ja , fredags reste jag till Indien för 3 veckor backpacker och känner att jag inte kommer kunna skriva här. det kräver
wifi och tid till att skriva och jag vill
kunna njuta av min semester så jag hoppar av det här. jag lägger bilder och kort text i min instagram istället: instagram/just.siimple

hoppas ni njuter av att följa min resa :)

high five / jiin

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

haft precis styrelsemöte och mötet avslutade nyligen så nu är jag på väg hem.  just nu längtar jag verkligen efter min säng! så fort jag kommit hem ska jag byta om snabbt och skynda sova :p  imorgon ska jag ju upp tidigt och jobba...press press! trots det var kul under styrelsemöten och en härlig grupp som gjorde min dag men efter mötet är det riktigt illa med tanken på klockan drar mycket:) 

god natt hela världen!

ps. katter är inte mina. Det är min underbara vännens som jag passade under en helg förut. dessa underbara katter är också döv ;) hur fantatiskt är det inte ?

/ jiin

Likes

Comments

Ni minns förra inlägget om identiteten (ni kan söka identiteteni mitt förra inlägg om ni är nyfiken) har det kommit en ny artikel från HajanJabar som ni kommer se härnedan. Jag lägger upp denna artikel eftersom det stämmer fullständigt i det hon skriver och jag vill dela med mig. / Jiin


-> Sluta jämföra hörhjälpmedel med teckenspråk

Nu hände det igen. En hörande person på min facebook har delaten video där rubriken lyder ”Little deaf girl hears her mother for the firsttime”. Detta barn har alltså fått chansen att operera in en cochleaimplantat(CI), ett hörhjälpmedel som genom elektrisk stimulering av hörselnerven gergravt hörselskadade och döva möjligheten att uppfatta ljud (hur mycket ljud manuppfattar är varierande från person till person). Lyckligt sagoslut för barnet,eller?

Det är väldigt absurt när hörande i brist på kunskap omdövvärlden ser dessa videor med glädjetårar i ögonen. Er attityd gentemot dövabidrar till audismen, ni bidrar till att upprätthålla den hörselnorm som råderi samhället i dag, den hörselnorm som påstår att det är bättre att vara hörandeän döv.

När hörande föräldrar får ett dövt barn så uppstår förtvivlanoch oro, vilket är väldigt förståeligt om man har lite kunskap kringdövvärlden, de första föräldrarna har kontakt med är läkarna som allt för oftadirekt hänvisar till CI operation – som om CI ska lösa allt och att barnet blirhörande, enligt normen ”normal” då.

Samtidigt blir föräldrar till hörande barn hänvisade till attanvända babytecken som en metod för kommunikation med sitt barn då det ärbevisat att babytecken underlättar barnets språkinlärning och främjar denkognitiva förmågan och emotionella utvecklingen hos barnet. Ändå påstårtalpedagogerna i dag att döva barn måste lära sig det talande språket för ”annarshamnar de efter”.

Vad läkarna/talpedagogerna inte talar om är att många döva medCI som inte har teckenspråk i sitt liv hamnar i utanförskap, misstaget mångaföräldrar till döva barn med CI gör är att sätta barnen på hörande skolor.

Genom åren har jag träffat väldigt många döva med CI som harberättat om sina upplevelser, det varierar väldigt mycket från person tillperson men många uttrycker att de önskar de var en del av dövvärlden tidigare. Mångauttrycker att dövvärlden har räddat dem, teckenspråket har gett de ettsjälvförtroende de inte haft tidigare, det är en överlevnadsmekanism att vararunt människor som är lik en själv, det skapar trygghet.

Därför är det är extremt tröttsamt att många ser teckenspråk somett slags coolt trendigt språk, eller endast teckenstöd, teckenspråk är mycketmer än ett par coola tecken eller stöd för dem som behöver lite vägledning idet talande språket.

Att påstå att teckenspråk är ett simpelt språk är extremtförminskande eftersom teckenspråk är en kultur, en gemenskap, vart man än är ivärlden och möter andra döva så känner du igen dig direkt, teckenspråkettillhör vår identitet, teckenspråket är vårt språk, teckenspråket är till föralla, döva, hörande, blinda etc. men det talande språket är endast för hörande.

Missförstå mig rätt – det är inget fel med att haCI/hörhjälpmedel, men det är bisarrt att man i dag jämför det med teckenspråk. Detgår inte att jämföra hörhjälpmedel med ett språk helt enkelt, det är två heltolika saker, det är som äpplen och päron. / Hajan Jabar <---


Likes

Comments

Igår blev det matlagning för fulla muggar - gjorde en varmrätt å efterrätt . Gryta med ris samt friterade kycklingfilé ! Mkt gott :) till efterrätt gjorde jag en smulpaj med hallon å blåbär ! Haha trodde inte jag kunde baka men det blev riktigt gott !
Passade på att bjuda hit syrran å hennes familj - så många gånger de bjuder oss på mat kändes det skönt att få bjuda tillbaka å skämma bort syrran ☺️🙏🏽

Idag har vi tvättdag . För en gångs skull är jag pepp inför att få tömma vår hög av smutstvätt !! 🎂🎉👋🏽

Ha en bra söndag
// Jenna

Likes

Comments

Det må vara kallt å grått ute , men i mitt hem är det solsken och kärlek ! Vi har haft en mys morgon , och nu är vi på väg till stan ! Jag är i stort behov av kläder ! ÄLSKAR HÖSTSHOPPING! 🙏🏽

Ha det bäst
//Jenna

Likes

Comments

Månadens boktips som jag hade tänkt sluka i helgen!
☺️😍🤓 hoppas ni har en bra kväll ! Vi har myst hos familjen / syrran . Guld värt å bo i samma stad å så nära sina nära å kära ! 🙏🏽

// Jenna

Likes

Comments

​god morgon ! 

Litet bildspel hur min väldigt tråkiga morgon ser ut ! Jag hinner inte blanda smoothies, träna eller ens äta min frukost och ta en kopp kaffe ! Jag prioriterar sömnen och tömma tarmen ☺️! Beroende hur mkt tid jag har sen så inkluderar jag mer i min morgon ! 

Jag tvättar ansiktet , borstar tänderna , fixa håret , väja kläder , EV sminka mig (idag hann jag inte) , fixa frukost-macka som jag kan äta på jobbet eller skolan . Kaffet köper jag eller tar så fort jag anlänt på plats !! Innan jag lämnar lgh så tar jag Leah på en kissetur - idag är Kawar ledig så han tog henne och till och med körde mig till skolan 😘 bortskämd ! 

Mitt liv är inte mer glamoröst än såhär ! Tråkigt . Vanligt . Men detta är min rutin. Har jag mer tid är min prioritet att mysa med Leah , ta en längre morgonpromenad , hellre än att blanda en smoothie , sminka mig etc . Sånt sparar jag till helgen ! 🙏🏽

Ha en bra fredag! 

// Jenna  

Likes

Comments

Det var riktigt svårt att ta bilder på kursen för vi var så himla inne i kursen !! Leah är riktigt duktig och kunde massor av övningar redan .

Det vi är ute efter med kursen är tre saker:
1) socialisera med andra hundar - Leah är seriöst livrädd för andra hundar , vi vill att hon ska kunna ha kul med andra hundar
2) skällandet - Leah har två uppsättningar av gener med skällighet så det ingår i paketet kan man säga . Men vi vill minimera det till att endast skälla vid lek osv . Vi vill inte att hon tex skäller på andra hundar eller när hon vill ngt
3) få henne mer självständig - vår lilla prinsessa har fått så mkt kärlek (vilket är bra) , men det har liksom varit på ett sätt som nu gjort henne fett beroende av oss . Hon följer efter mig vart jag än går i lgh , hon måste sova i knät under dagen för att kunna somna . Vår bäbis måste bli mer självständig !!

Uppdaterar er med de olika övningarna som ska hjälpa oss med dessa problemområden :)
// Jenna

Likes

Comments

Bjuder på bilder från Barcelona förra året när jag var brun å hade långt hår 🙃

Varför jobbar jag så mycket? Varför sitter jag ständigt med datorn på SPSS, Word eller excell och knappar in viktig siffor, variabler och bokstäver? Vill jag verka viktig? Skapa en mening till mitt liv? Eller är det bara så att jag inte kan sluta för att det är "såhär jag är"? eller vad är jag? Vem är jag?

Efter en lång dags arbete, kl är bara 15 när jag skriver detta - men det känns som att min hjärna arbetat i 12 timmar redan. Jag började dagen i skolbänken, statistik stod på schemat. SVÅRT , men fantastiskt roligt. Har alltid intresserat mig för siffor. Sedan lunch har jag jobbat mina egna projekt. Försökt applicera allt nytt jag konstant lär mig.

Men så helt plötsligt känner jag "Varför utnyttjar inte jag min ledighet och är ute i solen?" , "varför är jag ALLTID den som jobbar mest?" För mig och mitt medvetande så känns det på något sätt mer befogat ifall jag gör detta för att jag helt enkelt är sån här. Jag är en arbetsnarkoman. Jag tkr det är kul att vara lite stressad, jobba lite för mkt osv. Men mitt kritiska Jag ifrågasätter om det finns en nivå av prestige i detta? Och på något sätt är det inte lika okej. "Jobba för att få sig en titel och blir högre ansedd bland folk". Jag har svårt att sätta fingret på varför det är fel att jobba för prestigens skull?  (nu har förmodligen majoriteten slutat läsa, detta inlägget är definitionen av flummigt)

Det jag vill komma fram till är: Förmodligen är den största anledningen till min ork att jobba extra, pga av att "jag är sånhär", men förmodligen finns det även en prestige-komponent med i bilden. En del som jag borde hylla istället för att trycka undan. För mig är det kul att utvecklas, det är också kul att omgivningen ser det, bekräftar etc. På så sätt VET jag ju att jag utvecklas, att jag gör mkt arbete. På ngt sätt blir min identitet som arbetsnarkoman bekräftad, identifierad när omgivningen uppskattar mitt arbete. Varför är det inte okej att tycka en bättre "titel" är kul? Jante-lagen? Jag tkr det ska bli kul att både vara medicinsk doktor och (forsknings) doktor sen när jag disputerat. Jag tror nog det driver mig lite. LITE. Jag hade dock inte orkat om det var den enda eller största anledningen.

Ah jag vet inte riktigt vad jag har sagt, jag behövde en paus. Jag borde döpa om titeln till "kära dagbok" haha. Men så är det väl i livet, mkt som man gör tror man handlar om medvetna val, men jag tror att mkt som sker också baseras på behov som ligger i det omedvetna - Hello Freud ! Jag borde sluta skriva nu.

Ha det!

// Jenna

Likes

Comments

Ja, söndags var det exakt två veckor som jag inte har haft sockersuget! P. S förutom torsdags då jag hade 3 mötena efter jobbet och jag var jättehungrig. Det fanns bara kakor på plats och jag tog lite eftersom jag behövde socker-energi under ett möte. Den var faktiskt god och jag var beredd på att inte frossa mig för mycket eftersom jag är medveten om att jag kan bli fast igen. Själv är jag förvånad över att jag klarade i två veckor trots jag trodde det skulle vara två veckors helvete! Jag köpte bok – sockerfritt- och har inte hunnit använda den än. Den skulle vara min sockerakut isåfall jag får sockersug , haha. Känner mig såklart stolt som klarar och då vill jag fortsätta med att vara sockerfritt.Jag testar mig fram hur länge jag kan klara.


På vardagar dvs måndag – fredag

Äter jag frukost – yoghurt fil, müsli, chiafrön, äpple och valnötter

Innan jag kommer fram till jobbet äter jag en banan ellerett äpple

På jobbet har jag en matlåda

På jobbet fikar vi också vid två tiden och det brukar vara frukter eller kakor/bullar. Jag tar en frukt.

På kvällen är det middagstid så jag äter en portion. Om den är för god så tar jag lite extra mer mat. Brukar vara god mat ;)

Om jag tränar efter middag och är hungrig sen på kvällen så tar jag en banan och keso med müsli eller banan och knäckebröd med ost, beror på hur hungrig jag är.

Det finns innehåll av socker men det är bättre än godis, choklad och mycket som innehåller socker. Dessa här är mer nyttiga och känns ok att äta tycker jag.


Sockerfritt bok köpte jag i designtorget butik för 135 kr. Tyvärr har jag inte testat än :)


/jiin

Likes

Comments