Jag insåg igår att jag har genomfört ett omedvetet nyårslöfte, jag brukar aldrig skaffa mig nyårslöften för tycker dom kan vara så svåra att hålla men iår har jag haft ett som jag inte riktigt förstått att jag dessutom genomfört.

Jag har slutat att stressa. Jag går en väldigt krävande linje i skolan nämligen teknikprogrammet, jag har inte dom bästa betygen men det är inget jag vill stressa upp mig för, jag gör så gott jag kan och mer kan jag inte göra. Ingen människa eller djur för den delen heller mår bra att leva i stress. När jag och Daniel skulle åka till kursen som var förra helgen så låg vi lite efter i tidsplaneringen då vi skulle lasta hästarna, men vi stressade inte upp oss utan vi lastade och åkte så fick de ta den tid det tog, vi blev 10 minuter sen vilket var värt en stressfri lastningen och körning till platsen. Hästar är väldigt stresskänsliga djur och känner minsta lilla då dom är flyktdjur.

hur ska man lyckas få till ett bra ridpass om man själv är stressad och får man inte till ett bra ridpass blir man ännu mer stressad och hästen blir stressad för att du blir stressad, och där brister kommunikationen och en människa som blir stressad blir i väldigt många fall även våldsam, vilket är ett helt naturlig reaktion på just stress. Så vad finns det för anledning att stressa?

Om jag är t,ex bjuden på middag kl 18:00 och kommer hem 16:00 vilket är rätt tajt tidschema om man ska hinna fixa stallet, duscha mm. Sådana dagar rider inte jag för att det blir helt enkelt för stressigt, jag väljer att kanske klia dom i hagen en stund istället, just för att undvika stress.

Har ni testat lasta en häst då ni är stressad? det går inte.. Det är inte mycket som funkar i hjärnan då man är stressad. Lika så hos hästen, tänk nu dessutom att hästar endast tänker med en hjärnhalva åt gången.

Jag har slutat stressa vilket har medfört att jag mår väldigt bra just nu, jag kan tänka klart och har fått två väldigt lugna och självsäkra hästar.

Så låt bli att stressa, "ju mer vi stressar ju fortare kommer döden"Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nu var det visst ett tag sedan sist. har haft so ofantligt mycket att göra så har fått lägga bloggen lite åt sidan i veckan.

Ewa kursen gick helt otroligt bra, fått lite tips på bra övningar för gamla hästar och kommer gå igenom dom vid ett annat tillfälle. Rosa skötte sig väldigt bra, förutom att hon började tokbrunsta men det påverkade inte mig eller ridningen, däremot var nog hennes boxkompisar lite less på hennes sätt att försöka "visa upp sig". Dag två på kursen gick också väldigt bra vi tränade lite på trampet vilket gick hyffsat, hon verkade nästan lite väl avslappnad och hade nästan svårt att hitta energin till trampet men det är bara bra för det har varit ett av våra långsiktiga mål, att hitta lugnet. Så jag kan absolut inte klaga!

Kursen överlag var som vanligt helt underbar men trevliga människor och kanonfina hästar, som alltid! Längtar redan till nästa kurs som blir i september, då kommer nog Hamrex också få komma med även om kraftskapande ridkonst inte riktigt är Hamrex grej, men jag vet att Ewa kan hjälpa oss med mycket!

Bjuder på några bilder sen helgen också


En av mina absolut bästa vänner Daniel och hans underbart vackra Ceve.

Likes

Comments

Äntligen har jag lagt mig i sängen för att pusta ut en stund innan jag ska gå och göra klart stallet.

Ewa kurser är alltid så himla givande och för mig även väldigt känslomässig. Är väldigt mycket känslor som blossar fram som jag inte riktigt kan hantera på ett kontrollerat sätt. Brukar börja gråta flera gånger varje kurs. Inte för att någon skulle sagt något dåligt eller varit dum på något sätt utan för att alla människorna som är på kursen är så glada och öppna och ger en fina kommentarer och respons. Årets höjdpunker för mig är just när det är Ewa kurs, är så roligt och lärorikt. Är så kul att se människor som har väldigt lika värderingar runt hästar och ridning som mig. Vilket gör mig både trygg och självsäker.

(Imorgon är det dag två sedan kommer jag göra en summering av helgen med ett lite längre inlägg)

Likes

Comments

Blev ett kort pass på banan med Hamrex i solnedgången, han kändes väldigt lugn och harmonisk, näst intill lat men kan ha å göra med allt gröngräs..Har fått tillbaka mitt älskade bosal som en kompis lånat under en tid. Han går så mycket bättre med bosalet än något annat. Lyhörd och vaksam är hur vi summerar dagens pass.

Bosal är den enda bettlösa alternativ i westernridningen på tävlingsbanan. Ett bosal är oftast gjord av råhud och läder och tyglarna som kallat mecate är gjord av hästhår. Det verkar med friktion på nosryggen genom en hävstångseffekt då du tar i tygeln. Ett bosal används ofta vid inridning av unghästar. 

För att kunna rida din häst på ett bosal krävs det jobb från marken samt att din häst är riden neckreining. Eller ja, att den blivit riden/tränad neckreining underlättar en hel del. Bosal är ett relativt skarp och ska ridar med kunskap och förstånd.


Båda jag och Hamrex trivs väldigt bra med bosal, även Rosa går bra på bosal.

Likes

Comments

Eftersom att jag ska vara på kurs hela helgen tänkte jag putsa upp lite utrustning, minns ju inte ens senast jag red med sadel så fick damma och putsa upp den lite, likaså med tränset, men nu verkar det som att allt är i ordning, ska låta Rosa vila nu tills kursen börjar på lördag. Vi har kört med "vila sig i form" det senaste 2 åren och det funkar bättre än något annat. då är hon fräsch och utvilad till en två dagars kurs.


Likes

Comments

Snart är det dags för kurs för Ewa Schaeder vilket ska bli riktigt kul, som alltid! Red ett testpass på tanten idag för att känna av lite, dock hade vi en grävmaskin just bredvid ridbanan, så den var ju lite ditraherande men det är bara nyttigt med lite störelsemoment tycker jag, då har man ju chansen att se om ens häst kan lyssna på en även om det rör som runt ridbanan. Rosa tyckte såklart den var rätt läskig till en början men det släppte allt eftersom. Testade mina nya bettlösa skänklar idag dom funkade så bra som jag hoppats också.


Tränset är ett riktigt "ihop plock" testade ha kedja på hacket men det tyckte jag inte riktigt om då eftergiften blev så himla otydlig, satte kedja för att jag trodde det skulle bli tvärtom men det blev det inte så blir curb till nästa gång.

Mvh Juliah

Likes

Comments

Det finns nog inget jag älskar så mycket som alla mina träns. Har en uppsjö av alla olika modeller och färger, dessvärre är jag lite sämre på att vårda dom..vilket är synd då många av tränsen kostar en hel förmögenhet..

Längst ner på bilden är dom tränsen jag använder mest dock inte det längst till höger..

Från vänster är först Hamrex sidepull sedan Rosas träns som jag har stången på och sen hennes bettlösa, fjärde är min älskade bosal och sen mitt finträns. På den övre raden är sånt jag använder ibland b.la min fina showgrimma. Det tränset som inte är med är Hamrex körträns eftersom den hänger vid selen. Har många träns som bara hänger och skrotar, skulle verkligen behöva få upp mer krokar..

Likes

Comments

I helgen har jag varit RS (ringsteward) för första gången, det var väldigt roligt och dessutom lärorikt. En RS är väl kort och gott en domarsekreterare men det blir inte korrekt översatt eftersom ett RS och domarsekreterare egentligen har väldigt olika uppgifter, därför säger jag hellre ring steward än domarsekreterare. Vad en RS är kan ni läsa HÄR.

Jag hade aldrig varit RS tidigare då jag blev tillfrågad, tur som det är hade jag min vän Kajsa som lärde upp mig hur allt funkade och vilka protokoll som skulle till varje klass så hon ska ha ett stort tack för det!

Det var i vartfall väldigt roligt och jag blev inbokad att skriva på samma ställe den 10-12 juli då det är Midnight Sun Challenge, om det blir för samma domare vet jag inte än.Likes

Comments

Nu var det ett tag sedan jag skrev något här, det beror på att jag har haft så himla mycket både i skola och hästväg så har helt enkelt inte hunnit med. Denna vecka är också fullt schema så kan bli dålig uppdatering i veckan med..

Bjuder på några biler på glada hästar som äntligen får äta gröngräs!


​Mvh Juliah

Likes

Comments