Header

Har länge velat ikväll om jag ska klicka hem det jag länge velat ha... Eller ja, snarare behöver. Ska man börja tävla så var detta en viktig grej. Men jag klickade hem den, kände mest att jag är värd det, hehe. Kommer nu i veckan! Någon som kan gissa vad det är? Har med säkerhet och göra...

Likes

Comments

Nu när vi är igång ordentligt så är jag noggrann med varierad träning som ger en hållbar häst och som inte tröttnar på att träna. Det är så sjukt viktigt. I stallet vi stod i vintras så fanns det knappt ridvägar och vi hade en period där vinter mest på volten och hade brist på inspiration och motivation. Men nu när han är i mitt ansvar så blir det lite annat trots allt. Jag kan lägga en mer helhjärtad satsning på oss.
Ungefär såhär kommer kommande vecka se ut:

Måndag: Bommar med upphöjda hinder på banan. Få honom snärtigt och en fin bärighet. Han blir väldigt laddad nu i galoppen och rätt snabb vilket gör att jag måste få honom samlad och bli kvick i mig som ryttare. Men det är så jäkla kul att han är laddad i galoppen, mer muskler och han kommer bli ännu vassare. Längtar verkligen tills vi ska komma igång med träningstävlingar till nästa år.

Tisdag: Dressyr, träning på galoppfattningar.

Onsdag: Träning vid galoppbacken.

Torsdag: Vila med promenad för att inte bli stel.

Fredag: Jag fyller 19!! Hehe, men det blir nog dressyrarbete på banan då.

Lördag: Hoppning

Söndag: Min medryttare har honom då.

Ungefär så kommer veckan se ut, kan komma ändringar men jag tycker det är skönt att planera upp lite hur träningar osv ska se ut än att jag ska komma till stallet och inte ha någon aning om att göra. Men som jag sagt så kommer fokuset på Asse ligga på att stärka honom under resten av hösten och vintern så han är fit for fight inför nästa säsong.

Nää, jag drar inte min häst i munnen tänder är checkade och han mår bra. Han rids på varierade bett och bettlöst. Så, inga kommentarer om det.

Likes

Comments

Nästa gång möter vi clown!
I torsdags var jag ute och red i skogen, det blev en längre runda än vad jag tänkte mig. Eftersom att jag inte kände mig så pigg i kroppen så var tanken att bara skritta lugnt. Men Asse hade inte sin bästa dag då han var spänd och rädd för det mesta. Han blev rädd för en staty som likna en människa.... Vi rider igenom skog och allt går superbra. Jag rider på en ridslinga och längre fram kommer två andra hästar som tittar väldigt spänt upp mot berget. Där springer det in en älgkalv i skogen och Asse såg inte den och jag var så glad över det. Fortsätter skritta och han börjar lugna ner sig. Sen börjar han spänna sig igen och titta in mot skogen. Trodde han bara fjanta sig men någon sekund senare så knakar det som fan i buskarna och ut springer det en älgko med sin kalv, 10 m framför oss knappt.

Asse blir helt svart i huvudet och får panik. Jag hade ingen kontroll från ryggen så jag hoppade av. Han backar och ställer sig på bakbenen sen sliter han sig loss från mig. Jag försökte med all min makt hålla kvar honom men tygeln brände i min hand. Han backar och jag försöker prata lugnt med honom och få honom "down on earth". Får tag i honom och leder honom en ganska bra bit sen. Hoppar upp och stackaren var sååå spänd sen hela vägen hem. Jag som är livrädd för älgar kan ju inte få panik när jag har en häst med mig. Hade älgmamman gått till attack så hade jag släppt Asse, gett honom en dash på rumpan så han springer därifrån sen kan jag ju gömma mig mycket mer enkelt bland träden. Tur att det inte blev värre än vad det blev...

Han vilade i fredags sen med lite löslongering på volten. Han busade och hade sig en hel del. Är så glad att han är fräsch nu och har sån energi. Vi ska få in som rutin att börja hoppa en gång i veckan. För min plan nu är att stärka honom hela hösten sen börja åka på träningstävlingar och så småning om starta vår första riktiga tävling tillsammans. Jag har ju tävlat mycket förut så för mig är det inte nytt men Asse har aldrig tävlat så det ska bli kul och omvandla honom till min hopphäst på tävling. För det är vi starkast i tillsammans, fart, fläkt och snäva svängar! 💪🏻

Likes

Comments

Har inte uppdaterat här på någon/några veckor men jag har jobbat, flyttat Asse och nu har jag tyvärr dessvärre blivit sjuk.

Vi flyttade Asse förra veckan och det var så skönt att äntligen få honom till nya stallet. Vi flyttade av olika anledningar som jag inte tänker nämna här, men jag kan iallafall säga att det är skönt att jag Asse får vara ifred nu. Han var så lugn och fin när vi kom fram, han var varken spänd eller nervös. Han fick kolla sig runt sen gå in i boxen eftersom att det var runt tiden dom går in. Dagen efter jobbade jag men utsläppet verkade gå bra. Han fick gå första dagen själv i en hage bredvid sin blivande hagkompis så dom skulle få lära känna varandra lite. Asse är så okomplicerad och lugn med nya hästar men det är andra hästar som jag inte känner man aldrig vet hur dom är. Men nu går han med en valack som är skäck och dom funkar riktigt bra ihop!

Han promenerades första dagen sen skrittade jag igång honom och sen har vi kört på nu i en vecka. Ni ska bara veta hur fräsch han känns! Han markerade ju på ena benet förut men det är helt borta nu. Jag misstänker att han hade i någon form av hovböld som nu läkt ut av sig själv. Måste varit en förbannelse över förra stallet för det är helt sjukt vad motgångar vi fick. En häst som aldrig skadar sig som sen går och blir skadad varannan vecka. Kan ju säga att min sjuklåda jag har till honom har rustats upp ifall han får för sig något igen och skada sig.

Jag red Asse på volten här om kvällen och jobbade honom mycket i skritt och trav. Jag hade fortfarande lite i huvudet att om jag kräver mer arbete av honom så kommer han börja halta, för det hade han gjort tidigare. Men han var hur fin sol helst i skritten och traven, gick samlat och var laddad. Så jag körde galopp och jag var så rädd innan fattningen att han bryter av från galoppen och börjar halta. Men icke! Fick så fin form i galoppen och vinklade förvänd galopp, höll den galoppen tills vi sen kom till rätt varv. Sååå nöjd över honom! Nu är vi äntligen på rätt väg tillbaka. 4 månader av motgångar och inte fören nu i oktober vände det.

Nu i höst och vinter ska han bara stärkas och fortsätta rida varierad träning som ger en hållbar häst. Sen i mars/april ska vi börja åka på pay and jumps för att sen förhoppningsvis starta vår riktiga första tävling. Vi är ju några i stallet som satsar på våra hästar som tränar/tävlar så det är kul att det är några som är intresserade av det och inte bara lunka i skog. Inget fel med att lunka i skog men jag red en häst förut där det inte fanns någon bana att träna på utan man bara kunde rida ut och jag tappa motivationen helt och hållet. Jag är och har alltid varit den som tycker om att träna och bli bättre.

I takt med att allt har blivit bättre så känner jag mer för att dela med av vår vardag här. Vet att ni är en del som följer oss och jag har inte orkat uppdatera när allt bara gått emot oss. Men nu tänker vi bli vassare än någonsin! 😏

Likes

Comments

Har inte uppdaterat på en vecka och jag tänker inte ursäkta mig för det. Efter jobb har jag inte sån stor lust att sätta mig med ipaden och skriva, det blir mest att jag kollar på film eller youtube. Men jag har en hel del som följer mig här och jag känner att jag åtminstone får bli lite bättre, ni är väldigt trogna läsare som klickar in er här trots att jag inte uppdaterar.

MEN, vad har hänt sen sist? Jag har sagt upp min stallplats på Fredriksborg. Jag hade nog detta lite på känn redan efter några veckor här. Stallet har det vi behöver men det är ju dessa resvägar. Bussarna till stallet går bokstavligen så sjukt dåligt. Och eftersom att jag jobbar som jag gör så vill jag ha obehindrad resväg till min häst. Därför har jag tingat en box med halva stallhyran till 12:e oktober. Asses nya stall ligger i Västerhaninge och ligger med en 20 min kommunal resväg hemifrån mig och 1h gångväg till honom. Förstår ni hur glad jag är? Nu kan jag sluta jobba vid 18 och kunna veta att jag har pendeltåg och bussar som går hela tiden. Och att han står nära mig, det kommer verkligen kännas som hemma.

Nu i veckan ska jag boka transport så det är klart. Asse har sovit inne inatt och fått 10 kg hö (5 kg i hönätet) för han har tappat hull och det får han absolut inte göra. Han såg nöjd ut när jag kom i morse. Märks verkligen att han vet vem jag är, han känner igen mina visslingar och kommer direkt till mig, han ska alltid gosa och pussas något han inte gör med vem som helst osv. Idag tryckte han upp hela mulen i mitt ansikte och skulle gosa, som att det var ett tack för att han fick sova inne och mysa. Han har även legat ner och sovit inatt, han hade spån i hela svansen och hans innetäcke var lite skitigt. Då blir man glad!

Hoppas det går bra sen att få in honom i transporten när vi ska flytta. Han kan vara så jävlig och bara vägrar gå in. Han är inte rädd eller något för när han väl är i transporten är han hur lugn som helst och står som ett ljus. När han vägrar gå in så gör han det endast för att jävlas. Men men... Han går ute inatt och så får han sova inne imorgon. Han behöver börja gå inne då och då för nu när han går inne så blir han svullen på alla fyra ben, inget farligt utan det är bara för att han står stilla men han behöver vänjas in till flytten. Min pärla, så glad att jag kommer få ha honom på hemmaplan ❤️

Likes

Comments

Idag har jag varit hästledig då min medryttare har haft Asse idag.
Dom har ridit ut och skrittat eftersom att Asse har varit lite svullen och markerat. Tror det beror på att han stod inne lördags natt och det brukar han inte göra. Jag ska ut imorgon så får vi se hur han ser ut och känns då. Jag longerade honom igår och såg då att han markerade lite. Men min medryttare sa att han markerade lite i början men sen gick det bra. Som sagt, jag ska göra en grundligare koll på honom imorgon. För han var svullen men inte varm..

Iallafall! Jag har nu varit ledig en vecka och ska till tisdag börja jobba igen. Det var skönt att vara ledig efter de intensiva jobbperioderna jag haft. Första gången jag känner att jag verkligen behövt ledighet i mitt liv. En sista ledig dag imorgon som då kommer tillbringas i stallet. Beroende på hur Asse är så ska han bara skrittas. Kanske detta är en överansträngning i någon form.. Ingen aning. Jag ska börja ställa in honom på nätterna när jag är ledig så han börjar vänjas in än att när som sen väl ställs in så ska jag ha en halt häst på alla fyra ben, haha.

Likes

Comments

Idag var det en sån där dag där man känner "lucky me som har så fina ridvägar". Det blåste kallt, hästen var taggad och vi red i skogen där löven börjar bli gula. Måste ändå säga att hösten är nog bästa årstiden. Jag gillar sommaren och hade nog tyckt om den mer om jag inte hade haft häst utan bara druckit drinkar under ett parasoll, haha. Men vi red ut mot Häringe Näs och jag har varit på väg att ramla av två gånger idag. Först travade vi och då filmade jag med mobilen sen efter skrittar jag Asse på långa tyglar och kollar om filmen blev bra. Då flyger det upp fåglar stora som hus ur en buske bredvid Asse vilket resulterar att han också flyger iväg i galopp och jag försöker få stopp på honom med en hand. Tro det eller ej så satt jag kvar och höll i min mobil hårt för livet, haha. Där fick vi båda lite puls.

Rider in mot skogen och travar på en slinga. Kommer på hemvägen och kommer även till en raksträcka där jag tänker att jag testar lite lugn galopp. Går jättebra och han galopperar lugnt men han hoppar såklart till åt sidan vilket gör att jag var tvungen och knipa till med benen och på något sätt sträcker till ljumsken, aouch. Sen skrittade vi eller travade mest hem. Han var jättefin idag även om han var lite jobbig. Väl hemma så tar jag bara av sakerna, lägger in massa hö och mat i hans box sen går vi ut och jag låter honom få äta gräs i väntan på att tiden ska gå. Asse får sova inne inatt så får han vila och äta i lugn och ro. Hästarna kommer gå in på heltid i oktober så jag kommer låta honom stå inne när jag är ledig så jag kan åka ut morgonen efter och släppa ut honom.

Imorgon kör vi ett dressyrpass med lite bommar. Vi har sån bra rull nu med allt och jag hoppas det håller sig såhär. Känner mig så nöjd med att vi har ett bra stall som vi står i. Har planerat in nästa vecka att köpa in hö till Asse så han håller sig fin inbillat. Vårt hösilage kommer in början på nästa vecka men vill blanda ut det med vanligt hö så det inte blir så stor omställning för hans mage 😊

Likes

Comments

Så trött på värmen och fuktigheten, igår var det så kvavt när vi var i stallet och hästarna blir väldigt sega dom med. Men igår så hoppade vi igen! Jag och Asse har inte hoppat sen april och jag trodde det skulle gå sämre. Började med bommar och jäklar vad han tyckte det var kul! Sög tag i hinderna och fick väldigt bra scoop! Hoppade honom på hackamore och det är helt klart bästa alternativet att hoppa honom med. Med bett så kan det bli att jag kortar honom och håller emot lite för mycket. Med hackamore blir det att han kan ta för sig lite mer och att jag hela tiden måste tänka på handen eftersom att hackamore är ett starkt bettlöst alternativ. Vi hoppade inga höga höjder igår eftersom att han inte har hoppat på ett tag. Men 70 cm kryss på diagonalen och jag lät honom galoppera på lite för fort en gång vilket resulterade att han hoppade väldigt högt över, haha. Piloten satt kvar och var väldigt nöjd över hela passet! Vi kommer definitivt försöka hoppa ca en gång i veckan och få in detta som rutin. Vi hade även ett 70 cm kryss på långsidan också men vi la in det alldeles för snävt, men hästen fixade det ändå! Man får bara tänka på att styra lite snabbare, hehe.

Idag ska vi rida ut hade jag tänkt sen ska han ev. få sova inne inatt. Vi får se lite hur pass trött han är efter uteritten. Måste köpa in foder nästa vecka då det börjar ta slut nu. Han måste börja äta mineralerna igen då han inte gjort det på hela sommaren. Sen får vi se om jag måste köpa in hö, vet inte riktigt när planen är att stalla in hästarna på heltid. Asse vill sova inne nu för tiden eftersom han inte vill gå ut i hagen igen. Han är den hästen som tycker det är mysigt att sov inne, äta mat ifred osv. Nu finns det inte så mycket gräs kvar i hagarna och jag vill inte att Asse ska falla ur sin hull som vi kämpat med och som nu är jättefin så jag ska försöka få in en liten plan för det där till nästa vecka. Han kan stå inne och sova själv i stallet, han är inte beroende av andra hästar vilket är skönt. Men eftersom att jag börjar jobba 06 så finns det ingen som kan släppa ut honom åt mig sen. Så vi får se hur det blir. Men inköp av foder nästa vecka är prio då det jag har kvar håller max 4-5 dagar till.

Haha älskar bilden till höger. Sådär hänger han när han är trött och seg, min lillskrutt.

Likes

Comments

Idag har vi, kors i taket, galopperat ute och haft en någorlunda lugn galopp!
Jag var väntat med att galoppera dels för att han har varit skadad och inte har varit tillräckligt igångsatt för det eller så har han varit dampig/flippat. Men idag hade jag is i magen, la galoppskänkeln och han tog den med ro. På hemvägen försökte han dra om Tudde och blev svår att få stopp på. Jossan sa det innan "om du känner att han börjar dra på så bromsa gärna haha". Asse tror allt blir tävling när man galopperar med en kompis i skogen, hehe. Asse blir ju alltid lite extra taggad på hemvägen också vilket gör att man måste ha tungan rätt i mun. Han har börjat hosta nu också, men det beror på att han är känslig mot damm. Jag fixade hans box idag och den var lite dammig och när jag rör runt i boxen så flyger ju dammet upp influten vilket gör att han andades in det sen. Jag ska köpa nytt spån nästa vecka och ta bort det gamla i boxen.

Imorgon ska jag och Jossan hoppträna med våra hästar. Blir och träna på vägar samt sitsen. Jag måste låta hindret komma till mig och hålla fina vägar. Ska bli kul att komma igång och träna igen. Jag hoppas innerligt att han håller sig såhär fräsch nu eftersom att hela sommaren har gått emot oss.

Likes

Comments

Idag är det ett år sen jag provred Azrael och blev medryttare på honom. Nu ett år senare är han min.
Är så glad att han kom in rätt tid i mitt liv. Att jag hann gå klart skolan, skaffade ett jobb så jag kan ha denna pärla. På ett år har det hänt en hel del. Vi har fått bättre band om man jämför idag med för ett år sen. Han visste inte vem jag var och jag kände inte honom. När jag kommer till hagen idag så kör jag en vissling i speciell ton då lyfter han huvudet, tittar åt mitt håll och kommer gåendes till mig. Det är precis som i en film som alla små hästtjejer drömmer om. Igår när jag skulle ta in honom så hade jag stått och gosat med honom sen skulle jag kolla igenom en annan häst som har fått ett skärsår vid ryggen och då blev han verkligen "varför lämnar du mig för?" så följde han efter mig och stod bredvid mig medan jag kollade till andra hästen. Så ja, han är verkligen speciell. Eller speciell, vi känner varandra utan och innantill.

Igår var vi ute i skogen 1h och red en slinga. Vi har så otroligt fina ridvägar till Stockholms skärgård. Folk tycker att Stockholm har tråkiga vägar att rida på i skogen... Nja, så fina fält, orörd skog, havet med möjlighet att bada med hästarna så är det inte alls så tråkigt. Det är väldigt lyxigt att få rida i Stockholms skärgård. Azrael var lite jobbig igår och hade inte koll på sina ben. På hemvägen försökte han trava så fort han bara kunde och benen kändes lite överallt. Han är ju lite känslig också när man rider på grusvägar eftersom att han inte riktigt tycker om stenarna.

Imorgon ska jag rida ut med Jossan och vi lär rida mot Häringe igen. Eftersom att Ekeby har kvarka så vill vi inte riskera och rida mot det hållet. Vilka resurser det skulle bli om vårt stall fick kvarka. Karantän på alla hästar, stallet ska vara isolerat och inga andra förutom vi som har hästarna får besöka stallet osv. Men det hoppas jag på att vi slipper!

Likes

Comments