Header

Träning, Moon Strider

Hej på er!
Jag ändrade dagens ridplaner lite, då jag helt enkelt inte riktigt kände för att lägga upp ridpassen som jag tidigare hade tänkt. Jag har ju nämnt i ett tidigare inlägg att jag kommer att rida Sigge två gånger om dagen ibland nu framöver, eftersom att vi ska iväg på ett träningsläger v.29 där han kommer att gå två pass om dagen. Därför vill jag förbereda honom lite inför detta, så att han vänjer sig lite med att ridas två gånger om dagen så att han inte för värsta chocken på ridlägret. Nu i början så mjukstartar jag ju självklart, för att det inte ska slita på honom. Idag red jag först ut en stund på morgonen, det blev då några galoppvändor på kanalbanken (vilket är som en liten körväg vid slussarna längst Göta Kanal). Därefter skrittade jag hemåt igen.

Nu på kvällen så blev det ett hopp-pass där tanken var att vi skulle miljöträna med lite "läskiga" hinder. Men det var sjukt varmt i ridhuset så jag orkade inte plocka fram så mycket hindermaterial, så det blev tre hinder bredvid varandra med grindar, sockerbitar & en vattenmatta under. Simpelt, men ändå med många möjliga vägval.

Han hoppade iallafall väldigt bra idag, men han tvekade dock då och då & backade av lite till och från. Han hade inte alls samma bjudning & energi till hindren som han brukar ha idag, men jag tror att det dels var för att det var så varmt & kvavt i ridhuset men också för att det var ganska tungt underlag i ridhuset idag. Jag är ändå nöjd med dagens pass och det kändes väldigt bra om jag jämför med hur senaste hoppträningen gick. Idag hade jag betydligt bättre kontroll och jag kände även att jag själv red betydligt bättre idag jämfört med senaste hoppträningen. Men vi tränar ju hela tiden för att bli bättre och vi utvecklas hela tiden. Jag hittar fler och fler knappar på honom i hoppningen för varje pass, så det är väldigt roligt!

Imorgon så blir det ett pass på fältet och på torsdag så ska Sigge få vila & han ska även avmaskas då. Någon gång i veckan spelar jag förhoppningsvis in en youtube video också.
Godnatt! <3

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Blogg tävlingar

Kika gärna in på min Instagram @julia.bergstrom ,
för där har jag just nu en tävling där ni har chansen att vinna superfina lyckoänglar och lyckosmycken. Tävlingen är sponsrad av min samarbetspartner @designby_se på Instagram.
Reglerna är superenkla, all info. finns under ett inlägg på min Instagram. Så kika in där om ni vill delta i tävlingen! Kram <3

Likes

Comments

Moon Strider

Hej på er!
Idag så fick min kompis Alice som sagt prova att rida Sigge. De båda var superduktiga & Sigge skötte sig bra. Han var dock något spänd idag, men det var ju nytt för både honom & för henne och det tar ju ett tag innan man hittar knapparna & har ridit ihop sig med en ny häst. Jag tycker iallafall att dem var superduktiga & Alice rider verkligen superbra, mot slutet så slappnade han av mer & de syntes att de hade hittat varandra bättre då. Jag red också en kort stund, mest för att känna igenom honom lite och då kändes han fin. Han var överlag något spänd och ofokuserad idag, men precis som vi så har ju hästarna också bra och mindre bra dagar. Men det var iallafall superkul att få se Sigge från marken med en annan ryttare också!

Imorgon så tänkte jag att vi skulle träna på att små hoppa lite "läskiga" hinder.
T.ex vattenmatta, hinder med sockerbitar & grindar under osv. Mest för att öva på att hoppa annat än bara vanliga "enkla" hinder. Vilket är bra träning inför tävling, eftersom at hinderna brukar ha lite mer "karaktär" på tävling. Jag tänkte även rida en markarbetsövning där man som ryttare får träna mycket på blickens position, jag skriver mer om det imorgon, kram! <3

Likes

Comments

Moon Strider

Idag blev det ett väldigt lugnt & kravlöst pass i paddocken, dessutom barbacka och med hackamore. Det var ett tag sedan jag red barbacka nu, så det märktes verkligen att balansen behöver övas upp. Men det var roligt med ett pass där man bara rider runt för att det är roligt utan några krav eller förväntningar. Eftersom att det blev ett ganska jobbigt pass för Sigge igår så blev det som en liten "vilodag" idag, men jag ville ändå att han skulle få röra på sig lite & sträcka ut musklerna.

Min närmaste vän, Alice , sover hos mig idag till imorgon. Så imorgon kommer hon att prova på att rida Sigge. Ska bli sjukt kul att se vad hon tycker om honom & också se hur Sigge beter sig med en annan ryttare på ryggen. Jag rider nog också lite imorrn, för att känna igenom honom.
Skriver ett inlägg om hur det gick imorrn!
Kram på er <3

Likes

Comments

Moon Strider, Träning

Dagens hoppträning levde inte alls upp till de förhoppningarna jag hade, tyvärr så kändes det inte alls bra då Sigge var väldigt ofokuserad. Jag kände redan från början att han var spänd & tittig. Men eftersom att det är vår tredje hoppträning tillsammans & dessutom vår första hoppträning ute så har jag full förståelse för att Sigge var pigg & tittig. Däremot så betedde han sig många gånger på ett sätt som inte är alls likt honom idag, men mycket av det kom nog för att jag inte alls kände igen min egen ridning idag heller.. Jag är så himla besviken på mig själv, Sigge gjorde verkligen sitt bästa utifrån de förutsättningar han hade.

Han var tittig på hinder & både stannade & tvekade. Han var väldigt het och drog på sjukt mycket, misstaget jag gjorde var att jag höll alldeles för mycket och red dåliga vägar in. Det svåra på Sigge är att han är otroligt pigg & stark, han drar sjukt mycket mot hinder & blir väldigt het. Men trots detta så får man absolut inte glömma skänkeln, glömmer jag att driva framåt så blir han osäker och backar av eller stannar. Ibland så driver jag också för mycket precis innan hindret vilket leder till att han tar av väldigt stort istället för att lägga in ett till galoppsprång. Vilket ni ser i slutet av denna videon, där han tar av extremt stort & jag hänger inte med i språnget utan landar på halsen. Detta gjorde att han blev både missnöjd och irriterad så han bockade för fullt.

Men trots allt detta så fick vi även till många bra språng & när vi avslutade på en lång bana på slutet så var han väldigt fin & han lyssnade verkligen på mig då till skillnad från i början. Jag summerar ändå denna träningen som en lärorik träning då jag lärde mig mycket som jag kommer att kunna träna vidare på nu. Men samtidigt så var det en tuff träning som verkligen tärde på mitt självförtroende då jag klandrade mig själv för alla misstag. Men såhär i efterhand så vet jag ju att det bara kan gå bättre, för det är ju trots allt bara tredje gången vi hoppar för tränare, och dessutom första gången ute denna gång. Nu när jag kollar på filmerna från träningen så ser jag även allt som gick bra & alla bra språng.

Dock så känns det som att vi tog ett stort steg bakåt idag, samtidigt som vi fick många råd & tips för hur vi ska kunna komma framåt. Tränaren jag tränade för idag var väldigt bra också, hon såg saker som jag aldrig tidigare hade tänkt på. Men idag känns det trots allt som att mina mål inom hoppningen just nu är väldigt långt borta.. Men jag hoppas och tror på oss, jag tror verkligen på mig & Sigge som ett team och jag tror att vi med rätt träning kommer att kunna ta oss dit vi vill i framtiden! <3

Likes

Comments

Dagens planer, Allmänt

Nu ska jag ta tag i att putsa båda mina sadlar & alla träns, förbyglar etc. Sjukt tråkigt, men ändå väldigt välbehövligt! Imorrn tänker jag att jag ska göra rent alla skydd & tvätta benlindor etc. och även tvätta & laga täcken ifrån i vintras. Eftersom att Sigge är expert på att bita sönder sina täcken så är även det sjukt välbehövligt haha..

Likes

Comments

Moon Strider

Vecka 29 så ska jag som sagt åka på träningsläger till Skogslotten med Sigge. Där kommer han att gå två pass om dagen, ett dressyrpass & ett hopp-pass. För att han inte ska få chocken när han går två pass om dagen så kommer jag även börja rida honom två pass här hemma några dagar i veckan. Exempelvis ett trimpass & ett konditionspass, eller markarbete & uteritt osv. De dagar jag hopp- eller dressyrtränar hårt så kommer han bara gå ett pass. Men jag behöver verkligen stärka hans kondition mer och bygga muskler inför kommande tävlingssäsong för att han ska få de bästa förutsättningarna att kunna prestera. Vi kommer självklart att mjukstarta med idén kring dubbla pass om dagen och trappa upp successivt för att det inte ska slita på honom.

Många av er undrar säkert varför vi inte kommit ut och tävlat mer ännu och varför det har varit så obalanserat med träningar. Dels så ville vi inte stressa i början, utan verkligen lära känna varandra. Men varför vi inte tränar & tävlar mer just nu är för att vi inte kan åka iväg för tillfället. Pappa håller på att ta ett BE-körkort. Vilket alltså är ett körkort som tillåter att man kör personbil med tungt släp. Pappa har lastbilskort & får alltså köra både hästbuss & liten hästlastbil. Men han får inte köra tungt släp? Helt sjukt system enligt mig! Men han håller iallafall på att ta det kortet nu, så jag hoppas att vi kan komma ut & tävla snart iallafall. Vi håller även på att kolla hästtransport nu, vi var på en firma i förrgår & kollade och hittade två modeller som vi fastnade för. Så vi får se vilket det blir, hoppas iallafall att pappa får körkortet snart så att vi äntligen kan komma ut & tävla & åka iväg och träna som vi vill. Jag ser verkligen fram emot nästa säsong när vi kommer att kunna planera in mycket mer <3

Likes

Comments

Moon Strider

Idag blev det en mysig uteritt i skogen, med mycket galopp i backar & på skogsstigar vilket är bra träning samtidigt som det är både roligt och mysigt. Sigge var pigg & glad som vanligt & han bjöd på ett par glädjeskutt. Det enda tråkiga med uteritter på sommaren är ju alla flugor & insekter. Oavsett om jag sprutar in både mig & Sigge i flug- och insektsmedel så kommer dem ändå. Men bortsett från alla flugor & bromsar, så är ju uteritter på sommaren helt klart de allra bästa!

Imorgon så blir det hoppträning, vilket ska bli sjukt roligt med tanke på att vi inte har hopptränat på flera veckor. Jag är verkligen grymt taggad! Jag kommer självklart att berätta om hur det kändes i ett inlägg här imorgon, förhoppningsvis så får jag även film från träningen som jag kan lägga upp här. Kanske blir det till och med en VoiceOver, håll utkik! <3

Han ser så himla gullig ut i sin flughuva, som en liten ninja haha!

Likes

Comments

Åsikter

"Skyll aldrig på hästen, dess prestation är resultatet av ditt arbete"
- Jens Fredricson
Sjukt mycket sanning i dem orden, av en sann förebild. Jag håller verkligen med fullt ut & just dessa orden är något som jag alltid försöker att tänka på efter en dålig träning eller en dålig tävlingsdag där resultatet inte alls blev som jag velat. Det är lätt att skylla motgångar på hästen i stället för att gå till sig själv och se sin egen roll i sammanhanget

Vi tar så otroligt mycket från hästarna, inte minst att vi ställer höga krav men vi tar också väldigt mycket ifrån deras naturliga beteenden. Många gånger tar vi alldeles för mycket ifrån dem, mer än vad som är rättvist. Enligt mig så måste hästarna få de bästa förutsättningarna för att kunna prestera. De behöver vila & återhämtning, mysiga & kravlöst skogsturer, mycket utevistelse i stora hagar & helt enkelt få göra mycket annat som skiljer sig från tävling & träning ibland. De behöver variation, precis som vi. Vi måste också låta dem bara få vara hästar ibland, trappa ned på kraven & verkligen ge tillbaka allt som dem ständigt gör för oss. Bara ge dem kärlek & verkligen visa hur mycket vi tycker om dem.

Jag blir så otroligt besviken när jag ser en ryttare bli arg & besviken på sin häst efter en tävling eller träning. Det är inget som ska gå ut över hästen. Vi alla har dåliga dagar, även hästarna och det måste vi låta dem ha. De kan inte prestera på topp & leverera vinst efter vinst hela tiden. Det kan inte alltid gå bra, utan det krävs motgång för att nå framgång. Vilket är en självklarhet hos de allra flesta. Vi som ryttare kan jag tycka ställer orimligt höga krav på hästarna ibland, och just eftersom att jag är en sådan tävlingsmänniska själv så är jag fullt medveten om att det är lätt att bli besviken när det inte går som man tänkt sig. Alla dess timmar som vi dagligen lägger ned i stallet, alla tidiga morgnar & sena kvällar. Alla timmar & allt hårt slit i sadeln, höga ekonomiska utgifter & mycket annat som bortprioriteras för hästarna, allt detta gör att det enda vi vill är att lyckas när det väl är dags att tävla. Ett bra resultat på tävling är som ett kvitto på att alla timmar & allt slit är värt resultatet i slutändan. Men ibland går det helt enkelt inte hela vägen, trots allt jobb vi har lagt ned. Det är tufft, men det är helt enkelt den hårda sanningen.

Vi alla har höga mål & drömmar, drömmar som vi dagligen siktar mot. Vi vill inget hellre än att ta oss dit & vi är villiga att göra i princip vad som helst för att ta oss till våra drömmar & mål. Men det finns vissa tydliga gränser. När aggression & besvikelse tas ut över hästarna så har det gått alldeles för långt.

Det är tufft & jävligt jobbigt rent ut sagt att misslyckas med något som man så länge velat lyckas med. Det känns förjävligt att känna sig hjälplös och inte kunna påverka. Det känns oerhört tufft att behöva ta ett steg tillbaka, att behöva veta att man är ännu ett steg längre ifrån sitt mål. Jag vet det, jag upplever allt detta ofta & det är något jag kan relatera till. Det är något som verkligen tär på än som människa och något som jag verkligen känner tär hårt på mig, då jag har sjukt höga krav på mig själv & jag vill verkligen alltid leverera på topp. Men ibland så behöver man ta ett steg tillbaka, för att kunna ta två steg framåt. Jag tycker att det är så otroligt viktigt att vi tänker på det, varje steg tillbaka leder till ett steg framåt i rätt riktning. Hur tufft det än känns i stunden, så lär vi oss alltid av våra misstag.

Men viktigast av allt, hur dåligt det än känns, hur besviken man än är.. ta ALDRIG ut det över hästarna. Det är okej att bli förbannad & ledsen, det behövs ofta för att man ska kunna komma vidare. Men hästarna ger oss så oerhört mycket och allt för ofta glömmer vi bort det, att de ens låter oss sitta på deras ryggar är helt ofattbart. All prestationsångest & all press från andra människor, sociala medier etc. får oss allt för ofta att glömma bort det.

Jag tror så hårt på att vi måste jobba i ett team tillsammans med hästen. Vi kan inte jobba emot varandra, utan vi måste jobba med varandra för att kunna lyckas med våra drömmar & mål. Kom alltid ihåg det! <3

Likes

Comments

Hej på er!
Idag blev det ett dressyrpass i ridhuset, det var några dagar sedan jag red ett dressyrpass senast så vi hade lite att jobba med idag. Sigge var svår att få i en korrekt form i början, men mot slutet av passet kändes han mycket finare. Fokuset idag låg främst på att han skulle bära upp sig själv & hålla en korrekt form, även en hel del förvänd galopp då det är något som vi behöver träna på. Sigge kändes något ofokuserad idag, vilket inte är alls likt honom. Men hästarna har ju precis som vi dåliga & bra dagar, vilket självfallet är helt okej och något som vi ryttare måste respektera fullt ut. Det är bara att göra det bästa av situationen och sedan komma igen en annan dag när förutsättningarna är bättre. Men jag är ändå nöjd med dagens pass och han kändes väldigt fin på slutet.

På lördag ska vi dessutom hoppträna, vilket ska bli sjukt roligt. Då min vanliga hopptränare inte har haft några tränare på ett par veckor så har vi inte tränat något i hoppningen. Så träningen på lördag blir för en ny tränare, men det ska bli superroligt att prova på att träna för en ny tränare också. Ska bli sjukt roligt att komma igång med hoppningen mer seriöst igen nu, jag är sjukt taggad inför kommande tävlingssäsong! <3

Likes

Comments