Nått vi alla behöver snacka om mer och mer öppet. Vi behöver normalisera dessa sjukdomar eller i allafall försöka få bort det tabubelagda med det och försöka få en bättre förståelse för något som faktist är väldigt verkligt och riktigt för många människor i världen.

Att vara t.ex deprimerad eller bipolär i dagens samhälle kan vara ett enormt hinder för den som lider av dessa slags sjukdomar. Fördomar mot dessa människor kan vara förödande. Att höra "det är väl bara att rycka upp dig?" kan vara som ett slag i ansiktet. Folk förstår sig inte på dessa människor eftersom de inte kan se deras sjukdomar, och för många är det svårt att förstå att folk lider så mycket när det är "bara" är i deras huvuden. Det är nog lättare att ha ett brutet ben eller en vrickad fot än att lida av psykisk ohälsa. Folk ser och förstår att du har ont om det är på utsidan, du kan svara kort på vad som hänt. "Jag spelade basket och hamna fel" eller "jag ramla av min cykel påväg hem från jobbet", och så var det klart med det. Men att förklara till någon varför man är ledsen eller varför man är deprimerad kan vara som att fråga vad meningen med livet är. Det finns ofta inte ett enkelt svar, utan en storm av massa olika saker, och även ibland saker man inte kan förklara. Man kanske inte vet varför man mår så dåligt, hur ska man då förklara för en kollega eller klasskompis att man inte klara av att komma till skolan eller jobbet den dagen. "Vad menar du med att du mår dåligt? Ja ja, vi alla tycker det är jobbigt att gå upp så tidigt, hoppa ur sängen nu och ta dig hit." Att hoppa ur sängen kan vara världens svåraste sak, och att klara det är kanske allt man orkar med den dagen, och det räcker. Steg för steg.

Detta ämne är något som jag tycker är otroligt viktigt att prata om men även väldigt jobbigt att ta upp. Det ligger mig väldigt nära hjärtat eftersom allt jag skriver här har jag sett med egna ögon i flera år. Jag förstod mig inte heller på det i början. Ja, att vara ledsen i någon dag eller två, det har väl alla varit. Men hur kunde man va ledsen i flera veckor, flera månader, flera år? Hur kunde det vara möjligt? Hur kunde någons egna tankar förvandla en till något man knappt kände igen? Det dom säger, att man är sin hårdaste kritiker, det ligger något väldigt sant i det. Att vara fast, själv i sina egna tankar kan vara det värsta man har varit med om. Att inte kunna eller våga prata med någon om vad som är jobbigt kan orsaka mycket mer skada än om man faktiskt släpper på trycket lite. Att hålla allt inne kan kännas tryggt ett tag men sedan kommer det till en punkt där det blir för mycket, en bristningspunkt. Då kan det väldigt snabbt gå utför och kännas helt meningslöst att fortsätta, man har kraschat ner och ''hit rock bottom'' och kan kännas omöjligt att kämpa sig upp igen till ett punkt där man mår bra.

Som sagt har jag första perspektiv erfarenhet av psykisk ohälsa och har fått se på hur otroligt verklig sjukdomen är. Det är inte bara i huvudet, det är hur man rör på sig, hur man pratar, hur man ser på sig själv, hur man beter sig osv. Det kanske tar ett tag innan man märker att något är allvarligt fel, men när man väl vet så ser man små tecken som blir sedan väldigt tydliga och lätta att se. Att se hur någon faller isär bit för bit och inte veta vad man ska göra kan nog vara det absolut mest frustrerande och ledsamt för en familj att vara med om. Att även se detta i en ung ålder (jag var ca 9 när det började) var otroligt förvirrande och läskigt. Alla i familjen och runt omkring en vågade aldrig riktigt ta upp det eller prata om det, jag fattade vad som hände men ändå inte. Att vara en 9-åring i en sådan situation var som att gå i en labyrint med ögonbindel för ögonen. Man såg inget men förstod att något allvarligt pågick, men hittade heller ingen utväg. Det tog på mig och hela familjen väldigt hårt och den perioden var nog det kämpigaste vår familj har gått igenom.

Så snälla, om ni känner någon som verkar lite extra nere eller beter sig konstigt, va med den personen. Man behöver inte prata eller pressa fram vad som är fel, det kan vara otroligt jobbigt för personen i fråga. Men att bara ge folk tid och sällskap kan betyda otroligt mycket. Ge alla en ärlig chans.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Har jobbat hela dagen så ~pun intended~

Som sagt har jag jobbat idag, och kan ni gissa med vad? Jo barn! Hahah why do I do this to myself....pengarpengarpengar. Gick upp kl 8 imorse vilket var riktigt jobbigt, ni vet sådär sätta-sig-upp-lite-för-snabbt-så-man-ser-suddig/svart jobbigt, aa så jobbigt var det. Som tur är så jobbar jag med Ebba och hon är väldigt bra på att ta tag i jobbet och tar ledarrollen på ett vettigt sätt. Blev dock lite arg när ett barn skrek "FRÖKEN" typ 5 gånger medan jag stod bredvid honom men han bara kolla på henne, I am here too you little snorunge, litterally en snorig unge.
Sen efter att ha fått vatten spottat på sig i 2 h så åkte jag hem, käkade, duschade bytte om och drog mig in till stan. Min mamma är fotograf så jag hjälpte till henne med några photoshoots vilket var skoj. Lite skoj är det även att se hur vissa blir väldigt obekväma med att jag står där med reflektor grejen 5 cm från deras ansikten, but I don't blame them! Vi hade även en kille som skulle fotas som såg väldigt mycket ut som Joel Kinnaman, han va trevlig att titta på, speciellt när han bytte om framför oss #magrutor.

I lördags var jag och Wilma i stan, blev rånad av snickarbacken 7, jäklar vilken dyr fika säger jag bara.

Efter att ha blivit rånad av en fika var jag briljant och smart nog att spendera lite pengar till, dock på saker som jag inte skiter ut, sorry for the language. Blev en svart skjort-blus med vita prickar och en mörkgrå mysig stickad tröja. Min garderob är ungefär lika färgglad som ett mörkt rum...svart.

Ville bara tilläga att jag hittade en superfin bralette (syns kanske inte så sjukt bra på bild men ni fattar) på hm, men jag va ju redan rätt så pank efter ockerpris fikat och två toppar så kände att det va dags att hålla igen lite. Så ingen bralette för mig:'(

Nu ska jag äntligen få slagga,

Tjadå!

Likes

Comments

Spelkorten ligger på marken och jag vill ge upp.

Om jag vill skaffa ungar? Hell No.
Varje gång jag sitter barnvakt så frågar jag mig själv varför i hela friden jag gör detta. Pengar, pengar såklart. Måste ju ha pengar, till helgens alla påhitt, och till valdi som är om så sjukt lång tid. Tänk att pengar jag tjänat ihop under lite mer än ett halvår kommer säga "poff" på bara en vecka. En vecka!!?

Jaja inget mer om det nu!
Dagen har varit cirka 50 h lång och har varit i samma jäkla klassrum. 5 utav 6 lektioner va i skitklassrummet B305. Ni som går på Hersby kanske vet hur jäkla omysigt rum det är, man kommer liksom aldrig så långt bak, svårt att spela Tetris när Peter Lucard (sötis) ska snacka om bokföring och gå runt och hjälpa alla miserabla rökdoftande tonåringar. Hatar den där röklukten som verkligen sätter sig i håret och kläderna, eller när det har regnat eller är fuktigt och luktar ca 10 gånger mer. Usch.

I helgen har jag ingen aning om vad jag ska göra, som vanligt, vi är sjukt dåliga på att planera saker vi 00or. Eller det går väl att säga om de flesta årskullar, men känner inte 01orna och 99orna verkar alltid ha nått krök planerat. Jaja. 01 wow, fortfarande nästan bara vandrande själar som man inte vet något om, clean slates som man inte har applicerat tankar på än. Eller jo, några såklart. Men annars har vi 00or nära inpå ingen kontakt med dom, tråkigt va? I think so.

Likes

Comments

Tjabba tjena!

Nu har det gått typ snart en månad sen skolan började, och måste nog säga att jag hade trott att vi skulle haft typ 3 prov by now. Har varit ganska Chill men inte särskilt händelserikt som det va i 1an när allt va så spännande och nytt. Har dock ett gäng i min klass som man aldrig får en lugn eller tyst stund med. Tycker dock det är väldigt roligt att gå med dom just eftersom det blir lite mer happening med dom under en tråkig grå skoldag, så det är väl positivt. Annars är det inte så mycket att hänga i julgran!

Förutom dom trista skoldagarna har man ju ändå lite att se fram emot, insparken, matchen, matchfesten och någon potentiell fest här o var!

Något annat väldigt kul är att jag och typ 15(?) andra 00 har bokat vår sportlovs resa som blir till.......Valdi wehooo! Även fast det är sjukt långt kvar så ska det bli as kul, speciellt när vi alla har bokat samma hotell. Vi har typ tagit hälften av alla hotellets rum:)) Och om resekommitén bestämmer sig för att välja valdi som deras resemål så kmr nog det dra till sig folk, även om dom inte bokar genom skolan/resekommitén, så då blir det ju ännu fler.
Kommer bli litti in the tittie!!

Likes

Comments

Ja hörni...vart ska jag börja?

Efter safarin så åkte hela familjen tillbaka till Nairobi till våra kompisar och stannade några dagar. Egentligen skulle jag och mamma ha åkt ner till kusten (stranden) igår men vi tyckte att det räckte med Nairobi då det inte finns mkt att göra och för att det var lite för kallt för att njuta. Så vi åkte redan i lördags! Vi har ju hyrt en villa här nere från och med igår så vi fick ta in på hotell några dagar. Själva hotellet var ganska bra men kvalitén på maten var jämförbar med skolmat. Ingen höjdare för någon som älskar att äta. Men Kenya är inget "mat" land så oftast är inte maten supergod. Dock funkade det och det va skönt att komma lite sol och bad några dagar tidigare än planerat.

Igår var som sagt den dagen vi skulle flytta in i vårt hus vid stranden, vilket vi gjorde....i ca 1 h. Vi båda kände direkt att det var alldeles för tyst och att det inte fanns så mycket att göra. Speciellt när man är två så blir det ganska stillsamt. Så vi bestämde oss att ta in på hotell, igen. Denna gång ett väldigt fint hotell med SUPERgod mat. Lite ironiskt var det dock när vi kom hit till hotellet när vi upptäckte att det var kanske bara 20-25 pers som bodde här. Jaja det är väldigt lugnt och mysigt. Tror det är lite av ett honeymoon ställe då det bara är par som är här tillsammans, och sen jag och mamma förstås!

Hur som helst så ska vi bo här tills den 18 då vi flyttar tillbaka in i huset eftersom resterande familjemedlemmar + dom vi bor hos i Nairobi ska komma ner och bo med oss. Känns nästan lite sjukt att veta att jag har typ en vecka kvar på hotellet, och sen nästan en vecka i huset, men så har jag redan varit här i 2 veckor. Väldigt lång resa, men väldigt spännande och nytt. Kommer dock vara skönt att komma hem till min hund, kompisar, min säng och svensk kvalité. Men som sagt, jag klagar inte! Förutom på min obefintliga bränna som aldrig verkar vilja komma fram.

Ni som följer min på IG har ju redan sett bilden på mig i mitten men jaja. Skönt att äntligen känna att jag inte behöver sminka mig när jag solar och badar vilket jag alltid gjorde för typ 2 år sen, silly little girl.

Likes

Comments

Ligger förkyld med sprängröda ögon och är verkligen helt utmattad. Man kanske inte tror att safari är så himla energikrävande men jodå! Vi gick upp mellan 4-6 varje morgon vilket inte var kul. Sen var man även ute hela dagen, en av dagarna var vi ute i bilen 8 h och den andra dagen blev det 7 h. Det är faktist ganska krävande vilket jag inte hade trott eftersom allt man gör är att sitta i en bil hela dagen. But boy was I wrong. Kanske inte hjälpte att jag var sjuk och hade ögon som sved och en icke fungerande näsa.

Men det var det värt, absolut! Tycker dock absolut att det räcker med 3 nätter. Skulle inte klara av en vecka. Men wow vilken upplevelse! Är bara så himla trött och sjuk nu. Snart bär det dock av till nästa destination vilket ska bli väldigt skönt och härligt.

Nu har jag länkat bloggen i min Instagram, vet dock inte om jag vill annonsera det än, time will tell.

Likes

Comments

Ligger just nu vid poolen och blickar ut över den oändliga savannen med små skvätt av giraffer zebror och lite vårtsvin. Inte hel fel, kunde varit värre om man säger så.

Idag började dagen väldigt tidigt, 4.40 för att vara exakt. Vi skulle nämligen flyga ballong och hinna med soluppgången, så lite gäsp här och där var det värt. Kändes nästan overkligt att flyta över flod, savann och en grupp med elefanter. Han som "körde" ballongen gjorde även så att vi kom väldigt långt ner, vi var ca 5-6 meter över marken som lägst, vilket inte är särskilt mycket. Det var iallafall helt otroligt att få uppleva, så om någon får en sån chans så ska man absolut ta den!

Efter vi hade landat var det dags för frukost, men ingen frukost utan lite champagne! Det är ju en tradition att alltid poppa en efter man flugit ballong. Så det tackar man inte nej till. Dom hade även dukat upp jättefint mitt ute i savannen. Jag trodde alltså att det skulle var lite picknick typ, men dom hade med sig massa mat, alltså buffé, och stod och lagade ägg, mitt i fältet bland djuren. Otroligt.

Efter frukosten var vi på en väldigt lång game drive men vi såg massa spännande djur, även lite av den så kallade migration, vilket är när djuren springer över floden och försöker att inte dö. Ganska coolt.

Nu ligger jag och min syrra i sängen och chillar då det har varit en väldigt lång dag, snart blir det middag, gott!

Här är utsikten från vårt rum, vi bor i ett tält typ, som är helt inrett med toa och dusch, sängar och garderober och så. Så inget vanligt tält, väldigt lyxig och sjukt häftigt att ha nät som fönster då man ser och hör allt.

Likes

Comments

Ligger nu i min säng och funderar över hur jag ska tackla ännu en natt utan någon sömn. Jag och Emma "råkade" ta en alldeles för lång nap som jag nu kommer få skit för. Blir även lite jobbigt eftersom jag inte kan sova ut imorn då vi ska upp 7 och åka till vår nästa destination här i Kenya.

Idag har varit en väldigt lugn och skön dag. Vaknade runt 11-11.30 vilket var superskönt då jag inte kunnat sova något alls dom två senaste nätterna. Gick upp och käkade frukost som bestod av två rostmackor med bara smör och ett malaria piller. Ville inte va jobbig och be kocken göra äggröra åt mig, jag vet att det är hans jobb men har alltid velat besvära folk som jobbar inom hemmet så lite som möjligt, så var det även när jag bodde i Thailand.

Efter en lugn morgon började det plockas och fixas inför dagens grillfest. Det började kl 2 och forsätter fortfarande , kl är snart 12, så det är några tappra jävlar som har varit här hela dagen. Men Gud vad jag har ätit mycket, är fortfarande mätt!

Vid runt 7 tiden tog jag och Emma den där jäkla tuppluren som varade till typ 8.30-9, dumt. Sen gick vi ner, tände en brasa och bara satt och njöt av värmen, man kanske inte tror det men det blir faktist ganska kallt här på kvällarna.

Under tiden jag och min syster satt vid brasan så var det flera som sprang ut och in ur huset väldigt ofta, och det tänkte ju inte vi på då alla befann sig utomhus men drickan och toa var ju här inne. Inget mer med det, vi fortsatte njuta tills vi såg en tjej gå rakt in i glasväggen/dörren och allt bara kraschar ner. Jag vet att det kan låta lite komisk att nån går in i en glasdörr men det var faktist ganska läskigt att se. Vi satt ju verkligen precis framför och såg allt rasa. Först vet man ju inte heller om det gick bra med tjejen då hon hade blod i ansiktet, men som tur var gick det bra med henne! Sen var det även glas överallt, stora skivor som låg på marken. Men allt är okej och det är städat nu.

Nu ska jag gå lägga mig och försöka få några timmars sömn inför morgondagens äventyr, godnatt!

Deras väldigt söta hund Simon som jag bondat med ganska rejält under dessa dagar:)

Likes

Comments

Visst är dessa djur helt magiska?

Idag började dagen med frukost och lunch hemma vilket va skönt då man kunde sova ganska länge och chilla lite, hade inte sovit på hela natten så var jättetrött. Kocken hade backat bröd till frukost vilket var supergott och så lagade han en enkel men smarrig lunch till oss, vilken lyx va?

Vid ca 2-2.30 tiden så begav vi oss till ett giraff sanctuary där man kunde titta på och mata giraffer, och såklart på en slemmig puss också!
Dom var verkligen supersöt och häftiga djur, speciellt när man ser dom in real life ansikte mot ansikte. Tycker verkligen att man ska besöka det stället om man någonsin är i Nairobi. Även om man inte är där jättelänge och man inte göra så himla mycket mer än att mata och foto dom så är det ändå en rolig grej att ha gjort.

Efter girafferna så åkte vi till Karen blixen museet som mamma och pappa ville till. Jag och Emma ( min syster ) var inte jätteroade av det så vi stannade ute och satte oss i trädgården.

Sen mötte vi upp Ana och Al ( dom vi bor hos) och åkte till en resturang där vi åt middag. Rekommenderar starkt denna resturang om man är här, den heter Talisman och ligger lite utanför staden men är absolut värd att besöka! Det är en ganska stor resturang med mycket liv och rörelse och är lite av en samlingspunkt för alla expats (utlänningar) som bor i Nairobi så det blir lite av en internationell feeling till det hela, vilket jag tyckte va väldigt mysigt. Känner mig även lite hemma i sånna slags miljöer då jag upplevt mycket av det när jag bodde utomlands. Vi expats håller lixom ihop i koaset.

Likes

Comments

Ja, som ni kanske förstår på titeln så är jag i Kenya! Ska vara här i nästan en månad och göra massa spännande saker.

Idag var vi mest på rundtur på svenska ambassaden och residenset då hon vi bor hos jobbar där och pappa jobbade också på svenska ambassaden när vi bodde utomlands, så det ville han gärna se.

Residenset var jättefint med en gigantisk trädgård. Det kändes som träden och växterna var som en stor mur eftersom alla träd och växter var så himla höga och enorma. Det såg typ ut som alla växter hade tagit massa steroider.

Sen var vi även på en resturang mitt ute i skogen som var jättefin. Man satt lite ovanför träden och såg ut över en hel skog. Dock måste man vara medlem i skogen för att kunna komma in där, så det är inte öppet för alla, men häftigt var det! Maten var även jättegod!

Efter att ha åkt runt och kollat lite så åkte vi till en affär där dom gör massa saker med pärldetaljer. Där köpte vi, eller vi beställde ett halsband till Tyson, som vi såg på Simon som är dom vi bor hos hund. Det va jättegulligt faktist i regnbågsfärger tror jag.

Imorn ska vi få sova ut lite, tack gode gud, och göra utflykter på eftermiddagen vilket ska bli kul. Först ska vi till en giraff sanctuary och mysa med lite giraffer (mysa och mysa, men ni fattar) och sen ska vi till Karen blixten museet. Efter det så möter vi upp Ana och Al, dom vi bor hos, och käkar middag ute med dom, ska bli mysigt!

Likes

Comments