Litteratur

Idag kommer jag med ett boktips och ett viktigt sådant. Det är en bok alla behöver läsa, du och jag, mor- och farföräldrar, släkt och kompisar. Boken heter George av Alex Gino och handlar om George som alla tror är en pojke men hon vet att hon är en flicka. Den handlar i huvudsak om hennes resa för att få folk att förstå och det är inte det lättaste. Det som gör den här boken så himla bra är att den aldrig säger något annat än att hon är en tjej, den förnekar aldrig det. Det är ingen bok om huruvida hon är tjej eller kille som jag kan tänka mig att vikten annars lätt läggs vid (och som självklart också är viktigt), men jag ska erkänna att jag inte har läst många böcker om transsexuella, inte en enda innan denna faktiskt. Så den här boken fokuserade mer på känslorna av att folk runt om en inte förstår och kampen att få dem att inse så att en kan accepteras för den en är. Det är som sagt en väldigt viktig bok för både gammal som ung. Själva sättet den är skriven på är tydlig och pedagogiskt, vilket jag kan tycka gör den lite "torr", men det krävs nog att den är så för att utföra sitt syfte. En mer målande bok som fokuserar mer på omgivningen och uppbyggnaden av miljön hade troligen dragit bort fokuset lite från själva huvudpoängen, att hon är en tjej och att det är bara hon själv som har rätten att bestämma det, inte mamma, inte läraren och inte klasskompisarna. Dessutom är den ju skriven för att en yngre publik ska kunna förstå, som din 8åriga kusin tillexempel. Vilket är oerhört viktigt att barn får med sig en mångfaldig syn på samhället så att vi någon gång i framtiden kan få en värld där det är accepterat att bara vara som en är. Ett sort och tydligt LÄS DEN, GE BORT DEN OCH LÄR AV DEN tänker jag att får avsluta detta boktips. Så marsch iväg med er till närmsta bibliotek.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Ibland tycker till och med jag att jag kan få till en riktigt snygg outfit. Detta är en av dem. Min "fula gula" från Bikbok (som egentligen inte är ful någonstans), brallor från samma ställe och mysse från Gina samt en jävulskt snygg grön rygga från Lindex. Så ja denna outfit är jag ganska nöjd över att ha komponerat ihop. Skulle bara ha haft ett par låga dr. martens till eller en liknande doja.

Likes

Comments

Musik, Vardag

I fredags hoppade jag och Klara upp på våra cyklar och trampade iväg mot stan för att grilla med fd klassen. Vilket, enligt mig, blev en väldigt lyckad och rolig kväll. Jag tror att klockan närmade sig fyra snåret när jag parkerade cykeln på uppfarten igen och det efter att ha cyklat hem medan solen sakta började leta sig upp på himlen. Jag träffade även på några rådjur längs vägen, men just morgontrafikanterna hade ännu inte vaknat när jag trampade på längs Jungfrukustvägen.

Att må som en förtjänade trodde jag att jag skulle göra dagen efter, men lyckligtvis inte. Så jag packade väskan och hakade på Klara till Bjuråker för att husera hos hennes släkt ytterligare en helg. Vi åkte en sväng till Bricka och Ingalunda, fick äta oss mätta på god mat och lärde oss dansa gammeldans. Vi åkte nämligen till förstämman och gick på en danskurs. Hur det gick? Ja, om man säger som så att schottis -det är vi i princip proffs på, men hambo och polska -njaa om vi skippar snurren så skulle man faktiskt kunna tro att vi inte har gjort något annat i våra dar. Men somsagt det var ju den där snurren... Där på stämman hittade vi även på det gulligaste lilla rosa tältet som vi hittade två fd klasskompisar i. Där slog vi oss ned en stund innan vi alla traskade iväg för att lyssna på Hälsingefyr.

Dagen efter var det dags för Bjuråkersstämman och laddade för att se Electric banana band hoppade vi i våra folkdräkter, drog på oss våra regnponchos och begav oss ut i regnet med paraplyt i högsta hugg. Det blev en regnig men härlig dag som avslutades med schottis på dansbanan.

Här är jag och Klara på klassferren. // Klara, Frida och jag på stämman.

Klara har lyxen att ha en koppling till Bjuråker och därav har hon en anledning till att bära upp denna otroligt fina folkdräkten.

Själv lånade jag mammas Hälsingtunadräkt.

Jag har en teori om att alla klär i folkdräkt, det spelar ingen roll vilken kroppstyp du har, om samhället ser dig som snygg eller ful, du kommer oavsett samhällets normer att se bra ut i en folkdräkt. Alla blir bara jävligt snygga i folkdräkt helt enkelt.

Här var den femåring som bor kvar inom mig lycklig. Att en kunde få se Electric banana band live hade lilla jag aldrig kunnat drömma om då. Men tänka sig att det kunde man visst!

Likes

Comments

Vardag

Här sitter jag och är avundsjuk på den där Alicia och Klara som trängdes med tomater och gurkor en måndagsmorgon i juli. För att sedan bege sig ut på en promenad i vårt vackra Hälsingland och sedan med trötta ben slå sig ned i vardagsrummet. Medan Klara plinkade fram toner på pianot satt jag i soffan och klottrade i mitt skrivblock. Detta var drömmen och det var lika underbart som det låter och jag tänker bildbomba er här nedan. För vi hade en alltför bra dag för att inte föreviga den i bilder.

Likes

Comments

Efter den underbara lördagkvällen väntade en söndag i samma tempo (det tempo jag skulle kunna föreställa mig att en sengångare lever efter). Vi hade ingen brådska till någonting, enda planen var att ta sig till Delsbostämman någon gång under dagen. Så vi käkade god mat och fyllde upp saltgurksburken innan vi trampade iväg på våra cyklar.

Klara kämpade på med folkdräkten som inte var det behändigaste att cykla i, men efter vägen gjordes stopp för att smutta på det som burken med saltgurka hade att erbjuda.

Kolla på henne, hon ser ut att veta något som inte någon annan vet. Som att spat i en burk med saltgurka smakar precis som vin.

Väl på stämman hittade vi Frida och bredde plats åt våra rumpor på hennes filt.

Upptäckte ett band jag aldrig hade hört tidigare som heter Gjermund Larsen Trio och som nu spelas varm i mina högtalare här hemma. Helt klart värda att stå och huttra i regnet för.

Likes

Comments

Vardag

Jag kom hem och trodde jag hade varit med om allt det bästa redan den veckan: Coldplay med Alice och hälsa på min bästa vän och hennes kille. Men ibland är det bra att ha fel. För den veckan bara fortsatte och slutade inte förrän måndagkväll.

Det som hände var att Klara plockade upp mig en lördageftermiddag och vi packade bilen full med både onödig packning och två cyklar. Sedan följde vi den enformiga 84:an för att tillslut parkera intill detta hus och sedan spendera några underbara dagar här, alldeles ensamma och fria från måsten.

Vi åt god mat, spelade toppklassig musik med Frida och smuttade på vin i solnedgången. Vi levde lajf med andra ord.

Här framförs Blinka lilla stjärna med exakt samma inlevelse (och skärande toner) som ansiktet mitt uttrycker. Drömmen om att kunna spela fiol förblir än en dröm.

Klara försökte sig också på den ack så svåra melodin, det var trevligt att få använda sitt "skadeglädjeskratt" när även hon slant på tonerna och det lät som om någon diskade en tallrik. Men jag ska inte ta ifrån henne att stundtals så lät det faktiskt bra och ja säkerligen till och med bättre än mina försök.

Musik skänker i alla fall glädje, hur det än må låta.

Det blir ingen sommar utan ett kvällsdopp det vet vi ju alla. Och ja en blir nog ungefär lika glad av att bada i solnedgången som att lira musik med sina bästa vänner.

Här vågade vi inte riktigt stoppa ned fötterna i vattnet pga små små silvriga kryp som var lika stora som en rom och rörde sig i ilfart på vattenytan.

"Vi doppar huvudet från flottkanten!" Fråga mig inte vad de två tänkte, men gulliga var de när deras hårsvall knappt nuddade vattenytan.

Mina härliga vänner, fy sjutton vilken bra kväll vi hade!

Likes

Comments

Musik, Vardag

Jag hoppade, jag studsade, jag nästan flög. Jag var lycklig hela vägen ut i fingerspetsarna. "Lights will guide you home and ignite your bones, and I will try to fix you..." sjöng jag högst av alla på min läktare. Jag vara alldeles varm i bröstet av ljudvågorna som pulserade genom mina ådror, precis som förra gången Stadion 2012. Mitt blod kokade av lycka. Någon ton in i varje låt flög jag upp i ett glädje skutt och började sedan skrala med i texten och om det inte var någon text för tillfället hjälpte jag Jonny Buckland att plinka fram rätt toner på sin gitarr. Kanske irriterade jag någon, kanske skar sig mina toner i örat på personen framför, men jag kunde inte ha brytt mig mindre. I den stunden var det bara jag, lyckan och Coldplay som befann oss på Ullevi. Visserligen stod min kompis Alice tätt intill min vänsterarm och fick sig någon exalterad blick med jämna mellanrum, men annars existerade bara vi. Jag, Coldplay och den eufori vi skapade tillsammans.

Likes

Comments

Litteratur

Hallå där ute i sommarvärmen, eller kylan vilket det nu än må vara! Jag kommer här med ett tips till alla er som inte vet vad ni ska göra när regnet faller eller när solen gassar: läs en bok. Eller tja varför inte 25? Det är i alla fall min ambitiösa plan i sommar. Jag planerar, eller rättare sagt är i full gång med, att delta i Hudiksvalls biblioteks bokbingo. Ni ser instruktionerna och bingobrickan på bilderna nedan. Inlämningsdatum är 18 Augusti så ännu finns tiden att skrapa hem en eller annan bingorad. Superroligt intiativ tycker jag! Jag har aldrig "spelat" bokbingo tidigare som jag vet vissa gör redan i skolan. Det ska bli spännande att se om jag har tillräckligt med lästagg och disciplin för att få ihop en full bricka. Jag hoppas i alla fall det. Så nu har jag tipsat eventuella läsare här ute i cyberrymden, trevlig läsning som en säger så hörs vi väl nere i kommentarerna om någon tänker delta? Vore härligt att höra vad andra planerar att läsa eller hur långt de kommit på sin bingobricka.

Likes

Comments

"Där borta finns ett sken vid en horisont

och där ligger dina drömmar men för dig är det för långt

men jag tänker inte lägga mig på knä nått mer

ni kan kolla på min rygg när jag springer om er"

- Springer om er av Thomas Stenström

"Så förvänta er stora ting av mig,

det är Elvis och Einstein och jag,

ni kommer aldrig aldrig trampa mer på mig,

nej det är Elvis och Einstein, Moder Teresa och jag"

- Elvis, Einstein och jag av Thomas Stenström

Likes

Comments

Månadens guldkorn

Jag tänker ta tag i en inläggsserie jag gjorde tidigare innan jag svepte bloggen blank och började om. Den kallade jag för "månadens guldkorn" och tog en gång i månaden upp tre bra saker som hade hänt under föregående månaden. Allt från utflykter och konserter till inköp och insikter. Det var ett roligt sätt att kunna gå tillbaka och minnas bara det bästa av månaden som gått och gav mig en mycket mer positiv bild av vad jag faktiskt tog mig för. Så i början av Maj kommer det att dyka upp ett inlägg med titeln "Månadens guldkorn April 2017". Jag ser framemot att komma igång med det igen och håller tummarna att ni som läser också ska uppskatta det.

Likes

Comments