Header

Hej på er igen! Nu var det väldigt lång tid sedan jag skrev här.

Efter att jag kom hem från Spanien har jag slukats upp av den svenska vardagen som har bestått av plugg och jobb. Trots att jag inte längre bor kvar i Spanien så hade jag tänkt göra några inlägg för er som ska åka iväg eftersom jag fått en del frågor som jag tänkte att flera kanske funderar över.

Jag tänkte nu under jul sätta mig ner och berätta lite om hur mitt liv ser ut nu när jag är tillbaka i Sverige. Jag kommer skriva om känslan att vara tillbaka, hur det var när min spanska kompis följde med mig till Sverige, de gånger jag åkt och hälsat på och jag tänker även skriva om hur min relation ser ut med min spanska familj och mina vänner där.

Har ni något ni undrar över får ni jätte gärna ställa frågor så tar jag upp det i ett av inläggen, och ingen fråga är för dum, jag vet själv att jag hade många funderingar både innan och under mitt år. Även om ni inte ska åka iväg till Spanien men kanske funderar över utbytesår generellt sätt så får ni jätte gärna ställa frågor kring det också!

Vi hörs snart igen!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej på er igen! Nu är det mindre en en vecka kvar tills jag åker tillbaka till Sverige eller egentligen exakt en vecka tills jag är i Sverige igen. Nu under det senaste dagarna har jag verkligen försökt njuta till max genom att hitta på aktiviteter och umgås med familj och vänner. Jag tror att jag varit på stranden minst en timma varje dag den senaste veckan för att njuta av värmen.

Nu har värmen verkligen kommit på riktigt och att stanna i huset en hel dag är för mig helt omöjligt, men eftersom jag varit på stranden och vid poolen varje dag så har det inte varit något problem.

I fredags fick jag dessutom prova på paddel surf tack vare att min kompis Inés jobbar där, så jag och Paula fick i princip en privatlektion av henne.

Idag bestod min dag av att ännu en gång njuta av stranden med mina vänner, vilket jag verkligen kommer sakna när jag åker här ifrån. Nu ska jag fortsätta packa ihop mina saker inför hemresan för att sedan ha en lugn kväll i huset.

Likes

Comments

Betala inte extra för att hamna i en viss stad

När jag åkte iväg hade jag möjlighet att betala extra för att hamna i en viss stad. Den upplevelsen jag ville ha under året var inte att hamna på ett fräckt ställe utan att få uppleva kultur och skapa relationer för livet. Jag ångar mig inte en sekund att jag inte betalade extra för en storstad då jag inte hade hamnat i denna underbara familj. Det som händer när du väljer vart i landet du vill åka till är att din ansökan endast går ut i det området vilket betyder att största fokuset ligger på att du hamnar hos en familj där. Vill du garanterat hamna i en häftig stad ska du verkligen betala extra, men vill jag åka till en häftig stad åker jag dit på semester. Förklarar du noga i din ansökan finans intressen kommer de självklart ta hänsyn till de när din familj väljs.

Ta kontakt med din värdfamilj 

Har du fått reda på din värdfamilj, ta då kontakt med någon av familjemedlemmarna! Att skapa ett första intryck är så himla viktigt för att få en bra start i familjen. Lär du känna familjen innan kan du även lättare anpassa dig när du väl kommer dit och dessutom blir den första tiden förmodligen mycket enklare. En vecka efter att jag fick min familj la jag till min värdmamma på Facebook och började skriva med henne, jag började med ett enkelt meddelande som att jag ser fram emot att få lära känna henne och hennes familj vilket självklart fick en positiv respons.

Ha inga förväntingar

Innan jag åkte iväg på mitt äventyr googlade jag runt väldigt mycket för att ta reda på hur ett utbytesår skulle se ut även om hur kulturen i Spanien ser ut, detta gav mig helt klart en bild om hur mitt utbytesår skulle se ut. Nästan ingenting av det jag läste var som jag tänkte, men det gjorde inget eftersom jag innan hade sagt till mig själv att inte ha några förväntningar eftersom man lätt blir besviken. Utan mina förväntningar har jag inte blivit annat än glatt överraskad och trivts superbra.

Ställ frågor

Något som kommer hjälpa dig med din relation till värdfamilj är att hela tiden ställa frågor och kommunicera med dem. Att ställa frågor visar tydligt att du är intresserad och detta kommer hjälpa dig lära känna familjen och även kulturen. Berätta gärna även om hur saker skiljer sig från ditt land för att dela med dig om din kultur.

Säg JA

Under ditt år kommer du förmodligen få VÄLDIGT många frågor om du vill följa med till olika platser eller lära dig något nytt, SÄG JA. Att säga ja kommer hjälpa dig att få den bästa upplevselsen under ditt år och dessutom lära känna kulturen som en invånare och inte en turist.

Likes

Comments

Hej på er!! För några veckor sedan köpte äntligen min spanska kompis Paula sina flygbiljetter till Sverige och idag är det exakt två veckor kvar tills vi tillsammans åker dit! Ska bli så himla kul att få visa henne hur mitt liv i Sverige ser ut och ännu roligare att vi åker dit tillsammans.

Idag spenderade vi hela dagen tillsammans på stranden med hennes familj där vi hade med oss lunch mm. vilket är väldigt typiskt att göra här men familjer och vänner. När jag kommer till Sverige så är dagar som dessa något jag verkligen kommer sakna. Utöver att vi var på ett väldigt fint ställe så fanns det ingen anslutning till internet eller att ringa, för mig var detta helt perfekt då ja kunde koppla bort exakt all stress och bara njuta av mitt sällskap där.

Nu ska jag fixa mig iordning för att träffa Paula igen och spendera resten av kvällen med henne och några nyfunna vänner :)

Likes

Comments

För två veckor sedan "tog jag studenten" här i Spanien vilket inte var lika stort för mig som för alla andra eftersom att studierna inte varit lika viktiga för mig som för resten i skolan. Tidigare har jag inte skrivit så mycket om hur min skolgång har fungerat med betyg osv, men nu kan jag passa på att sammanfatta det lite kort.

Under mitt skolår har jag gått i en spansk skola dvs. med spanska elever och ett spanskt skolsystem vilket även betyder att jag inte kan räkna med detta året i Sverige utan att jag behöver göra om det. Eftersom mina betyg inte betytt någonting har jag inte heller ansträngt mig speciellt mycket i de olika ämnena utan fokuserat på att lära mig spanska och ta del av den spanska kulturen. Även om mina betyg inte räknas så är det obligatoriskt att delta i skolan eftersom detta är ett studie-inriktat program. Att gå i en spansk skola har hjälpt mig otroligt mycket när det gäller språket men även att lära känna människor i min ålder.

Själva studenten var enligt mig inte i närheten av hur man firar i Sverige. Den studenten jag fick delta i här bestod av två timmar på en stol i väntan på att få gå upp och ta emot ett plankat för att sedan äta en middag med lärarna, mycket mer än så var det inte. Dagen efter åkte några av oss till Alicante för att fira men det var inte så många som var taggade på det heller. Trots att mina spanska vänner nu tagit studenten är de inte klara för sommaren utan behöver plugga inför högskoletester som sker under tre dagar vilket kan vara anledningen till att ingen riktigt slappnade av. Att de nu ska göra proven denna veckan betyder även att de har konstant pluggat varje dag sen lite mer än en vecka tillbaka då jag inte riktigt heller kunnat njuta av ledigheten eftersom jag velat spendera den med mina vänner, men i slutet av denna veckan tar alla proven slut och då ska jag hitta på massor av saker.

Likes

Comments

Den 11 åkte jag iväg på min sista resa under mitt år i Spanien, denna gången var det med organisationen. Direkt när jag kom till Spanien spenderade jag en vecka i Barcelona med organisationen för att förbereda min spanska osv. där lärde jag känna så himla många fina människor från hela världen. (ska du åka iväg och har möjlighet att åka på förberedelsekurs, åååååk!)

Under året har det funnits flera möjligheter för utbytesstudenter att åka på olika resor för att få se olika dela av Spanien men tyvärr har jag inte haft möjlighet att åka på någon förutom den sista som var till Sevilla. Den sista resan med organisationen var väldigt viktig för mig eftersom jag fick träffa många som jag inte kommer träffa på väldigt länge då de bor väääldigt långt bort. Trots att jag knappt träffat dom under året så var det precis som att vi setts varje vecka förutom att vi hade så himla mycket att berätta. Denna resa var för mig en chans att göra något roligt med många av studenterna en sista gång, vilket jag verkligen utnyttjade till max.

Den relationen jag har skapat med flera personer är en relation jag förmodligen inte skulle ha i vanliga fall då det ofta är lätt att glida ifrån varandra om man inte träffas regelbundet. Även om har vi så himla mycket saker gemensamt upptäcker man även hur olika upplevelser alla får vara med om beroende på vart i Spanien man bor eller med vilken familj, dessutom märker man skillnad på de olika dialekterna man pratar.

För er som är intresserade av att veta hur en resa med organisationen fungerar så kommer det nu.

Vanligtvis är man borta 5 dagar. Resan inkluderar transport, boende, mat och aktiviteter. Boende brukar var ett hostel här man äter frukost, lunch och middag. Varje dag är fylld av olika aktiviteter som museer, sevärdheter, stadsvandring mm. men det finns självklart även tid för lite fritid också. Under resan till Sevilla fanns det även möjlighet att göra en spanska examen.

Likes

Comments

Heej på er igen, hoppas ni njuter av att sommaren snart är här, det gör iallafall jag!

Den senaste tiden har min blogg inte varit speciellt aktiv och det beror inte på att jag inte har haft något att skriva om utan tvärt om, jag har haft fullt upp verkligen. Jag känner att jag skriver i nästan varje inlägg att jag ska uppdatera mer men tyvärr kan jag inte lova det just nu. Eftersom jag har så himla kort tid kvar vill jag njuta av varenda minut, men jag ska försöka blogga så mycket jag kan så att ni har något att läsa om iallafall men det kommer förmodligen inte bli lika mycket uppdateringar som tidigare under året. Eftersom jag har gjort så himla mycket den senaste tiden och knappt bloggat något tänkte jag skriva separata inlägg om hur mitt liv sett ut det senaste, men för att ni ska få en uppfattning vart i min resa jag är så kan jag i detta inläggen sammanfatta lite kort vad ni kommer få läsa om.

Jag har alltså 23 dagar kvar av min tid i Spanien, totalt har jag varit här i 271 dagar nu.

Jag har varit i Sevilla med min organisation (det kommer bilder och en vlogg)

Jag har varit på en födelsedagsfest på stranden

Jag har åkt till IKEA (vilket är något jag velat gjort under hela året, gjorde även en vlogg som kommer upp längre fram)

Jag har tagit studenten (även om det inte riktigt räknas)

Jag har hjälpt min spanska vän boka biljetter till Sverige

Detta är en liten kort sammanfattning av vad som hänt den senaste tiden, en hel del alltså. Imorgon ska jag även på min första kommunion någonsin vilket jag verkligen ser fram emot. Mer får ni läsa om i kommande inlägg och jag lovar även att det ska komma inlägg med tips till er som ska åka iväg på ett liknande äventyr!

Likes

Comments

Hej på er, hoppas ni har det lika härligt som jag i Spanien. Trots att jag har det härligt så närmar sig detta äventyret sitt slut. Idag var sista riktiga skoldagen för mig innan studenten, känns så himla skönt att bara kunna njuta av den sista tiden som är kvar.
Redan imorgon ska jag åka på en resa med organisationen i fem dagar till Sevilla och jag är så himla taggad!! Det ska verkligen bli så himla kul att träffa alla andra utbytesstudenter igen. Jag ska verkligen ta massor av bilder och om jag kommer ihåg kanske även en liten vlog :)

Likes

Comments

Hej på er igen! Nu var det ganska längesedan jag sist uppdaterade men jag har helt enkelt haft fullt upp. För en vecka sen sa jag hejdå till min lillebror som var och hälsade på mig under 4 dagar, det var verkligen jättekul att få spendera lite tid med honom och dessutom få visa honom lite av hur mitt liv ser ut här. Nästan varje dag sen han åkte har jag haft saker på schemat. Min lillebror hade även med sig något som jag saknat under en lång tid vilket var en kamera! Nu kan jag ta massvis av bilder till bloggen och det ska jag verkligen försöka göra också!
Nu ska jag skynda mig iväg för att möta upp en kompis som ska hjälpa mig köpa en födelsedagspresent.

Likes

Comments

Idag har än så länge varit den dagen jag uppskattat mest, vi har spenderat hela dagen till att upptäcka platser. De platser vi besökte var helt underbara och vi åt lunch på ett ställe som fram till lunch är en fiskehandel men på eftermiddagen även är En restaurang. Vi åt massor av olika smårätter med olika skaldjur vilket jag verkligen älskar. Nu är vi tillbaka i lägenheten och ska ikväll äta grillat på vår uteplats.

Likes

Comments