Header
View tracker
View tracker

Ingredienser

Portioner: 30 bitar

Kaka

3 dl vetemjöl (3 dl motsvarar 180 g)

1 1/2 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 tsk malen ingefära

1/2 tsk salt

1 apelsin

200 g smör

4 ägg

4 dl strösocker

Kokostopping

125 g smör

1 dl mörk sirap

1 dl färskpressad apelsinsaft

2 dl strösocker

6 dl kokos

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm (för 30 bitar).

Kaka:

  • Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, ingefära och salt i en bunke. Skölj apelsinen, riv skalet och pressa ur saften.
  • Smält smöret i en kastrull. Rör ihop ägg, socker och smör. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet. Vänd ner apelsinskalet.
  • Bred ut smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Kokostopping:

  • Smält smöret i en vid kastrull. Rör ner övriga ingredienser och låt koka ca 5 minuter.
  • Bred ut blandningen jämnt över kakan och grädda ytterligare ca 10 minuter.
  • Låt kakan svalna lite och skär i rutor.

Likes

Comments

View tracker

​Dags att öppna dagens lilla lucka i min julkalender och dagens lucka innehåller bordsdekorationer. Att dekorera julbordet lite extra är kul för gästerna man bjuder och även lite snyggt på borden. Egentligen behöver det inte vara speciellt avancerat utan det är det lilla som gör det. 

Här nedan är lite exempel på några tips på snygga dekorationer.  

Likes

Comments

Knäckemixen är perfekt för den som vill ge bort en ätbar present! Lägg de torra ingredienserna i en cellofanpåse. Personen som får gåvan behöver bara tillsätta olja och vatten.

Skriv en liten lapp om hur person ska tillaga detta.

Ingredienser

Portioner: 1 plåt

bakplåtspapper

2 tsk fänkålsfrö

1 dl sesamfrö

1 dl pumpakärnor

1 dl solroskärnor

1 dl ris- eller majsmjöl

1/2 dl hela linfrön

1/2 tsk salt

1/2 dl rapsolja

2 dl kokande vatten

Så här gör du

Sätt ugnen på 150°C.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30x40 cm (för 1 plåt).

Blanda alla torra ingredienser och rör i olja och vatten. Låt smeten svälla ca 15 minuter.

Bred ut smeten tunt på plåten eller lägg ett bakplåtspapper på smeten och tryck eller kavla ut den jämnt över hela plåten. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme. Drag över bakplåtspappret med knäcket på ett galler och låt svalna.

Bryt i bitar och lägg i en burk

Likes

Comments

Årets Limited Edition ifrån Annas Pepparkakor är i år med smak av Polka. Jag tänkte att jag skulle testa den för att se om den verkligen är så god som den låter för att pepparkaka är ju gott och Polka är ju gott.

Pepparkakorna innehåller polkagriskross och man känner verkligen polka smaken.

Pepparkakorna är tunna och spröda. Jag tycker faktiskt att dessa är riktigt goda. Har smakat många olika sorters pepparkakor och dessa med smak av polka är riktigt gott faktiskt.


Mitt betyg på dessa små godingar blir 4 av 5.

Den får en fyra i betyg för att den var verkligen riktigt god och den har en riktigt julig smak med sin polka. Pepparkakor och Polka är verkligen en god och bra kombo.

Har du inte testat denna så tycker jag att du ska testa denna.

Likes

Comments

Inlägget innehåller affiliatelänkar

1. Parfym från Marc Jacobs HÄR / 2. Läppglans från Clarins HÄR / 3. Contour Kit från Anastasia Beverly Hills HÄR / 4. Rengöringsborste från Clarisonic HÄR / 5. Doftljus från Voluspa HÄR / 6. Nagellack från OPI HÄR / 7. Nagellack från OPI HÄR / 8. Ögonbrynsborste & Dip Brow Pomade från Anastasia Beverly Hills HÄR / 9. Hörlurar från bareMinerals HÄR

Likes

Comments

Det är dags att öppna dagens lucka i min julkalender. Dagens lilla lucka innehåller Julkort som är ett måste för vissa att skicka. Det är nog fler som skicka julkort förr än vad det faktiskt är idag. Om man skickar iväg en julhälsning till någon i juletid så skickar man nog ett litet sms eller en gör en liten hälsning via sociala medier.

Lite rolig fakta om Julkorten:

"Det första julkortet skickades i England på 1840-talet. Det trycktes i en upplaga av tusen exemplar och var handkolorerat. Det var samtidigt ett nyårskort. I Sverige började man skicka julkort på 1880-talet. Till en början kom både influenser och julkort från främst England, Tyskland och Danmark.

Den nu hävdvunna hälsningen “God jul” hade i början konkurrens av både “Fridfull jul”, “Fröjdefull jul” och “Glad jul.”

Till en början delade man själv ut julkorten, men snart kom de att distribueras via postverket. Julkortskrivandet var först en överklassföreteelse som sedan spred sig nedåt i folklagren. Efter 1897 års utställning i Stockholm, blev vykortsskrivandet i allmänhet en sådan fluga, att det sägs att 1903 års ståtliga huvudpostkontor på Vasagatan i Stockholm bekostats av inkomsterna från vykortsportona.

Trenden att skicka julkort har gått lite upp och ner under 1900-talet. Höjdpunkten nåddes 1996 då 62 miljoner julkort skickades i Sverige. Efter det har antalet minskat successivt, förmodligen på grund av e-postens genomslag. I Sverige skickas årligen ungefär 40 miljoner julkort."

(Källa)

Likes

Comments