt mockad, den ska vara så fräsch att jag kan tänka mig lägga ner, lagom med torv, ren vattenkopp osv. Ibland kan det ta mig en timme att bli klar med alla sysslor för att jag är pedant. Nu när det är varmt och solen ligger på hästarna när dom går i hagen så fyller jag alltid på med nytt vatten varje dag. Häller ut, spolar och gör rent sen fyller fullt med rent vatten. Vi alla vet ju hur jobbigt det är att vara törstig och gårdagens vatten som är ljummet vill man ju inte dricka... Tycker många ska ta sig i kragen när det gäller att göra rent och fylla vatten till sina hästar i hagen 😊

Innan ett ridpass så tvättar jag rent hovarna och ser till att dom är lite fuktiga, borstar igenom ordentligt och visiterar hela hästen. Många kollar bara igenom snabbt men jag tittar verkligen till allt. Ont i ryggen? Svullen i något ben? Ingen sko lös? Pigg i ögonen? Jag är verkligen pedant och allt ska vara perfekt. På något sätt känns det som att ridpass kommer gå bättre om hästen är ordentligt ren, därför har jag så svårt för att hoppa upp på en halvborstad häst, haha. Efter ridpass idag så får Asse mash för återhämtning och vätska, använder mig av Kraffts Sensitive Mash. Så nöjd med den och Asse älskar den! Borstar igenom hela honom och spolar av benen för att få bort damm. Är han svettig så spolar jag av honom för att svetten inte ska krypa in i huden och börja klia.

För mig är det jätteviktigt att allt kring hästen är perfekt. Jag har sånt kontrollbehov när det gäller Asse. Svårt för att låta andra rida honom även om jag känner personen, det känns som att personen kommer förstöra honom efter det jag jobbat med honom. Därför är det endast Hannah som får rida honom. Jag kommer inte söka efter någon medryttare då jag inte har några bra erfarenheter av det och har svårt för att lita på personer idag.

Jag vet inte om jag kanske överdriver allt med min häst. Ser verkligen till att han har allt och att allt kring honom är perfekt. Är ni också så att ni har svårt att låta andra ta hand om era hästar?

Caramel, Hannah och Azrael.

Likes

Comments

Idag var det sådär varmt igen, för varmt för att rida mitt på dagen. Skrittade lite uppsuttet en sväng men solen gassade verkligen på oss och jag kände att Asse inte riktigt orkade. Så det mest humana var att avsluta. In igen i stallet, ge honom mash som han för övrigt spillde ut IGEN. Det är så typiskt Asse, klantig och vet hur man gör saker för att jävlas 😉 Han fick äta lite gräs efter och han åt som om han aldrig smakat på gräs tidigare, haha! Helt galen. Skitsvårt att få honom gå ifrån gräset, han drar sig till närmsta gräsfläckar hela tiden. Lite av charmen med honom.

När jag fixade alla sysslorna idag så flög det in så många getingar i stallet! Jag är livrädd för allt som flyger så jag var ju så nojjig. Ser nog kul ut om man kollar i kamerorna i stallet för att se hur jag springer ifrån getingarna, haha! Jag lyckades döda en geting som var vid fönstret genom att spraya flugsprayen Centaura, och den dog av den ganska direkt efter någon sekund. Ganska bra flugspray med andra ord 😉 Den klibbar dock rätt mycket när man sprayar på hästen tyvärr.

Något jag börjat fundera över är om Asse har symtom på headshaking... Han guppar och skakar väldigt mycket på huvudet, det kan inte vara så bra för kotorna i nacken. Flugor, pollen och damm kan ju påverka en hel del som gör att han då skakar på huvudet. Han är ju dammallergiker och reagerar ganska mycket på flugorna. Han går med flughuva i hagen vilken lindrar symtomen men han kan ändå hålla på och guppa med huvudet. Jag får ont i nacken när jag ser honom hålla på så mycket... Jag ska köpa hem flughuva med öron och nosnät så hoppas jag det hjälper. Annars får man ta det ett steg längre och kontakta veterinär. Men detta har ju kommit nu när det blivit varmare och flugorna kommit. Han gjorde inte såhär förra året vilket just därav får mig fundera lite.. Förhoppningsvis hjälper flughuva med öron- och nosskydd.

Nöjd kille idag

Likes

Comments

Idag hoppade jag upp på hästryggen igen efter en vecka off! Var såå härligt och Asse kändes pigg. Solen kikade fram precis när vi skulle börja rida och innan dess hade den varit bakom moln och det var svalt.. Men men! Red mycket skrittarbete i början, en hel del halter. Halter och övergångar löser dom flesta problemen. I traven var han stel, inte så konstigt eftersom att han har chillat i hagen i en vecka typ, haha. Det lossnade ganska fort och han kändes jättefin! Mycket trav, halt, trav, halt och så vidare för att få igång kvickheten och att han ska lyssna mer. Flera halter gjorde han jättefint och då får han massor med beröm så han vet att han gör rätt. Många glömmer att berömma hästen när den gör rätt och där brister kommunikationen en hel del.

Red lite LA:1 rörelser för att känna efter om vi ska starta det programmet. Galopp, halt, galopp, halt. Han tog det jättefint men han behöver bli liiite mer kvickare. Han bråkade lite i höger galoppen och började stanna och bråka lite. Märkt att han gör det när han inte orkar och sen var det även en del flugor som störde så imorgon ska jag spraya på flugspray innan så vi slipper dom. Red inte så krävande i galoppen då det var ganska varmt och han var redan rätt svettig. Spolade av honom efteråt eftersom att han hade fina svettmärken efter träns och sadel. Han avskyr verkligen att bli spolad i ansiktet, syns på hela honom hur missnöjd han blir haha! Han förstår inte riktigt att svett som torkar börjar klia och är inte så fräscht 😉 Han fick mash efter med en massa vatten och hela den hinken välter han omkull.... SUCK. Det var bara för honom och äta ifrån golvet.

Imorgon blir det ännu ett dressyrpass på banan om det inte är allt för varmt. Annars går vi en promenad i solen. Men han behöver gå ordentligt nu inför starten på Södertälje, så promenad blir det om det är verkligen supervarmt 😉 Ska bli 20 grader imorgon men hoppas på lite inslag av moln så vi kan genomföra ett ordentligt dressyrpass!

Har ni förresten sett SVTs Dold "ridtränaren"? Tycker det är hemskt verkligen. Just för att vissa människor (som då självklart är män) inte tror på det tjejerna säger som dom har varit med om. Tror inte tjejer går och polisanmäler killar för att det är kul när dom har varit med om något. Något som gjorde mig riktigt äcklad var meningen "16-17 åriga tjejer kan var jävligt utmanande" usch, usch, usch.

Likes

Comments

Den 11:e juni ska Asse starta sin livs första pay and ride på Södertälje RK! Hannah ska få starta honom och känner jag att jag får en sån pass bra känsla med honom under träningarna nu så kommer jag också att starta en klass. LB:1 eller LA:1, får se lite. Han ska ridas och hållas igång ordentligt nu, absolut ingen vila. Vila är promenad och inte bara stå och skrota som han gjort nu den senaste veckan tyvärr. Men jag har varit sjuk och ingen annan som har kunnat rida honom åt mig, så då får det vara så.

Imorgon ska han gå ett ordentligt dressyrpass och jag ska ta lite delar ur LA:1 att rida igenom. Känns inte det helt 100 så blir det LB:1 istället. Det ska bli sååå kul att komma iväg och se hur han tar det. Han har aldrig startat pay and ride tidigare och mitt mål är att han ska komma iväg ofta så det här kommer en dag bli som vardagsmat för honom. För jag tror nog han tycker det är kul när det händer lite saker!

Det blev lite ändrat idag så Hannah red honom istället. Han hade tydligen bråkat en hel del längre ner på ridbanan och det gör han med mig också. Han ser spöken och stissar upp sig själv i onödan. Fjantig och töntig, men det är lite så han är. Samma sak när man ska gå förbi huset stallägaren bor i, han är alltid jättespänd och hoppar till för saker när man rider förbi där. Men går man bredvid honom så är han hur lugn som helst. Hm... Han behöver aktivera sin hjärna lite mer känns det som hehe..

Nytt bett måste inhandlas då det vi rider på nu till vardags får man inte tävla med och han är lite för stark på det.

Likes

Comments

Hela helgen har gått åt att vila upp mig, var ju och tog prover i lördags på akuten då jag bara blev sämre men det är ett väldigt envist virus jag har. Men jag känner mig mycket bättre idag, lite hes bara annars känner jag mig pigg. Asse har fått en liten vila sen i onsdags men idag ska han få röra på sig. Massa lösgörande så han blir sådär mjuk och fin så han bär upp sig själv utan att behöva hjälpa till. Longerade honom igår i ca 10 min bara för att checka av för att se hur han rör sig. Pigg och fräsch, det gillar jag. Jag ska åka ut mer på eftermiddagen när det är svalare, även fast solen inte är helt framme så är det fortfarande väldigt varmt.

Men jag klagar inte! Tycker det är jätteskönt med sol och värme, blir automatiskt piggare och vaknar av att solen ligger och hettar mot mitt fönster i rummet. Måste hänga något för fönstret ikväll så det blir lite mörkare, persiennerna hjälper knappt haha. Måste idag ringa veterinären och få maskmedel till Asse. Vi i stallet tog träckprov för någon vecka sen och Asse är som jag väntade mig, full med mask. 1500 epg tyvärr. Han hade samma förra året och han är den hästen som har väldigt lätt att få mask. Men jag tackar iallafall att han inte har fallit ur hull och är ett benrangel som han var förra året...

Tänk att jag aldrig gav upp på denna häst, att jag visste att han kunde bli finare i kroppen och inte lyssna på att folk sa "han kommer vara sådär mager för att han är den typ av häst".

Likes

Comments

Igår mådde jag bra efter en veckas sjuk men tror ni inte det börjades om idag? Feber och ont i halsen. Fick en tid på akuten då det är kvar och är rädd för att det var bakterie. Rädd för att gå för länge med en bakterie i kroppen eftersom att den sen kan vandra ner mot lungorna/hjärtat. Har hänt mig en gång tidigare och fick då dubbelsidig lunginflammation, så jag tar det säkra före det osäkra. Tog halsprov men ingen halsfluss.. Tydligen virus. Väldigt envist virus. Har verkligen mått dåligt den senaste veckan och inte orkat med så mycket. Mamma följde med till stallet idag och jag fixade bara allt och gav Asse några godisar. Alldeles för sjuk för att rida tyvärr..

Imorgon lär jag nog hoppa upp på hästryggen, har inte ridit sen i onsdags och det kliar bokstavligen i fingrarna 😉 Lär inte bli ett hårt pass så jag inte blir sjukare än vad jag är nu. Stackars lilla Asse som fått vila, not 😉 Han klagar nog inte, den latmasken haha. Har legat under en filt i soffan hela kvällen och kollat på Pirates of the Caribbean som gått på 5:an. Så länge sen man såg dom filmerna att man knappt kommer ihåg något från dom.

Har även legat och kollat på gamla bilder på ponnys från Ågesta Ridskola som jag red på när jag var mellan 6-10 år. Hade en favorit som låg mig varmt om hjärtat som hette Dilba. Russ/fullblod men så extremt genomsnäll. Det var på henne jag lärde mig att galoppera på. Det är något med fuxar eftersom att jag har en knäpp fux som står i mitt stall 😉 Minns känslan man hade när man åkte till ridskolan och undrade vem man skulle få rida, sånt där härligt pirr i magen. Livet med egen häst är nog ändå bättre idag.

Likes

Comments

Jag har typ knappt ridit denna vecka, dels för att jag varit sjuk och idag var det alldeles för varmt för att rida. Asse var riktigt varm när jag kom till stallet och då känns det inte schysst att rida ett pass i paddocken med solen stekandes på oss. Han har fått två dagar off och det är väl inte hela världen, även om jag är emot för mycket vila. Imorgon där emot så ska han ridas igenom, lite senare på eftermiddagen när det förhoppningsvis är svalare då också.

Duschade Asse igår och han la ju sig ner efteråt på sitt favoritställe och rulla så han blev lika skitig igen... Bushäst. Sköljde av honom idag när det var så varmt och fick han sen gå och beta i solen en timme. Han ska betas varje dag nu för att magen ska vänja sig vid gräset inför betessläpp i början på juli.

Är så sugen på att åka iväg och träna någon weekend någonstans med Asse... Någon som vet några kurser i Stockholms län dom kommande veckorna/månaderna?

Likes

Comments

Idag trodde jag Asse skulle försvinna ut på den trafikerade vägen och bli överkörd. Jag har nog aldrig haft sån panik som jag hade då, det vreds sig i min mage när jag såg honom galoppera iväg...

Idag hade jag och Hannah planerat en uteritt med hästarna, Caramel och Asse. Vi red iväg och var borta en timme. Det gick så himla bra och vi mötte på en del bilar samt en riktigt stor traktor som la ny sand på vägen. Vänder hemåt och vid en kurva så möter vi på en bortstött älgkalv. Den brydde sig inte alls om oss, den gick och åt och kollade åt vårt håll en gång. Däremot fick Asse panik. Slänger mig av och försöker få kontroll på honom. För dom som känner Asse vet hur vild och galen han blir av att se älg. Försöker få honom gå åt andra hållet ifrån älgen men han studsar runt mig och försöker se vart älgen är. Vi står en bit bort och väntar på att älgen kan gå iväg. Hannah går fram och kollar om den är kvar och hon såg då ingen älg.

Vi går fram med hästarna så vi kanske kan gå hemåt. Men den stod gömd i buskarna och det såg Asse direkt. Försöker gå tillbaka men nu var verkligen Asse uppjagad, han hade panik. Det kommer två bilister som stannar och en tjej försöker gå och skrämma bort älgen. När han såg att älgen rörde sig ännu mer och sprang iväg så hände det som inte fick hända. Han ställer sig på bakbenen och slår med frambenen. Han lyckas slå till mig på handen och jag tappar honom. Han springer iväg och jag har ju lärt Asse en speciell vissling som han ska lyssna på när han ska komma till mig så då stannar han en bit bort och tittar på mig. Går lugnt fram och får tag på honom. Klappar om honom men det brydde han sig inte om. Han var extremt spänd och jag såg hans hjärta slå på hans kropp, så spänd var han.

Han ställer sig på bakbenen igen och slår mig på benet istället. Han galopperar iväg igen och kommer tillbaka så jag får tag på honom. Sen ledde Hannah honom hela vägen hem för hon var mer lugn än mig. Jag var i chock över allt som hade hänt och var så rädd att mitt hjärta skulle springa ut på vägen och bli överkörd. Asse blir livsfarlig när han ställer sig på bakbenen, han slår verkligen med framhovarna och jag vet inte hur nära han var på att pricka mig i ansiktet.

Vi gick en omväg hem, men det vart värt än att försöka gå förbi där älgen var. Asse var helskinnad och jag klarade mig med några skrapsår/blåmärken. Fyfan, vet inte vad jag hade gjort om han hade sprungit ut på vägen. Hela min värld hade rasat om han hade blivit överkörd. Hannah var mer lugn än mig fast jag skrek på henne och hade panik. Hon vet att när jag har panik så kan jag inte tänka eller låta trevlig, allt jag tänkte var på min hästs säkerhet. Vi klarade oss och det är jag glad över. Att inget värre hände. Imorgon ska han få gå ett lösgörande pass på banan med inslag av bommar.

Kylde ner alla ben också efteråt ifall att, han sprang ju runt en hel del och gjorde tvära vändningar. Han fick även på sig ett fleecetäcke då han var svettig och jag vill inte att han ska bli kall. Mitt lilla hjärta, idag var det en av dom värsta dagarna i mitt liv.

Likes

Comments