View tracker

Att ge någon du tycker om lite extra kärlek så här inför jul behöver inte kosta något. En egengjord adventskalender full av kärlek sätter förhoppningsvis ett leende på läpparna. Det tillsammans med ett fint adventsljus är perfekt att ge till någon vars dagar man vill förgylla lite extra!

Allt du behöver är:
Papper och penna
24 gem
Ett långt snöre
Och lite fantasi och en massa kärlek

Skriv 24 lappar. Det kan vara fina meddelanden, ord eller minnen. Numrera dem och fäst med hjälp av gemen på tråden. Färdigt att hänga upp!

Tips! Det blir minst lika fint att samla alla lapparna i en glasburk

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

När jag först kom hem från helgen i London visste jag inte riktigt alls vad jag skulle känna. Jag var så splittrad... Jag tänkte att allt skulle kännas helt självklart efter det här och att jag skulle få svar på alla mina funderingar men jag vet helt ärligt inte om jag blivit något klokare alls..

Det hela känns snarare lite läskigare, antagligen för att det är mer verkligt och på riktigt nu. Det som var jobbigt var att vi hade olika inställning till besöket. Familjen räknade med att jag ska bli deras nya Au pair, presenterade mig så inför människor vi mötte och sa till barnen att jag snart kommer tillbaka. För min del var med mer att jag åkte dit för träffa familjen och testa och utifrån det sen bestämma.. Det ställde till det lite för mig, pressen blev större och det gjorde det hela jobbigare.

Jag hann inte få någon hemlängtan, kände mig inte heller ledsen eller så men det var påfrestande och även om familjen gjorde allt dom kunde för att jag skulle känna mig hemma och välkommen så känner man sig lite felplacerad. Som värdmamman sa, det är inte konstigt om det är lite överväldigande och att man behöver tid att smälta allt. För tänk ändå, man kommer till och bor hos en helt främmande familj med nya rutiner och regler, i ett nytt område och pratar engelska hela dagarna... Det är inte konstigt att det känns konstigt.

Nu några dagar senare, när allt har sjunkit in ordentligt och känns det bättre. Mycket bättre. Nu tänker jag att jag är glad att jag gjorde det här, inte nog för att de första dagarna antagligen är de värsta och att jag har dem avklarade men också för att det kändes så bra att få träffa familjen! Att få se området och en glimt av hur vardagen kommer se ut. Familjen var väldigt nöjd med mig och jag tror jag kommer trivas väldigt bra tillsammans med dem. Så nu börjar det bli dags att på riktigt överväga vad jag tycker om avståndet till centrala London, för det är just nu det ändå som ställer till det...

Jag rekommenderar verkligen er andra att hälsa på innan och det för bådas skulle men mest för dig själv. Även om det kan kännas skrämmande så får man en sån mycket bättre uppfattning om familjen, området och hur livet som deras au pair skulle vara. Och jag kan tänka mig att de första dagarna i den nya familjen är de värsta och därför tror jag inte att choken blir lika stor när man väl flyttar om man varit och hälsat på innan.

Likes

Comments

View tracker

Flygresan gick bra trots att jag var väldigt nervös. Jag landande på flygplatsen vid 14 och tog mig mot centrum för att sen ta tåget ut till området där familjen bor. Mamman hämtade mig på stationen och när vi kom till huset visade hon mig runt och jag packade upp mina grejer. Efter det hämtade vi barnen på förskolan och skolan och dom visade mig runt lite i området. Allt ligger nära så det är väldigt smidigt, alla små vägar ser dock lika dant ut så det blir svårt att hitta i början, men den lär man väl sig med tiden haha.

Det var så kul att få träffa barnen, dom hade en massa att berätta och ville alla visa sina rum och favorit leksaker. Det var lite svårt att förstå vad dom sa, den miste har precis börjat säga vissa ord, den mellersta pratade fort och osammanhängande som barn gör och den största använde så svåra ord att jag bara förstod hälften haha men men det blir väl bättre sen!

Vi åt middag tillsammans och så fick dom presenterna jag hade med mig. Och om dom blev glada, dom rev upp pappret och presenterna var väldigt uppskattade. Efter det var jag var med och nattade barnen, så mysigt! Dom bytte om till pyjamas, borstade tänderna och sen läste vi godnattsaga. Jag hade varit uppe tidigt och packat så efter nattningen gick faktiskt även jag och la mig. Var helt slut efter dagens alla intryck och känslor och det tog dock ett tag innan jag kunde somna...

Vi åt frukost tillsammans och eftersom mamman var ledig var det bara den största pojken som skulle iväg till skolan. Vi lämnade honom där samtidigt som vi var med och samlade in godis till skolans julmarknad. Vi gick hem igen, lekte lite och åt lunch. Efter det åkte vi till simskolan och efter det blev det lite lek i parken. Solen sken och det var riktigt varmt och skönt, så härligt istället för snörusket vi har hemma i Sverige.

Vi handlade på vägen hem och till middag blev det tacos på svenskt vis. Dom var så fascinerade över "tacofredag" och hur stort tacos är i Sverige och dom ville gärna att jag skulle visa hur vi åt det hemma hos mig. Alla tyckte det var supergott så det hela blev väldigt uppskattat och måltiden fick betyget 9/10 av den äldste. Det är jag allt nöjd med! Kvällen bestod av filmmys och isglass.

Lördag och vi vaknar upp till spöregn. På schemat stod fotboll- och simträning och barnkalas men för min del blev det en sväng in till centrala London. Dels för att testa att åka dit, känna på avstånd och lite och så men också för att passa på att uppleva London när jag ändå är här. Det blev lite shopping, en kaffe och strosande runt på Londons mysiga gator. Åh vad jag älskar London!

En av pojkarna hade fått feber så när jag kom tillbaka till huset tog vi det mest bara lugnt, det blev legobygge och barnprogram. Till middag hade vi "roast dinner", väldigt brittiskt!

På söndagen hade vi en lugn och mysig morgon och sen tog jag mamman och den minsta en promenad längs med River Thames, till en närliggande stad- I centrum där fanns en massa olika butiker, en marknad med mat från hela världen och ett större shoppingcenter. Vi möttes av en stor militärparad med orkester, detta för att det i helgen har varit Remembrance Day, då man hedrar de som dött i krigen. Och runt om i London kan man se att nästan alla har en röd pin på sin jacka.

Vi kom tillbaka till huset, åt lite lunch och sen var det dags för mig att packa och bege mig hemåt. Typiskt nog var tågen inställda på grund av spårarbete så jag fick istället bli lämnad på en hållplats närmare centrum och därifrån tog jag tube. Men när jag satt på tuben blev det stopp och vi väntade säkert en kvart innan vi åkte vidare. Kom försent till express tåget mot flygplatsen och väl på märkte jag att det tog en annan, längre väg så det blev nästan 45 min försenat.... Haha det var inte alls min dag men som tur var kom jag tillslut till flygplatsen och hann med flyget.

Det har varit så roligt, spännande och så mycket nya intryck. Vilken helg!


Likes

Comments

Sitter just nu på flygplatsen och väntar på att få boarda planet. Så spännande men samtidigt väldigt nervigt!

Det här blir första gången jag flyger helt själv! Och första gången jag gör något sånt här, åker till London för att bo hos en i stort sett främmande familj. Om man säger det så låter det rätt galet! Trots det tror jag inte att jag har fattat det än.. Det hela sjunker väl förhoppningsvis in när jag väl träffar dem!

Hörs senare!

Likes

Comments

En vanlig gest bland au pairer är att ha med sig presenter till barn och föräldrar när man kommer till sin värdfamilj. Jag åker ju inte dit för att stanna, inte än i alla fall, men vill ända ha med mig något litet. För att tacka att jag får komma och hälsa på. Dom betalar ju ändå resan så vill visa min uppskattning på något sätt.

Men då var det ju det där, vad ska man köpa? Jag brukar vanligtvis tycka det är det bästa som finns att komma på bra och personliga presenter men nu är både tiden och utbudet ganska begränsat, jag jobbar nämligen varje dag tills jag åker.. Och man vill ju gärna att det både ska vara lite typiskt svenskt men ändå matcha familjen och barnen beroende på ålder och intresse.. Så svårt men håller tummarna för att dom ska bli nöjda!

Något som jag vet brukar uppskattas både av barn och föräldrar är böcker och spel. Så jag valde att beställa hem Pettson & Findus och Mamma Mu böcker på engelska samt ett Bamse memory till den minsta. Och så blev det något så enkelt som svensk marabou choklad till föräldrarna. Hoppas det går hem.

Likes

Comments

Idag efter jobbet pratade vi igen över skype. Lite allmänt men främst för att titta på datum och boka biljetter! Så nu är allt bokat och klart, nästa torsdag åker jag till London för att tillbringa helgen med familjen. Så himla spännande!

Likes

Comments

Jag har fortfarande kontakt med familjen jag tidigare berättade om, vi har pratat mer på skype och allt har klickat jättebra och dom är verkligen intresserade av att ha mig som sin nya au pair. Fick frågan om jag ville komma och hälsa på och bo hos dem en helg för att känna efter ordentligt innan något bestäms. Vi ska prata mer om allt med besöket i veckan och kolla på datum, biljetter och annat och även om det är lite nervöst så ser jag verkligen fram emot det!

Det är inte alla familjer som kräver eller vill det men jag blev väldigt glad av frågan. Dels för att det är en trygghet för mig,att få träffa familjen i verkligheten, se hur dom är med mig och varandra, visa mig runt och lite testa på hur det hade varit att leva med dom och i deras område. Men också för att det känns seriösare och visar att dom bryr sig om mig, att jag ska trivas och att allt ska kännas bra innan vi bestämmer något!

Som sagt, allt med familjen känns super, rutinerna passar mig jättebra och mitt schema bättre än det brukar. Men jag har funderat en hel del med det är på avståndet, att dom bor en bit utanför centrala London, zon 6 eller något sånt, och hur det kommer påverka allt.Det är relativt enkelt och smidigt att ta sig till stan, tåg och sen tube eller buss men det tar ca 35 minuter. Det är väl inte så farligt men det får ju inte bli att man väljer att inte ta sig till centrum för det.

Och sen har vi det där med nätterna... Om man varit ute och ska ta sig hem då blir det svårare. Tågen slutar gå runt 1 tror jag och morgontåget går så att jag inte är hemma förrens 6.30.. Även om det inte är allt jag kommer göra så innebär ju livet i London en del festande och det ställer ju till det lite.

Så svårt! Jag vill ju inte tacka nej till en så härlig familj på grund av avståndet men samtidigt så är en av anledningarna att jag valt just London är för att kunna upptäcka och uppleva staden ordentligt och då vill jag inte känna att jag blir begränsad för att jag bor så långt bort.....

Men men det får vi ta längre fram. Det är ju därför det är så bra att hälsa på, så jag får åka dit och känna efter ordentligt och testa helt enkelt!

Likes

Comments

Efter att ha skypeat med ett antal familjer och skrivit med en hel del så hörde familjen R av sig till mig. Dom berättade att dom hade fastnat för min profil, beskrev rutinerna och undrade om jag tyckte det vore intressant. Jag läste igenom deras profil och det tyckte jag verkligen! Av vad jag kunde läsa så lät det ovanligt bra och det verkade vara en härlig familj med tre pojkar i åldrarna jag önskade. Det enda problemet; dom bor en bit utanför London..

Men vi fortsatte skriva och allt verkade väldigt positivt. Jag berättade att jag hade planer på att resa men det var inget som förstörde.Värdmamman tyckte verkligen jag skulle passa på att upptäcka och uppleva världens nu medans jag var ung och dom kunde lösa vardagen till jag kunde börja. Det gjorde mig så glad och lättad att höra.

Igår, bara några dagar efter, så hördes vi på skype och hade ett superbra samtal. Värdmamman är helt underbar, enkel att prata med och så lättsam. Verkar superhärlig. Vi pratade ganska länge och jag hann säga hej till värdpappan och alla tre barnen. Allt kringrutiner, bestämmelser och annat passade mig väldigt bra. Och det kändes bara så rätt! Så jag ser spänt fram emot vart detta kan leda! 

Likes

Comments

Genom hemsidan aupairworld har jag på senaste fått kontakt med ett antal intressanta familjer. Nästa steg blir att lära känna varandra lite närmare. Så idag har jag återaktiverat mitt gamla Skypekonto så att jag framöver ska kunna prata med dessa familjer. Så nu är allt fixat och jag ska ha min första skype-intervju på onsdag. Nervigt!

Men även om detta kanske inte är en familj som jag känner är helt rätt för mig tänker jag att det ändå är värt att prova, även om det känns jobbigt. Jag bestämde mig från början för att prata med så många familjer som möjligt. För att kunna jämföra. Och faktiskt träna så att när jag väl har kontakt med familjen som är rätt för mig, inte är lika nervös, kan göra ett bra intryck och vet vad jag vill fråga och ha reda på.

Likes

Comments

Med tanken om att bli Au pair kommer också en massa frågor och funderingar, tveksamhet och osäkerhet.

Kommer jag klara av det? Är det här något för mig? Vill jag verkligen?Kommer jag våga? Är det värt att lämna alla här hemma? Kommer jag verkligen ha så kul som alla säger?

Samtidigt,vad gör jag hemma? Jobbar, umgås med vänner, tränar ibland..Livet lufsar på och inget speciellt spännande händer. Vad missar jag? Inte speciellt mycket. Förutom vänner och familj och det är klart att det kommer att vara svårt att vara utan dom! Men dom finns ju ändå kvar här hemma, vi kan fortfarande hålla kontakten, förhoppningsvis kan dom komma och hälsa på och jag komma hem igen ibland.

Och vad är det värsta som kan hända?Okej en massa hemskt haha, men för att vara realistisk. Jag kanske inte trivs med familjen. Hittar inga vänner att umgås med. Får mycket hemlängtan.Okej men då är det bara att ”säga upp sig”, sätta sig på planet hem och återgå till livet som var innan. Det är värt att chansa!

Alla jag har pratat med säger att det är det bästa dom gjort!
Det är värt att följa sina drömmar, göra något helt nytt och spännande och våga! För några år sedan hade jag aldrig gjort det. Jag hade tänkt att ”det hade varit kul” men aldrig tagit tag i saken, aldrig riktigt tänkt att det var något JAG skulle göra. Men jag känner att det är dags att hitta på något nytt, utmana mig själv och att jag behöver komma bort från vardagen. Jag ser detta som en otroligt givande och lärande utmaning, ett äventyr som jag tror och hoppas att jag kommer bära med mig resten utav livet.

Likes

Comments