Header

Haft en härlig helg men massor av julmys, gottigt att äta, spel, mysiga samtal och promenader.

Eftersom min sex år gamla Mac har varit döende ett bra tag nu blev det dags för en ny dator (dock en air också så ingen skillnad egentligen, utöver att den har ett fungerande batteri och snabb reaktionstid). Vad ska jag göra med min gamla dator? Det tänkte jag. En googling och jag upptäckte att apple tar tillbaka sina gamla datorer, så mycket bättre än att slänga dem på elektronitippen. Kikade förbi en butik och lyckades få hjälp med att starta igång den gamla godingen för att radera innehållet. Jag ville egentligen bara bli av med den på ett sätt som gör att några av delarna och metallerna kan återanvändas men för att jag gjorde det fick jag ett presentkort på 2000kr (!). Eftersom en av mina hårddiskar valde att lägga av i samma veva (och jag gjort misstaget att enbart äga en extern hårddisk tidigare) så blir det att utnyttja det för att ersätta hårddisken.

Konsensus: 1. Jäkla bra grej att företag tar ansvar för sin elektronik efter livstiden. 2. Ännu bättre när man får lite "pant" för det! 3. Sälj eller lämna in gammal elektronik så snart du inser att du inte kommer använda den igen - låt den inte ligga hemma och förlora ännu mer värde med tiden. Har för övrigt valt att sälja både tv och apple tv då jag fortfarande kan få en liten slant för dem och inte känner att jag får ut något värde av dem själv (eller lär inte göra det på ett bra tag i varje fall).

Avslutade även Dan Browns bok Begynnelsen i helgen (min absoluta favoritförfattare tillsammans med J.K. Rowling över tid då jag började med Da Vinci koden i 10-års åldern och fortsatt sedan dess, även läst om vissa av böckerna). Som vanligt sviker han inte. Alla böcker är väldigt lika i många avseenden men jag fastnar för dem och trivs med berättarstilen och innehållet. Den fick en även att reflektera lite extra över vår tidsålder och elektronikens plats. Tips!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Confession, jag är en sucker för Spotifys "my year in music". Rimliga orsaker till det är mitt intresse av att mäta och följa upp saker. Minns att jag, i i slutet av 2015 blev förvånad över hur många dygn det rörde sig om (och då minns jag inte ens siffrorna där idag), förra året lyckades jag inte hitta tjänsten när jag letade (istället fick man en lista på de låtar som man lyssnat mest på under 2016). I år har jag funnit det! Det råkar röra sig om över 108,000 minuter som motsvarar strax över 75 dygn (nej, jag delar inte min spotify med någon - det hade inte fungerat). Om jag tänker att jag sover ca 4 månader av året (1/3 av dygnet), innebär det att jag har 8 månader av vaken tid, 2,5 månad av de rullar min Spotify. Det sätter lite perspektiv på både hur mitt liv ser ut när det gäller fokus (i studier och träning) men även hur mycket jag faktiskt reser (eftersom all restid är given Spotify-tid, bortsett från nån enstaka pod). Väl spenderade 99kr/månaden!

Nyfiken på mina top 100 sånger 2017 så kan du kika här, känns som 3/4 är rimliga topp-låtar.

Favoritartister i år blev: Håkan Hellström (givetvis), Kent, Ed Sheeran, Melissa Horn och Matt Nathanson. Varav de sista väldigt otippade men anar att det beror på att jag pluggade med Kiss Quick på repeat i ganska många timmar ett tag.

Favoritlåtar: Tårarna i halsen (kunde gissat), Nattpojken & Dagflickan, Fux with the boy, Oavsett, Runaway (Y.V.E.48 Remix). Den sista var nog mest otippad. Alla de övriga har jag vid ett eller flera tillfällen under året haft intensiva perioder av.

Ps. bilden är från Costa Rica och hosteller jag bodde på två av mina veckor där förra december. Att det redan flugit förbi ett år - detta december blir inte riktigt lika fyllt av vågor och sol.

Likes

Comments

Sitter på tåget mellan Göteborg och Stockholm. Allt har blivit väldigt intensivt sen i onsdags då jag testade på ett jäkligt intensivt pass på Barrys Bootcamp följt av en middag med två fina tjejer jag lärde känna i Costa Rica i december förra året. Träningen är något att ta tag i under 2018, när jag kan börja sätta nya rutiner. Nästan pinsamt vilken träningsverk jag fick.

Spenderade en dag på Klimatforum 2017, ett spontant födelsedagsfirande på kvällen (som inte gick helt enligt planerna), ett inspirerande event på Yasuragi fredag och lördagen till Göteborg för födelsedagsfirande med Gatsby-tema (som inte heller slutade enligt planerna). Igår blev det en härlig adventsbrunch i Felicias nya lägenhet med våfflor, chokladbollar, frukt och grädde. Följt av middag och en sleepover hos Malin. Jag och Malin kickade igång dagen med en promenad i Göteborg innan jag skulle på mitt avslutande möte på hotellet jag coachat i hållbarhet under 2017. Känns nästan lite sorgligt - men samtidigt är jag otroligt nöjd med vad som åstadkommits under året. Avslutar alla mina jobb och åtaganden närmaste två veckorna nu. Sedan går jag in i en period med heltidsarbete på en och samma plats - något jag inte är van vid. Men det känns himla bra! Får bara hoppas visumprocessen går smidigt nu så jag kan köpa mig en flygbiljett.

Likes

Comments

Nog för att jag använt kaffesump tidigare, både för att rensa avloppet och i försök att ge extra näring åt mina plantor. I veckan testade jag för första gången att göra en duschscrub av det. Blandade varm kaffesump med strösocker så sockret smalt lite och började knåda in huden med det. Jäkla mirakelkur, huden blev megalen. Alla dessa scrubar som jag tycker inte gör någon skillnad på huden med typ tre korn, eller så innehåller de microplaster vilket är bäst att man undviker för allas skull (avstickare - dokumentären A plastic ocean , finns att se på Netflix som bl.a. talar om microplaster i haven, jag gillade den).

Tror den blir ännu bättre, eller lite skonsammare om man inte vill ha den så rivig, med lite kokosolja och/eller honung i.

Eftersom jag är ett fan av att återanvända och dessutom, sedan 1,5 år tillbaka, blivit riktigt intresserad av innehåll i de skönhetsprodukter jag köper (men även tandkräm och sånt vardagligt), så är jag lite överlycklig över att ha lyckats med en  fungerande scrub för min känsliga hy (som dessutom är riktigt jäkla billig). Bästa - ​det kostar faktiskt inget att prova den heller. ​Mer pengar över till mina lite dyrare ekoprodukter. För ja - utöver en minimalistisk garderob som funkar till allt är ett till nirvana att hitta bra grejer som fungerar för mig för att skapa ett sånt naturligt badrumsskåp som möjligt. Kommit en god väg sen mitten av 2016!

Likes

Comments

Jag är sjuk igen. Senast hade jag halsfluss i närmare två veckor men nu är det en vanlig förkylning kombinerat med kattallergi. Att bli förkyld jämt när jag precis fått in rutin på träningen på nytt förstör verkligen, typ det som är mest frustrerande. Ätit så mycket ingefära att det är orimligt på ett dygn, säkert en decimeter rot i hopp om att förkylningssymptomen inte blir värre.

Därmed inte lämnat hemmet förutom att jag tog en mil långsam promenad i skogen igår. Tror frisk luft är bra.

Igår kväll tände jag istället en massa ljus, satte på klassisk musik och började måla - något jag tänkt och velat göra länge men skjutit upp då det känts som något jobbigt. Som ett projekt. Plus att jag får lite prestationsångest, vilket är absurt. Ställde in mig på att, istället för att måla något "fint" skulle jag fokusera på att lära mig hur akvarell jobbar som färg och våga pröva mig fram. Långt ifrån perfekt men resultatet syns till vänster och genom att försöka släppa prestationsångesten tror jag att jag fick till något relativt bra för min knappa erfarenhet med färg och penslar. Om inte annat så var det verkligen härligt, och lugnande, att få leka med färger. Insåg att jag gillar detaljer och att måla skuggor. Vattnet var inte lika tillfredställande eller enkelt att måla.

Likes

Comments

Konstaterade nyss - tillsammans med min mamma - att jag är mer eller mindre besatt av listor i olika format. Eller jag har väl vetat det tidigare men hon vart nog lite förvånad över hur mycket jag faktiskt skriver ned i listor... En sak jag har listor över är kläder, skönhet och inredning som jag köper (givetvis ingår inte mediciner, tandkrämer och sådana nödvändiga hygienprodukter i dessa listor utan mer saker jag vill köpa av mer fåfänga skäl). Under flera års tid - tror det började någon gång efter gymnasiet - har jag haft en lista som liksom byggts på och strukits i takt med att jag införskaffat mig diverse grejer och kommit på att jag behöver eller hade velat ha något. Oftast är det inte akuta saker. Vissa av dessa saker har liksom följt med från år till år innan jag hittat "den perfekta" väskan, vasen, skorna eller vad de nu må vara. Eller så köper jag dem när läget faktiskt blir kritiskt.

Tänker på detta med Black Friday. En dag då man väntas att konsumtionshetsa och egentligen matar man bara redan övergödda företag, köper saker man inte behöver och fördärvar planeten ännu mer genom ett behov av att äga. Sånna som mig - som vet vad vi verkligen vill ha/har användning för och inte mer - funkar denna dag på ett annat sätt. Jag kan kryssa av något på min lista och få det lite billigare. Win säger mig studenthjärna och även naturen. Tyvärr vet jag att de flesta inte tänker på detta sätt utan ser bara kopiösa mängder billiga produkter som både naturen och någon underbetald tillverkare oftast får betala för...

Tolka mig rätt. Jag konsumerar absolut. Men jag försöker i så stor utsträckning som möjligt konsumera medvetet. Främst för naturen men även för min egen ekonomi. Jag har en lista (såklart) på 9 items jag köpt under 2017 som inte var planerade. I efterhand har jag även utvärderat dessa i syfte att reflektera över köpen. 6 av dessa köp är markerade som "vän använda" eller "ersätter något som tidigare slitits ut till max" (och därmed är väl använt). De andra 3 köpen kanske jag ångrar lite. Kan berätta att det gäller ett linne från Reformation (en amerikansk butik som säljer svinsnygga kläder och vilka är otroligt transparenta med vilket avtryck plagget gjort). Ett jättefint linne men ännu inte använt så mycket som förtjänat. Troligtvis för att jag måste ha en axelbandslös bh (eller gå utan bh) och det står på min "att köpa lista" hehe... Sedan är det min byxdress till balen, som var lite för dyr för antal användningar. Hoppas ha mer användning för den i L.A... Samt en rosa tröja som jag verkligen ångrar att jag köpte. Köp som den tröjan ska inte göras igen - och då var plagget ändå riktigt billigt... Men det är årets köp jag har mest ångest över. Rätt sjukt att jag har ångest över det - utan tvekan - billigast plagget på min lista över "oplanerade inköp". Jag vet att jag hade ett eller två sådana något år innan också (gemensam nämnare: alla var från h&m om jag inte missminner mig). 2018 ska bli året då jag lyckas att inte köpa ett enda item jag får ångest över.

Vare sig du känner igen dig i något jag har skrivit eller inte kanske det är något att reflektera över. Exempelvis, mitt nirvana gällande garderob är att älska alla plagg, känna att jag är fin i allt, det mesta matchar och att de funkar för de alla tillfällen. Dessutom hade de gärna fått gå ned i min största resväska. Slippa stressen över att välja vad man ska ta med och vad man sätter på sig på morgonen. Jag kan väl inte påstå att jag är jättenära det scenariot (kanske för att jag levt på studentbudget så länge och sällan hittar drömplagg), men jag jobbar på det. En sån sak blir säkert lättare att långsamt bygga upp när jag har en fast punkt och inkomst.

Likes

Comments

Sitter och sippar på spenatsoppa och en knäckemacka med lite för mycket hummus, inte helt olik den jag åt på bilden. För övrigt gör jag alltid egen hummus. Den största skillnaden är väl att jag sitter vid min mammas köksbord igen - och inte mitt eget. Dessutom studerar jag inte längre. Det är väl nånstans där jag kom på att jag behöver en ny blogg. Eftersom jag trivs med att skriva och dokumentera, både i bild och text, men även för att överblicka hur mitt liv formar sig från och med nu. Att sluta studera, bestämma mig för att sälja min lägenhet i Göteborg, säga upp mitt jobb på banken och flytta hem till mina föräldrar för första gången på fyra år under en väldigt kort och impulsiv tidsperiod skapade denna situation. Jag skulle ljuga om jag sagt att jag inte haft tre lite lagom tuffa månader i Stockholm, framförallt ur ett psykiskt påfrestande perspektiv, men att denna period har varit - och är fortfarande - så enormt nyttig för mig och det har verkligen varit värt att riskera tryggheten som jobb och bostad givit mig för att byta ut mot de äventyr jag väntar i 2018. Ibland får bra saker ta sin tid.

Direkt efter årsskiftet flyttar jag till Los Angeles ett halvår. Det blir ett internship på SACC där jag ska inneha rollen som Event Manager - vilket känns som en fantastiskt fet titel att ha i Hollywood! Utöver jobb ska det bli härligt att lära känna en ny stad igen. Att få hitta sina egna favoritcaféer, löprundor, kultur, människor och att bara vandra hela dagar på nya gator. Det blir stället jag kommer ha varit bosatt på tredje längst tid efter Stockholm och Göteborg. Och jag åker redan om fem veckor - men innan dess finns en hel del att fixa. Visum, flyg, boende och ny dator är väl de mest essentiella. När jag kommer hem - vilket jag faktiskt inte ens vill tänka på under min tid där - så har jag ändå ett spännande och passande heltidsjobb som kommer vänta mig i Stockholm. Så den officiella flytten tillbaka till hemstaden blev förskjuten ett år. Dock tror jag det var menat, eftersom jag tidigare och vid vissa jobberbjudanden har känt ångest av att faktiskt bli "fast" här. Nu får jag utforska världen lite mer i ett karriärsmässigt utvecklande sammanhang. Att få lite extra sol och värme är inte jag den första att klaga på heller!

Jag tänker att det inte är så många som läser bloggar längre. Jag menar - jag läser bara ett fåtal som jag följt en längre tid. Folk har för bråttom och overloaded av olika sociala medier. Dessutom ser jag inte mig själv som en "person som bloggar", hur skevt den stämpeln än må låta. Det härliga med bloggar är att de fångar saker inte instagram, facebook eller dylikt gör och blir en bra plattform för mig att ventilera samt för vänner, och andra som kanske är intresserade av diverse anledningar, att se vad jag gör trots tidsskillnader och fulla scheman. Dessutom känns det som att jag kommer lägga relativt stort fokus vid hållbarhet i diverse kontext - då jag inte hittat ett bra sätt att dokumentera och kanalisera dessa tankar och tips heller utöver vid face-to-face diskussioner - och resor. Tiden får väl avgöra vart bloggen faktiskt landar... För min egen del hoppas jag kunna bevara mycket minnen och motivera mitt fotograferande.

Maten är slut och det är dags för mig att runda av.

Likes

Comments