Recept

Du behöver:

Deg:
Bovetemjöl 2 dl + för att baka ut med
Mandelmjöl 3 dl(rekomenderar att ta mer mandelmjöl än bovetemjöl, då bovete ger en grovare smak som vi inte vill ha)

Jäst 50 gram

Havssalt 1 krm

Kokosfett (går bra med kokosolja med) 1 dl
Kokossocker 1dl
Saffran 1 paket
Mandelmjölk 2 1/2 dl
Fiberhusk (eller physilliumhusk, för att binda degen) 1 msk

Fyllning: (fyllning kan man göra efter smak, detta är det som jag använde)
Russin
Kokosfett
Havssalt
Dadlar
Honung
Mandelmjölk

Gör såhär:
Börja med att smula ner jästen i en bunke och värm mjölken till fingervärme. Häll i hälften av mjölken och lös upp jästen, häll sedan i resten av mjölken. Sedan kan du hälla i det smälta kokosfettet, saffranet, kokossockret och saltet. Rör om tills allt har löst upp sig. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Häll sedan i lite av den torra blandningen i taget i den blöta blandningen tills det har blivit en deg. Arbeta degen lite på bordet och forma den till en boll, låt den sedan jäsa under handduk i 30 min. Under tiden jag gjorde min fyllning. Så jag mixade dadlar, lite mjölk, kokosfett, saltet och honung till en slät kräm. När degen har jäst klart så kavlar du ut degen på bordet så den blir platt och stor, sedan är det bara att hälla på fyllningen och släta ut den. Man kan ju göra lite som man vill, men jag rullade ihop degen till en lång korv, sedan skar jag halva degen till bullar, resten av degen rullade jag ut och formade lussekatter. Sedan tryckte jag i lite russin på bullarna. Tänk på att glutenfria degar är alltid svåra att jobba med därför är fiberhusken ganska viktigt som bindemedel, men ta inte för mycket så att degen bara blir gummig. Som sagt kan man göra vilken fullnin som man vill. Man kan även byta ut mjölken till vilket mjölk man vill, och ta vanligt socker om man vill det. Om man vill kan man pensla med ägg men eftersom det här var ett veganskt recept så pensla jag med mjölk. Jag bakade dom på 225 grader i ca 10 min, men har koll på bullarna!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Riktigt skönt att få komma ut på en låång joggningtur igen, tog 10 km-turen. Ibland är det skönt att inte planera sin träning och bara kunna gå ut och springa istället.

Likes

Comments

Recept

HejHej, jag la ju upp ett recept på dessa pepparkakor förra året, de blev ju så jäkla bra så självklart gjorde jag dem detta året igen men jag har lite uppdateringar. Receptet kommer här!

Du behöver:

Jag är inte så bra på mått, men har försökt bättrat mig lite.
2 dl bovetemjöl + en del att baka ut med
2 dl mandelmjöl

tsk bikarbonat

2 msk fiberhusk

1 tsk kryddnejlika
2 tsk kardemumma
2 msk ingefära
3 msk kanel (man får krydda lite efter smak)
1 krm havssalt
1 dl kokossocker
1/2 dl honung
ca 5 färska dadlar
Lite vatten
150 g kokosfett (går nog lika bra med kokosolja)

Gör såhär:

Börja med att blanda de torra ingredienserna i en skål förutom sockret och saltet. Sedan kan du smälta fettet i en kastrull. När du ska blanda dadelmixen så föredrar jag att använda en blender, mixa dadlarna med vatten och honungen, det ska bli en krämig konsistens. Sedan kan du hälla i detta i kokosfetter och vispa till allt är tillräckligt blandat. Sedan får du hälla i den böta mixen lite i tagit i de torra tills du har fått en bra kakdeg, det kan hända att du kanske inte behöver allt. Jag la degen i kylen i ca 20 min så att det stelnade lite extra. Sedan är det bara att baka ut kakorna i bovetemjölet och forma det kakor som du vill ha. Baka kakorna på 200 grader i ca 10 min, men håll koll på dom för det går väldigt fort. Enjoy!



Likes

Comments

Recept

Deg:

  • 3 dl bovetemjöl (+att baka ut med)
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 3 msk kokossocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 4 msk psylliumhusk/fiberhusk
  • 0,5 dl kokosolja (smält)
  • 1 dl kokosmjölk
  • 6 ägg

Fyllning: (valfri)

  • 1 dl russin
  • 1 dl pekannötter (hackade)
  • 0,5 dl kokosolja (smält)
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2 msk kanel
  • 2 msk kokossocker

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Beroende på om du vill göra dom i en form eller i muffinsformar så förbered det. Börja sedan med degen, blanda de torra ingredienserna utan först. Vispa sedan äggen i en skål med kokosoljan och mjölken innan du häller i de torra ingredienserna. Låt svälla ett tag. Under tiden kan du göra fyllningen genom att blanda alla ingredienserna tillsammans i en skål och ställ i kylen. Placera sedan ett bakplåtspapper på ett bord, pudra med mjöl, häll på degen och pudra, sätt på en till bakplåtspapper och kavla ut degen, ta sedan bort de översta pappret och vänd försiktigt på degen så att du kan ta bort de andra pappret. Häll på fyllningen och rulla ihop degen och skär i bitar. Du kan ju forma bullarna som du vill. Sätt in dom i ugnen i 20 min!

Likes

Comments

  • 102 readers

Likes

Comments

Recept

​Jag gjorde en egen granola som var himmelsk! Lite söt, men funkar väl för dom som gillar sött, som mig. Här kommer receptet!

Ingredienser: 

2 dl valnötter, 2 dl pumpafrön, 1 dl russin, 1 dl chiafrön, 6 dadlar, 1 matsked solrosolja, 2 matskedar honung. 1 msk kanel.

Gör såhär: Sätt ugnen på 150 grader. Hacka sedan valnötterna och blanda de i en skål tillsammans med pumpakärnor och chiafrön. Smält sedan honugen och blanda de med solrosolja. Häll i honungsblandningen i fröblandningen och blanda runt. Tillsätt kanelen och blanda runt. Häll mixen i en form med bakplåtspapper och sätt in i ugnen. Förbered dadlarna och russinen. Det bästa är om du tar dadlar som är ganska torra. Efter tio min kan du ta ut formen och hälla i frukten, rör runt och ställ in formen i ugnen för en ännu fem min. När du tar ut formen så kan du ställa den i kylen eller ute, på ett svalt ställe så att den stelnar och torkar. Efter kanske 20 min så kan du börja röra runt granolan och ta isär de delar du kanske tycker är för stora. Förvara i en glasburk med lock, svalt.

Likes

Comments

Recept

Tyvärr har jag ingen bild men här kommer receptet! Som ni vet så använder jag inte mått men jag hoppas det funkar ändå. Jag mixtrade lite själv och de blev perfekta och supergoda!

Bikarbonat
Kokosmjöl
Bovetemjöl
Salt
Kanel
Kardemumma
Ingefära
Vatten
Dadlar
Agavesyrap
Kokosfett
Rörsocker

Börja med att blanda den torra blandningen, mjölet, saltet, bikarbonat och kryddorna. Kryddorna kan man ju mixa med själv för att få den smak man vill ha. Lägg undan mjölblandningen och börja på nästa. Mixa dadlar, vatten och agavesyrapen. Ställ undan den blandningen och börja på nästa. Då ska du vispa kokosfettet och rörsockret. Det blir lättare om du smälter fettet först eftersom att det är så hårt. När du har vispat den blandningen så häller du i dadelmixen och vispar. När du har fått et slät, lös smet så ska du hälla i lite i taget av mjölblandningen samtidigt du blandar med en slev. När blandningen har blivit tillräckligt hård så kan du börja arbeta den med händerna. Innan du ska börja forma pepparkakorna så kan du sätta på ugnen på 200 grader. Tänk på att kavla degen på något slags mjöl så att det inte fastnar. Låt pepparkakorna vara i ugnen ungefär 15-20 minuter. Toppa gärna med glasyr, det blir supergott!

Likes

Comments

1. Jag är halvfinsk. Min mamma flyttade till Sverige när hon var ca 13, så nästan hela min släkt bor i Finland.

2. Jag är inte blyg, men väldigt tystlåten. Mitt "motto" är väl typ att, om jag inte har något att säga så säger jag inget.

3. Jag är rädd för att vara "för på". Jag bryr mig inte så mkt om vad folk tycker, men just att verka "för på" någon, till exempel en kille, är något som jag är väldigt försiktigt med.

4. Jag har bara varit kär en gång.

5. Jag har i stort sätt inga komplex över min kropp, jag är ganska nöjd med mitt utseende.

6. Jag är crazy about att ha mitt rum städat, och att allt runt omkring mig ska vara organiserat.

7. Jag hatar smink, men jag sminkar mig ändå, för att man får faktiskt anstränga sig lite.

8. Jag har haft min "fjortisperiod", vilket var i fyran-femman. Då allt kretsade runt smink, killar, träffpunkten och uppmärksamhet.

9. Jag ÄLSKAAR julen. Det är typ det bästa på hela året, att köpa julklappar är något av det roligaste av det.

10. Jag blir inte vän med vem som helst, jag är väldigt noga med vilka jag är med.

  • 225 readers

Likes

Comments

Just nu så är mitt val att hoppa av gymnasiet, vilket kan hända att jag gör i framtiden. Och för att inte plågas av detta, har jag valt att skriva ut ALLT här.

Just nu så går jag i ettan på Rytmus musikgymnasium i Göteborg. Men grejen är den att jag har aldrig trivts i skolan, jag har aldrig känt mig okej i skolan. Jag har mått dåligt och det har tagit på mina krafter och påverkat mig något enormt. Att verkligen sluta skolan eller åtminstone byta skola har jag bara funderat på den senaste månaden, men det var efter lovet som jag bara fick ett tvärnit och tänkte "nu räcker det, nu orkar jag inte må dåligt längre". Det här handlar inte om att jag blir mobbad eller att jag inte har vänner, att jag inte klarar plugget eller för att jag är skoltrött. Jag har vänner och jag har hyfsade betyg och självklart är jag skoltrött. Det handlar om att jag mår dåligt av skolan, jag hänger från en klippa, medans skolan hänger i mina fötter.

Vissa människor är inte menade för skolan och det är det som jag vill att andra ska förstå. Och ja, livet är inte lätt, ibland måste man göra saker som man inte tycker om. Men när man håller på att tappa bort sig själv så är skolan för mig inte värd att kämpa för.

Och då kommer vi till det här med utbildning, att i det här landet så får man knappast jobb om man inte har någon utbildning, vilket är tufft, vilket kommer bli tufft. Men om man ska ifrågasätta Sverige och staten så är det ett rent helvete att det är så. Man kan prata hur länge som helst om var världen är påväg. Att allting kretsar runt skolan och att så ska det inte vara. Men allt jag har att säga just nu är att 'kolla på mig och inte på papperna, så ses vi'.

Jag är också medveten om vad andra människor ska tycka. Och ärligt så bryr jag mig inte ett skit. Att folk kommer kolla snett på mig och tänka att jag inte har någon utbildning, det vet jag. Men jag vet också att jag hittills har en underbar familj och två underbara vänner bakom mig. Och det räcker. Så mitt val handlar om att jag vill sluta skolan för att ingen utbildning är värd att kämpa för som jag mår just nu. Jag är glad att det finns människor där ute nu som faktiskt förstår mig, det jag är rädd för är att det faktiskt finns människor där ute som inte kommer att förstå mig. Men jag förväntar mig inte heller det.

Jag vet inte vad som kommer att hända i framtiden, men jag VET att jag oavsett vad, kommer att lyckas.

  • 401 readers

Likes

Comments

Glass/Godis

Sminkad / Osminkad

Julafton / Födelsedag

Kjol / Klänning

Levande ljus / Lampor

Jordgubbar/Hallon

Godis/Frukt

Vatten/Läsk

Instagram/Facbook

TV/Dator

Hockey/Fotboll

Mjukisbyxor/Jeans

Sverige/Utomlands

Skräck/Komedi

Mörk choklad/Ljus choklad

Iphone/Android

Film/Serie





Likes

Comments